23 Aralık 2011
Sayı: SYKB 2011/48

 Kızıl Bayrak'tan
Emperyalist/siyonist güçler adına “harbe hazırlık”
Sert ve zorlu bir
mücadele dönemi
Zulüm dağlarınızın altında kalacaksınız!
“Özgür basın susturulamaz!”
Emekçiler hakları ve gelecekleri için grevdeydi
“Haklarımıza sahip çıkıyoruz!”
Esnek çalışma saldırısı hız kazanıyor
Maltepe Belediyesi'nde direniş
Bütçe: Sermayeye yağma ve talan, emekçiye yıkım!.
Birleşik Metal Merkez Genel Kurulu gerçekleşti
Partide çalışma tarzı sorunları
Nerden baksan ikiyüzlülük,
nerden baksan katliamcılık!
19 Aralık katliamı lanetlendi, direniş selamlandı!
Gençliğin 19 Aralık etkinliklerinden
İnsanca yaşanacak ücretsiz yurtlar istiyoruz!
İşkence ve ihlaller sürüyor...
“Katil devlet” itirafı
Tahrir’de direniş sürüyor
Irak’ta emperyalizmin bayrağı dalgalanıyor!
“Karanlığa ışık tut”
TMMOB 2. Kadın Kurultayı gerçekleşti
Enternasyonal yara: Kayıplar
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

TMMOB 2. Kadın Kurultayı gerçekleşti

TMMOB 2. Kadın Kurultayı 17-18 Aralık tarihlerinde Ankara’da gerçekleştirildi. 18 ilde gerçekleştirilen yerel kurultaylarda tartışılan ve kabul edilen “kapitalizm ve kadınlar”, “toplumsal cinsiyet rolleri”, “kadına yönelik şiddet”, “TMMOB’de kadın örgütlenmesi” başlıkları altında 172 önergenin tartışıldığı kurultaya, TMMOB üyesi 252 kadın delege ve 58 konuk katıldı.

Kurultayda 1. gün

İMO Teoman Öztürk Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen kurultayın ilk günü müzik dinletisi ile başladı. Müzik dinletisinin ardından yerel kurultaylara dair hazırlanan bir sinevizyon gösterildi. Açılış konuşması gerçekleştiren TMMOB Yürütme Kurulu ve Kurultay Düzenleme Kurulu Üyesi Berna Vatan, kadınların hayatın her alanında birçok sorunla karşılaştığına ve yaşanılan bu sorunlara karşı mutlak bir mücadelenin olması gerektiğine vurgu yaptı.

Berna Vatan’ın ardından TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı bir konuşma gerçekleştirdi. Soğancı 2. Kadın Kurultayı ile sanayi kongresinin çakışmış olmasından kaynaklı katılımcılardan kendi adına özür dileyerek konuşmasına başladı. Mehmet Soğancı’nın ardından divan ve sonuç bildirgesi komisyonu seçimi gerçekleştirildi.

Kurultayın ilk oturumu olan “Kapitalizm ve kadın” başlığına geçilmeden önce mevcut durum değerlendirmesi için Ayşe Işık Ezer kürsüye çıktı. Ezer, geçmişten günümüze kadar kadınlarla ilgili kanunlarda, çalışma yaşamı, sağlık, eğitim, siyaset vb. alanlar üzerinden ne çeşit verilerin olduğunu aktardı. Yakın zamanda Kadından Sorumlu Devlet Bakanlığı’nın Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı olarak değiştirilmesini eleştirerek, aile planlamasının ve doğum kontrolünün Sağlık Bakanlığı’nın zorunlu görevlerinden çıkarıldığının altını çizdi. Ezer’in sunumunun ardından oturum başlıklarına geçildi.

