15 Mart 2013
Sayı: KB 2013/11

 Kızıl Bayrak'tan
Devrimci baharın yüklediği güncel sorumluluklar
PYD gerici muhalefetle anlaştı
Newroz piroz be!
4. Yargı Paketi açıklandı!
18. yılında Gazi Katliamı lanetlendi
DİSK Olağanüstü Genel Kurula gidiyor
Demiryolları özelleştirme kıskacında
Özelleştirme yasasını püskürtebilecek gücümüz var!
Sınıf hareketinden
Daiyang-SK grevi üzerine
İşçilerin birliği halkların kardeşliği için Sınıfa Karşı Sınıf Kurultayları’na hazırlanıyoruz!

Kürt Sorunu Üzerine
Konferanslar... / 2
Kürt açılımının sınırları - H. Fırat

Newroz’da
mücadele alanlarına!
25 yıldan bu yana
Halepçe’nin anıları taze
Devrimci Kadın Kurultayı tebliğlerinden... / 5
8 Mart’ın ardından
8 Mart eylemlerinden
Üçlü gerici cephe
Irak’ta da işbaşında!
Dünyanın sokaklarında grev ve direnişler
Sınav gündemli çalışma ve görevlerimiz
Ankara Üniversitesi’nde
ücretsiz yemek
Seyit, Necati ve Ethem’i saygıyla anıyoruz
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

Sınıf hareketinden...

 

Sermaye, sömürü düzenini sürdürmek uğruna işçileri tehlikeli koşullara maruz bırakıyor, insani bir yaşam ve çalışma koşullarından mahrum ediyor. İşçiler bu koşullar altında yaşamlarını kaybetme tehlikesi altında sömürü çarkları içerisinde öğütülüyor. Bu koşullara karşı örgütlenerek karşı duran işçiler, insanca bir yaşam için mücadele yolunu tutuyor.

Yurtiçi’nden TİS’e red!

Nakliyat-İş Sendikası, Yurtiçi Kargo’nun Maslak’ta bulunan genel merkez binası önünde 12 Mart Salı günü eylem yaptı. Bina önünde DİSK Genel Başkan Yardımcısı ve Nakliyat-İş Sendikası Genel Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu bir açıklama yaparak, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın sözleşme için yetkiyi sendikaya verdiğini, TİS teklifini kargo yetkililerine vermek için geldiklerini ve mücadelelerini sonuna kadar sürdüreceklerini belirtti. Küçükosmanoğlu, sendikaya üye oldukları için işten atılan işçilerin geri alınması ve Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmeleri için yetkililere çağrı yaptı.

Açıklamadan sonra TİS teklifini vermek isteyen sendika yöneticileri, Yurtiçi Kargo yöneticilerinden “Postayla yollayın” yanıtı aldı. Belgeyi elden vermek konusunda ısrar eden işçiler, uzun süre kapı önünde halaylar ve sloganlarla bekledi. İşçiler, TİS belgelerini noter aracılığı ile yönetime ulaştırma kararı alarak eyleme son verdiler.

Esenyurt’ta yanarak ölen 11 işçi anıldı

11 Mart 2012’de Esenyurt’ta Marmara Park AVM inşaatında çalışan işçilere barınmak için kullandırılan çadırlarda meydana gelen yangında 11 işçi yanarak hayatını kaybetmişti. Vahim olayın üzerinden 1 yıl geçti. 18 Ekim 2012’de Marmara Park AVM açıldı; yangında yaşamını yitiren işçiler açılış kutlamaları, kampanyalar, reklamlar sonrasında unutuldu.

AVM’nin açılışını protesto eden aileler, yangının 1. yıldönümünde de unutturmamak, kaybettiklerini anmak, adalet arayışlarından vazgeçmediklerini dile getirmek için aynı yerdeydiler. Marmara Park AVM önünde yaptıkları basın açıklaması sonrasında çadır yangınının meydana geldiği alana yürüyen aileler, yangında hayatını kaybeden yakınlarının fotoğraflarının önünde saygı duruşunda bulunarak karanfil bıraktı.

