15 Mart 2013
Sayı: KB 2013/11

 Kızıl Bayrak'tan
Devrimci baharın yüklediği güncel sorumluluklar
PYD gerici muhalefetle anlaştı
Newroz piroz be!
4. Yargı Paketi açıklandı!
18. yılında Gazi Katliamı lanetlendi
DİSK Olağanüstü Genel Kurula gidiyor
Demiryolları özelleştirme kıskacında
Özelleştirme yasasını püskürtebilecek gücümüz var!
Sınıf hareketinden
Daiyang-SK grevi üzerine
İşçilerin birliği halkların kardeşliği için Sınıfa Karşı Sınıf Kurultayları’na hazırlanıyoruz!

Kürt Sorunu Üzerine
Konferanslar... / 2
Kürt açılımının sınırları - H. Fırat

Newroz’da
mücadele alanlarına!
25 yıldan bu yana
Halepçe’nin anıları taze
Devrimci Kadın Kurultayı tebliğlerinden... / 5
8 Mart’ın ardından
8 Mart eylemlerinden
Üçlü gerici cephe
Irak’ta da işbaşında!
Dünyanın sokaklarında grev ve direnişler
Sınav gündemli çalışma ve görevlerimiz
Ankara Üniversitesi’nde
ücretsiz yemek
Seyit, Necati ve Ethem’i saygıyla anıyoruz
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

 

İşçilerin birliği halkların kardeşliği için Sınıfa Karşı Sınıf Kurultayları’na hazırlanıyoruz!

 

İşçilerin birliği halkların kardeşliği için Sınıfa Karşı Sınıf Kurultayları’nın hazırlıkları devam ediyor. 6 kentte gerçekleştirilecek olan kurultayların temel gündemini Kürt sorunu ve emperyalist savaş oluşturuyor. Kurultaylar vesilesiyle her iki konuda işçi sınıfının devrimci tutumunu, temel yaklaşımlarını ve çözüm platformunu gündemleştireceğiz.

Bu temel amaca bağlı olarak kurultayların hedeflerini şöyle sıralayabiliriz:

1. Emperyalist saldırganlık ve savaş ile Kürt sorunu konusunda işçi sınıfı içerisindeki şoven, milliyetçi önyargıları kırmak, “özgürlük ve eşitlik” anlayışı temelinde farklı milliyetlerden işçilerin sınıf birliğini sağlamak, mücadelesini geliştirmek.

2. Kürt sorunu ve emperyalist savaş konusunda devrimci bir tutum ve çözüm yolu olduğunu göstermek. Kurultayları sınıfın kitlesel katıldığı, devrimci ve militan bir ruhun egemen olduğu etkinlikler biçiminde gerçekleştirerek güçlü ve tok bir devrimci çözüm iradesi ortaya koymak.

3. İşçi sınıfının ileri ve öncü unsurlarını devrimci sınıf çizgisine kazanmak. Bu doğrultuda onları aydınlatmak ve giderek aktif bir tutumun içerisine sokmak.

İşte bu hedeflere ulaşmak üzere örgütlenen kurultay çalışmalarımızın üç ayağı var. Bunlardan birincisi kurultayların konusunu oluşturan temel sorunlardaki devrimci yaklaşımların işçi ve emekçilere taşınmasıdır. İkincisi duyarlılıkların örgütlenmesi ve giderek belli somut biçimler üzerinden aktif tutumlara dönüştürülmesi. Üçüncüsü ise kurultayların amaca uygun bir kitlesellik ve devrimci atmosferde gerçekleştirilmesine yönelik hazırlıklardan oluşuyor.

Etkili bir ajitasyon-propaganda faaliyeti yürütmeliyiz

Öncelikle belirtmek gerekir ki kurultayımız kendinden menkul bir kitle etkinliği değil, yukarıda özetlediğimiz politik hedeflere hizmet etmektedir. Kurultay hazırlıklarının önemli bir boyutu bu nedenle, bu politik hedeflere bağlı olarak ortaya konulmuş düşünce ve çağrıları işçi sınıfı ve emekçi yığınlara ulaştırmaktır. Bunun için kurultay hazırlıklarımızın en önemli ayaklarından biri etkili bir ajitasyon-propaganda çalışması yürütmektir.

Ajitasyon-propagandanın konusunu kurultayın gündemini oluşturan emperyalist savaş ve saldırganlık ile Kürt sorununa ilişkin devrimci yaklaşımlar oluşturmaktadır. İşçi ve emekçilere bu konularla bağlantılı olarak sunulan görüntünün aldatıcılığını, politik sahnedeki tarafların siyasal-sınıfsal konumlarını, çözümlerinin çıkışsızlığını ve sığlığını göstermeli, devrimci sınıfın politik platformunu anlatmalıyız.

