5 Temmuz 2013
Sayı: KB 2013/27

Halkın isyanı karşısında hiçbir güç duramaz!
Halkların direniş kardeşliği ve ortak mücadelesi kazandıracaktır!
Forumlar ve sosyalizm propagandasının önemi
Sermayenin başkentinde Haziran direnişi
Sivas Katliamı protestolarının gösterdikleri
Onbinler haykırdı: “unutMADIMAKlımda”
Feniş’te eylemli tepki
“Haklarımızı isiyoruz!”
Sınıf hareketinden...
Tekstilde “grev kararı”
MİB MYK Temmuz Ayı Toplantısı
Türkiye'de dinsel gericilik - H. Fırat
Nesin ve Aybar’ın ardından...
Suriye’de yıkıcı savaş
ve son durum…
Yurtdışında Sivas Katliamı’na öfke
Direniş dersleri ve
emekçi kadın mücadelesi!
Yaygın ve dinamik çalışma, kitlesel ve nitelikli yaz kampı!

Halk hareketinin ardından...

Direniş forumlarda güçleniyor!
Ethem’in katili korunuyor!
Lice’den alınacak gülümüz var! - T. Kor
“Her yer Lice, her yer direniş!”
Sermaye iktidarı yalana doymuyor!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Direniş forumlarda güçleniyor!

 

Taksim Direnişi forumları her geçen gün yeni bir alanda yapılırken forumlar, refleks eylemlerin gerçekleştiği merkezler halini alıyor.

İstanbul

27 Haziran günü Kurfalı’da Yakacık Endüstri Meslek Lisesi’nin karşısında bulunan parkta toplanan kitle çoşkulu ve direnişe olan inançlarını dile getiren konuşmalarla foruma başladı. Ardından bir çok emekçinin söz aldığı forumda vurgu polis şiddeti, Taksim şehitleri ve tutuklamalar oldu.

Kartal İşçi Kültür Evi adına yapılan konuşmada devletin, emekçilerin hak alma mücadelesine her zaman azgınca saldırdığı söylendi. İlgiyle dinlenip alkışlarla karşılanan konuşmadan sonra çocuklar da söz alarak tepkilerini dile getirdi. Etkinlik çocukların söylediği türkü ve ezgilerle geç saatlere kadar devam etti.

Kartal Meydan’da ise forum sonucu alınan karar doğrultusunda kurulan halk meclisinin toplantıları yapılıyor. Halk meclisi toplantıları sonucu çıkan karar çerçevesinde 26 Haziran’da çadırlar kurulmuştu. Müzik, kütüphane vb. gibi atölyelerin kararları forum kitlesine sunularak güçlendirme çağrısı yapılmıştı.

27 Haziran’da ise kurulan çadırın etrafında müzik atölyesi öğrencilerinin koro çalışması ile başladı. Devamında getirilen kitaplarla Çapulcu Kütüphanesi oluşturuldu. Saat 21.00’de ise forum koronun birkaç saatlik çalışması sonucu yapılan dinleti ile başladı. Büyük ilgi toplayan koronun ardından katılımcılar teker teker söz alarak düşüncelerini ifade ettiler. Kartal polisinin foruma katılanlara dönük yaptığı baskı teşhir edilerek kınandı.

Sarıgazi’de Taksim Direnişi ile birlikte başlayan halk yürüyüşleri kararlılığını koruyarak devam ediyor. Her gün bir mahalleye yürüyüş gerçekleştiriliyor. Belli günlerde forumlar yapılıyor. Dayanışma çadırının önünde başlayan yürüyüşler coşkulu ve öfkeli geçiyor.

27 Haziran Perşembe akşamı tutuklama terörüne karşı eylem yapıldı. Tutuklanan ESP’lilerin aileleri sloganlarla ziyaret edildi.

26 Haziran’da Ethem Sarısülük’ün katilinin serbest bırakılması üzerine eylem Ethem’e atfen yapıldı. Pankartın önünde büyük boy Ethem Sarısülük‘ün resimleri taşındı.

Konuşmada devletin katliamcı yüzünü şimdi de Lice’de gösterdiği ve er geç katliamcı devletten hesap sorulacağı vurgusu yapıldı. Ardından Ethem Sarısülük’ün hayatını anlatan bir metin ile annesinin yazdığı metin okundu. “Devrim şehitleri ölümsüzdür!” sloganlarıyla eylem sona erdi.

Tuzla’nın Aydınlı Mahallesi’nde düzenlenen forum için Aydınlı merkezden İSMEK önüne yüründü. Parka gelindiğinde ise HDK temsilcisi Taksim Direnişi üzerine yaşanan güncel gelişmelerden bahsettikten sonra sözü emekçilere bıraktı.

Kadınların ve gençlerin ağırlığını oluşturduğu katılımcıların önemli bir kısmı düşüncelerini ve önerilerini parkta bulunanlara ifade etti.

Küçükçekmece’de 28 Haziran günü yapılan forumda Sivas’ta ve Taksim Direnişi’nde katledilenler için kısa bir anma programı yapıldı.

Anma programının ardından forum, Taksim Dayanışması toplantı bilgilendirmesi, Cennet, Atakent ve Bakırköy forumlarından aktarımlarla başladı. Ardından da bundan sonraki süreç ve atölyeler üzerine sözler alındı.

