28 Haziran 2013
Sayı: KB 2013/26

 Kızıl Bayrak'tan
Ablukayı dağıtmak için direnişi büyütelim!
Katliamların hesabını sormak için ileri!
31 Mayıs patlaması ve “yaklaşan baharın kırlangıçları”*
Halk hareketi ‘durmuyor’!
Ethem’in katiline çifte koruma
Ethem’i unutma!
Direniş sokakları terk etmiyor!
İstanbul direniş forumları: Mücadeleye devam!
Polis ve yargının
ortak listesi
Dinci-gericilikle
‘düşkünlük’ kol kola...
Katliama öfke ilk günkü gibi
AROBUS’ta direnen işçier kazanacak!
12 Haziran seçimleri ve dinsel gericilik - H. Fırat
Dinci-gericiliğe karşı halk hareketleri
‘Dinci terörün dostları’ Doha’da toplandı
Brezilya’da halk hareketinden yansıyanlar
Köln’de 50 bin kişi Taksim’i selamladı
Avrupa’da
dayanışma eylemleri

Dünyada direniş ruhu büyüyor

İsyan ve direniş ruhuyla mücadeleyi büyütelim!
Kahramanlık sözün çok ötesinde
yürekte büyür - T. Kor
Biber gazına yeni maske
Karadeniz’in asi çocuğuna
Zindanlardan mektup…
“Aşk bitti artık her yer Türkiye!”
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Katliama öfke ilk günkü gibi

 

Sermaye devletinin 2 Temmuz 1993’te Madımak’ta gerçekleştirdiği katliama öfke, aradan 20 yıl geçmesine rağmen halen yüreklerde. Alevi emekçiler, 20. yılında Sivas Katliamı’nı unutmuyor, unutturmuyor. Çoşkulu geçen mitingde Taksim Direnişi’nin ruhu kendini hissettirdi.

Miting Taksim Direnişi’yle içiçe geçerken son dönemde Alevilere yönelik saldırılar tepkiyle karşılandı. 3. köprüye Yavuz Sultan Selim ismi verilmesi, Dersim’deki Gola Çetu Parkı’nın yıkılması kararı ve geçtiğimiz hafta içi görülen Malatya Sürgü’deki faşist saldırı davası, mitingin gündemiydi. Taksim Direnişi ve 3. köprü pankartlardan dövizlere tüm mitingin ortak paydasıydı.

Alevi Bektaşi Federasyonu bileşenleri ve Pir Sultan Abdal Kültür Derneği İstanbul Şubeleri’nin örgütlediği eylem için emekçiler Kadıköy’de iki ayrı noktada buluştular.

Alanda atılan sloganlarla Sivas Katliamı lanetlendi. Ayrıca Taksim Direnişi’yle özdeşleşen “Her yer Taksim Her yer direniş!”, “Bu daha başlangıç, mücadeleye devam!” sloganları da sıklıkla atıldı. Taksim Direnişi alana rengini verirken programın başından sonuna kadar direnişi büyütme çağrısı yapıldı.

İstanbul’un birçok yerinde bulunan köy dernekleri de kortejleriyle alana geldiler. Divriği Kültür Derneği, Malatya Hüsükuşağı Derneği, Sivas Yıldızeli Sarıçam Derneği gibi çok sayıda dernek alana geldi. Miting saati yaklaştıkça devrimci ve ilerici güçler de alana giriş yapmaya başladı. TKP 1920, SDH, Alınteri, Çağrı, DHF Haydarpaşa kolundan alana giriş yaptı.

Alevi gençlik örgütleri de kendi pankartlarıyla gelerek canlılıklarını alana taşıdılar. Zara Gençlik Platformu, Alevi Bektaşi Gençlik Platformu, Avrupa Alevi Gençler Birliği alana kendi pankartlarıyla geldiler.

Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu, TKP, EMEP, ESP, SODAP, SDP, SYKP, ÖDP, Partizan, Kaldıraç, Mücadele Birliği ise alana Altıyol kolu üzerinden geldi. Düzen partisi CHP de Altıyol kolundan alana geldi. BDSP’li sınıf devrimcileri “Sivas Katliamı’nın hesabını sormak için Taksim Direnişi’ni büyütelim!” pankartı, kızıl bayrakları, sancakları ve katliamın failinin sermaye devleti olduğunu haykıran sloganları ile alana giriş yaptılar. Sınıf devrimcileri kitlesel ve disiplinli korteji ile alanda yerini aldı.

Miting programı, Nazım’ın “Bu memleket bizim!” şiirinden parçayla başlatıldı.

Kürsüden Taksim Direnişi sonrası saldırıların hedefi olan ESP ve Çarşı grubuna destek mesajları okundu. “Hiçbirimiz unutmadık. Bizden sonra gelecek kuşak da unutmayacak” denerek direniş sürecinin yarattığı mücadele bilincine değinildi.