Kurultaya katılım çağrısı da ancak ancak politik düşüncelerle sıkı bağı içerisinde karşılık bulacaktır. Öyle ki kurultaya katılmak, emperyalist savaş ve saldırganlık politikalarına, şovenizme, Kürt sorununda inkar ve imha politikalarına karşı “işçilerin birliği, halkların kardeşliği” çizgisinde bir tutum almak ihtiyacı ve sorumluluğu haline gelmelidir.

Ajitasyon-propaganda denildiğinde ise sadece bildiri, afiş gibi araçların en yaygın kullanımı biçiminde algılanmamalıdır. Elbette bunlar olacaktır, ama asıl önemlisi işçi ve emekçilerle yüzyüze gelmek, onları giderek bir tartışma süreci içerisine sokmaktır. Bunun için fabrikalarda, sanayi havzalarında, kent merkezlerinde ve semtlerde buna uygun araç ve zeminleri yaratmak büyük önem taşımaktadır. Bunun anlamı bildiri, deklarasyon vb. araçları da kullanarak, ama bazen onlar da olmadan tartışma zeminleri yaratmak demektir. Bu elbette önden belirlenmiş ve açık çağrısı yapılmış toplantılar olabildiği gibi, aynı zamanda daha doğal zeminler üzerinden yapılmış görüşmeler, sohbetler vb. biçiminde de olabilir. Öyle ki kurultayın gündemleri son derece günceldir. İşçi sınıfı ve emekçiler bu konular üzerinden tartışmakta, çoğu zaman burjuva ideolojisi ve politikalarının etkisi altında taraflaşmaktadır. İşte başta çalışma alanlarımız olmak üzere, bu doğal ortamlara ulaşmalı, onlara nüfuz edebilmeyi başarmalıyız.

Diğer taraftan unutmamak gerekir ki, güncel siyasal gelişmeleri konu edinen, zamanında ve yerinde gerçekleşen eylemler de ajitasyon-propaganda çalışmasının etkisini güçlendirecektir. Öyle ki çoğu zaman binlerce bildirinin yapamadığını, zamanında ve yerinde yapılan bir eylem fazlasıyla sağlayabilir. Bunun için eylemli bir tarzı aynı zamanda ajitasyon-propaganda çalışmasının özel bir boyutu olarak düşünmek gerekir. Bu çerçevede çeşitli eylem ve etkinlikler ile Newroz alanlarını da bu amaçla değerlendirmeyi ihmal etmemeliyiz.

Bunun için özellikle konular üzerinde başlayan eğitim çalışmaları, seminer ve söyleşileri sürdürmeliyiz.

Enerjik bir örgütlenme çalışması yürütmeliyiz

Örgütlenme kurultay çalışmalarının en önemli boyutlarından biridir. Zira örgütlenme demek, düşünce ve politikanın gücünü açığa çıkarmak, amaca ulaşmak üzere her türlü enerji zerresini değerlendirmek, emekçileri bir fikre kazanmak ve o fikirlerin taşıyıcısı haline getirmek demektir. Eğer politik tutumunuzu başarılı bir örgütlenme faaliyeti ile birleştiremezseniz, sözünüz kendi içerisinde ne kadar anlamlı ve doğru olursa olsun hayata geçme gücü bulamaz.

Daha önceki deneyimlerimizden de biliyoruz ki, Kurultay gibi etkinlikler için en uygun örgütsel biçim, kurultay hazırlık komiteleridir. Kuşkusuz halihazırda KHK’ların oluşturulması konusunda saflarımızda asgari bir bilinç vardır ve hemen her yerde kurultay çalışmaları KHK’ların oluşturulmasıyla start almaktadır. Ama KHK’ları süreç içerisinde ajitasyon-propaganda faaliyetimizin ortaya çıkardığı imkanlarla beslemekte zorlanıyor, ama daha çok da KHK’ları yerelleştiremiyoruz. Bu da bizi doğru bir şekilde gidildiğinde kazanılabilecek işçi ve emekçilerden uzak bırakmaktadır. İşte bundan dolayı ya yerel KHK’lar kurmak yoluyla ya da çoğu zaman böyle bir biçime de başvurmaksızın, kurultayın konusunu oluşturan devrimci yaklaşımlarımıza kazandığımız-duyarlı kıldığımız ilişkilerin katkılarını kendi zeminlerinde örgütlemeyi başarabilmeliyiz. Bunun için gerekli azami dikkati, sabrı ve çabayı göstermeliyiz.

