28 Haziran 2013
Sayı: KB 2013/26

 Kızıl Bayrak'tan
Ablukayı dağıtmak için direnişi büyütelim!
Katliamların hesabını sormak için ileri!
31 Mayıs patlaması ve “yaklaşan baharın kırlangıçları”*
Halk hareketi ‘durmuyor’!
Ethem’in katiline çifte koruma
Ethem’i unutma!
Direniş sokakları terk etmiyor!
İstanbul direniş forumları: Mücadeleye devam!
Polis ve yargının
ortak listesi
Dinci-gericilikle
‘düşkünlük’ kol kola...
Katliama öfke ilk günkü gibi
AROBUS’ta direnen işçier kazanacak!
12 Haziran seçimleri ve dinsel gericilik - H. Fırat
Dinci-gericiliğe karşı halk hareketleri
‘Dinci terörün dostları’ Doha’da toplandı
Brezilya’da halk hareketinden yansıyanlar
Köln’de 50 bin kişi Taksim’i selamladı
Avrupa’da
dayanışma eylemleri

Dünyada direniş ruhu büyüyor

İsyan ve direniş ruhuyla mücadeleyi büyütelim!
Kahramanlık sözün çok ötesinde
yürekte büyür - T. Kor
Biber gazına yeni maske
Karadeniz’in asi çocuğuna
Zindanlardan mektup…
“Aşk bitti artık her yer Türkiye!”
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Köln’de 50 bin kişi Taksim’i selamladı

 

Köln’de yapılan 50 bin kişilik miting ile Taksim Direnişi selamlandı. Köln bugüne kadar Taksim’le dayanışma amaçlı pek çok yürüyüş ve mitinge sahne oldu. Her eyleme her defasında binlerce insan katıldı. Ancak en kitlesel miting 22 Haziran’da yapıldı. Avrupa çapında örgütlenen mitinge 50 bin kişi katıldı. Katılımcıların büyük çoğunluğunu ise, her yerde olduğu gibi kadınlar ve gençler oluşturuyordu.

Avrupa Alevi Dernekleri Federasyonu’nun örgütlediği miting için Heumark Meydanı’nda toplanıldı. Saat 12.00’de başlayan mitinge SPD, Die Linke ve Yeşiller parti temsilcileri, Türkiyeli devrimci parti ve kurumlardan, TKİP, MLKP, TİKB, ATİK, ADHK, Halk Cephesi, Dev-Genç, Özgürlük Dayanışma, Özgürlük ve Emek Cephesi, Yek-Kom ve DİDF katıldı. Hepsi de kendilerine ait pankart ve flamalarla mitingde yer aldılar. Taraftar grubu Çarşı da mitinge katılım sağladı.

Mitinge katılan kitle hayli canlıydı ve miting başından sonuna dek oldukça coşkulu bir atmosferde geçti. Bu canlı ve coşkulu atmosferin oluşmasında devrimci güçler tayin edici rol oynadı.

Mitingde en çok ve en sık atılan slogan “Her yer Taksim, her yer direniş!” sloganı idi. Yanı sıra, “Faşizme karşı omuz omuza!”, “Direne direne kazanacağız!”, “Bu daha başlangıç, mücadeleye devam!”, “Katil devlet hesap verecek!” ve “Yaşasın enternasyonal dayanışma!” sloganları haykırıldı.

Kürsü devrimci gruplara kapalı tutuldu

Türkiyeli devrimci parti ve kurumların yoğun katılımına, alana taşıdığı coşku ve hareketliliğe karşın kürsüden yararlandırılmadı. O kadar ki, Alevi Federasyonu, birlikte oluşturdukları Demokratik Güçbirliği bileşenleri adına bir konuşma imkanı dahi tanımadı. Fakat öte yandan bir dönem birlikte bir sosyal yıkım hükümeti olarak icraat sergileyen SPD ve Yeşiller temsilcilerinin ve Alman Sol Parti temsilcisinin, Taksim direnişi konusunda ucuz popülizm örneği olmaktan öte bir anlamı olmayan birer konuşma yapmalarına imkan yaratmayı ihmal etmedi. Bir de Türkiye’den davetli ÖDP Genel Başkanı Alper Taş ve EMEP temsilcisine kürsüden yararlanma hakkı tanıdılar.

