5 Temmuz 2013
Sayı: KB 2013/27

Halkın isyanı karşısında hiçbir güç duramaz!
Halkların direniş kardeşliği ve ortak mücadelesi kazandıracaktır!
Forumlar ve sosyalizm propagandasının önemi
Sermayenin başkentinde Haziran direnişi
Sivas Katliamı protestolarının gösterdikleri
Onbinler haykırdı: “unutMADIMAKlımda”
Feniş’te eylemli tepki
“Haklarımızı isiyoruz!”
Sınıf hareketinden...
Tekstilde “grev kararı”
MİB MYK Temmuz Ayı Toplantısı
Türkiye'de dinsel gericilik - H. Fırat
Nesin ve Aybar’ın ardından...
Suriye’de yıkıcı savaş
ve son durum…
Yurtdışında Sivas Katliamı’na öfke
Direniş dersleri ve
emekçi kadın mücadelesi!
Yaygın ve dinamik çalışma, kitlesel ve nitelikli yaz kampı!

Halk hareketinin ardından...

Direniş forumlarda güçleniyor!
Ethem’in katili korunuyor!
Lice’den alınacak gülümüz var! - T. Kor
“Her yer Lice, her yer direniş!”
Sermaye iktidarı yalana doymuyor!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Feniş’te eylemli tepki

 

Feniş Alüminyum Fabrikası’nda yıllardır yaşanan ücretlerin yatırılmaması sorunu tüm yakıcılığıyla devam ediyor. Maaşların zamanında yatırılmaması bu ay yeniden yaşanınca işçiler sorunun çözülmesi için tepkilerini eylemle gösterdiler. Sendika işyeri baştemsilcisinin bu sorunlar yaşanırken tatile çıkması baştemsilciye olan tepkiyi de artırdı.

26 Haziran günü eylemlerine başlayan işçiler, öğle yemeğinden sonra makinaların başına geçmeyip, sendika temsilciliğine giderek sorunların çözümü için eylemlere başlama kararı aldırdılar. 16.00-24.00 vardiyası çıkışında kapıya kadar alkışlarla yüründükten sonra yönetim binasına yönelen işçiler “Yönetim istifa!”, “Susma sustukça sıra sana gelecek!” sloganlarını attılar. Burada sorunların dile getirilmesinden sonra eylem sonlandırıldı.

27 Haziran günü ise yemekhanede çatal kaşık vurma eylemi yapıldı. 28 Haziran günü de memurların yemekhane geliş yolunda oturma eylemi yapıldı ve alkışlı protesto gerçekleştirildi.

01 Temmuz Pazartesi sabahın’da, gece vardiyası çıkışı ve 08.00 vardiyasının giriş saatinde biraraya gelen işçiler yönetim binasına yürüdüler. “Direne direne kazanacağız!” sloganı sıklıkla atıldı. Yönetim binasının önünde kısa bir süre oturma eylemi yapıldıktan sonra eylem sonlandırıldı.

MİB’ten Feniş’e dağıtım

08.00 vardiyasının girişine ve gece vardiyasının çıkışına eylemin öncesinde ve eylem sonrasında Metal İşçileri Birliği’nin “Feniş’te mücadele eden işçiler kazanacak!” başlıklı bildirisinin dağıtımı yapıldı. Servislerin içeriden kalktığı fabrikada çitlerin arkasından dağıtım yapıldı. Yaşanan sorunun çözülmesi için işçilerin kararlı davranması gerektiğinin vurgulandığı bildiride geri adım atılmamasının yakıcı öneminden bahsedildi. Ayrıca patrondan, sendikadan ve sendikacılardan hesap sorma çağrısında bulunuldu.

Çitlerin arkasından bildirileri okumaya başlayan işçilerin arasından, Çelik-İş Sendikası Feniş temsilcisi “Buraya dağıtmaya hakkınız yok”, “Buraya karışmaya hakkınız yok” gibi sözlerle müdahale etmeye başladı. Dağıtımı yapanlar ise “bölgedeki tüm metal fabrikalarına çeşitli bildirileri ulaştırdığını ve bunun önüne kimsenin geçemeyeceğini” söyledi. Sınıf bilinçli metal işçileri tartışmalar şeklinde her birine cevap vererek işçileri mücadeleye ve hesap sormaya çağıran ajitasyon konuşmaları gerçekleştirdi. Sendika temsilcisinin eylemler esnasında yokluğu ve uzun süredir yaşanan sorunlar nedeni ile sendikaya da tepkiler var.

