29 Kasım 2013
Sayı: KB 2013/46

Dinci-gerici iktidarın rant dalaşı kızışırken…
Dış politikada iflas derinleşiyor!
CHP “hizmete” hazırlanıyor...
2014 Bütçesi açıklandı...
Devletin KDK makyajı çabuk döküldü!
ODTÜ yolu, rant ve yerel seçimler!
Sermaye düzenini sel aldı
Öğretmenler Günü hediyesi: Gaz, cop ve tazyikli su!
Petrol-İş Sendikası’nı sorumluluğa davet ediyoruz!
Korozo işçileri: Sendika sendikalığını yapmalı!
MİB MYK Aralık ayı toplantısı...

Kıdem tazminatı sermayenin sofrasında...

Mısır’da “gösteri yasası”na karşı gösteriler
Anlaşma sağlandı!
Baskıcı ve gerici ablukayı dağıtmak için...
Emekçi kadınlar mücadeleyi büyütmeye çağırdı
25 Kasım’da kadınlar şiddete son dedi!
“Polis terörünün emrini verenleri yargılayın!”
İzmir’de Gezi duruşmaları
82 yıl sonra gelen ‘adalet’! 
Çare direniş!
Devlet tutsakları öldürmeye çalışıyor!
“İşçi sınıfının onurlu birliği için...”
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

25 Kasım’da kadınlar şiddete son dedi!

 

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü vesilesiyle kadınlar şiddete, tacize, tecavüze, sömürüye ve gericiliğe karşı sokaklara çıktılar.

Kadıköy

Çeşitli kadın örgütleri ve forumlardan oluşan İstanbul Kadın Dayanışması’nın çağrısıyla 24 Kasım’da Altıyol’da toplanan kadınlar, sloganlarla yolu trafiğe kapatarak Beşiktaş İskelesi’ne yürüdüler.

İskelede ilk olarak, üniversiteli kadınlar adına, ardından İstanbul Kadın Dayanışması adına basın açıklaması okundu. Yapılan açıklamalarda kadına yönelik şiddet uygulamaları çeşitli yönleriyle ele alınarak gerici iktidarın kadına yönelik yaklaşımları teşhir edildi. Eylem atılan sloganların ardından mücadelenin sokaklarda sürdürüleceğinin belirtilmesiyle sonlandırıldı.

Taksim

25 Kasım Kadın Platformu, kadına yönelik şiddete dikkat çekmek için Taksim’de eylem düzenledi. Ancak İstiklal Caddesi’nde gerçekleştirilmek istenen yürüyüş polis barikatıyla engellendi.

Erkek - devlet şiddetine karşı isyandayız! Em li hember şiddeta dewleta meri di nav raperine de ne!” yazılı pankartlarını açan kadınlar polis barikatına doğru yürüyüşe geçti. Barikatın önüne gelen kadınlar burada sloganları ile polisin tutumunu protesto etti. Polisin dayatmasına karşı eylem oturma eylemi biçiminde sürdürüldü.

Oturma eylemi sırasında basın açıklaması Kürtçe ve Türkçe yapıldı. Açıklamada kadınların yaşadığı şiddet olayları ve AKP’nin gerici yaklaşımları teşhir edildi.

Ankara

Ankara Kadın Dayanışması tarafından yapılan eylemde Kolej’de toplanan kitle sloganlarla Ziya Gökalp Caddesi boyunca yürüdü.

Yürüyüşün ardından basın metni Kürtçe ve Türkçe olarak okundu. Basın metninde 25 Kasım’ın tarihi hakkında bilgi verilirken, Haziran Direnişi’nde kadınların özgürlük talebiyle sokaklardaki yerini aldığı belirtildi. İzmir’de Gezi tutsağı Elif Kaya’nın zorla çıplak aramaya maruz kaldığı hatırlatılan açıklamada genel olarak kadın sorununun temeli sınıfsal olarak değil erkek egemenliği üzerinden ortaya konuldu. Eylem, çekilen halaylarla sonlandırıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul-Ankara

 

 

 

 

Ankara’da “Özgürlük, devrim, sosyalizm!” şiarı yükseldi!

