19 Temmuz 2013
Sayı: KB 2013/29

 Kızıl Bayrak'tan
Haziran direnişinde yeni safha
Zorbalara karşı isyan haktır!
AKP iktidarının
“hayat suyu”
yabancı sermaye
çekilmeye başladı
Sermaye devleti
tam bir cinayet şebekesidir!
İzmir’den baskınlara yanıt...
Devlet yine
katilleri koruyor!
Onbinler Ali için sokaklara indi!
Binler TMMOB yasasına karşı sokağa çıktı
14. Evvel Temmuz Festivali tamamlandı
Kamu TİS’leri görüşme süreci devam ediyor…
“Sendika hakkımız engellenemez!”
“Sonuna kadar mücadele!”
Para basanlar hakları için grevde!
“Bu grev onur grevidir!”
Mısır’da halk hareketi ve yeni gelişmeler
Gezi Parkı Direnişi’nden ayaklanmaya... - 2 V. Yaraşır
Gençlik yol ayrımında… K. Ali

Dünyada işçi ve emekçi eylemleri sürüyor!

Toplumcu Eksen’den...
Ekim Gençliği temsilcisi ile Yaz Kampı üzerine konuştuk...
Forumlar taleplerin kürsüsü oluyor
ABD’de Trayvon Martin davası... T. Kor
Gezi tutsağından mektup…
Kavga bitmedi direnişe devam!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 


Ekim Gençliği temsilcisi ile
Yaz Kampı üzerine konuştuk...

“İsyan barikatlarından
gençlik buluşmasına!”

 

- Hangi hedefler ve gündemler üzerinden yaz kampını örgütlüyorsunuz?

- Kampı ilk gündemimize aldığımızdan itibaren “Geleceğimiz ve özgürlüğümüz için!” şiarını öne çıkarttık. Elbette bu soyut bir şiar olarak kalmamalıydı. Çünkü bu çürümüş düzenin gençliğe verebileceği hiçbir gelecek yok. Gelecek ve özgürlük talebi üniversitelerde ete-kemiğe bürümeliydi; ticari eğitime karşı, emperyalist savaşa karşı, YÖK’e karşı, baskılara karşı gençliğin mücadelesinin büyütme çağrısıdır aynı zamanda. Geleceğimizi ipotek altına alanlara karşı bu düzeni yerle bir etme çağrısıdır.

Kampımız da bu çağrının somut adımlarından biridir. Kampımızın bir politik etkinlik olduğunu, kampa çağrı yapmanın devrime çağrı yapmak olduğunu, gençliğin gelecek ve özgürlük mücadelesine çağrı yapmak olduğunu kamp metinlerimizde dile getirdik. Bu bakış kampı da nasıl ele aldığımızı ortaya koymaktadır. Bir dönemin ardından ortaya çıkarttığımız sonuçları toparlamak, gençlik güçleri ile bir dönemi değerlendirmek, içinden geçtiğimiz ve gelecek dönemi tartışabilmek, mücadelemizi masaya yatırabilmek çok önemlidir. Hayatın akışına kapılmadan, ona yön veren sonuç alıcı tartışmalar yapmayı gerektirmektedir.

Kamp çalışması geniş gençlik kesimleriyle yüz yüze geldiğimiz, sadece kampa çağrı yapılan değil, gençliği mücadeleye çağıran, gençliğin gündemlerini tartışan bir çalışma oldu. Kampa katılım bir sonuç sadece burada. Kamp çalışması bunu aşan bir bakışla örgütlendiği için gerçek sonuçlarını kamp sonrasında ve yeni dönemde kendini gösterecektir. Kampı gençliği mücadeleye ve devrime çağırma bakışıyla örmek tam da bu anlama gelmektedir.

- Kamp hazırlıkları esnasında 31 Mayıs patlaması meydana geldi. Kamp çalışmalarını ve gündemlerini nasıl etkiledi?

- Bizler “Geleceğimiz ve özgürlüğümüz için buluşuyoruz!” şiarını öne çıkartmışken, kitleler, özellikle geniş gençlik kesimleri bu şiarı ete-kemiğe büründürdüler. Kitleler gelecekleri ve özgürlükleri için, tüm baskılara, zorbalığa, zulme karşı alanlara çıktı, barikatlar kurdu, meydanları özgürleştirdiler. Geleceklerine ve özgürlüklerine sahip çıktıklarını gösterdiler. Bizler de Ekim Gençliği olarak tüm sürecin içinde olduk. Barikatlardan forumlara, gündelik ihtiyaçlarından geleceğine kadar her anında sürecin parçası olduk, olmaya da devam ediyoruz.

31 Mayıs patlaması korku duvarlarını yıktı, kitlelerin politikaya olan ilgisini arttırdı. Kitlelerle geleceğimizi tartışma, somutlama imkanı bulduk. Devrim çağrımız direnen kitlelerde etkin bir karşılık buldu. Kitlelerin gözünde hayal olanlar gerçek oldu. Devrime bir hayal gibi bakanlar, “devrimin göz kırpması”nı gördü, yaşadı, yaşattı. Ufku internetle sınırlı olan, barikatı internet oyunlarının ötesinde hayal edemeyen, okul-ev-oyun arasındaki üçgende yaşayan geniş bir kesim kendi hayatı ve geleceği konusunda inisiyatifi eline aldı.

