23 Ağustos 2013
Sayı: KB 2013/33

 Kızıl Bayrak'tan
Mısır’da dinci-gerici projenin çöküşü ve yansımaları
AKP ve düzen için yolun sonu
AKP neden kaygılanıyor?
Düzen partilerine kanmayalım!
Hacıbektaş şenliklerinde neler yaşandı?
Aleviler’in AKP’ye yönelik öfkesi haklı, tepkileri meşrudur!
Emekçi semtlerinde
devlet-polis-çete üçgeni!
Tekstilde büyük grev başladı!
Tekstil greviyle sınıf dayanışmasını büyütelim!
“Pes edersek onlar kazanır”
Tekstilde grev dalgası
KESK’in son Ankara yürüyüşü üzerine birkaç düşünce
KESK’liler Ankara’ya yürüdü!
Kurucu Meclis seçimleri ve proletarya diktatörlüğü - V.I.Lenin
Mısırlı devrimci-demokratik güçlerin açıklaması
Kökten dinciler, Güney Beyrut’u hedef aldılar

Marikana Katliamı’nın 1. yılında

Forumlardan
Burcu Koçlu derhal
serbest bırakılmalıdır!
Rojava’da tecavüz ve yağma fetvaları sökmeyecek!
Suat Kılıç’a açık mektup
Çizgi Metin’in anısı yaşıyor şimdi
Harmandalı’da
“çöp eylemi”
İşkenceci tanıklığıyla
hapis cezası
BDSP’li tutsaklardan Kazova direnişçilerine mektup
Devrime yürüyecek güçteyiz!
Ölümlerinin 86. yılında Sacco ve Vanzetti’yi saygıyla anıyoruz!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Tekstil greviyle
sınıf dayanışmasını büyütelim!

 

Haklarımızı gasp eden, geleceğimizi elimizden çalmak isteyen sömürücü zorbalara karşı son aylarda ülkenin dört bir yanında binlerce işçi grev ve direniş yolunu tuttu. Metal, havayolu ve taşımacılık işkolları başta olmak üzere bir dizi sektörde işçiler çalışma ve yaşam koşullarının ağırlaştırılmasına karşı mücadeleyi seçtiler. Patronların kölelik dayatmalarına karşı başlayan direnişler son olarak tekstil işkolunda 20 bin işçiyi kapsayan grup Toplu İş Sözleşmesi sürecinde ortaya çıktı.

Tekstil işçileri ülke genelinde 30 fabrikada şalterleri indirerek haklarına ve geleceklerine sahip çıktıklarını gösterdiler. Bu grev dalgası, tekstil işkolunda uzun yıllardır sendika bürokratlarının son gece imzaladıkları satış sözleşmelerine de anlamlı bir yanıt oldu. Tabanda biriken hoşnutsuzluk ve öfke bu dönemki grup toplu sözleşme sürecinde kazanılmış hakların kolayından sermayeye teslim edilemeyeceğini gösterdi. Kriz dönemlerinde ikramiye hakları budanan tekstil işçisinin ortaya koyduğu grev iradesi bunun en büyük göstergesidir.

Kardeşler!

Her ne kadar tekstil işkolunda ortaya çıkmış olsa da yakılan grev ateşi tüm sektörlerdeki işçi ve emekçileri etkiliyor. Çünkü, en ufak bir hak arama mücadelesi dahi sermaye sınıfının korkularını büyütmeye yetiyor.

Zorbalığa ve özgürlüğümüzün gasp edilmesine karşı milyonların ayağa kalktığı Taksim Gezi Direnişi, kazanıma ulaşmanın yolunun direnişten, isyandan ve dayanışmadan geçtiğini göstermektedir. Bu grev dalgasının kazanıma ulaşması ve bir satış sözleşmesine geçit vermemek için halihazırda en büyük ihtiyaç greve çıkan fabrikalarda grev komitelerinin etkin biçimde işletilmesidir. Grev komiteleri, sadece maddi desteği örgütlemek için değil, fabrikalarda iç örgütlülüğü sağlamlaştırmak için hayati önemdedir. Sürecin kazanıma ulaşmasını sağlayacak en büyük etkeni bu olacaktır.

Kardeşler!

İşte bu nedenle, Taksim Gezi Direnişi ruhuyla sömürü ve köleliğe karşı mücadeleyi büyütmeli, tüm hesaplarımızı sermayeyi ve asalak patronları yere sermek için yapmalıyız. Bu mücadeleyi kazanıma ulaştırmanın yolu ise direnen işçilerle sınıf dayanışmasını büyütmekten geçer. Dayanışma demek tek başına grev ve direnişteki sınıf kardeşlerimizi ziyaret etmek değil, bulunduğumuz bölgelerde eylemli bir sınıf dayanışmasını örgütlemektir. Bunun bilincinde olan sınıf devrimcileri olarak, işçi sınıfı hareketine büyük katkı sağlayacak olan tekstil greviyle dayanışma içinde olduğumuzu duyurur ve grevin sesini işçi ve emekçilere taşımayı bir görev olarak gördüğümüzü bir kez daha belirtiriz.

