1 Temmuz 2011
Sayı: SİKB 2011/25

 Kızıl Bayrak'tan
Düzenin siyasal krizi ve olasılıklar
Emperyalist/siyonist güçlerin yanında saf tuttular!
Bir elinde anayasa
diğerinde polis copu
Dicle tepkisi sokakta
AKP hükümeti baskı ve terörü tırmandırıyor
“İşkence sokağa taşındı”
İşkenceciye ve katillere
yüksek tolerans!
Sivas Katliamı lanetlendi
Alaattin Karadağ cinayeti davasında 4. duruşma
Birleşik Metal’de gerilimli
genel kurul
Düzenin apolitizmine karşı devrimci politizasyon
“Ortak bir platform oluşturacağız”
Ontex önünde dayanışma etkinliği
Casper’da dayanışma etkinliği.
Sağlık emekçileri uyardı
Yunanistan’da emekçiler kararlı
Emekçiler IMF anlaşmasını
çöpe attı
ABD Afganistan’dan çekiliyor(!)...
I. Dünya Emekçi Kadın Konferansı’nın deneyimleri paylaşılıyor...
Burdur Cezaevi’ndeki katliam girişiminin 12. yıl dönümünde Veli Saçılık ile konuştuk.
İzmir’de 15-16 Haziran paneli
“Şirket Hikayeleri” adlı tiyatro oyununun oyuncuları ile konuştuk
Eti Gümüş'ten ÇMO'ya dava!
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Sağlık emekçileri uyardı

SES’ten iş bırakma

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) gerçekleştirdiği bir günlük uyarı greviyle performansa dayalı döner sermaye sistemi uygulamasının kaldırılmasını ve çalışma şartlarının iyileştirilmesini istedi.

Uyarı grevi kapsamında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa ve İstanbul Tıp Fakülteleri, Kardiyoloji Enstitüsü, Diş Hekimliği Fakültesi ile Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde sağlık emekçileri iş bıraktı. Bulundukları hastanelerin bahçelerinde toplanan sağlık emekçileri yürüyüş gerçekleştirdiler. Hasta ve hasta yakınları da SES üyelerine pencerelerden alkışlarla destek verdi.

Sağlık emekçileri kendi eylemlerinin ardından Fındıkzade’de toplanarak Beyazıt’ta bulunan İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü’ne yürüdüler.

Rektörlük binası önünde yapılan basın açıklamasını SES Aksaray Şube Başkanı Ersoy Adıgüzel gerçekleştirdi.

Rektörlükle görüşme

Açıklamanın ardından İstanbul Üniversitesi Rektör Yardımcısı Çiğdem Kayacak sağlık emekçilerinin belirlediği bir heyetle görüşme talebinde bulundu. Görüşmenin ardından yapılan bilgilendirmede Kayacan’ın iş barışını bozan olumsuzlukları giderecekleri yönünde söz verdiği ifade edildi. Bununla beraber döner sermaye ve performansa ilişkin taleplerinin ise kabul edilmediği belirtildi. Ücret dağılımlarında adalet sağlanıncaya ve performans sistemine son verilinceye kadar mücadelenin süreceği dile getirildi.


Balcalı’da rektör sözünü tutmadı

Adana Çukurova Üniversitesi Balcalı Hastanesi’nde taşeron işçilerin mücadelesi sonucu geri adım atan rektör, 29 Haziran günü dağıttığı bildirilerle ikiyüzlü ve emek düşmanı tutumunu bir kez daha gösterdi.

Balcalı Hastanesi’nde taşeron işçiler Mayıs ayında Rektörlük tarafından imzalanan toplu sözleşmenin gereklerinin yerini getirilmemesi üzerine üzerine 23 Haziran günü tekrar direnişe geçmiş ve 3 gün süren direniş sonunda rektöre geri adım attırmışlardı.

Bu süreçte rektörlük Dev Sağlık-İş ve SES’in işyeri temsilciliklerine zorla girmiş ve eşyalarını gasbetmişti. Bu saldırının ardından emek ve meslek örgütlerinin de basıncıyla Rektörlük işten atılan işçilerin tekrar işe alınacağını söyledi ve sendika temsilciklerine yapılan saldırıdan dolayı özür diledi.

Fakat rektörlük, hastane içinde dağıttığı bildiride kimseden özür dilemediğini ve sendikaların Adana temsilcileriyle protokol imzalamadığını söyledi. Böylece sözüne güvenilmeyecek bir emek düşmanı olduğunu yeniden gösterdi.

