09 Eylül 2011
Sayı: SİKB 2011/34

 Kızıl Bayrak'tan
Siyasal gelişmeler ve anti-emperyalist mücadelenin artan önemi...
Mazlum halkların savunucusu değil, emperyalizmin tetikçisidirler!
Emperyalizme ve siyonizme tarihi hizmet!
12 Eylül faşist darbesi 31. yılında
Kıdem tazimatı yalanları ve gerçekler!
19. Dünya İş Sağlığı ve Güvenliği Kongresi
Tek Gıda-İş direnişçisi
Uğur Doğan’la konuştuk
Liman direnişinin bayram güncesi.
Sömürü ve ihanet çemberini
mutlaka kıracağız!
TTB Merkez Konsey üyesi Hüseyin Demirdizen ile konuştuk
Savaş, anti-emperyalist mücadele
ve Partimizin programı - H. Fırat
1 Eylül’de onbinler alanlardaydı!
12 Eylül: Karşı-devrim devam ediyor
- Volkan Yaraşır
6-7 Eylül olayları
‘Libya’yı paylaşım’ zirvesi
İsrail’de yüzbinler alanlarda!
Onbinlerin festival coşkusu
Mustafa Suphi önderliğinde 10 Eylül 1920’de kurulan TKP’nin 91. yılı
Yılmaz Güney partili
mücadelemizde yaşıyor!
Kadına yönelik şiddet ve “çözümler”.
“Yargı piyasanın
hizmetine sunuluyor”
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

1 Eylül’de onbinler alanlardaydı!

Van

Van Beşyol Meydanı’nda düzenlenen miting BDP milletvekilleri ve belediye başkanlarının da aralarında bulunduğu binlerce kişinin katılımıyla başladı. Miting Çukurca’da katledilen canlı kalkan Yıldırım Ayhan’a adandı.

Türk ordusunun hava saldırısı ile Kandil’de 7 sivilin öldürülmesi ve canlı kalkan eyleminde askerlerin açtığı ateş sonucu Yıldırım Ayhan’ın yaşamını yitirmesi nedeniyle miting alanında hüzün hakimdi.

Miting bir dakikalık saygı duruşu ile başladı. Milletvekillerinin konuşmalarıyla devam eden mitingde 1 saatlik oturma eylemi yapıldı. Kitlenin gerçekleştirdiği yürüyüşün ardından miting sona erdi.


Diyarbakır

Diyarbakır’da “Özgür kimlik, özgür önderlik, demokratik özerklik” şiarıyla düzenlenen 1 Eylül mitingi için onbinler miting alanına doldurdu. Operasyonlara ve Öcalan’ın avukatlarıyla görüştürülmemesine yönelik tepkiler alanda atılan sloganlara ve pankartlara yansıdı.

Miting Yıldırım Ayhan şahsında saygı duruşu ile başladı.

Merkez Sur, Bağlar, Yenişehir ve Kayapınar ilçelerinden mitinge yürüyüş halinde gelen kitleler, polisin müdahale girişimini arama noktasındaki barikatları kaldırarak boşa çıkardı. Arama noktasında sarı-kırmızı-yeşil renklerdeki flamalara ve kadınların taktığı şallara, PKK ve KCK bayraklarına ve bazı pankartlara el koymak isteyen polis, halkın tepkisiyle karşılaştı.


İzmir

İzmir’de “Silahlar sussun, taraflar konuşsun” şiarıyla düzenlenen mitinge binlerce kişi katıldı.

Basmane Meydanı’nda toplanan kitle buradan Eski Sümerbank önüne yürüdü. Yürüyüşte üzerinde Türk devletinin hava bombardımanında katledilen 7 sivilin fotoğraflarının bulunduğu “Başbakan Erdoğan’ın sivil katliamı” ve “Silahlar sussun taraflar konuşsun” pankartları taşındı.


İstanbul

İstanbul’da düzenlenen 1 Eylül Dünya Barış Günü mitingi, polisin yoğun saldırı ve provokasyonları altında gerçekleştirildi. Ayhan’a adanan mitinge katılan binlerce kişi, operasyonların durdurulmasını istedi. Miting boyunca sergilenen polis saldırısı yoğun bir öfkeyle karşılanırken, tertip komitesi saldırıları protesto etmek amacıyla programı yarıda kesti.

