8 Temmuz 2011
Sayı: SİKB 2011/26

 Kızıl Bayrak'tan
İçeride efelik taslayanlar dışarıda uşaklıkta sınır tanımıyor...
Emperyalizmin uşaklarından
halklara dost olmaz!...
Düzenin siyasal krizi ve Kürt sorunu
Katil devlet 18 yıl sonra yine işbaşındaydı!
Madımak'ta insanlık 2. kez utandı
Katliam ülkenin dört bir yanında lanetlendi...
BDSP’nin 2 Temmuz anmalarından
PTT direnişi büyüyor
“Direniyorum öyleyse varım!”
KESK Genel Kurulu sona erdi
Demokratik ve mücadeleci bir sendikal haraket için
On sendikadan güç birliği!
Tunus-Mısır
dersleri - H. Fırat…
Suriye’de durum
karmaşıklığını koruyor
Lübnan direnişini silahsızlandırma
planı tutmayacak!
“Sosyalist Enternasyonal” Atina’da toplandı
Emekçiler ‘grev’ dedi
İşte kapitalizmin futbolu: Para-mafya-şike!
Gerillalar sonsuzluğa uğurlandı
Çorum’u devlet hazırladı itirafı
Nükleer santraller ölümdür,
­izin vermeyelim!
Rakamlar kadının ezilmişliğine
Zilan: Kürt halkının
mücadele ateşi!
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

KESK Genel Kurulu sona erdi

1 Temmuz günü başlayan Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) 4. Olağan Genel Kurulu 3 Temmuz günü yapılan seçimlerle sona erdi. Emek Hareketi’nin ayrı bir listeyle girdiği seçimlerde DSD, DEMEP, SB, DMH ittifakı yönetime geldi.

Karayolları Genel Müdürlüğü salonunda toplanan genel kurulun ilk gününde konuk konuşmalarına yer verildi. DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün, TMMOB Başkanı Mehmet Soğancı, TTB Başkanı Eriş Bilaloğlu’nun da aralarında bulunduğu birçok kurum temsilcisinin katıldığı açılışta Yunanistan, İspanya, Portekiz ve İzlanda’da emekçilerin krizin faturasını ödememek için yürüttükleri mücadele selamlandı.
Genel kurulun ikinci gününde ise delegeler söz aldı. 3 Temmuz günü yapılan seçimlerde 406 delege oy kullanırken, bunlardan 402’si geçerli 4’ü ise geçersiz sayıldı. Oyların sayılmasının ardından 7 kişilik yeni Merkez Yürütme Kurulu (MYK), Lami Özgen, Canan Çalağan, İsmail Hakkı Tombul, Baki Çınar, Ali Kılıç, Ali Berberoğlu ve Akman Şimşek’ten oluştu.

Devrimci Sendikal Dayanışma’dan (DSD) 3, Demokratik Emek Hareketi’nden (DEMEP) 2, Sendikal Birlik ve Devrimci Memur Hareketi’nden (DMH) birer kişi yönetimde yer aldı.

Genel Kurulda DSD ve DEMEP’in gündeme taşıdığı tüzük değişikliği önerisi kabul edildi. Yeni tüzüksel değişiklikle birlikte oluşturulan KESK Genel Meclisi karar organı haline getirilerek 50 kişilik meclisin üyeleri belirlendi. Merkez Yönetim Kurulu’nun da, Yürütme Kurulu haline getirildiği genel kurulda KESK Meclisi’nin oluşturulma biçimi dikkat çekti.

DEMEP ve DSD’nin, KESK MYK’sı ve konfederasyona bağlı sendikaların genel başkanlarının dışında KESK Meclisi’nde yer alacak 50 kişi için 45 kişilik blok liste hazırlaması “yeni” meclisin işlevi hakkında fikir vermeye yetti.

 

 


Ejot işçisi köle olmuyor

Toplu sözleşme sürecinde patronun düşük zam dayatmasına karşı eylemlere başlayan Birleşik Metal-İş üyesi Ejot Tezmak işçileri geçtiğimiz hafta boyunca çeşitli eylemler yaptılar.

30 Haziran günü fabrika önüne yürüyen işçiler “Patronlara köle olmayacağız” pankartını taşıdılar. Fabrika önünde yaptığı konuşmada süreçle ilgili bilgilendirmede bulunan Şube Başkanı Yılmaz Bayram, geçtiğimiz günlerde başlattıkları yemek boykotu ve sakal bırakma eylemlerini hatırlattı.

1 Temmuz günü saat 15.00’te fabrika bahçesinde yürüyüşe başlayan işçiler Almanca olarak yazılmış “İşçilerin birliği halkların kardeşliği” ve “Bizi Türkçe anlamadınız şimdi Almanca yazıyoruz” dövizlerini taşıyarak, Alman sermayeli Ejot Tezmak’ın tutumunu protesto ettiler.

