28 Haziran 2013
Sayı: KB 2013/26

 Kızıl Bayrak'tan
Ablukayı dağıtmak için direnişi büyütelim!
Katliamların hesabını sormak için ileri!
31 Mayıs patlaması ve “yaklaşan baharın kırlangıçları”*
Halk hareketi ‘durmuyor’!
Ethem’in katiline çifte koruma
Ethem’i unutma!
Direniş sokakları terk etmiyor!
İstanbul direniş forumları: Mücadeleye devam!
Polis ve yargının
ortak listesi
Dinci-gericilikle
‘düşkünlük’ kol kola...
Katliama öfke ilk günkü gibi
AROBUS’ta direnen işçier kazanacak!
12 Haziran seçimleri ve dinsel gericilik - H. Fırat
Dinci-gericiliğe karşı halk hareketleri
‘Dinci terörün dostları’ Doha’da toplandı
Brezilya’da halk hareketinden yansıyanlar
Köln’de 50 bin kişi Taksim’i selamladı
Avrupa’da
dayanışma eylemleri

Dünyada direniş ruhu büyüyor

İsyan ve direniş ruhuyla mücadeleyi büyütelim!
Kahramanlık sözün çok ötesinde
yürekte büyür - T. Kor
Biber gazına yeni maske
Karadeniz’in asi çocuğuna
Zindanlardan mektup…
“Aşk bitti artık her yer Türkiye!”
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Polis ve yargının ortak listesi

 

Taksim Direnişi’nin etkisini kırmak, emekçi halkı gözaltı ve tutuklamalarla korkutmak için başlayan hukuk terörü aralıksız devam ediyor. Polis ve yargı arasında kurulan ortaklıkla hazırlanan listelerde sermaye hükümeti AKP’nin direktiflerine uygun olarak hiçbir somut delile dayanmadan “yasadışı örgüt üyeliği”, “halkı isyana teşvik”, “Anayasal düzeni bozmaya çalışmak” gibi suçlamalardan tutuklamalar çıkarılıyor.

Polis fezlekelerini aynen kopyalayıp gizlilik kararı aldıran savcılar önlerine konan listelere göre tutuklama kararı veriyor. Şu ana kadar direniş gerekçesiyle tutuklananların sayısı 78’e çıktı. Ev baskınlarının sürdüğü ve gözaltında mahkemeye çıkartılmayı bekleyenlerin olduğu düşünüldüğünde bu sayının artacağı açıktır.

Bir hafta içerisinde yaşanan ev baskınları sonrası gözaltı ve tutuklama pratikleri de bunun bir yansıması oldu. Ankara, Adana, İzmir, Erzincan, Eskişehir, İzmit gibi bir dizi ilde devam eden baskınlar ile devlet saldırılarında boş gün olmadı.

İzmir’de, 20 Haziran günü Gündoğdu’daki direniş alanına yönelik saldırıyla başlayan ve farklı günlerde yapılan ev baskınlarıyla devam eden gözaltı saldırısı sonucunda toplam 24 direnişçi tutuklandı.

Eskişehir’de, 26 Haziran günü, aralarında Eğitim-Sen Şube Başkanı Ali Paşa Şanlı’nın da bulunduğu 13 kişi ilerici kurumların önlerinde bekleyen sivil polisler tarafından kurulan pusularla gözaltına alındılar.

Adana’da 21 Haziran günü yapılan ev baskınları ile gözaltına alınan 10 kişiden 4’ü savcılıktan serbest bırakılırken, 6′sı tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi. BDSP’li Zemin Demirel denetimli serbestlik ile serbest bırakılırken, diğer 5 kişi tutuklandı.

Tutuklama gerekçesinin “Terör örgütlerinin internet üzerinden yapmış olduğu çağrıya uyarak eylemlere katılmak” olduğu belirtildi.

Ayrıca 23 Haziran günü Atatürk Parkı’ndaki eyleme gelirken yol üzerinde gözaltına alınan ve mahkemeye çıkartılan ESP üyesi Serpil Aslan serbest bırakılırken, SDP üyesi Mahmut Yiğit tutuklandı. Yiğit’in ateşli silah bulundurduğu iddiasıyla tutuklandığı öğrenildi.

Ankara’da 30 civarında ev basıldı. Baskınlarda gözaltına alınanlar Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi’ne götürüldü. Dosyaya gizlilik ve 24 saat avukat görüşme yasağı gibi kısıtlama kararları konuldu. Gazetemiz yayına hazırlandığı saatlerde gözaltındaki 22 direnişçi savcılığa ifadeye vermeye başlamıştı.

Erzincan’da da Umut Yayımcılık bürosu ve Partizan okurlarının evlerine yapılan baskınlarda 6 kişi gözaltına alındı.

Baskınlarla gözaltına alınanlar arasında Partizan’ın Erzincan muhabiri Çetin Kirsiz de bulunuyor. Gözaltındakilerin avukatlarıyla görüşmesine izin verilmedi.

Kocaeli’nin Derince ilçesinde gözaltına alınan 6 kişiden 2’si de “kamu malına zarar verdikleri” gerekçesi ile 20 Haziran günü tutuklandı.

İstanbul’da polis operasyonlarında gözaltına alınıp tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan 7 kişi için savcılığın itirazı üzerine tutuklama kararı çıkarıldı.

Savcılık, itirazını güçlendirebilmek adına 16 Haziran günü gözaltılarla getirilen demir çubuk, benzin ve tineri ön plana çıkardı. Fakat tutuklama kararı verilen 7 kişinin üzerinden çıkanlar baret, gaz maskesi, sargı bezi gibi suç delilleri” idi.

