8 Temmuz 2011
Sayı: SİKB 2011/26

 Kızıl Bayrak'tan
İçeride efelik taslayanlar dışarıda uşaklıkta sınır tanımıyor...
Emperyalizmin uşaklarından
halklara dost olmaz!...
Düzenin siyasal krizi ve Kürt sorunu
Katil devlet 18 yıl sonra yine işbaşındaydı!
Madımak'ta insanlık 2. kez utandı
Katliam ülkenin dört bir yanında lanetlendi...
BDSP’nin 2 Temmuz anmalarından
PTT direnişi büyüyor
“Direniyorum öyleyse varım!”
KESK Genel Kurulu sona erdi
Demokratik ve mücadeleci bir sendikal haraket için
On sendikadan güç birliği!
Tunus-Mısır
dersleri - H. Fırat…
Suriye’de durum
karmaşıklığını koruyor
Lübnan direnişini silahsızlandırma
planı tutmayacak!
“Sosyalist Enternasyonal” Atina’da toplandı
Emekçiler ‘grev’ dedi
İşte kapitalizmin futbolu: Para-mafya-şike!
Gerillalar sonsuzluğa uğurlandı
Çorum’u devlet hazırladı itirafı
Nükleer santraller ölümdür,
­izin vermeyelim!
Rakamlar kadının ezilmişliğine
Zilan: Kürt halkının
mücadele ateşi!
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

PTT direnişi büyüyor

Direnişçi PTT taşeron işçileri, kölece çalışma anlamına gelen taşeronlaştırmaya karşı mücadelelerine çeşitli eylem ve etkinliklerle devam ediyor. İşçiler TBMM önüne çadır kurarak taleplerini dile getirecekler.

Direnişçi işçiler, taşeron köleliğine karşı mücadele araçları, yöntemleri ve programını tartışmak için farklı sektörlerde çalışan işçilerle birlikte bir sempozyum hazırlığına da başladı. Bununla beraber seslerini duyurmak için eylemlerine de devam ediyorlar.

TBMM önünde çadır kurulacak

Direnişçi işçiler, Sirkeci PTT önünde gerçekleştirdikleri bir günlük oturma eyleminin ardından direnişlerinin sesini Ankara’ya taşıyacaklar.


11 Temmuz Pazartesi

Ankara PTT Genel Müdürlüğü önünde 1 günlük oturma eylemi

Toplanma yeri: Şehit Teğmen Kalmaz CD. No:2 06101 Ulus / Ankara

Saat: 11.30


12 Temmuz Salı

TBMM önünde 1 günlük oturma eylemi

Toplanma yeri: TBMM 06540 Devlet Mh. Çankaya Ankara

Saat.:11.00



Toros Tarım’da anlaşma

Toros Tarım A.Ş’nin Adana ve Mersin’deki fabrikalarında çalışan Petrol-İş üyesi 217 işçiyi kapsayan toplu sözleşme görüşmeleri greve saatler kala anlaşmayla sonuçlandı.

Bir önceki toplu iş sözleşmesi döneminde 32 gün grevde kalan Toros Tarım işçileri son toplu sözleşme sürecinde de grev kararlılığını ortaya koydular.

Grev kararlılığı

İlk 1 yıl için 300 TL seyyanen zam ve 1300 TL’nin altında maaş alan işçiler için de 100 TL iyileştirme isteyen Petrol-İş Sendikası, ilk görüşmelerde patronun 0 zam dayatmasıyla karşılaştı. Görüşmelerin uzaması ve işçilerin grev kararlılığının da etkisiyle patron ilk önce 85 TL ardından ise 135 TL zam önerisini getirdi. 5 Temmuz günü gece geç saatlere kadar süren görüşmeler sonucu Toros Tarım patronu ilk 1 yıl için 200 TL seyyanen zam ve sosyal haklarda %7 iyileştirme yapılacağını açıkladı. Patronun geri adım atması üzerine Toros Tarım işçileri grev kararından vazgeçtiler.

İşe yeni giren 11 işçinin maaşlarına ise 36 TL’lik ek bir artış sağlandı. 31 Aralık 2010 tarihinden itibaren hesaplanan işçi maaşları 1 Ocak 2011 tarihine çekilerek işe yeni giren işçiler 36 TL’lik asgari ücret artışından yararlanmaya hak kazandılar. Böylelikle, Toros Tarım’daki en düşük işçi maaşı 996 TL’ye yükseldi.

İşçiler memnun”

İmzalanan toplu sözleşmeyi gazetemize değerlendiren Toros Tarım (Mersin) İşyeri Temsilcisi Ali Dönmez, TİS sonucunu “iyi bir sözleşme” olarak nitelendirdi. İşçiler arasında genel bir memnuniyet olduğunu belirten Dönmez, sözleşmeyle beraber sağlanan ücret artışının ortalama olarak yüzde 12’ye tekabül ettiği bilgisini verdi.

