30 Mart 2012
Sayı: SYKB 2012/13

 Kızıl Bayrak'tan
Devrimci 1 Mayıs hazırlığını
saldırılara karşı direnişi büyütmenin olanağına çevirelim!
1 Mayıs’ı kazanmak için görev başına!
1 Mayıs’ta mücadele alanlarına!
Polis terörüne rağmen emekçiler Ankara’da!
“Her yer Ankara, her yer direniş!”
Özgür Gündem’e kapatma!
“Taşeron İşçileri Kurultayı’na yürüyoruz!”
Emekçi kadınlar 1 Mayıs’a yürüyor
ELTA işçilerine gözaltı terörü
MEPA direnişi umut oluyor!
1 Mayıs öncesinde saldırı yasaları tartışıldı
Ceha işçileri mücadelede kararlı!
Enerji işçilerine gözaltı terörü
Volkan Yaraşır ile dünya, bölge, Türkiye ve 1 Mayıs
üzerine konuştuk...
Sınıf hareketinde yeni bir eşiğe doğru
Türk Metal çetesini korku sardı
Türk Metal’i yıkma çağrısı
“Nükleer Güvenlik Zirvesi”nden
savaş tehdidi
Almanya’da uyarı grevleri
Avrupa’da son 10 yılın en büyük Newroz’u
Ekim Gençliği’nin kampanya çalışmalarından..
Emperyalistler ve işbirlikçileri “Suriye’nin Dostları” değil,
halkların düşmanlarıdır!
Gazi anması ve çarpıtılan gerçekler
Özel hastanelerde alınan katkı payı %90’a çıkarıldı
30 Mart 1972 Kızıldere direnişi
Mücadelemiz ortak olmalıdır!
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Ceha işçileri mücadelede kararlı

Kayseri’de Ceha işçilerinin sendikal hak ve özgürlükleri için başlattığı mücadele devam ediyor. 25 Mart Pazar günü Emek Düğün Salonu’nda biraraya gelen Ceha işçileri kararlılıklarını ortaya koydular. Ceha patronunun baskılarına boyun eğmeyeceklerini gösterdiler.

Toplantıda açılış konuşmasını Birleşik Metal-İş Anadolu Şube Başkanı Rasim Gündal yaptı. İşçileri selamlayan Rasim Gündal, “Gerekirse bedel ödemeye hazırız. Mücadele edeceğiz, kazanacağız. Patronun baskılarına boyun eğmeyeceğiz. Örgütlülüğümüzü güçlendirmek için çabalarımızı büyüteceğiz” dedi. Konuşmasında, işçileri safları daha fazla sıklaştırmaya çağırdı.

Toplantıda ikinci konuşmayı bir Ceha işçisi yaptı. “Önce sendikayı patron istiyordu. Biz ne zaman Birleşik Metal-İş Sendikası’nda örgütlendik. Patron sendika düşmanı kesildi. Daha sonra bizi satın almaya çalıştı. Ama satın alamadı. Ben iş kazası geçirdim. Beni hastaneye bile göndermediler. Bu duruma isyan eden 80-90 işçi ‘biz sendika istiyoruz’ diyerek sürece önderlik etti. Patron istediği sendikayı getirmek istedi. Biz patron sendikası istemedik. İki yıl boyunca kendi istediğimiz sendikayı getirmek için çalıştık. Patronun bütün manevraları boşa çıktı. Patron bizi satın alamadı. Biz sendikamızla, ülkemizle birlikte büyüyeceğiz. Bu onurlu mücadelenin hayırlı olmasını diliyorum” diyerek sözlerini tamamladı.

Konuşmanın ardından Birleşik Metal-İş Sendikası’nı tanıtan sinevizyon gösterimi gerçekleştirildi. Sinevizyon gösteriminin ardından işçiler “İnadına sendika, inadına DİSK” sloganını attılar.

Son konuşmayı Birleşik Metal-İş Genel Başkanı ve DİSK Genel Sekreteri Adnan Serdaroğlu yaptı. Kitleyi selamlayarak konuşmasına başlayan Adnan Serdaroğlu, “Sizlerle olmaktan gurur duyuyorum. Toplantıya katılanlara teşekkürlerimi sunuyorum. AKP demokrasi, insan hakları sözlerini ağzından düşürmüyor. Öte yandan Cumhurbaşkanı’nın kentinde sendikal örgütlenmeye karşı tutum alınıyor. Sendika olarak haksızlığa ve kötü uygulamalara karşı mücadele etmeyi sürdüreceğiz. Patronlardan bağımsız olma çizgimizi sürdüreceğiz. Sendikamızın yasadışı yapılarla bağlantılı olarak gösterilmesine izin vermeyeceğiz.” dedi.

12 Eylül baskılarına değinen Serdaroğlu, “12 Eylül’de birçok üye ve yöneticimiz baskı gördü, gözaltına alındı, tutuklandı, hapis cezalarına çarptırıldı. Ama biz yılmadan mücadele ettik.” dedi. Kayseri’de “önce Allah” diyen patronların işçilerin haklarını vermediğini belirten Serdaroğlu; “onlar sarı sendikaları istiyorlar. Atılan işçilerin hesabını soracağız.” dedi.