Miting programı başta Sivas şehitleri olmak üzere eşitlik, özgürlük, devrim ve sosyalizm mücadelesinde şehit düşenler için yapılan saygı duruşuyla başladı. Saygı duruşu sırasında Sivas şehitlerinin isimleri sayılarak “burada” denildi.

Tüm katılımcıların yüzlerini Taksim’e dönmesi istenerek en büyük “duran adam” eylemini gerçekleştirme çağrısı yapıldı. Binlerce emekçi yüzünü direnenlerin meydanı Taksim’e, Gezi Parkı’na çevirerek “Her yer Taksim, her yer direniş!” sloganını attı.

Bülbül: “Daha fazla cesaret daha fazla direniş!”

PSAKD Genel Başkanı Kemal Bülbül mitingin ilk konuşmasını yaptı. Bülbül konuşmasına Taksim Direnişi’nde şehit düşenleri selamlayarak başladı. 3. köprüye Yavuz Sultan Selim ismi verilmesine değinen Bülbül, bu ismi kabul etmeyeceklerini, köprü yapımında doğacak doğa katliamının isimle gölgede bırakılmak istendiğini, bunun bir mizansen olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün iki büyük devlet projesine Hacı Bektaş Veli ve Pir Sultan Abdal isimleri verilmesi önerisini kabul etmediklerini söyleyen Bülbül, kendi taleplerini dile getirdi. Sivas Üniversitesi’nin adının Pir Sultan Abdal Üniversitesi yapılması, Hacı Bektaş Veli’de Hacı Bektaş Doğa ve Toplum Bilimleri Üniversitesi kurulması, Tunceli ismi bir askeri operasyon ismi olduğu için Dersim adının geri verilmesi, Dersim’deki Tunceli Üniversitesi’nin adının Seyit Rıza Üniversitesi yapılması taleplerini saydı.

Bülbül’ün konuşmasının ardından, PSAKD Sultanbeyli Şube Başkanı’nın tutukluluğunu hatırlatılarak “Tüm tutuklulara özgürlük!” şiarı yükseltildi.

Program, grevci THY işçilerinin sahneye çağrılıp selamlanmalarıyla devam etti. Kürsüden ayrıca KESK’li tutsakların aileleri tarafından hazırlanan mesaj okundu.

Taksim Dayanışması adına TTB Merkez Konsey üyesi Dr. Osman Öztürk konuşma yaptı. Öztürk, direniş sürecinde yaralananlara ve uygulanan şiddete dikkat çekti. Öztürk, uygulanan baskı ve şiddete rağmen taleplerin arkasında olduklarını ifade ederek direnişin taleplerini yineledi.

3. köprüye onay yok

Alevi Bektaşi Federasyonu adına konuşan Av. Muharrem Aktaş söze Alevi deyişleriyle başladı. Aktaş, “hak ile zulüm 1400 yıldır savaşmaktadır” derken uygulanan baskı, yalan ve hilelere vurgu yaptı. Aktaş, Edoğan’ın Alevi karşıtlığına dayalı nefret dilini yerleştirmek istediğini ifade etti.

Bu yıl Sivas’ta yapılacak miting için İstanbul’daki tüm PSAKD şubelerinden otobüs kaldırılacağı söylenirken “Sivas şehitleri ölümsüzdür!”, “Sivas’ın ışığı sönmeyecek!”, “Gün gelecek devran dönecek, katiller halka hesap verecek!” sloganları büyük bir öfkeyle atıldı.

Arif Sağ ve Sabahat Akkiraz’ın müzik dinletisiyle miting devam etti.

Sahnede yaptığı konuşmada son dönemdeki ‘90 nesli vurgusuna dikkat çeken Arif Sağ “70 yılda yapılmayanı 1 günde yaptılar” dedi. Sağ, “Umuyorum ki bu ülkeyi yönetenler de bir nebze olsun ders alır. Ama görülüyor ki böyle bir niyet yok” diye ekledi.

Sabahat Akkiraz ise “Kusura bakma başbakan. Biz Aleviler senden akıl alacak değiliz” dedi. Taksim Direnişi’ne vurgu yapan Akkiraz “Kula kulluk yakışır mı?” türküsünü seslendirdi. Sanatçı Mustafa Özarslan da sahneye çıkarak, Ankara’dan gelerek mitinge destek verdiğini belirten bir konuşma yaptı.

Son olarak, tertip komitesi sahneye çağrılarak hep birlikte “Faşizme karşı omuz omuza!” sloganı atıldı ve bir kez daha 2 Temmuz’da Sivas’ta olma çağrısı ile miting bitirildi.

Miting dağılırken “Burası Kazlıçeşme değil!” diyen emekçiler, alandaki çöpleri topladılar.

Kızıl Bayrak / İstanbul