8 Temmuz 2011
Sayı: SİKB 2011/26

 Kızıl Bayrak'tan
İçeride efelik taslayanlar dışarıda uşaklıkta sınır tanımıyor...
Emperyalizmin uşaklarından
halklara dost olmaz!...
Düzenin siyasal krizi ve Kürt sorunu
Katil devlet 18 yıl sonra yine işbaşındaydı!
Madımak'ta insanlık 2. kez utandı
Katliam ülkenin dört bir yanında lanetlendi...
BDSP’nin 2 Temmuz anmalarından
PTT direnişi büyüyo
“Direniyorum öyleyse varım!”
KESK Genel Kurulu sona erdi
Demokratik ve mücadeleci bir sendikal haraket için
On sendikadan güç birliği!
Tunus-Mısır
dersleri - H. Fırat…
Suriye’de durum
karmaşıklığını koruyor
Lübnan direnişini silahsızlandırma
planı tutmayacak!
“Sosyalist Enternasyonal” Atina’da toplandı
Emekçiler ‘grev’ dedi
İşte kapitalizmin futbolu: Para-mafya-şike!
Gerillalar sonsuzluğa uğurlandı
Çorum’u devlet hazırladı itirafı
Nükleer santraller ölümdür,
­izin vermeyelim!
Rakamlar kadının ezilmişliğine
Zilan: Kürt halkının
mücadele ateşi!
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Katliam ülkenin dört bir yanında lanetlendi...

Unutursak hatırlatırlar!..

İzmir

Alevi Bektaşi Federasyonu ve İzmir Yöre Dernekleri’nin (İYD) çağrısıyla gerçekleşen miting için Cumhuriyet Meydanı’nda toplanan kitle buradan Gündoğdu Meydanı’na yürüdü. Yürüyüş sırasında en önde Alevi Bektaşi Federasyonu ve İzmir Yöre Dernekleri “2 Temmuz Katliamı’nı unutmadık, unutturmayacağız” pankartıyla yer alırken, arkalarında Alevi örgütleri pankartlarıyla sıralandılar.

İlerici ve devrimci kurumlarla emek ve meslek örgülerinin de yer adığı yürüyüşe BDSP’liler de kızıl flamalarıyla katıldılar.

Alana girildiğinde kürsüye Sivas şehitlerinin resimlerinin olduğu ve “Unutmadık, unutturmayacağız” şiarlı pankart asıldı. İlk olarak Sivas şehitlerinin isimlerinin okundu ve birer kişi resimleri taşıyarak sahneye çıktı. Temsili olarak Pir Sultan Abdal’ın da sahneye çıktığı kurguda,  kitle, isimleri “yaşıyor” sloganlarıyla karşıladı. Şehitlerin resimleriyle birlikte semah gösterisi yapıldıktan sonra saygı duruşuna geçildi.

ABF ve İYD adına basın açıklamasının okunmasının ardından İzmir İHD Şube Başkanı Mustafa Rollas ile DİSK Ege Bölge Temsilcisi Ali Çeltek birer konuşma yaptılar. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Müzik Grubu da kısa bir dinleti sundu. Daha sonra KESK Şubeler Platformu sözcüsü Duran Sınacı ile Alevi Yol Kültür Derneği adına Halil Aksu da birer konuşma yaptılar. Tüm konuşmalarda yaşanan katliamlara karşı ortak mücadele edilmesinin gerekliliğine vurgu yapıldı.

Miting alanında Kızıl Bayrak gazetesi satışı da yapıldı.


Ankara

2 Temmuz günü Toros Sokak’ta kitlenin toplanmasıyla başlayan eylem, Kolej Meydanı’na yapılan yürüyüşle devam etti.

Birçok sendika, meslek odası, köy derneği ile ilerici ve devrimci kurumun katılım sağladığı eylemde, en önde Sivas şehitlerinin aileleri yürüdü. Ailelerin arkasında PSAKD, DİSK, KESK, TMMOB ve dernekler pankartlarıyla yer aldılar.

BDSP’liler mitinge “Faşist katliamların hesabını işçi-emekçiler soracak/ BDSP” ve “Pir Sultan’dan Madımak’a asan da yakan da devlettir/ MİKE” yazılı pankartlar ve kızıl flamalar ile katıldılar.

Miting saygı duruşu ile başladı. Sivas’ta yakılan 33 aydın ve sanatçının isimleri tek tek okunarak hep bir ağızdan “yaşıyor” sloganı haykırıldı. Kürsüye ilk olarak Sivas şehitlerinden Sehergül Ateş’in amcası Süleyman Ateş davet edildi. Sivas davasının avukatlığını da yapan Ateş, hukuksal süreci özetledikten sonra katillerin yargılanmadığını belirtti. Konuşmasının ileri bölümlerinde duygusallaşan Ateş, havanın da etkisiyle fenalaştı.

Daha sonra sözü tertip komitesi adına PSAKD Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Özarslan aldı. Özarslan, katliamın unutulmadığını ve Madımak utanç müzesi oluncaya ve katiller yargılanıncaya kadar mücadelenin devam edeceğini vurguladı. “Unutursak hatırlatırlar” ifadelerini de kullanan Özarslan, Gazi’yi, Ulucanlar’ı ve 19 Aralık’ı örnek vererek toplumsal belleği diri tutma çağrısı yaptı.

Tertip komitesi adına yapılan konuşma politik içerik olarak oldukça iyi olmasına rağmen, alana giren düzen partisi CHP, ADD ve Çankaya belediyesi başkanı Bülent tanık’ın kürsüden selamlanması birçok emekçinin ve devrimci kurumların tepkisini çekti.

Yaklaşık 5 bin emekçinin katıldığı miting Kardeş Türküler’ in söylediği ezgilerin ardından son buldu.

