23 Ağustos 2013
Sayı: KB 2013/33

 Kızıl Bayrak'tan
Mısır’da dinci-gerici projenin çöküşü ve yansımaları
AKP ve düzen için yolun sonu
AKP neden kaygılanıyor?
Düzen partilerine kanmayalım!
Hacıbektaş şenliklerinde neler yaşandı?
Aleviler’in AKP’ye yönelik öfkesi haklı, tepkileri meşrudur!
Emekçi semtlerinde
devlet-polis-çete üçgeni!
Tekstilde büyük grev başladı!
Tekstil greviyle sınıf dayanışmasını büyütelim!
“Pes edersek onlar kazanır”
Tekstilde grev dalgası
KESK’in son Ankara yürüyüşü üzerine birkaç düşünce
KESK’liler Ankara’ya yürüdü!
Kurucu Meclis seçimleri ve proletarya diktatörlüğü - V.I.Lenin
Mısırlı devrimci-demokratik güçlerin açıklaması
Kökten dinciler, Güney Beyrut’u hedef aldılar

Marikana Katliamı’nın 1. yılında

Forumlardan
Burcu Koçlu derhal
serbest bırakılmalıdır!
Rojava’da tecavüz ve yağma fetvaları sökmeyecek!
Suat Kılıç’a açık mektup
Çizgi Metin’in anısı yaşıyor şimdi
Harmandalı’da
“çöp eylemi”
İşkenceci tanıklığıyla
hapis cezası
BDSP’li tutsaklardan Kazova direnişçilerine mektup
Devrime yürüyecek güçteyiz!
Ölümlerinin 86. yılında Sacco ve Vanzetti’yi saygıyla anıyoruz!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Forumlardan...

 

İstanbul

Sarıgazi İnönü Mahallesi’nde forum bileşenleri 16 Ağustos akşamı yan yana geldi. İnönü Mahallesi forumu, forumlara katılımın belli bir zayıflık taşıdığını, bunu aşmak için her bir bileşene daha çok sorumluluk düştüğünü, herkesin foruma katılım sağlamanın dışında insanları katması için gereken önemi vermesi üzerine kısa bir konuşmayla başladı.

Sonrasında Pir Sultan Abdal Parkı içinde yapılan aile sağlık ocağının parkın kullanım alanını daraltmasına karşı yürütülen imza kampanyası değerlendirildi. Kampanyanın duyurulması noktasında forum bileşenleriyle pratik çalışma planlandı. İmza toplama işinin stantlar aracılığıyla da sürdürülmesi kararlaştırıldı. Bu planlama sonrasında, Anadolu yakası forumlarının birleşmesine, birbirleri arasında bir koordinasyon oluşturulmasına dair bir konuşma yapılarak Yoğurtçu Parkı’nda bir kaç bölgenin katıldığı toplantıların yapıldığı, tüm Anadolu yakası forum temsilcilerini biraraya getirmeye, forumlar arası koordinasyon oluşturmaya yönelik adımların atıldığı dile getirildi.

Buradan da Anadolu yakası forum bileşenlerinin yan yana geldiği bir organizasyon düzenlenmesinin önemi vurgulandı. Yoğurtçu Parkı’nda biraraya gelen forum temsilcilerinin Anadolu yakasında gerçekleşen tüm forumlarla birlikte 15 Eylül’de bir etkinlik düzenleme yönünde önerilerinin olduğu söylenildi. İnönü Mahallesi forumuna katılanlara bu öneri hakkında ne düşündükleri ve 15 Eylül tarihinde yapılması ön görülen bu etkinliğin gündemlerinin ne olması gerektiği soruldu.

Anadolu yakası forumlarının yan yana gelmesinin, birlikte miting, eylem vb. etkinliklerin örgütlenmesinin anlamlı olduğu dile getirildi. Gündem olarak Taksim Dayanışması’nın 4 temel talebinin hala gerçekleşmediği ve yapılacak mitingde bu taleplerin işlenmesi, bu talepler içinde “Gezi tutsaklarına özgürlük!” talebinin ön plana çıkarılması, direnişi ve mücadeleyi işleyen bir hatta miting programının oluşturulması yönünde öneriler sunuldu.