ITF’den TÜMTİS’e destek ziyareti

DHL işçilerinin direnişinin 270. gününde Uluslararası Taşıma İşçileri Federasyonu ITF Kara Taşımacılığı Koordinatörü Mac Urata ve ITF Politikalar Koordinatörü Sarah Finke, DHL Gebze’de direnişini sürdüren işçileri ziyaret etti. Ziyaretin ardından TÜMTİS yöneticileri ve direnişçi işçiler ve işçi ailelerinin katılımıyla bir basın açıklaması gerçekleştirildi. Mac Urata, DHL işçileriyle dayanışma kampanyası çerçevesinde küresel eylem günü olarak ilan ettikleri 26 Mart 2013 tarihinde Alman konsoloslukları önünde eş zamanlı eylemler gerçekleştireceklerini söyledi.

Cumartesi yürüyüşleri sürüyor

Hakları için direnen işçilerin Taksim’de gerçekleştirdikleri Cumartesi yürüyüşleri devam ediyor.

Hey Tekstil ve Kazova işçilerine bu hafta Şişli Belediyesi’nde çalışan işçiler de katıldılar.

İşçiler, yürüyüş sırasında Mango satış mağazası önüne geldiklerinde durarak sloganlarla boykot çağrısı yaptılar.

Galatasaray Lisesi önüne gelindiğinde ilk olarak Şişli Belediyesi işçilerinden Savaş Doğan bir konuşma yaptı. Doğan, Genel İş Sendikası 3 No’lu Şube seçimlerinde galip geldiklerini, fakat Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül ve Disk Genel İş Sendikası merkez yöneticilerinin işbirliği yaparak, kendilerini tasfiye etmeye çalıştıklarını vurguladı. Doğan, Seçim Kurulu’nun satın alındığını, kazandıkları seçimin iptal edildiğini belirterek, patron-sendika işbirliğine izin vermeyeceklerini ifade etti.

Hey Tekstil ve Kazova direnişleri adına da birer konuşma yapılarak, haklar alınana kadar direnişlerin sürdürüleceği vurgulandı. Eylem, hep birlikte söylenen Çav Bella marşı ile sonlandırıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul - Mersin

 

 

 

 

Liman işçilerinden coşkulu eylem!

 

Mersin Liman işçilerinin toplu görüşmeleri sürerken, 22 işçi, patronların taşeron ATAPOL firmasını limana sokmasını protesto ettikleri gerekçesiyle işten çıkartılmıştı. 4 Mart gününden beri Liman A Kapısı önünde bekleyen işçilerle dayanışma sürüyor.

Liman işçileriyle dayanışma amacıyla 13 Mart’ta eylem gerçekleştirildi. Saat 12.00’de aileleriyle birlikte eylem yapan liman işçileri, sloganlarla Liman A Kapısı önüne gelerek içeriden gelen işçilerle buluştu. İşçilerin buluşmasının ardından liman kapısında basın açıklaması gerçekleştirildi. Basın açıklamasını Liman-İş İdari Sekreteri Ürfet Deveci okudu.

Açıklamada liman işçilerinin mücadele kararlılığı dile getirilirken Mersin Uluslararası Liman İşletmeciliği’nin (MIP) halen yürürlükte olan Toplu İş Sözleşmesi hükümlerini çiğnediği belirtildi. MIP’nin TİS sürecinin tıkandığı bir aşamada işçileri baskı altına almak ve örgütlülüğünü dağıtmak için, liman işçilerine gözdağı vererek işçi kıyımına gittiği vurgulandı. Açıklamada işçilerin geri alınması istendi.

Basın açıklamasından sonra liman işçileri sloganlarla MIP Ana Binası’na yürüyüşe geçti. Yürüyüşün en önünde babalarına destek olan çocuklar taşıdıkları dövizlerle yer alırken, desteğe gelen demokratik kitle örgütlerinin katılımıyla ve gür sloganlarla oldukça coşkulu bir yürüyüş gerçekleştirildi. Ana bina önünde de işçilerin mücadele kararlılığı dile getirilerek, sıklıkla sloganlar atıldı.

Atılan işçiler geri alınsın!”, “Toplu sözleşme hakkımız engellenemez!”, “MIP baksana kaç işçiyiz saysana!”, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz!” ve “Yaşasın sınıf dayanışması!” sloganlarının coşkuyla atıldığı eylem kitleselliğiyle de dikkat çekti.

Kızıl Bayrak / Mersin