30 Mart 2012
Sayı: SYKB 2012/13

 Kızıl Bayrak'tan
Devrimci 1 Mayıs hazırlığını
saldırılara karşı direnişi büyütmenin olanağına çevirelim!
1 Mayıs’ı kazanmak için görev başına!
1 Mayıs’ta mücadele alanlarına!
Polis terörüne rağmen emekçiler Ankara’da!
“Her yer Ankara, her yer direniş!”
Özgür Gündem’e kapatma!
“Taşeron İşçileri Kurultayı’na yürüyoruz!”
Emekçi kadınlar 1 Mayıs’a yürüyor
ELTA işçilerine gözaltı terörü
MEPA direnişi umut oluyor!
1 Mayıs öncesinde saldırı yasaları tartışıldı
Ceha işçileri mücadelede kararlı!
Enerji işçilerine gözaltı terörü
Volkan Yaraşır ile dünya, bölge, Türkiye ve 1 Mayıs
üzerine konuştuk...
Sınıf hareketinde yeni bir eşiğe doğru
Türk Metal çetesini korku sardı
Türk Metal’i yıkma çağrısı
“Nükleer Güvenlik Zirvesi”nden
savaş tehdidi
Almanya’da uyarı grevleri
Avrupa’da son 10 yılın en büyük Newroz’u
Ekim Gençliği’nin kampanya çalışmalarından..
Emperyalistler ve işbirlikçileri “Suriye’nin Dostları” değil,
halkların düşmanlarıdır!
Gazi anması ve çarpıtılan gerçekler
Özel hastanelerde alınan katkı payı %90’a çıkarıldı
30 Mart 1972 Kızıldere direnişi
Mücadelemiz ortak olmalıdır!
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

“Taşeron İşçileri Kurultayı’na yürüyoruz!”

Taşeron İşçileri Kurultayı Hazırlık Komitesi’nin kurultay deklarasyonunu yayınlıyoruz:

Geleceğimizin çalınmasına, sigortasız, sendikasız çalıştırılmaya, sefalete, şirketleri zengin, toplumu açlığa mahkûm eden taşeronluk sistemine karşı birlik oluyoruz. Taşeron İşçileri Kurultayı’na yürüyoruz…

Taşeronluk sistemi işçinin en temel haklarının (ücret, sosyal ve ekonomik haklar gibi) gaspına, işçinin parçalanmasına dayanmaktadır. Biz işçilerin yaşamak ve ailesini geçindirmek için çalışmaktan başka çaresi yoktur. Çaresizliğimiz yüzünden patronlar sömürüyü daha da katmerleştirmek için taşeronluk sistemini kullanırlar. Taşeronluk sendikasız, sigortasız ve güvencesiz çalıştırmanın diğer adıdır. Yani cehennem koşullarının dayatıldığı sistemdir. Bizim üzerimizden kazanılan değerin aslan payını üst işveren alırken, alt işveren olan taşeron geri kalan parçayı alır. Bizlere düşen ise yoksulluk, sefalet, açlık ve geleceksizliktir.

Bugün Türkiye’de taşeronluk sistemi her sektörde uygulanmakta ve yaygınlaşmaktadır. Artık birçok sektörde çalışanların çoğunluğu taşeron işçisidir. İşçinin bu yaşanan sorunlara karşı en doğal hakkı olan sendikalaşmak bile yasal olarak imkânsızlaşmaktadır. Bunun en iyi örneklerini tersaneler ve Maltepe Belediyesi gibi örneklerde görüyoruz. Bırakın en temel haklarını, insanlık dışı muameleye maruz kalan taşeron işçisini örgütlemek isteğinde çok rahat kapı önüne konulabiliyor. Üst işveren sıfatındaki patron bizlere hiç yüz yüze gelmeyerek kendini gizler, sorunlarımızın hep alt işven olan taşeronla çözülmesini ister.

Ama bizler, bizleri açlığa, sefalete, geleceksizliğe itenin kimler olduğunu biliyoruz. Belediyelerde bu sistem bize düşük ücreti, ücret ödemelerini geciktirmeyi, kuralsız ve düzensiz çalışmayı, yasalarla sınırlandırılan 45 saatlik çalışma düzeninin üstüne çalışmayı, baskıyı, hor görülmeyi reva görürken, fabrikalarda örgütsüzlüğü, güvencesiz çalışmayı, tesanelerde ise sayısız arkadaşlarımızı kaybettiğimiz iş cinayetlerini, ölümleri dayatır. Bizler belediyelerde, fabrikalarda, tersanelerde, metal ve tekstil işkolunda çalışan taşeron işçileri olarak artık azgın sömürü koşullarına dur diyeceğiz. Çünkü bizler biliyoruz ki sorunlarımızın temel kaynağı aynı ve daha fazla kar etmek isteyen patronlardır.

Taşeronluk sistemi zulümdür.

Taşeronluk sistemi bizleri hiçleştirmekte ve nesne haline getirmektedir.

Taşeronluk sistemi geleceğimizin gasp edilmesidir.

