23 Aralık 2011
Sayı: SYKB 2011/48

 Kızıl Bayrak'tan
Emperyalist/siyonist güçler adına “harbe hazırlık”
Sert ve zorlu bir
mücadele dönemi
Zulüm dağlarınızın altında kalacaksınız!
“Özgür basın susturulamaz!”
Emekçiler hakları ve gelecekleri için grevdeydi
“Haklarımıza sahip çıkıyoruz!”
Esnek çalışma saldırısı hız kazanıyor
Maltepe Belediyesi'nde direniş
Bütçe: Sermayeye yağma ve talan, emekçiye yıkım!.
Birleşik Metal Merkez Genel Kurulu gerçekleşti
Partide çalışma tarzı sorunları
Nerden baksan ikiyüzlülük,
nerden baksan katliamcılık!
19 Aralık katliamı lanetlendi, direniş selamlandı!
Gençliğin 19 Aralık etkinliklerinden
İnsanca yaşanacak ücretsiz yurtlar istiyoruz!
İşkence ve ihlaller sürüyor...
“Katil devlet” itirafı
Tahrir’de direniş sürüyor
Irak’ta emperyalizmin bayrağı dalgalanıyor!
“Karanlığa ışık tut”
TMMOB 2. Kadın Kurultayı gerçekleşti
Enternasyonal yara: Kayıplar
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

“Karanlığa ışık tut”

Kıbrıs’ın Lefkoşa kentinde Haspolat Meslek Lisesi’ne İmam Hatip Bölümü açılmasına ve Yer Değiştirme Tüzüğü’ne karşı 14 Aralık günü KTÖS, KTOEÖS ile ilerici ve devrimci kurumlar tarafından Kuğulu Park’tan Dereboyu’ndaki UBP Genel Merkezi önüne meşaleli yürüyüş gerçekleştirildi.

Kapalı olmasına rağmen meclisin önünde çok sayıda polis barikat kurarken, yürüyüş boyunca çok sayıda resmi ve sivil polis eylemcileri ablukaya aldı.

“Ülke inim inim inletiliyor"

UBP Genel Merkezi önünde ilk olarak KTOEÖS Başkanı Tahir Gökçebel bir konuşma yaptı.

Ülke çalışanlarının işsizliğe ve açlığa mahkum edildiği, işsizlerin ülkeden kovulmaya çalışıldığı, demokrasinin, insan haklarının ve çevrenin yağmalandığı, polis devletinin oluşturulduğu bir ortamdan geçildiğine dikkat çeken Gökçebel, “Bugün ülkemiz olağanüstü koşullarda inim inim inletilirken, bu ülkenin insanı tarafından yönetici olarak seçilenler ihanet içerisindedir” dedi.

Öğretmenleri, aydınları ve bu ülke için mücadele edenleri yok etmek için düzmece yasalar ortaya koyulduğuna vurgu yapan Gökçebel, “Öğretmen de toplum da buna boyun eğmeyecektir. Her alanda yapılan tüm saldırılara karşı bu ışıkları yaktık. İnanıyorum ki, bu ışıklar bizi aydınlığa götürecektir” şeklinde konuştu.

Gökçebel’in ardından KTÖS Başkanı Güven Varoğlu söz alarak dayatma politikalarına karşı direniş çağrısında bulundu.

Yürüyüşe Baraka, Gelecek Gazetesi, Liseli Gençlik, BKP, Barikat, YKP, Pir Sultan Abdal Derneği de katılım sağladı.

Son yapılan eylemlere nispeten politik ve kararlı bir havanın gözlemlendiği eylem konuşmaların ardından atılan sloganlarla son buldu.

Kızıl Bayrak / Kıbrıs

 

 

 

“Karanlığa ışık tut”

Kazakistan’da daha iyi ücret talebiyle altı ayı aşkın süredir Canaözen kentinin ana meydanını işgal eden petrol işçilerine 16 Aralık günü sabah saatlerinde polis tarafından saldırı düzenlendi. Aynı gün talepleri için greve çıkan ve demiryolunu işgal eden işçilere polis azgınca saldırdı.

Polis binlerce petrol işçisinin üzerine ateş açarken, Kazakistan’ın Sovyetler Birliği’nden ayrılmasının 20. yılında yapılacak etkinlikler için hazırlanan alanı işgal eden işçiler yerel hükümet binasını, bir oteli ve devlete ait bir petrol işletmesini ateşe verdiler.

