5 Ekim 2012
Sayı: SİKB 2012/07 (40)

 Kızıl Bayrak'tan
Yeni Ekimler için
devrime hazırlanıyoruz
Sermaye devleti savaşa hazırlanıyor!
Sayfalarından kan damlıyor!
AKP’nin 4. Kongresi
Bozuk düzende sağlam çark olmaz
Oslo tartışmaları yerini yine
imha planlarına bıraktı
Ulucanlar şehidi Habip Gül mezarı başında anıldı!
Baraj mizanseni ve tasfiye operasyonu
Elit Çikolata’da işten atma saldırısı
Eylül ayında iş cinayetlerinde 83 ölüm
“Direnmek yaşamaktır!”
GOP’ta işçilerin yeni mevzisi kuruldu!
Alevilik sorunu
4+4+4 sisteminde
özel gereksinimli çocukların durumu
Eğitimin gericileştirilmesine karşı mücadeleye!
Avrupa işçi ve emekçilerin
eylemleriyle çalkalanıyor
Kıtalarda grevler, protestolar...
Alman devletinin “4. zenginlik ve yoksulluk raporu’’ ve yakıcı gerçek
Kapitalizm, işçinin sermayeye
çevrilmiş kanıdır!
Birleşik, kitlesel, devrimci bir
6 Kasım için!
4+4+4, harçlar, dershaneler, sınav sistemi, yeni YÖK Yasası…
Cam fanus içinde metamorfoz
Neşet Ertaş’ın ardından…
Bahçelievler Katliamı
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Eylül ayında iş cinayetlerinde 83 ölüm..

 

Geçtiğimiz yıl 53 işçinin iş cinayetine kurban gittiği Eylül ayında bu yıl 83 işçi sermayenin kar hırsının kurbanı oldu. Uzun ve yoğun çalışma saatleri, alınmayan önlemler, denetimsizlik ve kar hırsı inşaattan tarıma, madenden enerjiye kadar birçok sektörde işçi ölümlerine neden oldu.

Eylül ayı iş cinayetleri raporunu açıklayan İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi, 83 işçinin ölümünün, gerçekleri bir kez daha gözler önüne serdiği değerlendirmesinde bulundu. Raporda, sağlık alanında yaşanan iş cinayetleri öne çıkarıldı.

Sağlık alanında örgütlü İstanbul Tabip Odası, Dev Sağlık-İş ve SES’nin katılımıyla Çapa Tıp Fakültesi’nde gerçekleştirilen eylemde asistan hekim Mustafa Bilgiç’in Kırım Kongo Kanamalı Ateşi olan bir hastasını tedavi ederken eline iğne batırıp, hastalığın kendisine bulaşması sonucu hastalanarak hayatını kaybetmesi olayındaki asıl sorumluluğun çalışma koşulları ve izlenen politikalar olduğu belirtildi.

Dev Sağlık-İş üyesi sağlık işçileri, Enerji Sen üyesi BEDAŞ işçileri ve Hava-İş’in yanısıra çeşitli emek-meslek örgütlerinden temsilci ve üyelerin katıldığı eylemde konuşan İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Taner Gören, yaşanan bu ölümlere artık iş kazası değil iş cinayeti dediklerini belirtti. Gören, AKP’nin 10 yıldır sağlık alanında yürüttüğü politikaların çözüm getirmediğini söyledi. Doktorların da sağlık ortamından ve verilen sağlık hizmetinden memnun olmadıklarını ifade eden Gören, iş cinayetlerinin durdurulması için acil eylem planı çağrısında bulundu.

Dev Sağlık-İş Genel Sekreteri Gürsel Kaya da, sağlıkta taşeronlaşmaya dikkat çekerek “çok iş çok para” mantığını eleştirdi.

Eylemde söz alan SES Aksaray Şube Başkanı Ersoy Adıgüzel ise, Davutapaşa ve OSTİM patlamalarında yaşanan işçi ölümlerini hatırlatarak bu ölümlerin nedeninin kar hırsı olduğunu belirtti. Adıgüzel, birlikte mücadele çağrısı yaptı.

Dev Sağlık-İş üyesi taşeron işçileri adına konuşan Emine Ermiş, Çapa’daki çalışma koşullarından bahsetti. Taşeron köleliğine dikkat çeken Ermiş, yaşadıkları sorunların ortak olduğuna ve mücadelenin de ortak verilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Konuşmaların ardından SES, Tabip Odası ve Dev Sağlık-İş adına ortak açıklamayı Asistan Dr. Feray Kaya okudu. Samsun OMÜ’de Asistan Dr. Mustafa Bilgiç’in ölümüne değinilen açıklamada, aralıksız 33 saat çalışmanın ve haftalık 120 saate varan çalışmanın yarattığı sonuçların kaza veya hata olarak değerlendirilemeyeceği söylendi.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin Eylül ayı raporu Asistan Dr. Coşkun Canıvar tarafından okundu.