“Kapitalizm ve Kadınlar” başlığı altındaki 1. oturum Melda Yaman Öztürk’ün sunumu ile başladı. Kapitalizm öncesi toplumlardan kapitalist topluma kadar kadın cinsinin nasıl bir değişimle karşılaştığını çeşitli örneklerle aktardı. Programın sarkmış olmasından kaynaklı sunumunu kısa kesen Öztürk’ün ardından “Kapitalizm ve Kadınlar” başlığı altındaki önergelerin oylanmasına geçildi. Bu başlık altında yer alan önergelere dair yapılan uzun tartışmalar ve divanın müdahalesindeki eksiklikler-yetersizlikler sonucu ciddi bir zaman kaybı yaşandı. Bu durum, 18.00’de sonlanması gereken ilk günün saat 20.00’ ye kadar sürmesine ve önergelerin ikinci güne sarkmasına neden oldu. Birinci günün diğer oturumu olan “Toplumsal cinsiyet rolleri” başlığına dair düzenleme kurulundan Hikmet Durukanoğlu bir sunum gerçekleştirdi. Bu iki oturuma dair kabul edilen ve reddedilen önergelerden bazıları şöyle:

Meslek örgütümüz TMMOB çalışanlar arasında bölünme ve rekabet yaratan, iş güvencesini ortadan kaldıran, iş cinayetlerine davetiye çıkaran taşeronlaşmaya karşı üyelerini bilgilendirmeli ve diğer emek örgütleri ile birlikte etkin bir mücadele yürütmelidir. (KABUL)

Kadın emeğinin ikincil ve geçici emek olarak görülmesini engelleyecek politikalar geliştirilmeli; sözleşmeli personel, esnek çalışma, özelleştirme, taşeronlaştırma gibi uygulamalara son verilmeli; kadınların demokratik bir planlama ile iş güvenceli istihdamları sağlanmalıdır. (KABUL)

Kadın işçilerin, ana ve çocuk sağlığına zararlı işlerde çalıştırılması yasağı oluşturulmalıdır. (RED)

Cinsellik çağrışımı yapan teknik terimlerin kullanılmasının önlenmesi yönünde kamuoyu oluşturularak toplumsal çıkarlar doğrultusunda gerekli değişikliklerin yapılması için TMMOB’nin girişimde bulunmasını öneriyoruz. (RED)

Kurultayda 2. gün

Kurultayın 2. günü, ilk gün bitirilemeyen “Kadına Yönelik Şiddet” oturumunun kalan önergelerinin oylanması ile başladı. Bu başlığın da sonlandırılmasının ardından katılan tüm kadın delegeler için önemli bir konu başlığı olan “TMMOB’de Kadın Örgütlenmesi” oturumuna geçildi. 14.30’da bitmesi gereken kurultay da, bu başlığın gecikmiş olması ve birçok katılımcının dönüş için yola çıkması gerekliliğine rağmen yapıcı bir çözüm oluşturulamadı. Oturumun ilk önergesi olan, “Tüm kadın üyeler TMMOB 2. Kadın Kurultayı’nın doğal delegesi olmalıdır” önergesi uzun tartışmalara konu oldu. Diğer taraftan kimi katılımcıların sayıma yönelik tekrar isteği salonda kısa süreli gerginliğe yol açtı. Tüm yaşananlardan sonra kurultayın en önemli kazanımlarından biri olarak önerge, 81 kabul, 76 red oyu alarak kabul edildi. Önemli olan birçok önergeye) Pozitif ayrımcılık ve % 35 kadın kotası vb.) yerellerden gelen çok sayıda kadın katkı koyamamış oldu. Bu oturumda kabul edilen ve reddedilen önergelerden bazıları şu şekildedir:   

TMMOB ve TMMOB’ye bağlı Odalar bünyesinde bulunan kadın üyelerin deneyimleri, çalışmaları ve karşılaştıkları tüm sorunlarıyla ilgili bilgilerini aktaracakları, soracakları bir WEB sayfasının oluşturulması için önerge veriyoruz. (KABUL)

 TMMOB Kadın Örgütlülüğü, TMMOB’nin müdahil olduğu her konuda (meslek alanı, çevre, kültür, ekonomi, toplum vb.) sözünü kadın bakış açısıyla söylemelidir. (RED)

Oda kadın komisyonları, şube kadın komisyonlarının kendi içlerinden önereceği birer asıl ve birer yedek üyeden ve Oda yönetim kurulu kadın üyelerinden oluşur. (RED)

TMMOB 2. Kadın Kurultayı birinci kurultayın ilerisine geçen bir görüntü sergilememiş olsa da, TMMOB üyesi kadınların ortak iradelerini yansıtması, yaşanılan sorunları dillendirip görünür kılmaya çalışması, mücadelenin önemini vurgulaması, asgari planda bir yol haritası çıkarmış olması vb. sebepler göz önüne alındığında başarılı olarak sonlandırılmış oldu.