Ücretlerini alamayan Feniş işçileri 3 Temmuz günü iş durdurdu. 3 Temmuz günü ilk önce 00.00-08.00 vardiyası ücretlerini alana kadar üretimi durduracaklarını açıkladı. Diğer iki vardiya da iş durdurma eylemini devam ettirdi.

Feniş işçileri sözleşmeye göre her ayın 10’unda maaşlarını alıyor. Ancak yıllardır ücretler çeşitli dönemlerde zamanında ödenmiyor. Aradan 20 gün geçmiş olması ile yasal olarak iş durdurabiliyorlar. İşçiler ücretleri ödenene kadar üretimden gelen güçlerini kullanacaklarını ifade ediyorlar.

Kızıl Bayrak / Gebze

 

 

 

 

Arobus-Argen’de
işten atma saldırısı sürüyor

 

Geçtiğimiz haftalarda 19 işçinin atıldığı Arobus-Argen fabrikasında 2 işçi daha işten atıldı. Türk Metal’e üye olmayan işçilerin sürekli işten atma saldırısı ile karşı karşıya olduğu Arobus-Argen’de Birleşik Metal-İş’e üye sayısında hayli düşüş olduğu söyleniyor. Bu hem Tuzla hem de Bursa fabrikaları için geçerli.

İşçiler üzerindeki baskıların had safhada olduğu fabrikada Türk Metal toplantı yaparak arsızca yetkiyi alabilecek sayıya ulaştıklarını anlattı. Patronun getirdiği sendika, 1 yıl önce fabrikaya getirilmek istenmiş ancak o dönem 25 işçi işten atılmış. Bu sefer patron eli ve zor yolu ile Türk Metal çetesi fabrikaya sokularak Birleşik Metal-İş’in örgütlülüğü kırılmak isteniyor.

İşçiler işten atma saldırısının başladığı zamandan itibaren Türk Metal ve patronun işbirliği ile çok yönlü baskılara maruz kalmıştı. İşçilerin birbirleri arasında tüm haberleşme olanakları fabrika içerisinde kesilmeye çalışılmıştı.

Her şeye rağmen Birleşik Metal-İş’te kalan işçiler baskıların karşısında duracaklarını söylüyorlar.

Kızıl Bayrak / Gebze

 

 

 

 

İşçinin ekmeğiyle oynamaktan vazgeçin!

Bugüne kadar işçinin istemediği Türk Metal çetesine sahip çıkıp Bosch işçisinin iradesini çiğnemek için yapmadığınızı bırakmadınız. Baskı, şantaj, tehdit, yıldırma yöntemlerine başvurdunuz, işçinin onurunu çiğnemeye kalktınız, yetmeyince de ekmeğiyle oynadınız, işten attınız...

Onurlu Bosch işçisi sizin bu hak, hukuk ve ahlak tanımazlığınız karşısında sustu, ‘ya sabır’ dedi, olmayınca direniş önlüğünü giydi, günlerce kapınızda bekledi. Ama anlaşılıyor ki dersinizi almadınız, Bosch işçisinin, işçi sınıfının sabrını zorlamaya devam ediyorsunuz. Şimdi de yerel mahkemenin düzmece kararı Yargıtay’dan dönünce, yeniden işe koyuldunuz. Onurlu Bosch işçilerine gözdağı veriyor, oyunlar çevirip işten atmaya hazırlanıyorsunuz.

İşçi sınıfının haklarını sizlere yedirtmemeyi ilke edinen Metal İşçileri Birliği olarak başta Mecit Taner olmak üzere Bosch yöneticilerini uyarıyoruz:

Artık yeter! Bosch işçilerinin onuru, iradesi ve ekmeğiyle oynamaktan vazgeçin! İşçiye zulmetmekten vazgeçin! Kurduğunuz kirli çıkar bağından dolayı Türk Metal’in kuklaları olarak hareket etmekten vazgeçin! Bosch işçisinin iradesini tanıyın!

Sanmayın ki hesap sorulmaz, yaptığınız yanınıza kar kalır! Keser döner, sap döner, gün gelir hesap döner! İşçi sınıfı size bu yaptıklarınızın hesabını tek tek sorar, kan doğranan ekmeğinin hesabını burnunuzdan getirmesini bilir!

Bunun için işçinin hayatıyla oynayacak kararlar vermeye hazırlanırken bir kez daha iyice düşünün! Öyle kararınızı verin!

Metal İşçileri Birliği

27 Haziran 2013