Tekstil işçisi yalnız değildir!

Yaşasın sınıf dayanışması!

Kahrolsun sermaye diktatörlüğü!

Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu (BDSP)

20 Ağustos 2013

 

 

 

 

Bizden alınan haklarımızı
geri istiyoruz!”

 

Greve çıkan Altınyıldız ve Temtaş işçilerinin grev üzerine görüşlerini aldık.

- Toplu sözleşmede tıkanılan konu veya sizin talepleriniz nelerdir?

- Temtaş işyeri baştemsilcisi: Süreç Şubat ayında verilen taslakla başladı. Taleplerimiz 4 ikramiye, kıdem zammı, %100 mesailer ve %15 zamdan oluşuyor. İkramiye vermeyeceğini söyledi. Biz de ikramiyesiz sözleşme olmayacağını söyledik. İsteklerimiz karşılanana kadar üretimden gelen gücümüzü kullanacağız. Teknik elemanlar dışında 160 çalışanın tamamı greve katıldı. Grev sürecinde grev gözcüleri ve 2 işçi arkadaş daha nöbetçi bekleyecek. Bugün bizimle beraber 30 işyeri greve tamamen çıktı. Greve dayanışması amaçlı desteklerden memnunuz.

- Altınyıldız işçisi: Bizler bizden alınan haklarımızı geri istiyoruz. Kriz bahanesiyle elimizden aldıkları 120 günlük olan ikramiyelerimizin 75 güne düşürülmesi, ardından üç dönemdir %0 olan sözleşme zammımızı ve diğer sosyal haklarımızı geri istiyoruz. Biz işçiler kimseden hakkımız olmayanı istemiyoruz sadece bizden alınan haklarımızı geri istiyoruz.

- İşçiler arasında kıdem farklılıkları ücret farklılıkları sorun oluştuyor mu peki?

- Altınyıldız işçisi: Kesinlikle hayır, oluşturmuyor. Burada yirmi yıl bu fabrikaya emek vermiş işçi arkadaşlar var. Hem ustalık bazında hem de kıdem bazında tabi ki maaşlarının bizden yüksek olması gerektiğini düşünüyoruz. Zaten bunda bir sıkıntı yok. Ben iki senelik bir işçi olarak iki buçuk ikramiyeye çalışıyorum ve on senelik olup da dört ikramiye alan işçi arkadaşım da benimle beraber grevde. Kesinlikle işçi arkadaşlarımızla aramızda bunun konusu bile olamaz.

Biz kesinlikle birliğimizi ve beraberliğimizi bölmeden aynı kararlılıkla devam edeceğiz. İşveren ve onun ayak oyunlarına gelmeyeceğiz. Bu kararlılıkla zaten sonunu mutlu bir sonla, greve çıktığımız gibi, davul zurnayla bitireceğiz.

- Burada nöbet sisteminiz nasıl, servis olayını nasıl ayarlıyorsunuz?

- Altınyıldız işçisi: Bizler burada üç vardiya nöbet tutuyoruz. Kendi imkanlarımızla geliyoruz. Onun için de bu bölgedeki arkadaşlarımız arasında bir nöbet çizelgesi ayarladık, uzak yerden gelen arkadaşlarımızı idare ediyoruz.

Kızıl Bayrak / Trakya

 

 

 

 

Dayanışma’dan grev ziyareti

 

Taksim Gezi Direnişi’nin kazanımları üzerinden, Esenyurt bölgesinde kölelik koşulları altında çalışan işçileri örgütlenmeye ve mücadeleye çağıran Esenyurt Dayanışması İşçi Komisyonu, 17 Ağustos günü grevdeki Vakko işçilerine destek ziyareti düzenledi.

Vakko’daki greve yapılan destek ziyaretinde sınıf dayanışmasını yükseltmenin önemi vurgulandı. İşçi Komisyonu üyesi öncü işçiler grev alanında TEKSİF üyesi işçilerle yaptıkları sohbetlerde bölgedeki fabrikalardaki baskı ve sömürüden bahsettiler. Desteklerinden dolayı İşçi Komisyonu üyelerine teşekkür eden Vakko işçileri ortak mücadelenin önemine değindiler. İşçi Komisyonu üyeleri, Vakko işçilerini Saadetdere Mahallesi’nde 19 Ağustos akşamı gerçekleştirilecek foruma katılmaya çağırdılar.

Kızıl Bayrak / Esenyurt

 
§