8 Temmuz 2011
Sayı: SİKB 2011/26

 Kızıl Bayrak'tan
İçeride efelik taslayanlar dışarıda uşaklıkta sınır tanımıyor...
Emperyalizmin uşaklarından
halklara dost olmaz!...
Düzenin siyasal krizi ve Kürt sorunu
Katil devlet 18 yıl sonra yine işbaşındaydı!
Madımak'ta insanlık 2. kez utandı
Katliam ülkenin dört bir yanında lanetlendi...
BDSP’nin 2 Temmuz anmalarından
PTT direnişi büyüyo
“Direniyorum öyleyse varım!”
KESK Genel Kurulu sona erdi
Demokratik ve mücadeleci bir sendikal haraket için
On sendikadan güç birliği!
Tunus-Mısır
dersleri - H. Fırat…
Suriye’de durum
karmaşıklığını koruyor
Lübnan direnişini silahsızlandırma
planı tutmayacak!
“Sosyalist Enternasyonal” Atina’da toplandı
Emekçiler ‘grev’ dedi
İşte kapitalizmin futbolu: Para-mafya-şike!
Gerillalar sonsuzluğa uğurlandı
Çorum’u devlet hazırladı itirafı
Nükleer santraller ölümdür,
­izin vermeyelim!
Rakamlar kadının ezilmişliğine
Zilan: Kürt halkının
mücadele ateşi!
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Dış politikada “ustalık” dönemi...

Aktif uşaklık çizgisinde tam yol ileri!

19 Mart gününden bu yana Libya halkının üzerine bombalar yağdırmayı sürdüren emperyalist haydutların saldırganlıkları tüm hızıyla sürürken, dinci-gerici partinin başını çektiği Türk sermaye devleti de aktif taşeronluk misyonunu pekiştirmek için adımlarını hızlandırıyor.

Libya işgalinin koordinasyonunu sağlamak amacıyla emperyalistlerin ve işbirlikçilerinin biraraya gelerek oluşturdukları “Libya Temas Grubu” toplantısının dördüncüsüne ev sahipliği yapmaya hazırlanan Türk sermaye devleti, 5 Temmuz günü de Ankara’da Libya gündemli bir hazırlık toplantısına ev sahipliği yaptı. Temas Grubu’na hazırlık olarak değerlendirilen toplantıya, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun’un Libya Özel Temsilcisi Abdelilah El Hatip, Libya Ulusal Geçiş Konseyi Başkanı Mahmut Cibril ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Dışişleri Bakanı Şeyh Abdullah bin Zeyd El Nahyan katıldı.

Toplantı sonrası Davutoğlu ve El Nahyan görüşmeye ilişkin ortak basın toplantısı düzenledi.

İstanbul'daki Libya Temas Grubu toplantısına El Nahyan ile birlikte eşbaşkanlık yapacaklarını dile getiren Davutoğlu, emperyalist saldırganlığın aracı olan Libya Temas Grubu'na güzellemeler yaptı. "Libya Temas Grubu, dost ve kardeş Libya'nın geleceği açısından uluslararası topluluğun kararlılığını gösteren son derece önemli bir forumdur" diyerek, İstanbul toplantısının gündemini ve alacakları kararları gözden geçirdiklerini ifade etti.

Yalan ve ikiyüzlülükte sınır yok!

Türk devleti adına “şova” dönüştürülmeye çalışılan Bingazi ziyaretine değinen ve “bölgeyi gözlemleme imkanı bulduklarını” dile getiren Davutoğlu, bir kez daha büyük bir ikiyüzlülükle NATO saldırganlığının “sivilleri korumaya dönük bir operasyon olduğunu” söyledi. Davutoğlu, “Önümüzde Libya açısından atılacak çok ciddi adımlar var. Her şeyden önce Libya’da akan kanın durması, sivil kayıpların artık olmayacağı bir geçiş sürecinin yaşanması için sivillerin korunmasına yönelik sürdürülen NATO harekatının yanında siyasal çözümle ilgili de adımlar atılması büyük önem taşıyor” şeklinde konuştu.

Geçtiğimiz hafta, Kaddafi muhalifi isyancıların oluşturduğu Ulusal Geçiş Konseyi’ni resmi olarak tanıyan, Kaddafi ve destekçilerinin banka hesaplarını dondurarak ülkeye girişlerini yasaklayan Türk devleti, bu kararın hemen ardından Dışişleri Bakanı Davutoğlu aracılığıyla isyancıların elindeki Bingazi şehrine giderek benzer eksende görüşmelerde bulunmuştu. Türk devleti Temas Grubu’nun BAE’de yapılan üçüncü toplantısında, Libya Ulusal Geçiş Konseyi’ne 100 milyon dolar yardım yapma kararı aldığını da açıklamıştı.

Emperyalistler ve işbirlikçileri İstanbul’a geliyor

Emperyalistler ve işbirlikçileri, NATO şemsiyesine aldıkları Libya işgaline ilişkin 29 Mart günü Londra’da gerçekleştirdikleri Uluslararası Libya Konferası’nda “Libya Temas Grubu” adı altında bir birliktelik oluşturdular. “Libya Temas Grubu”, Kaddafi muhalifi isyancı güçlere başta para ve silah olmak üzere geniş çaplı yardım yapma kararı alırken, işgalin çok yönlü koordinasyonunu da sağlama görevi üstlendi.