Eylem rahatsız etti

Vuvuzelalar ve ıslıklarla süren yürüyüşle fabrika bahçesinde turlayan işçiler, giriş kapısına gelerek yaklaşık yarım saat boyunca oturma eylemi yaptılar. Vardiya giriş-çıkış saatinde yaklaşık 40 işçinin katıldığı eylem fabrika yönetiminin yanısıra Ejot’un hemen yanındaki Vateks isimli tekstil fabrikasının yöneticilerini de rahatsız etti. Öz İplik-İş Sendikası’nın örgütlü olduğu ve Ejot Tezmak’ta yüzde 5’lik bir hissesi olan Vateks’in patronu, işçilerin eylemlerini engellemeye çalıştı. Yönetim binasının tam karşısında süren oturma eylemi, patronun adamları tarafından görüntülenmek istendi.

Oturma eyleminin ardından fabrika içerisinde eylemlerini sürdüren işçiler kapı fabrika giriş kapısına tekrar gelerek eylemlerini noktaladılar.

Dünyanın çeşitli ülkelerinde kurulu fabrikalarında toplam 2600 çalışanı bulunan Ejot, beyaz eşya, çelik ve otomotiv fabrikalarına vida üretiyor. Elmabahçesi’nde kurulu fabrikadaki toplu sözleşme görüşmeleri geçtiğimiz Nisan ayından bu yana devam ediyor. Resmi arabulucu raporu aşamasının geride kaldığı TİS sürecinde sendikanın yıllık yüzde 25’lik zam talebine karşılık Ejot patronu yüzde 9,5 zam öneriyor. Ejot’taki TİS görüşmeleri Birleşik Metal-İş üyesi 84 işçiyi kapsıyor.

Kızıl Bayrak / Gaziosmanpaşa

 

 

İşbir’de direniş başladı

Balıkesir’de kurulu İşbir Sentetik Dokuma Sanayi fabrikasında kölelik koşullarına karşı TEKSİF’te örgütlenen işçiler işten atıldı. Sendikal örgütlenme nedeniyle işten atılan işçilerden 40’ı fabrika önünde direniş başlattı.

Fabrikanın önünde toplanan işçiler fabrika yönetimini protesto ettiler. Eylemde konuşan TEKSİF Şube Başkanı Hüseyin Akyüz, İşbir ana fabrikadaki 300 işçinin sendika üyesi olduklarını ancak OSB’deki sentetik dokuma atölyelerinde çalıştırılan yaklaşık bin 500 işçinin ise sendikalı olmalarının önlenmeye çalışıldığını, işçilerin işten atıldıklarını söyledi.


Huzuru’ bozuldu

Sendikaları DİSK/Birleşik Metal-İş Gebze Şubeleri tarafından ortada bırakılan direnişçi Legrand işçileri Selcan Binnetoğlu ve Aysel Oral, 1 Temmuz sabahı fabrika önüne gelen polisler tarafından ifadeleri alınmak üzere karakola götürüldüler. Kolluk güçleri, Legrand patronunun işçiler hakkında şikayette bulunduğunu ve ifadelerini almak üzere karakola götürmeleri gerektiğini belirtti.

İşçilerin kapı önündeki direnişini hazmedemeyen patron, “fabrika önündeki düdüklü protestoyu, slogan atılmasını, çimlere basılmasını ve içeride çalışan işçilerin huzurunu kaçırmaları”nı şikayet gerekçesi yaptı.

Kızıl Bayrak / Gebze


Madende direniş sürüyor

Zonguldak’ta TTK Kozlu Müesese Müdürlüğü bünyesinde, Star İnşaat adlı şirkete bağlı olarak çalışan maden işçilerinin direnişi sürüyor. Maaşların düzenli ödenmesi ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi talepleriyle başlayan direnişe 150 işçi katılıyor. İşçiler talepleri kabul edilmezse açlık grevine başlayacaklarını ifade ediyorlar.

4 Temmuz günü işçileri Zonguldak’taki çeşitli parti temsilcileriyle sanatçılar ziyaret etti.

Ziyaret sırasında konuşan işçiler taşeron şirkete ve TTK’ya tepkilerini gösterdiler. Yeraltında çalışmalarına rağmen 2004’ten beri düzenli maaş ve yıllık izin paralarını alamadıklarını belirten işçiler, “sonuna kadar mücadele edeceğiz” mesajı verdiler.

Yüksek sıcaklar nedeniyle şantiye içerisindeki ağaçlık bölgeye giren işçiler şirket yönetimi tarafından şantiye dışına çıkarılırken işçilerin tepkisi daha da büyüdü.


Samsun’da işten atmalar

Samsun Gazi Devlet Hastanesi’nde sendikalaşma mücadelesi verdikleri için işten atılan Dev Sağlık-İş üyesi taşeron işçilerin direnişi sürerken, taşeron firma ve başhekimlik işbirliği içerisinde 3 işçi daha işten atıldı.

30 Haziran günü biri Dev Sağlık-İş İşyeri Temsilcisi olmak üzere 3 sendikalı işçi “liste fazlası” oldukları gerekçesiyle işten atıldı.

Bu keyfi uyugulama karşısında işyeri temsilcisi Yüksel Arslan ile Songül Akın ve Selma Yılmaz Arslan da sürmekte olan direnişe katılacaklarını duyurdular.