30 Mart 2012
Sayı: SYKB 2012/13

 Kızıl Bayrak'tan
Devrimci 1 Mayıs hazırlığını
saldırılara karşı direnişi büyütmenin olanağına çevirelim!
1 Mayıs’ı kazanmak için görev başına!
1 Mayıs’ta mücadele alanlarına!
Polis terörüne rağmen emekçiler Ankara’da!
“Her yer Ankara, her yer direniş!”
Özgür Gündem’e kapatma!
“Taşeron İşçileri Kurultayı’na yürüyoruz!”
Emekçi kadınlar 1 Mayıs’a yürüyor
ELTA işçilerine gözaltı terörü
MEPA direnişi umut oluyor!
1 Mayıs öncesinde saldırı yasaları tartışıldı
Ceha işçileri mücadelede kararlı!
Enerji işçilerine gözaltı terörü
Volkan Yaraşır ile dünya, bölge, Türkiye ve 1 Mayıs
üzerine konuştuk...
Sınıf hareketinde yeni bir eşiğe doğru
Türk Metal çetesini korku sardı
Türk Metal’i yıkma çağrısı
“Nükleer Güvenlik Zirvesi”nden
savaş tehdidi
Almanya’da uyarı grevleri
Avrupa’da son 10 yılın en büyük Newroz’u
Ekim Gençliği’nin kampanya çalışmalarından..
Emperyalistler ve işbirlikçileri “Suriye’nin Dostları” değil,
halkların düşmanlarıdır!
Ekim Gençliği’nin kampanya çalışmalarından...
Özel hastanelerde alınan katkı payı %90’a çıkarıldı
30 Mart 1972 Kızıldere direnişi
Mücadelemiz ortak olmalıdır!
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

1 Mayıs öncesinde saldırı yasaları tartışıldı

Yaklaşan 1 Mayıs öncesinde hazırlıklarını yoğunlaştıran Türk-İş İstanbul Şubeler Platformu bileşeni sendika şubeleri, 25 Mart Pazar günü Petrol-İş Genel Merkezi’nde gerçekleştirdikleri toplantı ile Ulusal İstihdam Stratejisi (UİS) ve Toplu İş İlişkileri Kanunu Tasarısı’nı masaya yatırdı.

1 Mayıs’ı örgütleme çağrısı

Emek örgütlerine, kitlesel ve birleşik bir 1 Mayıs’ı örgütlemek için harekete geçme çağrısında bulunan Türk-İş’e bağlı sendikaların düzenlediği etkinlikte UİS ve sendikalar yasası üzerine bilgilendirme yapıldı.

Sendikal Güç Birlirliği Platformu Dönem Sözcüsü ve Tek Gıda-İş Genel Başkanı Mustafa Türkel’in moderatörlüğünü yaptığı panele Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Öğretim Görevlisi Aziz Çelik, Çalışma ve Toplum Dergisi Yayın Yönetmeni Av. Murat Özveri, HDK İstanbul Milletvekili Abdullah Levent Tüzel ve CHP Ankara Milletvekili İzzet Çetin konuşmacı olarak katıldı.

Platform bileşeni sendikalara üye 200’ü aşkın işçinin katılımıyla gerçekleştirilen etkinlikte Deri-İş, Hava-İş, TÜMTİS, Tez-Koop-İş 1 ve 5 No’lu şubeler, Harb-İş Anadolu Yakası Şubesi, Selüloz-İş İstanbul Şubesi, Haber-İş İstanbul 1 No’lu Şube ve Petrol-İş İstanbul 1 No’lu Şube’den katılımlar gerçekleşti.

Etkinliğin açılış konuşmasını Tez-Koop-İş Sendikası İstanbul 5 No’lu Şube Başkanı Rabia Özkaraca Över yaptı.

 

Birleşik, kitlesel 1 Mayıs çağrısı

Över, AKP iktidarının baskı politikalarına dikkat çekti. Çalışma yaşamında örgütlülüklerin tasfiye edilmek istendiğini sözlerine ekleyen Över, iş cinayetlerinin ise takdiri ilahi olarak gösterildiğini hatırlattı. Direnişlerin de selamlandığı açılış konuşmasında taşeron köleliğine de vurgu yapıldı.

UİS ve kıdem tazminatının önümüzdeki süreçte meclis gündemine geleceği uyarısında bulunan Över, sendikal mücadelenin işyerlerinden örgütlenmesi gerektiğinin altını çizdi.

