15 Mart 2013
Sayı: KB 2013/11

 Kızıl Bayrak'tan
Devrimci baharın yüklediği güncel sorumluluklar
PYD gerici muhalefetle anlaştı
Newroz piroz be!
4. Yargı Paketi açıklandı!
18. yılında Gazi Katliamı lanetlendi
DİSK Olağanüstü Genel Kurula gidiyor
Demiryolları özelleştirme kıskacında
Özelleştirme yasasını püskürtebilecek gücümüz var!
Sınıf hareketinden
Daiyang-SK grevi üzerine
İşçilerin birliği halkların kardeşliği için Sınıfa Karşı Sınıf Kurultayları’na hazırlanıyoruz!

Kürt Sorunu Üzerine
Konferanslar... / 2
Kürt açılımının sınırları - H. Fırat

Newroz’da
mücadele alanlarına!
25 yıldan bu yana
Halepçe’nin anıları taze
Devrimci Kadın Kurultayı tebliğlerinden... / 5
8 Mart’ın ardından
8 Mart eylemlerinden
Üçlü gerici cephe
Irak’ta da işbaşında!
Dünyanın sokaklarında grev ve direnişler
Sınav gündemli çalışma ve görevlerimiz
Ankara Üniversitesi’nde
ücretsiz yemek
Seyit, Necati ve Ethem’i saygıyla anıyoruz
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

Ankara Üniversitesi’nde ücretsiz yemek!

 

Ankara Üniversitesi, bahar dönemine yemek fiyatlarına gelen zamlarla başlamıştı. Zamlara karşı binlerce imza toplanmış ancak rektör zamları geri çekmeyeceğini ilan etmişti. Rektörün bu tutumuna ve yemekhane zamlarına karşı devrimci, ilerici öğrenciler 11 Mart günü Ankara Üniversitesi Cebeci Kampüsü’nde “ücretsiz yemek yiyoruz” eylemi gerçekleştirdiler.

Geçtiğimiz haftalarda bir araya gelen öğrenci gençlik örgütleri (Ankara Gençlik Derneği, DYG, Ekim Gençliği, Emek Gençliği, Kaldıraç, ÖGD, SGD, Söz Dergisi, SYK, Tüm-İGD), yapılan toplantılarda yemekhane zamlarına karşı “ücretsiz yemek yeme” eylemi kararı aldılar. Bu kararı yemekhane işçileriyle paylaşan öğrenciler, işçilerin olumlu tepkileriyle karşılaştılar.

İş güvencesinde yoksun olan, sosyal haklarından (yol parası, ücretli izin, vs ) mahrum bırakılan yemekhane işçilerinin de taleplerini içeren bir talepler listesi hazırlanarak, bu talepler el ilanı ve ozalit şeklinde Cebeci Kampüsü’nün her köşesine asıldı. “Taleplerimiz kabul edilene kadar ücretsiz yemek yiyoruz” şiarlı pankart yemekhanelere asıldı. Ardından yemek fişi alınan yerlere talepler asılarak, öğrenciler ücretsiz, nitelikli, sağlıklı beslenme hakkına sahip çıkmaya çağrıldı.

ÖGB’nin provokasyonu boşa düşürüldü

Yemek saati yaklaşırken merkez yemekhaneye giden devrimci, ilerici öğrencilerin peşi sıra ÖGB de yemekhaneye geldi. “Öğrencilere fiziki müdahalede bulunmayın, burada iki güvenlik görevlisi bekleyecek, bir şey olursa müdahale edecek” diyerek yemekhaneye gelen öğrenciler üzerinde baskı kurmaya ve devrimcileri fişlemeye çalışan ÖGB yemekhaneden çıkarılmaya çalışıldığı sırada kısa süreli gerginlik yaşandı. Ardından ÖGB yemekhaneyi terk etti.

Öğrencilerden eyleme aktif katılım!

Yemek saati geldiğinde, yemekhane girişlerinde, öğrencilere bu eylemin neden gerçekleştirildiği anlatılarak, öğrencilerden destek vermesi, oluşturulacak komitelerde görev alması istendi. Bazı öğrenciler yemek yedikten sonra bildiri dağıtımına destek verdi. Yemekhanede sık sık yapılan ajitasyon konuşmalarıyla öğrenciler beslenme haklarına sahip çıkmaya, işçilerin haklarını savunmaya ve eylemin örgütlenmesinde görev almaya çağrıldı.