 

Ankara BDSP, Ekim Devrimi’nin 96., Yeni Ekimler’in Partisi’nin 15. yılını, “Ekim Devrimi ışığında yeni dönem ve Gezi Direnişi” başlıklı etkinlikle selamladı. “Özgürlük, devrim, sosyalizm!” şiarının yükseltildiği etkinlik, 24 Kasım Pazar günü Tüm Bel-Sen Genel Merkez Konferans Salonu’nda, açılış konuşmasıyla başladı.

Ekim Devrimi ve Yeni Ekimler’in Partisi’nin selamlandığı, devrim ve sosyalizm vurgusunun yapıldığı açılış konuşmasında katılımcılara “hoşgeldiniz” denildi. Ardından Habip, Ümit, Hatice ve Alaattin Karadağ şahsında, devrim ve sosyalizm kavgasında şehit düşenler ve Haziran Direnişi sırasında katledilen 6 direnişçi için saygı duruşu gerçekleştirildi.

Etkinlik, Ekim Devrimi ışığında güncel süreci anlatan ve devrimci partinin misyonunu vurgulayan bir sinevizyon gösterimi ile devam etti.

Sonrasında, emperyalist-kapitalist sistemin içerisinde bulunduğu çok yönlü kriz anlatılarak bu krizin işçi ve emekçilere yansıması üzerinde duruldu. Türkiye’de ekonomik, sosyal ve siyasal bir dizi alanda yürütülen saldırıların altı çizilerek “Özgürlük, devrim, sosyalizm!” şiarının anlamı üzerinde duruldu. Sunum konuşmasının ardından, etkinlik konuşmasını yapmak üzere söz BDSP temsilcisine bırakıldı.

BDSP temsilcisi: Devrime hazırlanıyoruz!

Yeni Ekimler’in Partisi’nin “savaşlar, bunalımlar ve devrimler dönemi” tespitinin doğruluğunun günümüzde yaşanan güncel örneklerle kanıtlandığının altını çizen temsilci, tarihsel deneyimlerle birlikte bu süreci eninde sonunda devrimlerin tamamlayacağını vurguladı. Son yıllarda dünyanın bir çok ülkesinde yaşanan kitle hareketlerinin, isyanların yeni devrimler döneminin habercisi olduğu belirtildi. Haziran Direnişi’nin de bu sürecin Türkiye’deki halkası olduğu söylendi.

Alaattin Karadağ anıldı

Etkinlik Mamak İşçi Kültür Evi Müzik Topluluğu’nun söylediği devrimci marşlarla devam etti. Devrimci faaliyeti savunurken polisle girdiği çatışmada katledilen Alaattin Karadağ’ı da anan türküler söyleyen müzik grubunun coşkulu programının ardından etkinlik kavga alanlarında omuz omuza olma çağrısıyla sonlandırıldı.

Kızıl Bayrak / Ankara

 

 

 

 

Çapa’da kadın çalışanlardan eylem

 

Çapa Kampüsü Kadın Dayanışması’ndan kadınlar, 25 Kasım’da Çapa Tıp Fakültesi Monoblok binası önünde “Kadına yönelik şiddete son” pankartı açarak eylem düzenledi.

Cinsel, sınıfsal, ulusal sömürüye son!”, “Yaşasın örgütlü mücadelemiz!” ve “Emeğimiz, kimliğimiz, bedenimiz bizimdir!” sloganları atılarak başlayan eylem, SES Kadın Komisyonu’ndan Zeycan Çınar’ın basın metnini okumasıyla devam etti.

Açıklamada, AKP iktidarının cinsiyetçi politikaları nedeniyle artan kadın cinayetlerinin, taciz ve tecavüz olaylarının arttığı, “barış süreci” içerisinde kadınların taleplerinin görmezden gelindiği ve yeni istihdam paketi ile çifte sömürünün devam ettiği belirtildi. Basın metninin okunmasının ardından eylem sonlandırıldı.

 
§