Esenyurt’ta forumlar 1 Temmuz’da devam etti. Forum başlamadan önce gündem başlıkları belirlendi. Emekçiler Sivas Katliamı ve 3. köprü projesi üzerine değerlendirme yaptılar.

Bursa

Heykel’de yapılan forumda alınan kararların nasıl hayata geçirilebileceği üzerine, 27 Haziran günü Baro Lokali’nde geniş katılımlı bir toplantı gerçekleştirildi. Toplantıda İstanbul’daki forumlara katılanlar deneyimlerini paylaşırken, çeşitli öneriler sundular. Bu toplantıdan önce Ataevler ve Yıldırım’da yapılan forumların kısa bir aktarımı da yapıldı.

Toplantıda alınan kararlara göre; bundan sonra “Diren Bursa” ismiyle eylem ve etkinlikler sürdürülecek. Yürütme oluşturulurken Teleferik, Esenevler, Nilüfer, Hürriyet, Doğanbey gibi semtlerde forumlar örgütlenecek.

İzmir

Güzeltepe’deki forumların ikincisi 27 Haziran akşamı yapıldı. Forumlarda birçok mahalleli söz alarak önerilerde bulundular ve bu öneriler oylamaya sunuldu. Forumun sonunda bir sekreterya oluşturuldu.

Öte yandan, EVKA-2 ve Güzeltepe’nin yanında Harmandalı Mahallesi’nde de forumlar başlamış bulunuyor.

Buca’daki Çevik Bir Meydanı’nda süren forumların dördüncüsü 1 Temmuz’da gerçekleşti. Forum öncesinde Duvara Karşı Tiyatro Topluluğu’nun “Umut” adlı oyunu sergilendi. Tiyatro gösteriminin ardından söz alan bir kişi saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasını önerdi ve kitle saygı duruşuna geçti. Söz alan bir öğrenci ise “devrimci” olduğunu ifade ederek itiraz etti. Bunun üzerine çoğunluğu İşçi Partisi taraftarı olan grup tarafından başlayan karşılıklı diyaloglar foruma egemen oldu. Son olarak sınıf devrimcileri tarafından yapılan konuşmada ise işçilerin vatanı olmadığı, değerimizin insanlık onuru olduğu ve Gezi Direnişi’nin de insanlık onuruna sahip çıkmak demek olduğu hatırlatıldı. Forum bu vurguyla sürdürüldü. Yapılan bu son konuşmanın ardından forumun her pazartesi ve cuma günleri düzenlenmesine ve eylemsel süreçler örülmesine karar verildi.

28 Haziran günü Meydan Parkı’nda bir halk toplantısı gerçekleştirildi. Bu halk toplantısı öncesinde el ilanları çıkartılmış, mahalle halkı el ilanlarını birlikte dağıtarak halk toplantısına çağrı yapmıştı.

Emekçi kadınların inisiyatifinin öne çıktığı etkinlikte ilk olarak bağlama dinletisi sunuldu. Bir emekçi kadın tarafından sunulan dinletiden sonra konuşmalar yapıldı.

Adana

Adana’da Meydan Mahallesi’ndeki emekçiler “Taksime selam, direnişe devam!” şiarıyla başlattıkları çalışmalarına devam etti.

Ankara

Tuzluçayır’da Taksim Direnişi’nin soluğunu mahalleye taşımak için emekçiler yine alanlardaydı.

Tuzluçayır Meydanı’nda gerçekleştirilen forum esnasında 06 LFK 87 plakalı mavi renkli Tempra marka bir araç kitlenin üzerine sürdü. Bu saldırı sırasında birkaç kişi yaralandı. Müdahale edilen araç hızlı bir şekilde alandan uzaklaştı. Saldırı kürsüden teşhir edildi ve bu durumun devletin provokasyonu olduğu belirtildi.

Forumda BDSP’liler emekçilere yürüyüş çağrısında bulundu. Bu çağrıya karşılık veren yüzlerce Mamaklı ara sokaklarda öfkeli bir yürüyüş gerçekleştirdi. Bu saldırı Tuzluçayırlı emekçilerin mücadele azmini körükledi ve emekçiler daha güçlü bir şekilde buluşmak üzere alandan ayrıldılar.

Forumlardan eylemlere...

Sivas Katliamı’nın yıldönümünde İstanbul sokakları onbinlerce insanın haykırışları ile doldu. Forumlardan eylemlere katılan onbinler, katliamın unutulmadığını haykırıp, hesap sorulacağı sözü verdi.

Kadıköy’de Altıyol’da buluşan kitlenin, önce Kadıköy Rıhtım’a oradan Yoğurtçu Parkı’na yaptığı yürüyüş saatlerce sürdü.

Kartal’da Kartallı Kazım Meydanı’nda buluşularak Meydan’a yüründü.

Sarıgazi’de de sokaklara çıkan kitle mahallenin farklı caddelerinde yürüyüş gerçekleştirerek, Festival Alanı’nda biraraya geldi.

Beşiktaş’ta ise Çarşı’da toplanılarak yürüyüş düzenlendi.

Küçükçekmece Dayanışması, 1 Temmuz Pazartesi akşamı Sivas şehitlerini anmak üzere Tepeüstü Meydan’da buluşup Hürriyet Caddesi sonuna kadar bir yürüyüş düzenledi.

Kızıl Bayrak / İstanbul-Bursa-İzmir-Adana-Ankara