“DİSK’i işçiler kurdu, işverenler kurmadı. 12 Eylül askeri darbesi DİSK’i yok edemedi” diyen Serdaroğlu konuşmasını “İnadına sendika, inadına DİSK!” sloganı ile bitirdi.

Kayseri İşçi Birliği de toplantıya destek verdi. Toplantı salonuna “Birleşe birleşe kazanacağız” sloganıyla giren Kayseri İşçi Birliği üyeleri alkışlarla karşılandılar. Toplantıya, aileleriyle birlikte yaklaşık 500 işçi katıldı.

Kızıl Bayrak / Kayseri

 

 

 

 

 

 

Sendika işgali sona erdi

Mersin Limanı Uğursan taşeron işçileri aylardır süren direnişlerini bir süredir Liman-İş Sendikası’na taşımışlardı.

Burada geceli gündüzlü bekleyen işçiler, sendika yöneticilerinden direnişe sahip çıkmalarını ve somut adım atmalarını istediler. Yaklaşık 1 haftalık bekleyişin ardından işçiler kendilerine verilen sözler üzerine sendika binasına astıkları pankart ve dövizleri indirip sendika işgaline son verdiler. Bekleyişlerini yine sendika içinde sürdüren işçiler kısa sürede adım atılmaz ise daha ileri eylemleri de hayata geçireceklerini belirtiyorlar.

Kızıl Bayrak / Mersin

Billur Tuz’da direniş sürüyor...

Tek Gıda-İş Sendikası’nın fabrikadan tasfiye edilmesine karşı mücadele ederek sendikal haklarını kullandıkları için işten atılan ve fabrika önünde direnişe başlayan Billur Tuz işçileri fabrika önündeki bekleyişlerinde 90’lı günlere ulaştılar.

Direniş alanı 86. gününde yine dayanışma ziyaretlerine tanıklık etti. Petrol-İş Aliağa Şubesi Başkanı İsmail Doğan’ın ziyarette bulunduğu direniş, sonrasında aydın, yazar ve şairlerden de destek buldu. Asım Gönen, Bilsen Başaran, Hayri Yetik ve Yücelay Sal’ın aralarında bulunduğu aydınlar sırayla söz alarak Billur Tuz işçileriyle direnişe dair düşüncelerini paylaştılar. Sohbetin ardından şairler kendi şiirlerinden örnekler sundular. Büyük bir ilgiyle dinlenen şiirlerin ardından ziyaretçiler, sloganlarla Savranoğlu işçilerinin yanına uğurlandılar.

Billur Tuz direniş alanının son konukları ise Eğitim Sen üyesi iki öğretmen oldu. İşçilere 4+4+4 sisteminin aslında laik-anti laik ayrışması olmadığını ifade ederek bu sistemle çocukların sömürü cennetine nasıl kurban edileceğini ayrıntılı olarak anlattılar. Eğitim emekçilerinin grevine destek çağrısının yanı sıra çocukların iki gün boyunca okula gönderilmemesi çağrısı da yapıldı.

Görüşlerini aldığımız Billur Tuz işçileri kazanana kadar direnişe devam edeceklerini ifade ettiler.

Kızıl Bayrak / İzmir


Rexroth işçileri de Birleşik Metal dedi!

Bosch işçilerinin Türk Metal çetesinden istifa ederek DİSK’e bağlı Birleşik Metal İşçileri Sendikası’na üye olmalarının ardından 22 Mart günü Bosch Rexroth işçileri Türk Metal çetesine bir tokat daha vurdu.

Sabah vardiya çıkışında Türk Metal çetesi fabrika önünde toplanarak Rexroth işçilerinin kararlılığını kırma hamlesi yapsa da bu çaba sonuç vermedi. İşyeri servisleri ile fabrikadan ayrılan Rexroth işçileri daha sonrasında kendi imkanları ile Birleşik Metal Sendikası Bursa Şubesi’ne geldiler. Burada üyelik işlemlerini gerçekleştiren Rexroth işçileri ile bir bilgilendirme toplantısı da yapıldı.

Sabah saatlerinde gece vardiyasından çıkan ve 16.00-24.00 vardiyasında çalışan işçilerin neredeyse tamamının üyelik işlemleri bitirilirken 08.00-16.00 vardiyasında çalışan işçiler ise Birleşik Metal tarafından tutulan servislerle şubeye geldiler. 20’ye yakın servisle şubeye gelen Rexroth işçilerini, sendika önlükleri ile bekleyen Birleşik Metal’in örgütlü olduğu SCM ve Prysmian’dan işçiler karşıladılar. Alkışlarla şube binasına giren yüzlerce işçinin üyelik işlemleri de burada tamamlanırken Birleşik Metal-İş Genel Örgütlenme Sekreteri Özkan Atar işçilere hitaben bir konuşma gerçekleştirdi. Yaklaşık 850 çalışanı bulunan Bosch Rexroth’ta 600’e yakın işçi Birleşik Metal’e geçmiş oldu.

Kızıl Bayrak / Bursa