30 Mart 2012
Sayı: SYKB 2012/13

 Kızıl Bayrak'tan
Devrimci 1 Mayıs hazırlığını
saldırılara karşı direnişi büyütmenin olanağına çevirelim!
1 Mayıs’ı kazanmak için görev başına!
1 Mayıs’ta mücadele alanlarına!
Polis terörüne rağmen emekçiler Ankara’da!
“Her yer Ankara, her yer direniş!”
Özgür Gündem’e kapatma!
“Taşeron İşçileri Kurultayı’na yürüyoruz!”
Emekçi kadınlar 1 Mayıs’a yürüyor
ELTA işçilerine gözaltı terörü
MEPA direnişi umut oluyor!
1 Mayıs öncesinde saldırı yasaları tartışıldı
Ceha işçileri mücadelede kararlı!
Enerji işçilerine gözaltı terörü
Volkan Yaraşır ile dünya, bölge, Türkiye ve 1 Mayıs
üzerine konuştuk...
Sınıf hareketinde yeni bir eşiğe doğru
Türk Metal çetesini korku sardı
Türk Metal’i yıkma çağrısı
“Nükleer Güvenlik Zirvesi”nden
savaş tehdidi
Almanya’da uyarı grevleri
Avrupa’da son 10 yılın en büyük Newroz’u
Ekim Gençliği’nin kampanya çalışmalarından..
Emperyalistler ve işbirlikçileri “Suriye’nin Dostları” değil,
halkların düşmanlarıdır!
Gazi anması ve çarpıtılan gerçekler
Özel hastanelerde alınan katkı payı %90’a çıkarıldı
30 Mart 1972 Kızıldere direnişi
Mücadelemiz ortak olmalıdır!
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Elta işçilerine gözaltı terörü

ELTA patronunun ve Koç Grubu’nun sabihi olduğu RMK Tersanesi’nin kölelik dayatmalarına ve hak gasplarına karşı direniş bayrağını yükselten ELTA işçileri baskılara ve gözaltılara rağmen yılmıyorlar.

RMK yönetimi saklanıyor

RMK yöneticilerinin direnişçi işçilerle karşılaşmamak için sabah işe erken geldiği gözleniyor. Müdürlerin içeri girerken arabalarını hızla sürüp geçmeleri yaşadıkları rahatsızlığı gösteriyor. ELTA işçileri 22 Mart sabahı işe giriş saatlerinde yoğun bir şekilde, sloganlarla ve düdükle direnişlerini sürdürdüler.

Diğer tersanelerde çalışan işçiler direnişi ziyarete geldiler. Gün içerisinde yaşanan gelişmeler hakkında bilgi almak isteyen işçilere süreç hakkında bilgi verildi ve destek çağrısında bulunuldu. İş çıkış saati geldiğinde ise işçiler halay çekerek direnişlerini sürdürdüler.

Sloganlarla kararlılıklarını gösteren işçileri, diğer tersanelerden erken çıkan işçiler ziyaret ettiler.


Maltepe işçilerinden ziyaret

24 Mart günü direnişçi Maltepe Belediyesi taşeron işçileri ELTA işçilerini ziyarete geldiler. Sloganlar eşliğinde direniş alanına gelen taşeron belediye işçileri direniş alanındakiler tarafından da sloganlarla karşılandılar. ELTA işçilerinin süreçleri hakkında bilgi alan taşeron belediye işçileri direniş süreçleri hakkında bilgi verdiler. Yapılan sıcak sohbetlerin ardından işçiler toplu bir şekilde sloganlarla tersaneyi inlettiler. İşçiler slogan atarken tersaneden çıkış yapan genel müdür yardımcısının kaçarcasına aracını sürerek uzaklaşması dikkat çekti. Bir süre daha sohbet eden işçiler direnişlerin ortaklaştırılması vurgusunu yaparak direniş alanından sloganlar eşliğinde ayrıldılar.

Elta işçileri kararlı

ELTA işçileri 25 Mart Pazar günü direniş kararlılıklarını ve mücadele taleplerini Taksim’e taşıdılar. Esenyurt-Kıraç’ta direnişlerini sürdüren MEPA işçilerinin de katıldığı eylemde patronların saldırılarına karşı mücadele kararlılığı dile getirildi.

Tersane İşçileri Birliği Derneği’nde diğer tersane işçileri ile buluşan işçiler tuttukları servisle Taksim’e geçtiler. Emek Sineması önünde destekçilerle buluşan işçiler Galatasaray Meydanı’na doğru yürüyüşe geçtiler.