Taşeronluk sistemi sigortasız, sendikasız çalıştırmadır.

Taşeron sistemi şirket ve üst işvereni zengin, toplumu açlığa mahkum etmektir.

Bizler artık tek başımıza hareket etmiyoruz. Sorunlarımızın çözümünün kendi ellerimizde olduğunu biliyoruz. Maltepe Belediyesi direnişçi işçilerin kendi alanlarında başlattıkları mücadele ve örgütlenme artık birçok belediyeye, tersanelere, fabrikalara taşınıyor. Bizler taşeron işçileri olarak bu sisteme karşı nasıl birlik olunacağını, nasıl mücadele edileceğini, geleceğimizi nasıl kazanacağımızı tartışmak, deneyimlerimizi paylaşmak ve kendi çözümlerimizi bulmak için kurultay örgütlüyoruz.

Direnişçi işçilerden, Maltepe Belediyesi’nden, Kartal Belediyesi’nden, Adalar Belediyesi’nden, Tuzla tersanelerinden ve metal fabrikalarından katılan işçilerden oluşan Taşeron İşçileri Kurultayı Hazırlık Komitesi olarak, tüm taşeron işçileri yapacağımız kurultayı örgütlemeye ve kurultaya güç katmaya çağırıyoruz. Güvenceli, sendikalı ve insanca çalışma koşulları için haydi taşeron işçileri kurultayına!

Çok değil, sadece alınteri ve emeğimizin karşılığını istiyoruz!

Köle değil işçiyiz, örgütlüysek güçlüğüz!

Örgütlü işçi yenilmezdir!

Kahrolsun ücretli kölelik düzeni!

“Taşeron İşçileri Kurultayı’nda buluşuyoruz. Sigortasız, sendikasız ve güvencesiz çalışmaya karşı örgütleniyoruz!”

Tarih: 15 Nisan - Pazar

Saat: 13.00

Yer: M. Boy Düğün Salonu

Adres: Esentepe Mah., Toros Cad., No: 52 / Kartal

Taşeron İşçileri Kurultayı Hazırlık Komitesi

 

 

 

 

 

 

Kurultay metni imzaya açıldı

Taşeron İşçileri Kurultayı Hazırlık Komitesi, imzaya açtığı bir metin ile taşeron köleliğine karşı çıkan herkesi kurultaya destek olmaya çağırdı.

Komitenin imzaya açtığı metin şöyle:

“Çalıştığımız her sektörde karşımıza çıkan, bizlere hiçbir yaşam hakkı tanımayan, ücretli kölelik düzeninin en son geldiği doruk olan taşeron sistemi işçi ve emekçiler tarafından güvencesiz, kuralsız, uzun çalışma saatleri, düşük ücret ve geleceksiz olarak iliklerine kadar hissedilmektedir. Taşeron alanında varolan rahatsızlığı örgütlü bir güce dönüştürmek taşeron işçilerini mücadeleye katmak bizim en acil görevlerimiz arasındadır.

Bu nedenle, ‘Geleceğimizin çalınmasına, sigortasız, sendikasız çalıştırılmaya, sefalete, şirketleri zengin toplumu açlığa mahkûm eden taşeronluk sistemine karşı birlik oluyoruz, Taşeron İşçileri Kurultayına yürüyoruz!’ şiarıyla 15 Nisan Pazar Boy Düğün Salonu’nda toplanacak olan Taşeron İşçileri Kurultayı’nı destekliyoruz.

 

 

 

 

Direnişten kurultaya mücadele büyüyor

Maltepe Belediyesi önünde direnişlerini sürdüren işçiler direnişin 94. gününde birçok emekçi ile sohbet ettiler. Çevredeki emekçiler gelip süreç hakkında işçilerden bilgi almanın yanı sıra evlerinde yaptıkları yemekleri de işçilerle paylaştılar.

Gün boyunca sağlık, metal ve belediye sektörlerinde çalışan işçilerle taşeronluk sorunları üzerine konuşulup, çözüm yolları tartışıldı. Direnişçi işçiler beraber mücadele edildiği taktirde, çalışma ve yaşam koşullarının değişebileceğini vurguladılar. Direnişçi işçiler, 15 Nisan’da yapılacak Taşeron İşçileri Kurultayı’na işçi ve emekçileri davet ettiler.

Direniş alanına gelen Volkan Yaraşır direnişçi işçilerle sohbet edip diğer direnişler hakkında bilgi verdi. Devrimci İşçi Hareketi de gün içerisinde ziyaret gerçekleştirdi.

Ekim Gençliği okurları da işçilerle sıcak sohbetler gerçekleştirip süreç hakkında bilgi aldı. Ekim Gençliği adına yapılan konuşmada “Geleceğine sahip çık” kampanyasının süreci anlatıldı. Bu süreçte geleceksizliğe ve güvencesiz çalışmaya karşı direnen işçilerin mücadelesinin, üniversite kampüslerinde anlatılacağının altı çizildi.

Kızıl Bayrak / Kartal