Bilinci aktif ve eylemli tutuma dönüştürmeliyiz

Politik duyarlılıklar ve düşünceler ile onların ete kemiğe büründüğü örgütlülükler, ancak aktif bir tutumla-demek oluyor ki eylemli süreçlerle birleştirildiğinde tüm sonuçlarına ulaşmış olurlar. Kuşkusuz Kurultay toplantıları politik bilinç ve duyarlılığın kendisini aktif bir tutum olarak göstereceği-yansıtacağı aynalar olacaktır. Olabildiğince kitlesel bir katılımın ve devrimci bir atmosferin hakim olduğu kurultaylar, devrimci işçilerin Kürt sorunu ve emperyalist savaş konusundaki düşüncelerinin ifade bulduğu birer eylem alanı işlevi görecektir.

Fakat kurultayların kendinden menkul bir etkinlik olmanın ötesine geçmesi sürecin her aşamasında duyarlılık ve bilincin aktif bir tutuma dönüştürülmesine bağlıdır. Öyle ki işçi ve emekçileri sadece kurultaylara katılmaya değil, kurultaylar yoluyla tavrını göstermeye, ama kurultaylardan da öteye kurultay gündemlerini oluşturan sorunlara yönelik tutum almaya çağırmalı, sadece çağırmakla da kalmamalı bu tutuma somut biçimler kazandırmalıyız. Diğeri ise güncel gelişmelerden yola çıkarak eylemler düzenlemek ya da düzenlenen eylemlere katılımı sağlamak olmalıdır. Örneğin kurultayların hemen öncesine denk gelen Newroz’a etkin katılımı sağlamaya yönelik bir faaliyet örgütleyebilmeliyiz.

Bu konuda diğer işlevsel araçlar ise “imza kampanyası, beyanname vb.” çalışmalardır. Bu tür bir çalışma bize hem propagandayı yüz yüze yapma olanağı, hem de bilinç alanında sağladığımız gelişmeyi aktif bir tutuma dönüştürmenin zeminini sağlayacaktır. Böylelikle politik tutumumuz, kurultay salonuna taşıdığımız niceliğin ötesinde bir sınıfsal ve toplumsal sahiplenme ile karşılaşmış olacaktır.

Kurultaylar kitlesel devrimci etkinlikler olmalıdır

Kurultaylarımız kendinden menkul etkinlikler olmayacaktır ama bu kurultayların katılım, atmosfer ve içerik olarak başarılı etkinlikler olarak örgütlenmesi ihtiyacının tali olduğu anlamına gelmez. Aksine tüm emeklerimiz başarılı bir kurultay üzerinden yansıyacak ve başarılı bir kurultay da kazanımlarımızı pekiştirecektir. Daha özelde ise politik mücadelenin bir mevzisi olarak kurultaylar, kitlesel olduğu kadar devrimci bir atmosferde gerçekleştirildiği ölçüde mücadele ve örgütlenmenin gelişim seyrinde olumlu etkilerde bulunacaktır. Her şey bir yana kurultaylara kitle çalışmasının sonucunda katılan işçi ve emekçilerle bağlarımızın geleceğinde önemli bir rol oynayacaktır.

Bunun için kurultaylara canlı, coşkulu ve devrimci bir atmosferin hakim olması, politik mesajlarının net ve güçlü biçimde verilmesi için mekanın iç düzenlenmesinden programın akışına kadar bir dizi konuda ayrıntılı planlamalar yapmalı, bu amaçla özellikle yakın dönemin olumlu ve olumsuz deneyimlerinden yararlanmayı bilmeliyiz.

***

Son olarak belirtelim ki, İşçilerin birliği halkların kardeşliği için Sınıfa Karşı Sınıf Kurultayları’nı 1 Mayıs’ın ön günlerinde başarıya örgütleyerek komünist hareketin “devrime hazırlanıyoruz” iddiası çerçevesinde ortaya koyduğu politik-örgütsel hedeflere bir adım daha yakınlaşacağız. Bu bilinçle görevlerimizi ele almalı ve azami bir enerji ve sorumluluk duygusuyla hareket etmeliyiz.

 

 

 

 

Kurultay hazırlıklarından...

 

Kayseri

Kurultay hazırlıkları 10 Mart’ta yapılan hazırlık toplantısı ile sürdü. Hazırlık toplantısına sendikalaşma sürecinin devam ettiği Ceha’nın da içinde bulunduğu 6 metal fabrikasından katılım sağlandı. Ayrıca ağaç sektörü içinde yer alan 4 mobilya fabrikasından gelen işçiler de toplantıya katıldılar. Bölgenin en büyük tekstil fabrikası olan Orta Anadolu’dan işçiler, gıda işçileri, kargo işçileri de toplantıda yer aldı.

Toplantıda ilk olarak Kayseri Kurultay Hazırlık Komitesi sözcüsü kurultay konusunda bilgi verdi. Kurultay’ın siyasal içeriği aktarıldı.

Özelleştirme kıskacında bulunan Karayolu işçileri adına toplantıya katılan bir öncü işçi karayollarında yaşanan özelleştirme sürecini özetledi.