İşten atılan ELTA işçileri adına Murat Akırmak basın açıklamasını okudu. Açıklamanın ardından, MEPA fabrikasında yaşanan kuralsızlıklara ve haksızlıklara karşı yürüttükleri mücadele sonucu işten atılan işçiler adına konuşma yapıldı.

İşçiler tersane önünde

26 Mart sabah saatlerinde sloganlarla RMK Tersanesi önüne gelen işçiler bekleyişe geçtiler. Havanın yağmurlu olması nedeniyle ısınmak için ateş yakan işçiler, tersane yönetimine korku saldılar. Tersanenin önünde ateş yakılmasından rahatsız olan yönetim, zabıta ve polisi devreye soktu. Zabıtanın ateşi söndürme isteğini işçiler kararlılıkla önlediler. Ateşin etrafında halay çeken işçiler, kararlı bekleyişlerini sürdürdüler. Ateşin sönmesinin ardından gelen polis, sönmüş ateşin üzerine su dökerek gitti. Ortalığı telaşa veren tersane yönetimi polis ve zabıta yetmezmiş gibi, belediyenin yol bakım ekiplerini de tersanenin önüne çağırdı. İşçilerin kararlı duruşu sonucu tersane yönetiminden biri işçilerle görüşmeye geldi.

Sorunları dinleyen yetkili süreci çözeceğini ve biraz zaman istediğini belirtti. İşçiler haklarını alana kadar direnişlerine devam edeceklerini yetkililerden doğru adım atılırsa, çözüme açık olduklarını ifade ettiler.

 

Direnişle sınıf dayanışması yükseliyor

Tersane yönetiminin oluşan ses nedeniyle rahatsız olduğu, kapıları ve pencereleri kapattığı gözlemlendi. İşçilerin taleplerini görmezden gelen yönetime işçiler sürekli sloganlar ve düdük sesleriyle gün boyu canlı duruşlarını sürdürdüler. Gün içerisinde farklı tersanelerde çalışan işçiler, eski Elta direnişçisi işçiler ve öğle saatlerinde içeride çalışan işçilerden destek ziyaretleri geldi. Akşam iş çıkışı saatinde Elta’da ve diğer taşeronlarda çalışan işçiler direnişçi işçilerin yanına gelip sohbet ettiler. İşçilerin paydos ettiği esnada direnişçi işçiler sloganlarla diğer işçileri mücadeleye çağırdılar.

Direnişçilere gözaltı terörü

RMK önünde direnişlerini sürdüren ELTA işçileri 28 Mart sabah 08.00’den itibaren tersaneye araç girişini kapadılar. Direnişin 15.gününde ELTA patronunun keyfi işten çıkartmaları ve ana firma RMK Tersanesi’yle yapılan yapılan görüşme taleplerinin karşılanmaması üzerine işçiler yolu kestiler. 2 saat süren yol kapama eylemine polis saldırdı. Yoğun bir ablukanın ardından polis işçilere saldırarak 10 işçiyi gözaltına aldı. Gözaltılar arasında, desteğe gelen direnişçi Maltepe taşeron işçileri de var.

Kızıl Bayrak / Tuzla


 

 

 

Elta direnişçilerine destek

Elta direnişçilerine Taşeron İşçileri Kurultayı Hazırlık Komitesi’nden destek geldi. Yazılı bir açıklama yapan komite, baskılara ve gözaltı terörüne rağmen Elta direnişinin kazanacağını belirtti.

Açıklamada şöyle denildi:

“Taşeron İşçileri Kurultayı Hazırlık Komitesi’nde de yer alan Elta işçileri, taşeron sistemine karşı açılan bu mücadele bayrağına yaktıkları direniş ateşiyle katkıda bulunuyorlar. İşçi sınıfına izlenmesi gereken yolu gösteriyorlar. İnsana değer vermeyen ücretli kölelik düzenine karşı insanca yaşayabilecek bir gelecek için yürüttükleri mücadelede yalnız olmadıklarını bilsinler.

15 Nisan günü gerçekleştirilecek olan Taşeron İşçileri Kurultayı’nda taşeron sistemine karşı bir mücadele programı ortaya çıkacak ve taşeron işçileri artık kendi örgütlülüklerine dayanarak daha güçlü olacaklar. Asalak sınıf olan sermayedarlar karşısına bir bütün olarak çıkacağız ve tarihi yeniden yazacağız.

Buradan sesleniyoruz: Elta işçilerinin gasp edilen hakları verilsin!”