Tepe Nautilus önünde toplanılmayla başlayan yürüyüşte en önde Barış Anneleri “Kürt kıyımına karşı onurlu barış, köleliğe karşı demokratik çözüm” pankartıyla yürüdü. Katılımın ana gövdesini BDP korteji oluşturdu. Mitinge birçok ilerici ve devrimci kurum katılırken BDSP kortejinde “Kapitalizm savaş demektir, barış sosyalizmle gelecek” pankartı taşındı.

Deniz Otel’in önüne yığınak yapan polis, burada kitlenin iskele meydanına doğru ilerleyişine engel olmak isterken daha sonra barikat açıldı ve yürüyüş yeniden başladı. Yürüyüş devam ederken bu kez arama noktasında kitlenin aratmama tutumu göstermesi nedeniyle çatışmalar yaşandı. Polisin yoğun gaz bombası kullandığı çatışmalar sırasında, kortej sıralamasında geride bulunan BDSP’lilerin de içerisinde olduğu kitle hızla öne doğru geldi. Kitlenin polise taşlarla karşılık vermesiyle bir süre devam eden çatışmaların ardından polis geri çekilirken yürüyüş kolu da miting alanına girdi. Bütün kitlenin alana girmesiyle miting başlarken, devlet saldırısı nedeniyle alandaki coşkunun düzeyi alabildiğine yüksekti.

Saldırı ve provokasyon sürdü

Bütün kitlenin alana girmesinin ardından bir provokasyon girişimi yaşandı. Kitlenin ortasında Türk bayrağı açan biri kişi yoğun bir öfkeyle alanın dışına atılırken polis bu sırada yeniden saldırıya geçti. Miting alanına gaz bombaları atılmasına kitle taşlarla karşılık verdi. Kısa aralıklarla polis gaz bombalarını miting alanına atmaya devam etti.

Polis saldırısı ve çatışmaların devam etmesi üzerine mitingin bitirildiği açıklandı.


Bursa

Bursa’da düzenlenen eylemde provokasyon ve yoğun polis saldırısı yaşandı.

Heykel Setbaşı’nda toplanan yaklaşık 200 kişilik kitle sloganlarla yürüyüşe geçti. Kısa bir süre sonra, önceden organize edildiği açık olan faşist provokasyon gerçekleşti. Yaklaşık 40 kişilik faşist grup taşlarla saldırdı. Kitle bu saldırıya anında yanıt vererek tok bir tutum sergiledi. Bir süre çevik kuvvet barikat oluşturarak faşist grubun güvenliğini aldı. İlerici ve devrimciler polisin eylemi bitirin uyarısını dikkate almayarak olduğu yerde beklemeye başladı. Polisle kitle arasında yaşanan arbededen güç alan faşist grup tekrar kitleye saldırdı fakat faşistler tekrar geri püskürtüldü. Bu arada polis gaz sıkarak kitleyi dağıtmaya çalıştı. Ara sokaklara dağılan kitleye faşistler burada da saldırmaya çalıştılar. Ama kitlenin militan tutumu karşısında etraftaki kafe ve dükkânlara kaçtılar. Yaklaşık 100 kişilik kitle yürüyerek BDP İl binasına geldi.

Eylemde polis bazı Kürt gençlerini hedef seçerek plastik mermiyle saldırdı. Birçok kişinin yaralandığı eylem sonrası BDP Bursa İl binasında basın açıklaması gerçekleştirildi.

Kızıl Bayrak / İzmir - İstanbul - Bursa


 

1 Eylül’e 38 tutuklama

Kadıköy’deki 1 Eylül Dünya Barış Günü mitinginde yaşanan gözaltı saldırısı tutuklama terörüne dönüştü.