Konfederasyon ve genel merkezlere, saldırılar karşısında birleşik mücadeleyi örgütleme çağrısında bulunulan konuşmada Taksim 1 Mayısı’nı örgütlemek için tüm emek örgütlerine çağrıda bulunuldu.

Panel bölümünde ilk sözü Murat Özveri aldı. Toplu İş İlişkileri Kanunu’nun içeriğine ilişkin bilgilendirmede bulunan Özveri, yasanın birtakım maddeleri üzerinden tasarıyı değerlendirdi.

Aziz Çelik ise, ‘Ucuz’ olarak nitelendiği İstihdam Stratejisi’nin içeriği üzerine kapsamlı bir sunum gerçekleştirdi.

HDK Milletvekili Levent Tüzel ise, AKP hükümetini eleştirerek parlamentoda bu saldırıları teşhir edeceklerini belirtti. Asıl olanın işyerlerinden doğru yürütülecek mücadele olduğunu vurguladı.

CHP Ankara Milletvekili İzzet Çetin de UİS ve Toplu İş İlişkileri Kanunu’na ilişkin bilgilendirmede bulundu. Çetin salondakileri işçilere de eskiyi yadederek “mücadele dersi” verdi.

Panelin ardından Hey Tekstil işçileri adına Melek Sönmez ve Kampana direnişçisi Dilek Göl de direniş süreçlerini anlatan konuşmalar yaptılar.

Benim günahım ne!”

Toplantının kapanış konuşmasını ise Tek Gıda-İş Genel Başkanı Mustafa Türkel yaptı. Hak-İş ve Memur Sen’i TEKEL direnişi sürecindeki tutumları üzerinden eleştiren Türkel, saldırıların mevcut Türk-İş yönetimi eliyle hayata geçirildiğini sözlerine ekledi. Türk-İş yönetiminde bulunduğu süreçte hükümetle yaptıkları kulis faaliyetlerinden aktarımlarda bulunan Türkel, “çalışma hayatını aşağıdan yukarıya dizayn etme” çağrısında bulundu.

“Benim günahım ne! Hadi siz bizi değiştirin, engel oluyorsak siz bizi değiştirin” diyen Türkel 1 Mayıs’ın önemine dikkat çekti. Programda, salondaki katılımcılara söz hakkı verileceği söylenmesine rağmen bu bölüm iptal edildi.

Kızıl Bayrak / İstanbul

 

 

 

 

Lastikte grev kararı asılacak

DİSK’e bağlı Lastik-İş Sendikası ile lastik patronları arasında süren toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin arabulucu sürecinde de anlaşma sağlanmadı. Arabulucu raporunun gelmesinin ardından sendika grev kararını asacak.

Sendikanın örgütlü olduğu Brisa, Pirelli ve Goodyear fabrikalarında çalışan 4 bin işçiyi kapsayan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde arabulucu süreci de sona erdi. Arabulucu ile 16 Mart’ta yapılan görüşmenin ardından 15 günlük yasal süreç bitti. Sürecin bitmesinin ardından arabulucu raporu geldikten sonra sendika grev kararı alacak.


Hak gaspları dayatılıyor

Görüşmelerde ücret maddelerini içeren 27 madde üzerinde anlaşmaya varılmadı. Lastik patronlarının, eşit işe eşit ücret maddesini geri çekmesi talebi, sendikanın yüzde 14’lük zammına karşı yüzde 3,4’lük zam önermesi ve bireysel emeklilik talebini gündeme almaması süreci grev kararı alma aşamasına getirdi.

 

 

 

 

DİSK 1 Mayıs’a hazırlanıyor

DİSK, 2012 1 Mayısı hazırlıkları çerçevesinde ‘1 Mayıs Kutlama Komitesi’ oluşturdu. DİSK Genel Sekreteri Adnan Serdaroğlu başkanlığındaki komitede üye sendikaların örgütlenme daire başkanları da yer alıyor. Türkiye çapında da DİSK Bölge Temsilcilikleri öncülüğünde üye sendikaların katılımlarıyla 1 Mayıs Komiteleri oluşturulacak.

Toplantı çağrısı

DİSK, İstanbul Taksim’de ve ülke çapında yapılacak 1 Mayıs programlarını görüşmek üzere Türk-İş, Hak-İş, KESK, Memur-Sen, Kamu-Sen, TMMOB ve TTB genel başkanlarını 30 Mart’ta Ankara gerçekleştirilecek merkezi toplantıya davet etti. DİSK, 1 Mayıs kutlama hazırlıkları çerçevesinde afiş, bildiri, döviz ve pankart tasarımlarına da başladı.