Alevi Federasyonu kürsüyü büyük ölçüde kendisi kullandı. Devrimci güçler sözkonusu olduğunda zaman darlığı ve “önceden kararlaştırılmış, program ve plan böyle” diye, hiç bir tutarlılığı olmayan türlü gerekçeler ileri sürülürken, konfederasyon başkanı Turgut Öker’den başlanarak, federasyon başkanı Hüseyin Mat ve diğer tüm temsilcileri sahne aldı ve konuştular. Kurum yöneticilerinin konuşmalarının tümü de kendilerine, kendi dar sorunlarına dönüktü. AKP ve yer yer de sünni karşıtlığına oturan bir içeriğe sahipti. Genele ilişkin değinmeler ise çok eğreti kalıyordu, esasta ucuz bir popülizm örneği idi. Sözkonusu olan Taksim Gezi Parkı ve 31 Mayıs halk hareketi olunca buna daha çok başvuruldu. Bu, son dönemde moda haline gelen, diğer sol hareketlerin de olur olmaz başvurduğu, ‘71 devrimci hareketi ve önderlerine dönük güzellemelerin bir tekrarıydı.

Alevi tabanı, ama özellikle gençler ve kadınlar bu tutumdan uzak bir duruş içindeydi. Devrimci propagandaya, 31 Mayıs halk hareketi eksenli devrimci ajitasyona belirgin bir açıklık içideydiler. Devrimci güçlere sempati ve yakınlık gösterdiler, sık sık onlarla birlikte devrimci sloganlar haykırdılar.

Komünistler mitinge ‘’Haramilerin saltanatını yıkacağız! / Çözüm devrimde, kurtuluş sosyalizmde!’’ yazılı TKİP imzalı büyük boy bir pankartla katıldılar. Çok sayıda TKİP imzalı kızıl bayrak taşındı, gazete satışı gerçekleştirildi. Bu arada, BİR-KAR’ın, ‘’Türkiye’de faşist devlet terörüne son!, Yaşasın devrim ve sosyalizm!’’ pankartı ile yürüdüğü gözlendi. Komünistler mitingde bağış karşılığında, üzerinde ‘’ Her yer taksim, her yer S21=Direniş! ‘’ yazılı rozetlerin satışını da yaptılar.

Dom Kilisesi önündeki
Brezilyalı göstericilerle buluşuldu

Planda bir yürüyüş gerçekleştirmek de vardı, ancak bundan vazgeçildi. Bunun yerine alanda kalmak ve çeşitli gurupları sahneye çıkartıp, müzik dinletleri yapmak tercih edildi. Müzik dinletisi için sahne alanlardan biri de Mikail Aslan’dı. Mikail Aslan’ın kısa kılamlardan oluşan dinletisi dinleyicilerce belirgin bir ilgi gördü.

Mitingin devam ettiği sırada devrimci gruplar ortak bir kararla bir yürüyüş gerçekleştirdiler. Yürüyüş Heumark Meydanı’nda başladı. Yol boyunca durmaksızın, başta “Her yer Taksim, her yer direniş!” sloganı olmak üzere, mücadele sloganları ile Taksim selamlandı. Belli bir güzergahtan geçilerek ünlü Dom Kilisesi Meydanı’na gelindi. Burada Brezilyalı göstereciler de bir eylem düzenlemişlerdi. Karşılıklı atılan sloganlarla birleşildi. Ortaklaşa atılan “Yaşasın enternasyonal dayanışma!” sloganı ile bir kaynaşma yaşandı. Bir süre burada kalındıktan sonra, tekrar miting alanına gelindi.

Yürüyüşe yaklaşık 2500 kişi katıldı. Devrimci grupların taraftarlarının dışında, Alevi tabanındaki gençler de yürüyüşte yer aldılar. Yürüyüş gün boyu Köln’de estirilen devrimci havanın en belirgin kesitini oluşturdu.

Kardeş Türküler konseri

Günün son etkinliği, DİDF’in düzenlediği Kardeş Türküler konseriydi. Mitingin ardından bu kez Dom Kilisesi önüne gelindi. Kitle burada Kardeş Türküler’in seslendirdiği Kürtçe ve Türkçe türkülerini dinledi. Arada, Mikail Aslan sahne aldı ve her zaman ilgiyle dinlenen türkülerinden oluşan bir dinleti sundu. Coşkulu sloganlar eşliğinde izlenen bu müzik dinletilerinin ardından kitle dağıldı. Bu konser sırasında ayrıca, DİDF başkanı ve Sol Parti milletvekili Sevim Dağdelen birer konuşma yaptılar.

Kızıl Bayrak / Köln