19 Temmuz 2013
Sayı: KB 2013/29

 Kızıl Bayrak'tan
Haziran direnişinde yeni safha
Zorbalara karşı isyan haktır!
AKP iktidarının
“hayat suyu”
yabancı sermaye
çekilmeye başladı
Sermaye devleti
tam bir cinayet şebekesidir!
İzmir’den baskınlara yanıt...
Devlet yine
katilleri koruyor!
Onbinler Ali için sokaklara indi!
Binler TMMOB yasasına karşı sokağa çıktı
14. Evvel Temmuz Festivali tamamlandı
Kamu TİS’leri görüşme süreci devam ediyor…
“Sendika hakkımız engellenemez!”
“Sonuna kadar mücadele!”
Para basanlar hakları için grevde!
“Bu grev onur grevidir!”
Mısır’da halk hareketi ve yeni gelişmeler
Gezi Parkı Direnişi’nden ayaklanmaya... - 2 V. Yaraşır
Gençlik yol ayrımında… K. Ali

Dünyada işçi ve emekçi eylemleri sürüyor!

Toplumcu Eksen’den...
Ekim Gençliği temsilcisi ile Yaz Kampı üzerine konuştuk...
Forumlar taleplerin kürsüsü oluyor
ABD’de Trayvon Martin davası... T. Kor
Gezi tutsağından mektup…
Kavga bitmedi direnişe devam!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 


“Sendika hakkımız engellenemez!”

 

Gebze’de kurulu Inductotherm İndiksiyon Sistemleri San. A.Ş. işçileri haklarını geliştirmek için geçtiğimiz ay Birleşik Metal-İş’e üye oldular. 8 Temmuz’da bakanlıktan yetki geldi ve ertesi gün 7 işçi işten atıldı. Atılan işçiler fabrika önünde direnişlerine devam ediyor. “Üretimde daralmaya gittiğini” iddia ederek işçileri işten atan patron aynı zamanda “bu fabrika sendikayı kaldırmaz” diyor. Fabrikada 63 kişi çalışıyor. 30’u idari kadroda. İdari kadro dışında kalanların tümü sendikaya üye olmuş durumda.

17 Temmuz’da Birleşik Metal-İş Sendikası fabrika önünde işten atmalara ve sendika düşmanlığına karşı bir eylem düzenledi. Çeşitli sendikaların ve Birleşik Metal-İş Sendikası Gebze Şubesi’nden işçilerin katıldığı eylemle direnişteki işçilere destek verildi.

Eylemde konuşma yapan Birleşik Metal-İş Sendikası Gebze Şube Başkanı Necmettin Aydın şunları söyledi: “İşten atılma gerekçesi olan üretimde daralma tamamen uydurmacadır. Daha düne kadar işçiler fazla mesai yapıyordu. Sendika gelene kadar mücadeleye devam edeceğiz.”

Ardından söz alan Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu ise Türkiye’de demokrasinin nefes daralması yaşadığını, sendikal haklara yönelik saldırıların son dönemde yoğunlaştığını, bu saldırılarda patronların ‘ne de olsa hükümet arkamda’ diyerek rahat ettiklerini dile getirdi. Yaşanan sosyal yıkım saldırıların karşısında işçilerin örgütlenme eğilimi içerisinde olduklarını ve buna da pervasızca yasal yollardan yoğun bir saldırı geldiğini belirtti. Bununla birlikte, Serdaroğlu “bizlere teslim olun diyorlar, Hak-İş gibi Türk-İş gibi olun sesinizi çıkarmayın diyorlar. 66 yıldır biat etmedik etmeyeceğiz” dedi.

“Baskılar bizi yıldıramaz!”, “Patronların kölesi olmayacağız!”, “Yaşasın sendika yaşasın DİSK!” sloganlarının atıldığı eylem alkışlarla son buldu.

Kızıl Bayrak / Gebze

 

 

 

 

Belediye işçileri greve hazır

 

İzelman ve İzenerji işçileri greve hazır olduklarını haykırdı.