Söz alan bir işçi 15 Eylül’de yapılacak mitingin Kadıköy’de değil Taksim’de gerçekleştirilmesinin daha anlamlı olduğunu belirtti.

Meclis Mahallesi’nde yana yana gelenler Gezi tutsakları için stand açtı, dayanışma kutusu konularak tutsaklar için maddi destek toplandı.

İnönü Forumu’nun aldığı karar doğrultusunda Ali İsmail Korkmaz’ın ölümünün 40. günü 19 Ağustos’ta anma etkinliği gerçekleşti.

Sarıgazi festival alanında yapılan etkinliğin öncesinde stant açarak, bildiri dağıtımı ile yaygın kitle çalışması gerçekleştirildi. Çeşitli forumların katılımlarının olduğu etkinlikte Gezi Direnişi’nde yaşamı yitirenlerin yakınları da aldı.

Anma öncesi Sarıgazi Cemevi’nde Ali ismail Korkmaz için 40 yemeği verildi. Ardından festival alanında anmaya geçildi. İnönü Forumu adına yapılan konuşmada direniş sürecinde katledilenler için “onlar bizim evlatlarımız gençlerimiz, bu düzen onları bizden aldı ama biz de bu çürümüş düzeni onların verdiği mücadeleyle bu kokuşmuş iktidarın başına yıkacağız” dendi.

Konuşmanın ardından katılımcılar Gezi Direnişi’nde yaşamını yitirenler adına saygı duruşuna çağrıldı. Sloganların kesintisiz atıldığı anmada ilk önce mahallede oturan Cumartesi annesi konuşma yaptı.

Mehmet Ayvalıtaş’ın annesi de söz alarak, herkesi selamlayan konuşmasında şunu söyledi: “Bütün mücadele eden gençler, birer Mehmet’tir.” Ali İsmail Korkmaz’ın kuzeni Esma Karakaya söz alarak “toprağa gömüldü ama sizle birlikte Mehmet ölümsüzleşti.” Çeşitli konuşmaların yapıldığı anmada şiir dinletisi ve sinevizyon gösterimi gerçekleşti. Anmada Meclis Mahallesi forumu imza standı açtı.

Esenyurt’ta geçmiş haftalarda olduğu gibi Depo Kapalı Cadde girişinde buluşularak forum alanına yüründü. “Her yer Taksim her yer direniş!”, “Bedel ödedik bedel ödeteceğiz!”, “Taksim şehitleri ölümsüzdür!” sloganlarının atıldığı yürüyüşte Rojava’da Kürt halkına yönelik saldırılar da teşhir edildi. Rojava halkı ve Ortadoğu’nun mazlum halklarıyla dayanışma çağrısının yapıldığı yürüyüşün ardından forum alanına geçildi.

Forum, Esenyurt İşçi Kültür Evi üyelerinin sunduğu şiir ve müzik dinletisiyle başladı. Ardından ise film gösterime geçildi. Esenyurt Dayanışması’nın 19 Ağustos akşamı Saadetdere Mahallesi Yurtiçi Kargo direniş alanı yanında gerçekleştirdiği forumda 1964 yapımı siyaz-beyaz bir film olan ‘Karanlıkta Uyananlar’ gösterildi. Başrolünde Fikret Hakan’ın oynadığı ve bir fabrikada işçilerin mücadeleyle ve sınıf bilinciyle tanışmasının hikayesini anlatan film, forum katılımcıları tarafından ilgiyle izlendi. Geç saatlere kadar süren film gösteriminin ardından sona eren forumda, Esenyurt Dayanışması’nın Rojava halkıyla dayanışma amacıyla başlattığı yardım kampanyasının da duyurusu yapıldı.

Beylikdüzü Dayanışması tarafından 16 Ağustos’ta Özgürlük Meydanı’nda düzenlenen forumun temel gündemi 17 Ağustos depremi idi. Forumun gerçekleştiği Özgürlük Meydanı’nın zeminine 17 Ağustos depreminde yaşamını yitirenler anısına 1999 yazılı mumlar iki çocuk tarafından yakıldı.

