25 Kasım 2011
Sayı: SİKB 2011/44

 Kızıl Bayrak'tan
Emperyalizme ve gericiliğe karşı
direnen halklar kazanacak!
Faşist kudurganlığa karşı omuz omuza!
Ülke çapında haydutluk
Gözaltı terörü protesto edildi
“İmamın ordusu” palazlanıyor!
Türk-İş’te genel kurul: Hedefler ve hesaplar
Güç Birliği Ankara’da toplandı
Art Aksesuar’da direniş kazandı
“Razı değiliz, köle olmayacağız!”
İki büyük hastanede GöREV…
DİSK İSİG Uzmanı Tevfik Güneş: “Kapitalist sistem işçi sağlığının düşmanıdır”
Kürt sorununun tarihsel temelleri ve toplumsal içeriği
Alaattin Karadağ yoldaş katledildiği yerde anıldı
Alaattin yoldaş mezarı başında anıldı…..
“Parti ve devrim” etkinlikleri
Mısır’da isyan yeniden!..
“Tek gücümüz eylem yapmak”
AB’nin periferisinde pro-faşist ve teknokrat hükümetlere…
Neo-Nazi karşıtı gösteri
Petrol-İş Kadın Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Necla Akgökçe ile 25 Kasım ve üzerine...
Burjuvazinin deprem
fırsatçılığı
Güvencesiz öğretmenler Ankara'da buluştu
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Art Aksesuar’da direniş kazandı

İstanbul Topkapı’da kurulu Art Aksesuar fabrikasında gasp edilen ücretleri için mücadele yürüten işçiler, patronun işten atma saldırısı ile karşılaştılar. Bu saldırıyı protesto eden işçiler 21 Kasım günü fabrika önünde eylem yaparak direnişe başladılar. İşçilerin direnişi kısa sürede sonuç verdi ve Art patronu atılan işçileri işe geri aldı. Patron haber göndererek işçilerin geri alındığını söyledi. Direnişçi işçiler de böylece işbaşı yaptı.

Direniş başladı

Fabrika önündeki eyleme DİSK/Birleşik Metal-İş İstanbul 2 Nolu Şube Başkanı Yılmaz Bayram ve şubeye bağlı işyerlerinden temsilciler de katıldı.

Fabrika önünde “Kölece çalışmaya ve yaşam koşullarına hayır” pankartını açıp bir süre slogan atarak bekleyen işçiler etrafta bulunan işçilere eylemin içeriğini anlattıktan sonra basın açıklaması gerçekleştirdiler. Açıklamayı okuyan işten atılan ART işçilerinden Zeynel Nihadioğlu işçilerin sigortalarının yapılmadığı, ücretlerin geciktirilerek aylar sonra verildiği, iş kazalarının bol olduğu iş yerinde tam anlamı ile ortaçağ koşullarının hakim olduğunu söyledi.

1979 yılından bu yana metal kalıp aksesuarları üretimi yapan fabrikada çalışan işçilerin ödenmeyen ücretlerin ödenmesi ve fabrikada çalışma koşullarının düzeltilmesi için yasaların uygulanmasını talep ederek önceki haftalarda bir eylem gerçekleştirdikleri bilgisini verdi. Bu eylemin üzerine patronun işçilere hakaretler, tehditler savurarak baskı uyguladığını ve 3 işçinin işten atıldığını belirtti. Nihadioğlu açıklamaya şöyle devam etti:

“Evlerimizin kirasını ödeyemedik. Kredi kartı borçlarımızdan dolayı evlerimize icra geldi. Günde on buçuk saat her türlü sosyal güvenceden yoksun bir şekilde çalıştırıldık. Servis hakkımız bile yok. Bu ağır çalışma koşullarına karşı çıktığımız için, işten atıldık. Bizler işten atılan işçiler olarak işe geri alınıncaya kadar direnişimizi sürdüreceğiz. ART, Efe Galvano ve Emre Toka’da çalışan tüm işçi arkadaşlarımıza sesleniyoruz; ‘Artk yeter’ diyerek sesimizi yükseltelim.”

Açıklamanın ardından işçiler açtıkları pankartla fabrika önünde bekleyişlerine başladılar. Kısa bir süre sonra patron işçileri işe geri alacağına dair haber yolladı. Bunun üzerine işçiler işbaşı yaptı.

Kızıl Bayrak / İstanbul

 

 

 

Direniş Kocaeli’den başladı

AKP’nin torba yasa, kıdem tazminatının gaspı, istihdam büroları ve işsizlik ödeneğinin düşürülmesi planına karşı “Direniş Kampanyası” başlatan DİSK eylemlerin startını 17 Kasım günü işçi kenti Kocaeli’den verdi. İkinci eylem ise 22 Kasım günü Konya’da gerçekleştirildi.


Kocaeli

3 bin işçinin katıldığı yürüyüş coşkulu bir atmosferde geçti. İzmit Merkez Bankası önünde bir araya gelen DİSK üyeleri Sabri Yalım Parkı İnsan Hakları Anıtı’na yürüdü. Yürüyüşe en kitlesel katılımı Birleşik Metal-İş üyeleri sağlarken Lastik-İş, Emekli Sen, Dev Sağlık-İş ve Genel-İş sendikalarına üye işçilerin katılımı da dikkat çekti.