Kızıl Bayrak / Adana


Sağlıkçılardan sendika odası talebi

Hacettepe Üniversitesi’nde sendika odası talebiyle oturma eylemleri yapan sağlık emekçileri 28 Haziran günü de eylemdeydi. SES’in 1450 üyesinin bulunduğu Hacettepe Üniversitesi’nde 3-5 kişinin sığabileceği bir depo, sendika odası olarak kullanılıyor. Bu yüzden insanca bir oda talebiyle mücadele eden sağlık emekçileri bu hakkı kazanana kadar oturma eylemlerine devam edeceklerini belirtiyorlar.

Hafta içi her gün 12.30-13.30 saatleri arasında yapılan oturma eylemi SES tarafından başlatılan imza kampanyasının finali ile birleştirildi. “Sağlık hizmeti ağır işler kapsamına alınsın”, “Sağlık çalışanları fiili hizmet zammından yararlansın” talepleriyle yürütülen imza kampanyası, imzaların Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı’na gönderilmesi ile bitirildi. PTT önünde bir de basın açıklaması gerçekleştirildi. Basın açıklamasını SES Ankara Şube Başkanı İbrahim Kara okudu.

Eylemde konuşan SES Genel Başkanı Çetin Erdolu, sermayenin sağlık alanındaki saldırılarından, neo-liberal politikalardan bahsetti. Güvencesizlik, ağır çalışma koşulları, çalışma saatlerinin uzunluğu gibi sorunlara değinen Erdolu konuşmasını “Tüm bunların yanında bizler sağlıkta dönüşüm programına ve kamu hizmetlerinin ticarileştirilmesine karşı bütünlüklü bir mücadele yürütmek zorundayız” sözleriyle bitirdi.

50’ye yakın sağlık emekçisinin katıldığı eylem imzaların gönderilmesiyle son buldu.

Kızıl Bayrak / Ankara



TTK taşeron işçileri iş bıraktı

Zonguldak’ta Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Kozlu Müessese Müdürlüğü maden ocağında galeri açma işini yürüten taşeron firmanın işçileri, ücretlerinin düzenli ödenmemesi ve çalışma koşullarının kötü olması nedeniyle iş bırakma eylemi başlattı

24 Haziran günü başlayan eyleme yaklaşık 100 işçi katıldı. İşçiler ücretlerini düzenli alamadıkları gibi ölüm sınırında da yaşadıklarını belirtiyorlar. İşçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin alınmadığını belirterek geçen sene 30 madencinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan iş cinayetini hatırlatıyorlar. Kazma ve kürekleri dahi kendilerinin aldıklarını söyleyen işçiler, önlemler alınmış olsa iş kazalarının yaşanmayacağını vurguluyorlar.



Sigortasızlığa karşı kampanya...

Kayseri İşçi Platformu, sigortasızlığın ve güvencesiz çalışmanın oldukça yaygın olduğu Kayseri’de Temmuz ayı boyunca sürecek kampanyanın nasıl örgütleneceğini tartışmak için ilerici ve öncü işçilerin katılımıyla bir toplantı yaptı.

26 Haziran Pazar günü Kayseri İşçi Kültür Evi’nde gerçekleştirilen toplantının açılışında söz alan platform sözcüsü şöyle konuştu:

Sigortasız işçi hastalanınca parası yoksa doktora gidemez. Sigortasız kadın işçiler analık sigortasından yararlanamaz. Sigortasız işçiler, iş kazası geçirince hiçbir haktan, ölüm sigortasından, emeklilik hakkından yararlanamaz. Kısacası sigortasızlık ölümdür!

Bütün hayatları boyunca çalışmak zorunda bırakılan işçiler, haksızlıklara boyun eğmemelidirler. İşçiler haksızlıklar karşısında boyun eğerek çalıştığı sürece ne çalıştıklarının bir kıymeti olur ne güvenceli çalışabilir, ne de geleceklerini güvenceye alabilirler. İşçilerin sadece sigorta hakkını kazanmasının değil, her türlü hakkını gasp eden patronları geriletmesinin bir tek yolu var. O da işçilerin birleşmesidir. Kampanyamızın asıl hedefi işçilerin sigortasızlığa karşı mücadele dinamizmini açığa çıkarmak, her iki işçiden birinin sigortasız olduğu Kayseri’de yeni Cıngıllıoğlu deneyimleri yaratmaktır”

Kayseri İşçi Platformu, kampanyanın örgütlenmesine ilişkin olarak neler yapılması gerektiğini planladı. Kampanya çerçevesinde, Kayseri İşçi Bülteni Haziran ayı sayısının yanısıra binlerce bildiri ve el ilanı kullanılacak. İmza kampanyası başlatacak olan işçiler , farklı sektörlerden işçilerin katılımıyla toplantılar yapacaklar. Ayrıca yerel televizyon ve radyolarda konuya ilişkin programlar gerçekleştirilecek.

Kızıl Bayrak / Kayserii