3 Eylül Cumartesi günü de bir kişi ses bombası attığı iddiasıyla tutuklandı.

Gözaltına alınanlardan 55’i 4 gün süreyle gözaltında tutulduktan sonra 5 Ağustos günü mahkemeye çıkarıldı. 38 kişi “Kamu malına zarar vermek”, “örgüt adına faaliyette bulunmak” ve “patlayıcı madde bulundurmak suçlamalarıyla tutuklanarak cezaevine gönderildi.

16 kişi ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

 

 

 

Avrupa’da 1 Eylül

Stuttgart

Stuttgart’taki eylem MLPD, BİR-KAR, Mezopotamya Kültür Merkezi ve Yaşanacak Dünya tarafından organize edildi.

1 Eylül günü Schlossplatz Meydanı’nda masa ve pankartlar açılırken, eylem MLPD’nin açılış konuşmasıyla başladı. Konuşmada, emperyalist işgal ve savaşlara değinilerek Afganistan, Irak ve Ortadoğu’daki işgal ordularının derhal geri çekilmesi istendi.

BİR-KAR adına yapılan konuşmada, barış için mücadele etmenin yolunun kapitalizme savaş açmaktan geçtiği vurgulandı.

Mezopotamya Kültür Merkezi ve Yaşanacak Dünya adına da birer konuşma yapıldı.

Müzik dinletisi ve serbest kürsü bölümlerinin ardından eylem Enternasyonal Marşı’yla sona erdi.


Frankfurt

1 Eylül günü Frankfurt’un en işlek caddesi Hauptwache’de biraraya gelen demokratik kitle örgütleri miting ve yürüyüş gerçekleştirdiler.

Eylem için toplanan kitleye kurum temsilcileri seslendiler. BİR-KAR çalışanları eylemde “Kapitalizm savaş demektir, barış sosyalizmle gelecek!” başlıklı bildiriler dağıttı. Kürsüden aynı eksende bir de konuşma yapıldı.

Yaklaşık 70 kişinin katıldığı etkinlik, alana 2 kilometre mesafede bulunan DGB’ye (Alman Sendikalar Birliği) yapılan yürüyüşün ardından son buldu.


Hamburg

Hamburg’da 1 Eylül günü yapılan yürüyüşe yerli devrimci partilerden MLPD ve DKP, demokratik kurumlardan Hamburg Form ile anti-faşist gruplar, göçmen kurumlardan ise YEK-KOM, DEKÖP ve BİR-KAR yer katıldı. 

500 kişinin katıldığı yürüyüşün en önünde “Savaşa ve faşizme karşı mücade günü” pankartı taşındı. Kurumların kendi pankart ve flamaları ile yer aldığı yürüyüş sırasında enternasyonal devrimci marşlar ve türküler söylendi. Yaklaşık 3 km yüründükten sonra tekrar miting alanına gelindi.

Miting alanında DGB adına bir konuşma yapıldı. YEK-KOM tarafından ise, Kürt özgürlük hareketine yönelik operasyonları kınayan bir bildiri okundu.

Yürüyüşe daha güçlü katılmak amacıyla BİR-KAR, MLPD ve ROJ BARAN (İran) bileşenlerinden oluşan bir platfom oluşturuldu. 1 Eylül öncesi toplantılar yapan platform ortak bir bildiri/çağrı metni hazırlayarak dağıtımlar gerçekleştirdi.


Essen

1 Eylül günü Essen’de miting ve yürüyüş gerçekleştirildi.

BİR-KAR, MLPD, Kürt-Alman Dostluk ve Dayanışma Derneği, TAMİL ELAM Kurtuluş Örgütü/Almanya, İran Halk Fedai Örgütü, Courage ve Rebell’in organize ettiği miting Wili Brand Platz’da yapıldı. Yaklaşık bir saat süren mitingde platformu oluşturan kurumlar adına kısa konuşmalar yapıldı.

Konuşmaların ardından kısa bir yürüyüş gerçekleştirildi. Toplam 200 kişiyi bulan kitle, kısa bir güzergahtan geçerek SPD, Die Linke (Sol Parti ), Yeşiller ve DİDİF’in oluşturduğu Barış Platformu’nun organize ettiği diğer mitingle birleşti.

Burada da kısa konuşmalar yapıldıktan sonra eylem sonlandırıldı.

BİR-KAR /Almanya