Keyfi tutuklama kararı çıkarılanlar arasında doktor, mühendis, heykeltraş ve öğrenciler bulunuyor. Doktorun üzerinden çıkan sargı bezi ise “eyleme nitelikli katılım” olarak yorumlandı.

Kararda eylemlerde atılan “Hükümet istifa!”, “Her yer Taksim, her yer direniş!” sloganları ise “polise cebir ve tehdit kullanıldı” ifadesiyle tanımlandı. Atılan slogandan dahi korkan ve eylemleri kırmak için tutuklama terörüne hız veren sermaye hükümeti sözcüleri günlerce samimiyetsiz açıklamalar yapmış, “taş atan marjinal gruplar dışındakilere saldırı olmayacak, demokratik eylemlere katılanlar hedef alınmayacak” vb. söylemlerde bulunmuşlardı. Devlet yetkililerinin bu türden açıklamalarının yalan ve çarpıtma amaçlı olduğu ise, gözaltı ve tutuklama saldırıları ile her geçen gün daha fazla ortalığa saçılıyor.

Direnişçilerin “eylem yapmakta ısrar etmesi” de suç delilleri ve tutuklama talebi arasında kullanıldı. Böylece asıl hedefin direniş iradesini kırmak olduğu da açığa çıkıyor.

İstanbul’da ayrıca tutuklu Çarşı üyelerinden biri serbest bırakıldı. Avukatlarının tutukluluğa itirazı üzerine Halil İbrahim Erol 26 Haziran’da özgürlük hakimi tarafından serbest bırakıldı. Öte yandan, savcı, Çarşı grubundan Bülent Ergenç, Güray Sezmen ve Cem Yakışkan’ın 50’şer bin TL kefalet ile serbest bırakılmasına itiraz ederek tutuklanmalarını istemişti. Savcının bu talebiyse özgürlük hakimi tarafından reddedildi.

 

 

 

 

Baskı ve zorbalık sökmedi, tutuklama terörünüz de sökmeyecek!

Kazanan biz olacağız!

 

Onyıllardır sermaye devleti ve uşak hükümetlerinin uyguladığı sömürü, soygun, yağma ve talan politikalarına, baskı ve zorbalığına karşı Taksim Gezi Parkı’ndan başlayarak tüm Türkiye’de halk ayağa kalktı. Taleplerine, geleceğine, özgürlüğüne sahip çıktı, yüzbinler sokakları günlerce terk etmedi. Yasaklı meydanlar bir bir militan çatışmalarla özgürleştirildi.

Direniş ateşi Türkiye’nin dört bir tarafında yanmaya devam ediyor.

ABD emperyalizminin bölgedeki taşeronu sermaye devleti ve onun icra kolu dinci-gerici AKP, direnişin ilk gününden beri, bir yandan çaresizlik içinde çırpınırken diğer yandan da azgın tehditler savurmayı ihmal etmedi. Günlerce sokaklarda militanca süren direniş, azgın bir polis terörüyle karşılandı. Binlerce insan yaralanırken, onlarca insan sakat kaldı. Binlerce kişi gözaltına alındı. Direniş boyunca üç direnişçi yaşamını yitirdi. Tüm saldırılar ve zorbaca yöntemler direnişi kırmaya yetmedi.

Şimdilerde ise devletin baskı ve zorbalığına gözaltı ve tutuklama terörü eklenmiş bulunuyor. Azgın polis terörü ile bitiremedikleri direnişi, insanları zindanlara doldurarak engelleyebileceklerini sanıyorlar.

Ankara, İstanbul, İzmir, Adana ve daha bir çok ilde gece operasyonlarıyla evler basıldı, yüzlerce direnişçi gözaltına alındı. Onlarca direnişçi asılsız gerekçelerle, üretilmiş delillerle tutuklanarak zindanlara kapatıldı.

18 Haziran sabahı Ankara’da da polis operasyonları gerçekleştirilmiş, 25 ilerici-devrimci gözaltına alınmıştı. 72 saatlik gözaltı süresinin ardından adliyeye getirilen direnişçilerden, aralarında BDSP’li Ali Yılmaz’ın da bulunduğu 22 direnişçi tutuklanarak Sincan F Tipi hücrelerine hapsedilmiş bulunuyor. Saatlerce süren savcılık ve mahkeme işlemlerinde ortaya çıkan gerçeğin de gösterdiği gibi, karar tamamen siyasi olarak alınmış, asılsız iddialarla, uydurma gerekçelerle ve üretilen delillerle tutuklamaların zemini hazırlanmaya çalışılmıştır.

Ankara BDSP olarak hiçbir baskı ve zorbalığın bundan önce olduğu gibi bundan sonra da sökmeyeceğini, devrim ve sosyalizm mücadelesini her alanda güçlendireceğimizi bir kez daha ilan ediyoruz. İşçileri, emekçileri, gençleri, kadınları kazanana kadar direnişi sürdürmeye, taleplerimize sahip çıkmaya, devletin terörüne karşı örgütlenmeye, tutuklu direnişçilerle her türlü dayanışmayı yükseltmeye çağırıyoruz. Kazanan biz olacağız!

Tutuklanan direnişçiler derhal serbest bırakılsın!

Durmak yok, geri çekilmek yok, kazanana kadar direniş!

Ankara Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu
22 Haziran 2013