Deprem gündemli tartışmaların öncesinde foruma kitlesel katılımın sağlanması üzerine tartışmalar yürütüldü. 17 Ağustos deprem gündemli konuşmaların ardından serbest konuşmalar bölümünde söz alan bir katılımcı Gürpınar sahil projesi üzerine konuşma yaptı. Sahilin mıcırlarla doldurularak betonlaştırlmasının ardından Restoran, lokanta gibi işletmeler açılarak rant alanına çevirilmek istendiğini, bu doğa katiamına karşı bir tavır alınması gerektiğini vurguladı. Gerek projenin gerçekleştirildiği alana gerekse belediyeye yürüyüşler yapılarak bu meselenin gündemleştirilmesi ihtiyacı olduğunu belirterek yürüyüş önerilerini sundu.

İzmir

Güzeltepe Halk Forumu, aldığı kararı bir yürüyüşle hayata geçirerek Güzeltepe parkının adını Ethem Sarısülük Parkı olarak değiştirdi.

20 Ağustos akşamı Güzeltepe Sağlık Ocağı önünde toplanıldı. Burada başlayan yürüyüşte en önde 5 direniş şehidinin fotoğraflarının yer aldığı flamalar ve Ethem Sarısülük Parkı yazılı tabela taşındı. Yürüyüş boyunca Gezi Direnişi’yle ilgili konuşmalar yapılarak devletin işçi ve emekçilere azgınca saldırısı ve katliamcı yüzü teşhir edildi. Çevrede oturan Güzeltepeliler ve Çamlıkent apartman sakinleri tencere ve tavalarla, alkışlarla eyleme destek verdiler. Yürüyüş boyunca sık sık “Katil devlet hesap verecek!”, “Devrim şehitleri ölümsüzdür!”, “Yaşasın halkların kardeşliği!” sloganları atıldı. Coşkulu ve öfkeli yürüyüş, etkinliğin yapılacağı ve ismin verileceği parka gelindiğinde coşkusunu parka taşıdı.

Program açılış konuşmasıyla başladıktan sonra, Ethem Sarısülük şahsında tüm devrim şehitleri için saygı duruşuna geçildi. İlk olarak Güzeltepe forumundan bir emekçi söz alarak mücadeleye devam etmek gerektiğini, pes etmemek gerektiğini söyledi. Daha sonra eyleme destek veren forumlardan önce Konak Forumu’ndan bir emekçi söz aldı ve Gezi Direnişi’nin önemi üzerine konuştu. Harmandalı çöplüğüne karşı barikatlar kuran Harmandalı Forumu bileşenleri de söz aldı. Harmandalı’daki çöp sorunuyla ilgi yapılan eylemle ilgili bilgi verdi, bundan sonra eylemleri ortaklaştırmak gerektiğini söyledi.

Yürüyüşe katılan Baran Tuncel de, etkinliğe türküleriyle katılarak destek verdi. Program sinevizyon gösterimi ile devam etti. Gezi Direnişi’ne ait fotoğraf ve görüntülerden oluşan belgeselde, direniş şehitleri ve Ethem Sarısülük’ün görüntüleri de yer aldı. Sinevizyon sık sık sloganlarla kesildi.

Sinevizyon gösteriminden sonra etkinlik Gezi tutsak ailelerinin her Cumartesi akşam saat 17:00’da yaptıkları oturma eylemine ve 10 Eylül duruşmasına destek çağrısı ile sona erdi. Etkinlik sonunda Güzeltepe Parkı tabelasının altına “Ethem Sarısülük Parkı” tabelası asıldı ve sloganlar eylem ve etkinlik sonlandırıldı.

Ankara

Batıkent’te cumartesi etkinlikleri devam ediyor. 17 Ağustos Cumartesi günü Ethem Sarısülük Parkı’nda biraraya gelen kitle burada emekçilerin seslendirdiği türkü ve halaylarla dayanışma etkinliği gerçekleştirdi. Sahneye çıkan bir emekçinin Kürtçe müzik yapması İP’lilerin tepkisi ile karşılandı. Ama emekçilerin sahiplenmesi sonucu İP’liler alandan uzaklaşmak zorunda kaldılar. Daha sonra etkinlik devam etti. Saat 22.30’a kadar süren etkinlik söylenen türkülerle sona erdi.