İzelman ve İzenerji işçileri üyesi oldukları Genel-İş Sendikası 1, 2 ve 3 nolu şubeler öncülüğünde 26 Temmuz’da çıkacakları grev öncesi 16 Temmuz’da Büyükşehir belediye binası önünde bir eylem yaptılar.

Saat 08.00’de “Toplu sözleşme hakkımız için yürüyoruz! / DİSK Genel-İş İzmir şubeleri” yazılı pankartı açan binlerce işçi Belediye Binası önünde toplandı. 15 dakikalık oturma eylemi yapıldıktan sonra Genel-İş Sendikası 1, 2 ve 3 nolu şube başkanları konuştular. Konuşmalar 26 Temmuz’da greve hazır oldukları, ama sorunun masa başında çözülmesini istedikleri üzerineydi.

Eylemde “Sendika hakkımız grev silahımız!”, “Sadaka değil toplu sözleşme!”, “Direnen işçiler kazanacak!”, “Birleşe birleşe kazanacağız!”, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiç birimiz!” sloganları atıldı.

Kızıl Bayrak / İzmir


Kazova direnişi 80. gününde

 

Kazova işçileri çarşamba eylemlerine devam ediyor. Kazova işçileri 17 Temmuz’da Şişli Cami önünde toplanarak sloganlarla direniş alanına yürüdüler. Burada yapılan basın açıklamasını işçilerden Bülent Ünal okudu.

Direnişin başlama nedenleri ve talepleri özetlendikten sonra Ünal şunları ifade etti: “Kazova Trikotaj patronları AKP’li ve sözde Müslümanlar. İşçilerin maaşlarını ve kıdem tazminatlarını çalıp dini kullanırlar, Mavi Marmara gemisiyle Gazze’ye yardım şovları yaparlar. Bunlardan biri de Somuncuların kızı Çalık Holding İletişim Müdürü Gaye Somuncu’dur.”

Devam eden açıklamada, yıllarca emek verdikleri, çalışıp ürettikleri, fakat Somuncuların kendi emeklerini sömürerek servetlerine servet kattığı ifade edildi. Haklarının karşılığını istedikleri ve bunun için mücadele ettikleri belirtildi.

Açıklamadan sonra desteğe gelen bir emekçi, Nazım Hikmet’in “Ellerinize ve yalana dair” şiirini okudu. Arkasından da “İşçi yürüyor baştan” marşı seslendirilerek eylem sonlandırıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul

 

 

 

Ver.di’den DHL işçilerine ziyaret


Almanya’da 200 bin posta ve taşıma işçisini temsil eden Birleşik Hizmet Sendikası’ndan (Ver.di) bir heyet, direnişteki DHL işçilerini ziyaret ederek dayanışma içerisinde olmaya devam edeceklerini açıkladı.

Direniş alanında bir açıklama yapan TÜMTİS Genel Başkanı Kenan Öztürk, DHL sermayedarının sendikal örgütlenmeyi engellemek için denenmedik yol bırakmadığına, uluslararası sendikalar ve kardeş sendikaların desteğiyle büyüyen DHL örgütlenmesinde artık sona doğru yaklaşıldığına vurgu yaptı. DHL’de işten çıkarılan 37 işçi için açılan işe iade davalarına da değinen Başkan Öztürk, bu güne kadar 15 davanın sonuçlandığına, sonuçlanan bu davalarda mahkemelerin işçiler lehine karar verdiğine dikkat çekti.

Ver.di heyetinden Detlev Borowsky de, ziyaret heyetinin DHL çalışanlarından oluştuğuna vurgu yaptı.

Ver.di Frankfurt İşyeri Grup Başkanı Adnan Mutluoğlu, Almanya’daki DHL çalışanlarının sahip olduğu hakların Türkiye’de de uygulanması için çaba harcayacaklarını belirtirken; Ver.di Gençlik ve Çıraklar Temsilcisi Seçkin Dize ise, Almanya DHL’deki genç işçi potansiyeline değindi. Daha sonra söz alan diğer heyet üyeleri de DHL Türkiye işçilerine destek vermeye devam edeceklerini belirtti. Türk-iş İstanbul 1. Bölge Temsilcisi Faruk Büyükkucak da bir konuşma yaptı.