Açıklamada konuşan DİSK Genel Başkan Vekili Tayfun Görgün, hükümeti çıkarttığı yasalara karşı uyardıklarını ifade etti. Görgün, AKP’nin işçi sınıfının kazanılmış haklarına yönelik saldırılarının tüm şiddeti ile devam ettiğini vurguladı. Sermaye çevrelerinin beklentilerini yerine getirmek isteyen AKP’nin kıdem tazminatı ile işçilerin emeklerini yok etmek istediğini belirten Görgün, torba yasanın ise işçilerin sürgününün önünü açtığını vurguladı. Ayrıca Ulusal İstihdam Strateji belgesinde yer alan özel istihdam büroları ile işçilerin günlük köleler olacağını vurgulayan Görgün, genç işçilerin de sömürüsünü derinleştireceğini söyledi.

Görgün, bu saldırıların devam etmesi halinde genel greve kadar gidileceğini belirtti. Görgün’ün konuşmasının ardından eylem sona erdi.


Konya

DİSK/Nakliyat-İş Konya Şube binası önünde biraraya gelen işçiler Zafer Meydanı’na yürüdü. DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün yaptığı açıklamada, işçi sınıfını özel istihdam büroları, torba yasa, işsizlik ödeneğinin düşürülmesi ve yapılan zamlarla teslim almaya çalışan AKP hükümetine tepki gösterdi.

Görgün “Kıdem tazminatını tamamen ortadan kaldırmayı hedefleyen düzenlemeye karşı işçi sınıfının üretimden gelen gücünü kullanarak en sert tepkisini vereceğinden kimse kuşku duymasın” dedi.

 

 

 

İMPO direnişi 55. gününde

Birleşik Metal-İş’te örgütlendikleri için işten atılan İmpo Motor işçilerinin direnişi 55. gününde. İzmir-Torbalı’da bulunan fabrika önündeki direnişte “Toplu Sözleşme Hakkımızı İstiyoruz” şiarlı kokart takma eylemi de sürüyor.

Fabrikada son günlerde bazı hareketlilikler yaşanıyor. Fabrikada işçi alımları başlamış durumda. Birçok işçi fabrikaya iş başvurusu yaptı.

Yaşanan diğer bir önemli gelişme de toplu sözleşme sürecine dair. Direnişçi işçiler ile içeride çalışan sendika üyesi işçiler toplu sözleşme taslağı hazırlayarak taslağı sendikaya sundular. İşten atılan işçiler işe dönüşlerin olacağını söylüyorlar. Bu sürecin yakın zamanda sonlanacağını ifade ediyorlar. Şu ana kadar içeride sendikal süreci olumsuz etkileyebilecek bir durum yaşanmış değil. İşçiler sürecin kazanımlarla biteceğini belirtiyorlar.

Kızıl Bayrak / İzmir


Panel Sistem’de işten atma

İstanbul ve Tekirdağ Muratlı’da iki fabrikada üretim yapan Panel Sistem’in Muratlı fabrikasında Türk Metal, işçilerin büyük çoğunluğunu üye yaparak örgütlendi. Patron örgütlenme faaliyetini sekteye uğratmak için öncelikle 4 işçiyi “iş yok” gerekçesiyle işten attı. Daha sonra ise örgütlenmeye öncülük eden bir işçiyi tazminatsız işten çıkarma tehdidiyle istifaya zorladı. İşten çıkarmaların devam edeceğini belirten işçiler, patronun fabrikada sendika hakkında kara propaganda yaparak işçileri istifaya zorladığını söylüyorlar. Baskıları da arttıran patron, kamera sayısını 16’ya çıkararak işçileri an be an izliyor.

Geçtiğimiz sene fabrikadaki ısıtmanın yetersizliğinden dolayı işciler 0’ın altındaki hava sıcaklıklarında çalıştı. Bu sene ise binanın yeni yapıldığı bahanesiyle bu aya kadar herhangi bir ısıtıcı bile takılmazken eski ısıtıcılarla çalışılmaya devam edildi.

İşçilere mesaileri elden verilerek bordroya yansıtılmıyor. Bir saatliğine bile izin alınsa yarım günlük yevmiye kesiliyor. Soğuk havadan ya da işten kaynaklanan herhangi bir rahatsızlıkta rapor alınmaması için işçilere baskı yapılıyor.

Kızıl Bayrak / Tekirdağ

 

 

Demiryolcular iş bıraktı

Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS), 18 Kasım’da 1 günlük iş bırakma eylemi yaptı.

2011 yılı için uygulanacak ek ödemelerle ilgili YPK kararının Resmi Gazete’de yayınlanmasıyla demiryollarında birçok unvanda çalışanın yaşadığı mağduriyet nedeniyle iş bırakma eylemi yapma kararı alan sendika, kurumda örgütlü derneklerle birlikte iş bıraktı.

Vizite eylemi Perşembe gününü Cuma gününe bağlayan gece 00.00’dan itibaren başladı, gün boyunca devam etti.