Toplumcu Mühendis, Mimar & Şehir Plancıları / Ankara

 

 

 

Aksan Metal kapandı!

İstanbul Kartal’da kurulu bulunan Aksan Metal’de çalışan yaklaşık 140 işçi fabrikanın devri sonrasında işsiz kaldı.

Birleşik Metal-İş Sendikası İstanbul 1 Nolu Şube’nin örgütlü olduğu fabrika Hadımköy’de faaliyet gösteren Burak Alüminyum şirketi tarafından satın alındı.

Fakat işçileri götürmek yerine işten çıkartmak tercih edildi. İşçiler parça parça işten çıkartılıyorlar. İşçilerden aldığımız bilgilere göre işten çıkartılan işçilerin kıdem ve ihbar tazminatları ödendi.

Metal İşçileri Birliği (MİB) çalışanlarının fabrikaya yaptığı bülten dağıtımı esnasında sendika temsilcisi “burası kapanacak niye bülten dağıtıyorsunuz?” diye tepki gösterdi. Fabrikada uzun yıllardır örgütlü olan Birleşik Metal-İş Sendikası İstanbul 1 Nolu Şube, fabrikanın satışı ve sendikal örgütlenmenin tasfiyesi aylardır gündemde olmasına rağmen süreci sessizlik içerisinde izledi.

Kızıl Bayrak / Kartal

 

 

 

THY’de işten atma

Türk Hava Yolları’nda yeni toplu iş sözleşmesi (TİS) dönemi yaklaşırken, ‘istihdam fazlalığı’ gerekçesiyle işten çıkarmalar yaşandı.

Hava-İş Sendikası içerisinde çalışma yürüten Gökkuşağı Hareketi yaptığı açıklamada, son toplu sözleşmeden bu yana yüzlerce işçinin işten çıkarıldığını hatırlattı. Açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Büyümeye devam eden THY ve THY Teknik AŞ.’de istihdam fazlalığı değil eksikliği vardır. Bu uygulama çalışma hayatına dayatılan emek düşmanı politikaların bir parçası olan, keyfi ve açık bir işçi kıyımıdır”

Geçen yıl imzalanan TİS’in ardından çok sayıda THY işçisi işten çıkarılmış, çok sayıda işçi de başka kentlere sürgün edilmişti.

 

 

 

Billur Tuz’da kıyım

İzmir’de Çiğli Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulu Billur Tuz fabrikasında sendikalı işçi kıyımı sürüyor. Geçtiğimiz aylarda Tek Gıda-İş Sendikası’nda örgütlenen işçilerden bir kısmını işten atan patron, şimdi de fabrika bünyesindeki taşeron firmalarda çalışan işçileri kapı önüne koyacak.

Dinç, Espirit ve Erka isimli 3 taşeron şirket, işçilere bir tebligat göndererek, 31 Aralık 2011’de Billur Tuz’daki sözleşmelerinin sona ermesi nedeniyle iş akitlerinin feshedileceği bildiriminde bulundu. 130 işçinin sendikalı olduğu Billur Tuz’da işçilerin bir kısmına 1 Ocak’tan itibaren işe gelmemeleri konusunda tebligat ulaştırılıyor.

Bu yolla, fabrikadaki sendikal örgütlenme mücadelesini baltalamaya çalışan patronun saldırılarına karşı sendika yeni yılda fabrika önünde direnişe hazırlanıyor. Sendika, 1 Ocak’ta işten çıkarmalar yaşanması durumunda 2 Ocak’ta tüm işçilerle birlikte fabrikanın önünde olacağını duyurdu.