En az 10 kişinin öldüğü, onlarca kişinin de yaralandığı çatışmalar ilerleyen günlerde de sürdü.

Grevci işçilerin eylemlerinin “yasadışı” ilan edildiği Canaözen kentinde 19 Aralık günü olağanüstü hal başladı ve hükümet bölgeye özel askeri birlikler sevketti. Gece sokağa çıkılmasının yanında grev ve eylemler de yasaklandı. Ayrıca 20 gün süreyle de hareket sınırlaması uygulanmaya başlandı.

Grevci işçileri “sokak serserileri” olarak niteleyen Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev ise “Komisyon gereken yaptırımları alacak ve bu kanunsuz hareketleri kim organize ediyorsa cezalandıracaktır” sözleriyle işçilere tehditler yağdırdı.

Kazakistan, Sovyetler Birliği’nin dağılmasından bu yana ilk kez bu tür eylemlere sahne oluyor.

 

 

 

Suriye’den Arap Birliği protokolüne imza

Suriye Arap Birliği’nin barış protokolüne imza attı. Böylece Esad rejimi Arap gözlemcilerin ülkeye girmesine izin verdi.

Arap Birliği barış planının uygulanmasını denetleyecek gözlemcilerle ilgili protokol, Mısır’ın başkenti Kahire’de 19 Aralık günü imzalandı. Protokole Suriye Dışişleri Bakan Yardımcısı Faysal Mikdad ile Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil El Arabi imza koydu. Arap Birliği barış planı, “muhaliflerle hükümet arasında diyalog sürecinin başlamasını, şiddetin durdurulmasını, Suriye askerlerinin kentlerden çekilmesini ve olaylar sırasında tutuklananların serbest bırakılması” başlıklarını içeriyor.

Suriye Dışişleri Bakanı Muallim gelişmeye ilişkin yaptığı açıklamada, protokolün imzalanmasında Rusya’nın tavsiyesinin etkili olduğunu belirtti.

 

 

 

Fransa’da grev

Fransa havayollarında kalkış öncesi kontrolden sorumlu güvenlik çalışanları Noel tatilinin birinci günü olan 17 Aralık’ta grev başlattılar.

Grev nedeniyle Lyon’da 111 uçuştan 23’ü iptal edildi ve 12 bin yolcu etkilendi. Paris’teki Roissy havaalanı ile Toulouse havaalanında da aksamalar yaşandı. Roissy havalimanında CFDT, CFTC, CGT, FO, Sud ve Unsa sendikalarının çağrısı üzerine 200 işçi eylem yaptı.

 

 

 

Rusya’da iş cinayeti

Rusya’nın doğusunda bulunan Okotsk Denizi’nde bulunan bir petrol platformunun devrilmesi sonucu 4 işçi yaşamını yitirdi.

Sahalin Adası’nın 200 km açıklarında Kolskaya petrol platformu 18 Aralık sabahı şiddetli fırtına sonucu devrildi. Platformun tümü suya gömülmeden önce çalışan 67 işçi suya atlayarak kurtulmaya çalıştı. İşçiler can yelekleriyle -17 derecedeki denize atladılar.

Yapılan aramalarda 4 işçinin cesedine ulaşıldı. 49 işçinin ise kayıp olduğu belirtildi.

 

 

 

Madende işçi katliamı

İş cinayetlerinde dünyada birinciliği bırakmayan Çin’de katliama dönüşen “iş kazaları”na bir yenisi daha eklendi. Çin’in orta kesimlerindeki bir kömür madeninde meydana gelen grizu patlamasında 9 işçi iş cinayetine kurban gitti.

 

 

 

Göçmenlere destek

New York’ta yaşayan ve çoğunluğunu Hispanic asıllı göçmenlerin oluşturduğu yaklaşık bin kişi, göçmenlerin maruz kaldıkları gözaltına alınma, sınır dışı edilme gibi uygulamaları protesto etti.

Eylemciler 18 Aralık’ta ‘’Uluslararası Göçmenler Günü’’ dolayısıyla Foley Meydanı’ndan Zuccotti Parkı’na yürüdüler. “Wall Street’i İşgal et’’ eylemcilerinin de katıldığı yürüyüşte ABD’deki göçmenlik yasaları protesto edildi. Eylemde, ABD genelinde yalnızca bu yıl içinde 400 bin kişinin, “ülkede kaçak olarak bulundukları” gerekçesiyle sınır dışı edildiği belirtildi.