Rapora göre, inşaat, mevsimlik tarım, maden ve enerji sektörlerinde neredeyse birbirinin kopyası iş cinayetleri yaşandı. Eylül ayında inşaatlarda 23, mevsimlik tarımda 18, maden ve enerji sektörlerinde ise 8’er işçi ölümü yaşandı. Eylül ayında tespit edilen 83 iş cinayetinde 6’şar ölüm Ankara ve Çankırı’da; 4’er ölüm ise İstanbul ve Konya’da yaşandı.

Raporda ayrıca, sağlıkta çalışma koşullarının can aldığı söylendi. Samsun 19 Mayıs Üniversitesi Hastanesi’nde görevli Acil Asistanı 26 yaşındaki Dr. Mustafa Bilgiç’in ölümünün “hata değil iş cinayeti” olduğunun altı çizildi.

Kızıl Bayrak / İstanbul

 

 

 

 

Cansel Malatyalı açlık grevinde!

 

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Genel Merkezi önünde 230 gündür oturma eylemi yapan Cansel Malatyalı işe geri dönme talebinin görmezden gelinmesi ve direnişinin karalanmasına karşı başlattığı açlık grevini kararlılıkla sürdürüyor.

Malatyalı’nın kararlı direnişi sürerken ilerici mimar, mühendis ve şehir plancıları da Malatyalı’yı yalnız bırakmıyor. Cansel Malatyalı’ya, 30 Eylül Pazar günü TMMOB üyesi mühendis, mimar, şehir plancılarından destek geldi.

Ankara ve İstanbul’dan gelen üyelerin katılımıyla yapılan ziyarette “Cansel Malatyalı yalnız değildir, çözüm istiyoruz!” pankartı açıldı.

İMO önünde okunan açıklamada, üyelerinin ve ilerici, devrimci kamuoyunun çözüme yönelik tüm çağrılarına kulak tıkayan İMO yönetiminin emek düşmanı tutumunu tüm pervasızlığıyla sürdürdüğü söylendi.

Malatyalı’nın sağlığı ile ilgili yaşanabilecek herhangi bir sorunda sorumluluğun, tüm çözüm yollarını tıkayan İMO yönetimi ile ona destek çıkan siyasal unsurlar olacağı hatırlatıldı.

 

 

 

 

İş cinayetleri sürüyor...

 

Okul inşaatında iş cinayeti

İstanbul Sarıyer’de bir okul inşaatı işçilere mezar oldu. İstinye Altınordu Caddesi üzerinde yapımı devam eden Ufuk Okulları’na ait ek hizmet bina inşaatında meydana gelen çökme sonucu beton bloklar altında kalan 3 inşaat işçisi öldü, 1 inşaat işçisi de yaralandı. Yaralı işçiler, ambulansla İstinye Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı.

Güvenlik görevlileri, basın ve halkın olay yerine yaklaşmasını engellemeye çalıştı.

Sarıyer Belediye Başkan Yardımcısı Sevgi Atalay ise, inşaatın yapıldığı arazinin Vakıflar’ın sorumluluğunda olduğunu iddia ederek sorumluluğu Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne atmaya kalktı.

Erzurum’da iş cinayeti

Erzurum’da kanalizasyon bakım çalışması sırasında metan gazı sıkışmasından dolayı patlama meydana geldi. Patlamayla birlikte göçük oluştu. Metan gazından zehirlenen 1 işçi öldü, 4 işçi de tedavi altına alındı.

Çaykara Caddesi’nde Vakıflar İş Merkezi’nin kanalizasyon suyunu bağlamak için kanala girdikten bir süre sonra metan gazından zehirlenen Ömer Keleş adlı işçi, Atatürk Üniversitesi Yakutiye Araştırma Hastanesi’nde yapılan müdahaleye rağmen kurtarılamadı.

Mermer ocağında iş cinayeti

Burdur’da Kavaklıçeşme mevkisindeki mermer ocağında çalışan işçi Ali Esen (35), öğle yemeği için yemekhaneye giderken kestirme yol olarak mermer molozlarının üzerinden geçmek istedi.

Bu arada kaymaya başlayan molozlar, Ali Esen’in üzerine düştü. Arkadaşları tarafından ocakta kullanılan kepçeyle taşların altından çıkarılan Esen, olay yerine çağrılan 112 Acil Servis ekipleri tarafından ağır yaralı olarak Burdur Devlet Hastanesi’ne sevk edildi. Esen, yolda hayatını kaybetti.