Ontex direnişinin sesinin taşındığı mitingde BDSP’liler Kızıl Bayrak gazetesi satışı da gerçekleştirdiler.


Bursa

2 Temmuz günü yapılan miting Kent Meydanı’ndan Fomara Meydanı’na yapılan yürüyüşle başladı. Saygı duruşu ile başlayan anmada kurumlar adına hazırlanan basın açıklaması okundu.

Basın açıklamasının ardından Sivas’ta yaşamını yitirenlerin isimleri tek tek okunarak “yaşıyor” diye haykırıldı.

Grup Liberta’nın seslendirdiği türkü ve marşların ardından anma sona erdi.  

Yaklaşık 300 kişinin katıldığı eylemde aralarında BDSP, DİSK Marmara Bölge Temsilciliği, Birleşik Metal İş Sendikası, TÜMTİS, ÇHD Bursa Şubesi, BDP, ÖDP, Partizan’ın da bulunduğu birçok sendika, meslek örgütü, ilerici ve devrimci kurum yer aldı.


Didim

Miting Hacı Bektaş-i Veli Derneği, Eğitim-Sen, BDP, CHP, ÖDP tarafından oluşturulan Didim 2 Temmuz Platformu tarafından örgütlendi.

Miting için Didim Cemevi önünde toplanan kitle Yeni Mahalle Parkı’na yürüyüş gerçekleştirdi.

Mitingde yapılan konuşmalarda Madımak Oteli’nin “bilim ve kültür merkezi” olarak açılıp dalga geçercesine katliamcılarla katledilenlerin isimlerinin yanyana yazılmasına tepki gösterildi.

Mitinge Sanatçı Ferhat Tunç’un da aralarında bulunduğu yaklaşık 700 kişi katıldı.


Adana

1 Temmuz günü Pir Sultan Abdal Kültür Derneği önünde toplanılmasının ardından başlayan yürüyüşte Sivas şehitlerinin fotograflarının yanısra “Unutmadık, unutturmayacağız” pankartı taşındı.

Yaklaşık 60 kişinin katıldığı eylemde basın metnini PSAKD Adana Şube Başkanı Mikdat Öztürk okudu. Öztürk, Madımak utanç müzesi olana kadar mücadeleye devam edileceği belirtilerek açıklama bitirildi.

Eyleme BDSP’de destek verdi.  


Manisa

Manisa Alevi Kültür Dernekleri basın açıklaması yaparak 2 Temmuz şehitlerini andı. 1 Temmuz günü Manolya Meydanı’nda buluşan emekçiler attıkları sloganlarla Madımak Katliamı’nı lanetledi.

Eyleme KESK’e bağlı sendikaların temsilcileri ile siyasi parti temsilcileri de destek verdi.    

Kızıl Bayrak / İzmir – Ankara – Bursa – Didim – Adana - Manisa

 

 

 

İzmir’de anmalar...

Güzeltepe

Uğur Mumcu Parkı’nda toplanan kitle üzerinde Sivas şehitlerinin fotoğraflarının olduğu “Unutmadık, unutturmayacağız” pankartı ile Güzeltepe Alevi Yol Derneği önüne meşaleli yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüşte katledilen aydınların fotoğrafları da taşındı. Çevredeki emekçiler de alkış ve ıslıklarla eyleme destek verdi.

Saygı duruşunun ardından yapılan açıklamada “Yakanlar hala iktidardadır. Sivas Katliamı’nın üzerinden 18 yıl geçmesine rağmen ne katillerle ne de katliamcı gerici-faşist zihniyetle hesaplanılabilmiş durumda” denildi.

Açıklamadan sonra Umuda Yolculuk Tiyatro Topluluğu’nun hazırladığı “Bir uyanıştır Sivas” adlı oyun oynandı. Bunu Alevi Yol Derneği’nin Semah ve bağlama grubu izledi. Etkinlik “Sivas katliamı” belgeselinin gösterimi ile bitirildi.

Anmayı İşçi Kültür Sanat Evi Derneği, Güzeltepe Alevi Yol Derneği ve Çiğli Halkevi birlikte örgütledi. Eyleme Mücadele Birliği Platformu destek verdi.


Gültepe

İzmir’de emekçi mahallelerinde örgütlenen eylemlerden biri de Gültepe gerçekleştirildi. Gültepe Halkevleri, Alevi Kültür Derneği ve Ege Kars Demokrat Dernekler Federasyonu tarafından örgütlenen anma yürüyüşAlevi Kültür Derneği’nin önünde son buldu.


Karşıyaka

Alevi ve Bektaşi kurumları Sivas katliamının 18. yıldönümünde İzmir Karşıyaka’da meşaleli yürüyüş gerçekleştirdi.

29 Haziran Çarşamba akşamı gerçekleştirilen yürüyüş Karşıyaka minibüs duraklarından başladı. Ardından meşaleler ve pankartlar eşliğinde çarşı boyunca yürünerek İş Bankası önüne gelindi. En önde “Katiller halka hesap verecek!” şiarlı Çiğli PSAKD ve “Aleviyiz haklıyız kazanacağız!” şiarlı PSAKD İzmir Şubeleri pankartları taşındı. Farklı kurumlar da pankart ve flamalarıyla eylemde yer aldılar.

İş Bankası önüne gelindiğinde basın açıklamasına geçildi. Açıklamada Sivas katliamının hesabının sorulacağı vurgulanarak Sivas’ta düzenlenecek merkezi mitinge çağrı yapıldı. Ayrıca Madımak Oteli’nin müze yapılması talebi de yinelendi.

Eyleme BDSP’de katıldı.

Kızıl Bayrak / İzmir