Alanda Kızıl Bayrak satışı yapılırken, 10. Mamak Kültür Sanat Festivali’nin de çağrısı yapıldı. Ayrıca her Cuma gerçekleştirilen yürüyüş, 16 Ağustos akşamı da yapıldı.

Bursa

Esenevler Forumu 5. haftasını geride bıraktı. Forumda mahalledeki uyuşturucu sorunu üzerinde duruldu. Bunun için bir doktor foruma katkı sunarken, çeşitli aktarımlar yapıldı.

Forum 17 Ağustos depreminde yaşamını yitirenlerin anısına yönelik bir hatırlatma ile başladı. Ardından madde bağımlılığını ele alan kısa film gösterimi yapıldı. Forum doktorun madde bağımlılığı hakkında yaptığı bilgilendirme ile devam etti. Madde bağımlılığının nasıl başladığını, kullananların ruh hallerini, ebeveynlerin bu konuda nasıl davranması gerektiğini ele alan sunumda mücadele boyutuna da dikkat çekildi.

Katılımcılarla sohbet halinde yapılan sunumda foruma katılan emekçiler kendi hayatlarında şahit oldukları örnekleri paylaştılar. Bunun yanısıra bu sorunun üstesinden gelebilmek için neler yapılabileceğini dile getirdiler. Uyuşturucunun bizzat devlet tarafından yaygınlaştırıldığına dikkat çekilirken, polis eliyle de okullara ve mahallelere sokulduğu dile getirildi. Kapitalizmin emekçileri uyutmak, sorunlar karşısında tepkisizleştirmek için bu yola başvurduğu söylenirken, ancak örgütlenerek, yaşamın her alanında mücadele ederek bu beladan başımızı kurtarabileceğimiz ifade edildi.

Kızıl Bayrak / Ümraniye-Esenyurt-İzmir-Ankara-Bursa

 

 

 

 

Ali İsmail için barikatlar kuruldu

 

Ali İsmail Korkmaz’ın katledilmesinin 40. günü nedeniyle Antakya’da yapılan anmaya polis saldırdı. Antakya’da eylemin merkezi yine Armutlu Mahalllesi’ydi. 19 Ağustos akşamı düzenlenen eylemde çatışma çıktı, eylemciler mahallede kurdukları barikatlarla direndi. 20 Ağustos’ta da Ali İsmail’in ölümünün üzerinden 40 gün geçmesi nedeniyle anma yürüyüşü gerçekleştirildi. Polis kitlenin yürüyüşüne izin vermeyerek saldırdı. TOMA’dan tazyikli su ve biber gazlarıyla gerçekleşen saldırı sonrası kitle önce semt pazarı ardından mahalle içine kadar çekildi. Mahalle girişine kurulan barikatlarla polise karşı direnişe geçilirken mahalleden yine barikat için bir çok malzeme getirildi. Çamaşır makinesi, koltuk takımı gibi katkılarla barikatlar güçlendirildi. Eylem gecenin ilerleyen saatlerine kadar devam etti.

Ayrıca gün içinde Ali İsmail Korkmaz’ın 40’ı için Ankara’dan gelenlerin otobüsü alıkonuldu. Ankara’daki direniş forumlarından anma için gelenler yaklaşık yarım saat bekletildi. Aralarında Ethem Sarısülük’ün annesi ve Mehmet Ayvalıtaş’ın kardeşinin de bulunduğu kitle, anma dönüşü ana cadde üzerinde polis tarafından gerekçe belirtilmeden durduruldu. Avukatların, alıkoyan polisin trafik polisi olmadığı gerekçesiyle itiraz etmesi üzerine yarım saat kadar bekletilen araç hareket edebildi.