Kızıl Bayrak / Mersin



Çamalan TÜBİTAK’a dönüyor

TEKEL direnişiyle dayanışma amacıyla 4 Şubat 2010’da gerçekleştirilen 1 günlük iş bırakma eylemine katıldığı için TÜBİTAK’ta işten atılan Tez-Koop-İş Sendikası üyesi Aynur Çamalan işe geri dönüyor.

8 Mart 2010 tarihinde direnişe başlayan Çamalan’ın 2010’un Aralık ayından bu yana Yargıtay’da bekleyen işe iade davası sonuçlandı.

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi Çamalan’ı haklı bularak işe iadesine karar verdi. Taraflara gönderilmek üzere Ankara 13. İş Mahkemesi’ne gönderilen işe iade kararının ilgili taraflara 10 gün içinde tebliğ edilmesi gerekiyor.

İşe iade sürecinin bundan sonraki aşamasında ise Çamalan’ın en geç 30 gün içinde TÜBİTAK’ta tekrar işbaşı yaptırılması gerekiyor. TÜBİTAK önündeki direnişini 228 gün boyunca sürdüren Çamalan ise TÜBİTAK’ın bir kamu kurumu olması nedeniyle işe iade kararının büyük bir olasılıkla uygulanacağını ifade ediyor.

Çamalan, işe iade kararına ilişkin gazetemize yaptığı açıklamada, onurlu mücadelesinin yargı kanalıyla da haklı bulunmasından duyduğu mutluluğu dile getiriyor. Türkiye’deki yargı süreçlerinin işçiler lehine yavaş işletildiği eleştirisinde bulunuyor.

 

 

Boykot çağrısı Sincan’da

Metal İşçileri Birliği (MİB), Ontex işçileri ile dayanışmayı büyütme çağrısını Sincanlı işçi ve emekçilere taşıdı.

Ontex direnişiyle dayanışmaya çağıran bildiriler işçi servislerine etkili bir şekilde ulaştırıldı. İşçilerle sohbet edilerek yapılan bildiri dağıtımı sırasında, birçok işçi kendi sorunlarının da olduğunu ve patronların buna karşı hiçbir şey yapmadığını belirterek sıkıntılarını anlattı.

Bir kadın işçinin “Ben dün Canbebe aldım çocuğuma ama bundan sonra almayacağım” demesi ise sınıf dayanışması adına olumlu bir yerde duruyordu.

Dağıtım sırasında toplam 1000 adet bildiri kullanıldı.

Kızıl Bayrak / Sincan


Frankfurt’ta Burger King önünde eylem

Almanya’nın Frankfurt şehrinde Ontex işçileriyle dayanışma eylemi gerçekleştirildi. Türkiyeli devrimci gruplarla “Pazartesi Eylemcileri”nin (Montags Demo) birlikte düzenledikleri eylem, 4 Temmuz günü yapıldı.

Eylemde Ontex direnişine ilişkin son gelişmeleri de kapsayan bir bilgilendirme yapıldı. Daha sonra ise Burger King’in önüne yüründü. Burada da teşhir konuşmaları yapıldı. Hem konuşmalar ve hem de taşınan dövizler çevredeki insanlar tarafından ilgiyle izlendi, alkışlarla desteklendi.

Eylem bitirildikten sonra tekrar Montags Demo’nun yapıldığı alana gelindi. Burger King patronunun ihbarı üzerine eylem yapılan alana polis geldi. Polis Burger King önündeki eylemin izinli olup olmadığını sordu. Eylemin spontane biçimde gerçekleştirildiği söylenince, orada bulunanlardan birinin kimlik bilgilerini alarak alanı terketti.

Kızıl Bayrak / Frankfurt


Kayseri’de bülten dağıtımı...

İşçileri; sigortasız, güvencesiz çalışmaya karşı Temmuz ayı içinde gerçekleştirilecek kampanyaya destek vermeye çağıran Kayseri İşçi Bülteni işçi servislerinde ajitasyon konuşmaları eşliğinde dağıtıldı.

Eskişehir Bağları’nda organize sanayi işçilerinin servis güzergahlarında yapılan dağıtımın sonrasında Belsin semtinde bulunan işçi duraklarında da toplam 1000 adet bülten dağıtıldı. Dağıtım sırasında güvencesiz, sigortasız çalışmaya karşı mücadeleyi içeren sohbetler gerçekleştirildi. Kayseri İşçi

Kızıl Bayrak / Kayseri