Toplantıya katılan fabrika temsilcileri işçilerin birliğinin önemi konusunda ortaklaştılar. Savaşa karşı halkların kardeşliğine sahip çıkmak gerektiğini belirttiler. Kurultayı güçlendirmek için toplantının havasını fabrikalarına taşıyacaklarını söylediler.

Toplantıda kurultaya hazırlık çerçevesinde iş yerlerinde toplantıların örgütlenmesi planlandı. Kurultayın işçi sınıfının bölüklerine taşınması için, Kayseri İşçi Bülteni ve Karayolu İşçileri Bülteni etkin bir şekilde kullanılacak. Oluşturulan basın komitesi kurultayla bağlantılı haber ve yorumları yerel basına taşıyacak. Yerel radyolarla görüşülüp kurultay konulu program yapılacak.

Kartal

Sınıf devrimcileri kurultay hazırlıkları kapsamında 10 Mart Pazar günü Kartal İşçi Kültür Evi’nde kahvaltı ve ardından “emperyalizm” gündemli hazırlık toplantısı gerçekleştirdi.

Kahvaltının ardından kurultayın amaçları dorultusunda tekrar kısa bir konuşma yapıldı. Konuşmaların sonrasında güncel gelişmelere ilişkin de tartışmalar yürütüldü.

Canlı geçen tartışmaların son ve geniş bir kısmında ise kurultay gündemini işçilere, emekçilere ve diğer toplumsal kesimlere hangi araçlarla taşıyabiliriz oldu.

Gebze

Kurultay hazırlıkları çerçevesinde 10 Mart Pazar günü gerçekleştirilen toplantı ile siyasal gelişmeler ile ilgili sohbet edildi ve gerçekleşecek kurultayın içeriği ve hedefleri üzerine konuşuldu.

Kurultayın gündemlerinden bahsedilen konuşmanın ardından, Kürt sorunu ile ilgili güncel gelişmeler gündeme alındı. Emperyalist savaşın ve Kürt sorunundaki gelişmelerin işçi ve emekçilere yansımasından bahsedildi.

Daha önce yerelde yapılan işçi kurultayının sonuç bildirgesi de ele alındı ve çalışma yöntemi olarak eksik bırakılan noktaların geride bırakılması gerektiğinin altı çizildi.

Bursa

7 Nisan Pazar günü Bursa Baro Lokali’nde gerçekleştirilecek olan kurultayın çalışmaları kurultay bildirilerinin dağıtımıyla devam ediyor. Kurultay bildirileri servis güzergahı olan Mesken, Yeşilyayla, Merinos-Santral GaraJ ve Arabayatağı’na dağıtıldı. Dağıtımlar sırasında yüzlerce bildiri başta Bursa’daki temel fabrikalar olmak üzere onlarca yere ulaştırıldı.

Kızıl Bayrak / Kartal – Gebze - Bursa

 

 

 

 

Devrimci sınıf faaliyetlerinden...

 

İşçi ve emekçilerin yaşamlarını çalışmaları ile çevrelemeye çalışan sınıf devrimcileri faaliyetlerini sürdürüyor, Çiğli İşçi Bülteni ve Metal İşçileri Bülteni dağıtımları ile sınıfa seslenerek örgütlü mücadeleyi yükseltme çağrısını taşıyorlar.

İzmir

İşten atmalar yasaklansın!” şiarının öne çıkarıldığı ve 2013’ün ilk aylarından itibaren yaşanan işten atmaları başyazısında konu edinen Çiğli İşçi Bülteni, 8 Mart’ın öngünlerinde işçi ve emekçilere ulaştırıldı. Bu kapsamda, Çiğli İşçi Bülteni 7 Mart Perşembe günü Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan EMC, Tanmak gibi metal fabrikalarına ulaştırıldı. Aynı zamanda, Birleşik Metal’de örgütlü bulunan ZF Lenförder işçilerine de bülten dağıtıldı.

8 Mart Cuma günü de sabah servis saatlerinde, organize işçilerinin bekleme ve geçiş yoğunluğu bulunduğu Serinkuyu, Dedebaşı, Soğukkuyu noktalarında, işçilere sesli ajitasyonlar eşliğinde Çiğli İşçi Bülteni ulaştırıldı.

Bursa

Metal İşçileri Birliği, MESS-Türk Metal görüşmelerinde tutulan uyuşmazlık zaptının bir oyun olduğu, sonucun yine bir satışla biteceğini işleyen “MESS-Türk Metal’in satış oyununda son perde: TİS’te uyuşmazlık! Oyunu bozalım, MESS-Türk Metal’i yıkalım!” başlıklı bildirinin dağıtımı Bursa’da gerçekleştirildi.

Sabah işe gidiş saatinde Mesken servis güzergahına gerçekleşen dağıtımda, metal işçilerinin ilgisinin yoğun olduğu gözlendi.

Kızıl Bayrak / İzmir - Bursa