AKP hükümeti eliyle emperyalist saldırganlığa aktif taşeronluk etmek için her türlü adımı atan Türk sermaye devleti, 15-16 Temmuz günlerinde İstanbul’da Libya Temas Grubu toplantısının dördüncüsüne ev sahipliği yapacak. Toplantıya, NATO, BM, AB, Arap Birliği, Afrika Birliği temsilcileri ile ABD, Fransa, İngiltere, Almanya, İtalya, BAE, Ürdün, Fas, Katar ve Türkiye’den dışişleri bakanları düzeyinde temsilciler katılacak.

Emperyalistler ve işbirlikçileri böylelikle bir kez daha Libya ve Ortadoğu halklarına dönük saldırı ve yıkım planlarını masaya yatıracaklar. Fakat bu saldırı planlarına engel olmayı hedefleyen anti-emperyalistler ise aynı günlerde sokaklarda olmaya hazırlanıyorlar.

 

 

 

BDP: “Ya 36 ya hiç!”

Diyarbakır’da onbinler buluştu

BDP’nin Diyarbakır’da düzenlediği “Kürt sorununa anayasal demokratik çözüm” mitingine onbinlerce kişi katıldı.

İstasyon Meydanı’nda yapılan mitingde konuşan DTK Eşbaşkanı ve Mardin Bağımsız Milletvekili Ahmet Türk ile BDP Eş Genel Başkanı Filiz Koçali, Tayyip Erdoğan’ın “Meclis’e paşa paşa dönecekler” sözlerine yanıt verdiler.

Tayyip Erdoğan’ın “Meclis’e paşa paşa dönecekler” sözlerine atıfta bulunan Türk şunları söyledi: “Bu halk işkenceler, faili meçhuller, zulüm, baskı gördü. Tehdidiniz para etseydi, bu halk bugün Amed’te olmazdı. Tehditleriniz ancak bizlere güç verir”

DTK’nin büyük bir iddiayla yola çıktığını söyleyen Türk, Kürdistan Meclisi’ni oluşturacaklarını duyurdu. “Kürdistan Meclisi’nin oluşturulması için herkese büyük sorumluluk düşüyor” dedi.

Koçali, Erdoğan’ın “Paşa paşa Meclis’e gelirler” sözlerine de “Paşa paşa gelmeyiz. Ya 36 ya hiç” diyerek tepki gösterdi.


Cezaevine taş yağmuru

29 Haziran’da Dersim’de katledilen Mazlum Erenci’nin TMK’den yargılandığı süreçte tutuklu bulunduğu Diyarbakır E Tipi Cezaevi’ne yürüyen kitle, cezaevini taş yağmuruna tuttu. Cezaevinin önünde bulunan subaylara ait araçlar tahrip edildi. Eylemi sürdüren kitleye polis saldırdı.


Viranşehir’de meşaleli yürüyüş

Urfa’nın Viranşehir ilçesinde Hatip Dicle ve KCK tutuklusu milletvekillerinin serbest bırakılması talebiyle 4 Temmuz akşamı gerçekleştirilen yürüyüşe polis saldırdı.

Vatan Caddesi üzerinde toplanan BDP’liler meşaleli yürüyüş gerçekleştirdi. Aralarında Viranşehir Belediye Başkan Yardımcısı Naif Aslan, BDP ilçe Başkanı Ferzende Ata’nın da bulunduğu kitle ilçe merkezine yürümek istedi. Tutuklu milletvekillerinin serbest bırakılması talebiyle slogan atan kitle polislerin zırhlı araçlar ile barikat kurması üzerine yürüyüş güzergahını değiştirdi. Ara sokaklardan ilçe merkezine çıkmak isteyen kitlenin önü ikinci kez polis tarafından kesildi.

Kitlenin yürüme kararlılığını sürdürmesi üzerine polis kalabalığa gaz bombası ve basınçlı su ile saldırdı. Ara sokaklarda yaşanan kısa süreli çatışmalarda polise taşlarla karşılık verildi. Kitlenin dağılmasıyla eylem sona erdi.


Sivil cuma’larda Dicle tepkisi

1 Temmuz günü Van, Hakkari, Yüksekova, Doğubeyazıt, Varto, Bulanık, Malazgirt, Patnos, Tatvan, İstanbul, Adana, Mersin, Şırnak, Silopi, Kurtalan, Derik, Nusaybin, Urfa, Ceylanpınar, Suruç, Viranşehir, Diyarbakır, Kızıltepe, Bismil, Ergani, Silvan, Cizre, Batman, Beytüşşebap, Siirt’te kılınan namazlarda binlerce kişi saf tuttu.

Vaazlarda ve okunan hutbelerde AKP’nin haksızlık ve hile yoluyla Hatip Dicle’nin vekilliğini çaldığı ifade edildi. ‘Sivil cuma’ların Kürt halkını birleştirici bir rol oynadığı söylenirken Kürtlerin haksızlık ve hukuksuzlukları hiçbir şekilde kabul etmeyeceği söylendi.

Bazı kentlerde namazdan sonra YSK kararını protesto eden eylemler gerçekleştirildi.