Tüm bunlar kamp çalışması ile kendi sınırlılıklarımızla yapmaya çalıştıklarımızın kitleler tarafından hayata geçirilmesiydi. Elbette bizler, bu direnişi sadece güncel talepleri üzerinden değil, devrim mücadelesi üzerinden ele alan bir bakışla hareket ettik. Kamp çalışması kitleleri devrime çağırmaysa eğer, bunu en iyi yapabileceğimiz nesnel koşullar vardı. Elbette gelecekleri ve özgürlükleri için kitleler alanlardayken, meydanları zapt etmiş ve savunurken kendi başına bir kamp çağrısı yapmayı doğru bulmadık. Bu yüzden kampa yönelik çağırıları bir süre erteledik. Fakat gelecek ve özgürlük çağrımız kesintisiz devam etti. Ancak kitle hareketi belli bir aşamaya geldi. Bugün dönüp bu büyük sarsıcı direnişin değerlendirilmesi ve geleceğe dair ilk sonuçlarının çıkarılması gerekiyor. Kampımız bu açıdan Türkiye’nin dört bir yanından gençliğin katılacağı, -nasıl ki barikat başında geleceğine sahip çıktıysa- geleceğine nasıl sahip çıkacağını da tartışacağı bir kamp olacak.

Kampın gündemlerinden bahsedecek olursak; böyle bir patlamanın kamp gündemlerini etkilemesi kaçınılmazdı. “31 Mayıs patlaması, kitle hareketi ve gençlik” başlıklı bir sunum bunun somutlamasıdır. Elbette ki sadece bu kadarı yeterli olmayacaktır. Kampımız baştan sona tüm gündemlerini işlerken içinden geçtiğimiz tarihi günleri öne çıkartacak. Kadın sorunu ya da Kürt sorunu tartışılırken kitle hareketiyle bağı ortaya konacak. Ya da emperyalizm ve Ortadoğu tartışmalarında tüm dünyadaki süreçlerin birbiriyle ilişkisi çerçevesinde Türkiye’deki sürece de değinilecek, özellikle de bu tarihi dönemde sınıfın tarihsel misyonunun tartışıldığı bir kamp olacak.

Atölye çalışmalarında yine barikatın sesi, soluğu, resmi, ritmi, felsefesi, fotoğrafı kampımızda hayta bulacak.

- Kampın içeriğinden bahseder misiniz?

- Öncelikle kampımız seminerler, söyleşiler, atölyeler ve etkinliklerin çok daha ötesinde bir kapsama sahiptir. Bunlar sadece belli saat aralıklarında somutlanan faaliyetlerdir. Bizler kampı baştan sona yeni bir dünya, yeni bir kültür bakışıyla örgütlüyoruz. Bu seminerlerde tartışmayı, atölyelerde üretmeyi gerektiriyor. Tüm planlamalar kolektivizmin öne çıkartılacağı, çıkarsız hesapsız herkesin hayata katılacağı, “hayatta seyircilere yer yok” sözünün karşılık bulacağı bir kamp gerçekleştiriyoruz. Herkesten yeteneğine göre kampa katkı sunmasını isteyeceğimiz, her işin gönüllülük ilkesine göre yapılacağı, sorumulukların bunu hedefleyerek verileceği ve ihtiyaçların temel alındığı bir paylaşımın ve dayanışmanın olacağı kampımızın eğitici rolü seminerler, tartışmalarla ve söyleşilerle sınırlı olmayacaktır.

Bunun ötesinde ayrıntılı bir program vermek yerine temel konulara değinmek yerinde olacaktır. Seminer başlıklarının her biri -Halk hareketi, Kürt sorunu, emperyalist savaş gibi- kitlelerin tartıştığı, burjuvazinin kendi cephesinde politikalar ürettiği ve maalesef ki kitleleri kendi politikaları temelinde taraflaştırdığı gündemlerin işlenmesi olacaktır.

Tüm atölye çalışmalarında ve söyleşilerde sosyalist dünya görüşünün karşılık bulması bizler için önemlidir. Sanatın bir avuç profesyonelin elinde bir mülkiyete, metaya dönüştüğü, birilerinin icracı birilerinin ise izleyici kaldığı bugünkü koşullarda kamp katılımcılarını bu çalışmalara katmak ve bir parçası yapmak kampımızın temel hedefidir.

- Kamptan beklentileriniz ve sonrasına dair hedefleriniz nelerdir?

- Yukarıda bu sorunun cevabını parça parça verdik. Kampın örgütlenmesine, içeriğine hayatla kurduğu bağa değinirken kampı kendinden menkul bir faaliyet olmadığını ortaya koyduk. Bu yüzden kamp ile yaptığımız ve ortaya koyduğumuz geleceğimiz ve özgürlüğümüz için devrim mücadelesini büyütme iddiamız kamp sonrasında da devam edecektir. Kamp bu noktada bir ileriye adım olacaktır. Bugüne kadarki birikimin geliştirileceği, bilince çıkartılacağı kamp sonrasında ete-kemiğe bürüneceği bir çalışma olacaktır.

“İsyan barikatlarından gençlik buluşmasına” dedik. Barikatları bıraktığımız anlamına gelmiyor bu. Düzenin bilincimize ve hayatımıza koyduğu barikatları düşürmek için, daha sonrasında düzenin ideolojik aygıtlarına karşı barikatlar örmek için kampımızı yapıyoruz. Gençlik buluşması kamp nezdinde sonlandığında çok daha geniş gençlik kesimleriyle buluşacak, isyan barikatlarını devrim barikatlarına çevireceğiz.