Bir yandan yemekhanelerde ücretsiz yemek yeme eylemi yapılırken diğer yandan da kantinler dolaşılarak öğrenciler eyleme destek vermeye çağrıldı.

Taleplerin tamamı şöyle:

- Yemek ücreti 1 lira olsun,

- Nitelikli, sağlıklı yemek istiyoruz!

- İşçilere iş güvencesi sağlansın, sosyal hakları verilsin!

Şirket ve üniversite eylemden rahatsız

Eylemin gerçekleştiği sıralarda Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı’ndan yemekhane işçileriyle görüşmeye gelen görevli, şirket sorumlusuyla görüşmek istedi. Devrimcilerin inisiyatifi dışında görüşme olmayacağının bildirilmesi üzerine 2 devrimci öğrenci, SKS’den gelen görevli ve şirket sorumlusu konuşmaya başladı. SKS görevlisi, şirket sorumlusunu ve yemekhane işçilerini tehdit eden söylemlerde bulundu. “Yemekleri neden ücretsiz dağıtıyorsunuz, nasıl hesap vereceksiniz, işten çıkarılabilirsiniz” söylemi üzerine araya giren devrimci öğrenciler, işçilerin bir tanesinin bile işine son verildiği taktirde ayrı bir eylem biçimine başvuracaklarını söylediler. Ayrıca amaçlarının sadece ucuz yemek olmadığını, işçilere iş güvencesi sağlanmadığı koşullarda eylemlerini sürdüreceklerini belirttiler. Bunun üzerine SKS’den gelen görevli, rektörle konuşacaklarını ifade ederek okuldan ayrıldı.

Talepler karşılanana kadar eylemler devam edecek

Taleplerin tamamı karşılanmadan eylemlerine son vermeyeceklerini açıklayan devrimci, ilerici gençlik örgütlerinin örgütlediği eyleme yaklaşık 2 bin öğrenci katıldı. Yemekhane şirketinin ve üniversitenin yaklaşık 9 bin Tl zarar ettiği tahmin ediliyor.

Ekim Gençliği / Ankara Üniversitesi

 

 

 

 

DLB sınava mücadeleyle hazırlanıyor...

 

24 Mart Pazar günü yapılacak YGS öncesinde Devrimci Liseliler Birliği liseli gençliğe seslenmeye devam ediyor.

İstanbul

10 Mart Pazar günü Sarıgazi Demokrasi Caddesi’nde “Sana sunulanı değil, layık olanı iste” başlığındaki broşürlerin dağıtımı gerçekleştirildi. Broşürlerin yanında YGS-LYS üzerine yapılan anketler ve sınavların kaldırılması, eşit, parasız, bilimsel eğitim taleplerini içeren imza metinleri kullanıldı.

Anket, imza metni, Liselilerin Sesi dergisinin yer aldığı standa liseli gençliğin ilgisi oldukça yoğundu.

Adana

Devrimci Liseliler Birliği imzalı broşürler Adana İsmet İnönü Meslek Lisesi’nde ve dershane önlerinde liseli gençliğe ulaştırıldı.

Broşür dağıtımlarının yanı sıra bugün de “Eşit, parasız eğitim! Sınavsız üniversite!” şiarlı afişler meslek liselerinin bulunduğu güzergahlarda kullanıldı.

Bursa

Mimar Sinan Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi’nde önünde öğle arasına çıkan liselilerden YGS ve LYS’nin kaldırılması ve eğitimin parasız ve nitelikli olarak sunulması taleplerini içeren imzalar toplandı. Bu çalışma boyunca pek çok liseli ile sohbet edilirken, liselilerin ağırlıklı olarak maddi koşullarının kötü olduğu ve üniversite beklentilerinin olmadığı görüldü. Bazı liseliler imza metinlerinden alarak okulda toplayabileceklerini söylediler.

Ayrıca öğrencilere DLB’nin sınav broşürlerinden dağıtıldı.

Liselilerin Sesi / Esenyurt-Ümraniye-Adana-Bursa