Ali’ye adalet, katillere müebbet”

Eskişehir Direniş Forumu, aldığı kararla her cumartesi Ali İsmail için eylem gerçekleştiriyor. 17 Ağustos akşamı Yeni Bağlar Mahallesi Üniversite Caddesi’nde Espark önünde toplanan kitle “Ali’ye adalet, katillere müebbet” talebiyle yürüyüşe geçti. Kitle Kurtuluş Mahallesi Yunus Emre Caddesi’ne kadar yürüdü. Ali İsmail Korkmaz’ın katledildiği yerin yakınında oturma eylemi yapan eylemciler, mum yakıp karanfil bıraktıktan sonra, basın açıklaması okundu. Slogan atarak oturma eylemine devam eden kitle şarkılar söyledi.

Davada 5. tutuklama

Polis ve faşistler tarafından saldırıya uğrayan Ali İsmail Korkmaz’ın katledilmesi ile ilgili davada daha önce 4 kişi tutuklanmış, bir kişinin arandığı belirtilmişti. Ali İsmail Korkmaz’ın dövülerek öldürülmesi soruşturmasında son olarak tutuklama sayısı 5’e çıktı. Son olarak tutuklanan Ebubekir Harlar, tutuklu sanık polis Mevlüt Saldoğan’ın “Yakalayın” diye bağırması üzerine Korkmaz’ı çelmeyle düşürdüklerini, üç fırıncının tekmeyle vurduğunu, en son polisin gelip çocuğun kafasını tekmelediğini söyledi. Harlar, tutuklanan diğer üç sivil gibi “Biz devletin polisine yardım etmek istemiştik” diye savunma yaptı.

 

 

 

 

Akkapı’da direniş etkinliği

 

Akkapı halkı tarafından “Taksim’den Armutlu’ya direniş bayrağı Akkapı’da” şiarıyla düzenlenen etkinlik 16 Ağustos Cuma günü gerçekleştirildi. Akkapı’da Uluçay Müzikhol’de düzenlenen etkinlik salonunda, “Taksim’den Armutlu’ya direniş sürüyor kavga büyüyor!”, “Direniş tutsaklarına özgürlük!”, “Ayrı dilde konuşsak da aynı dilde ağlıyoruz- Lazkiye’de katliam var Rojava’da katliam var” ve Arapça, Kürtçe ve Türkçe halkların kardeşliği şiarının yazılı olduğu pankartlar asılırken, Gezi Direnişi’nde ölümsüzleşenlerin resimleri de asılıydı.

Etkinlik ilk olarak Gezi Direnişi’nde yaşamını yitirenler anısına yapılan saygı duruşuyla başladı. Şiirlerle beslenen sunum konuşmaları ile devam eden etkinlik programında tertip komitesi adına etkinlik başlarken ve bitimine doğru olmak üzere iki ayrı konuşma yapıldı.

Ardından Abdullah Cömert’in abisi, Ali İsmail Korkmaz’ın abisi, annesi ve babası tarafından konuşmalar yapıldı. Ailelerin konuşmaları ayakta alkışlanırken “Abdullah Cömert ölümsüzdür!”, “Ali İsmail ölümsüzdür!”, “Anaların öfkesi katilleri boğacak!”, “Katil devlet hesap verecek!” sloganları coşkuyla atıldı. Etkinliğe gelemeyen ancak mesaj gönderen Ethem Sarısülük’ün ailesinin mesajı da yine coşkuyla alkışlanırken “Ethem yoldaş ölümsüzdür!” sloganları atıldı.

Gezi Direnişi’nde tutsak düşenlerin anısına, tutsak bir devrimcinin mektubu yakını tarafından okundu. Ayrıca tahliye olan bir direnişçi de etkinlikte konuşarak devletin baskı ve terörü üzerine düşüncelerini paylaştı. Tutsak direnişçilerin mesajları da etkinlikte okunurken, “Devrimci tutsaklar onurumuzdur!”, “Zindanlar yıkılsın tutsaklara özgürlük!” sloganları atıldı.

Etkinlik programı, Emeğe Ezgi ve Kaldırım Müzik Topluluğu’nun söylediği ezgi ve marşlarla son buldu.

Etkinlikte diğer siyasal kurumlarla birlikte BDSP standı da açılarak gazete ve kitap satışı gerçekleştirildi.

Kızıl Bayrak / Adana

 
§