27 Aralık 2013
Sayı: KB 2013/50

2014: Mücadeleye devam!
AKP, “paralel devlet” ve Kürt hareketi
Yolsuzluk operasyonu üzerine
Aslolan kazançsa gerisi teferruattır”
Toplantı ve yürüyüş hakkı “yasak” kıskacında
Baskı ve işkenceye karşı mücadeleyi yükseltelim!
Yargılayanlar yargılanıyor!
“Asgari ücretlinin payı azalıyor!”
Greif işçileri greve hazır!
Emekçiler grevle alanlara çıktı!
BDSP’den seçim seminerleri
Gebze’de asgari ücret ve yolsuzluklara protesto!
Haziran Direnişi - 2 H.Fırat
Cenevre’ye ortak heyetle gidiyorlar
Dünyadan eylemler
2013: Bu daha başlangıç!
Ali Serkan Eroğlu anıldı
İÜ’de faşist saldırılara karşı eylem
Yargısız infaz düzeni yargı korumasında!
Bir ring sohbetinden yansıyanlar
İtibarımızın iadesine ihtiyacımız yok!
“Devletin elini tutmayacağız!”
(U)mutlu yıllar kadınlar!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

BDSP’den seçim seminerleri

 

Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu (BDSP), Sarıgazi ve Kartal’da “Seçimler ve işçi sınıfının tutumu” Ankara’da ise “demokrasi sorunu” konulu seminerler gerçekleştirdi.

Sarıgazi

Yerel seçimler gündemi üzerinden komünistlerin tutumunun, işçi ve emekçilerin izlemesi gereken yolun tartışıldığı seminer gerçekleştirildi.

BDSP temsilcisi, seçim gündemini ayrı bir başlık olarak değil, sınıf mücadelesinin karşısına çıkan gündemlerden biri olarak ele almak gerektiğini ve seçimleri işçi ve emekçileri devrim mücadelesine çağırmanın bir aracı olarak düşünmek gerektiğini ifade etti. Düzen partilerinin sadece buruvazinin farklı kliklerini temsil ettiğini, AKP’nin, CHP ve MHP’den farklı olmadığını söyleyen BDSP temsilcisi, düzen bloğuna karşı sol-sosyalist söylemler kullanan reformistlerin rolünden bahsederek, geçmişte yaşanan bazı örneklerle seçimlerin işçi ve emekçilere dönük bir aldatmaca olduğunu ve reformistlerin bu düzene çanak tuttuğunu söyledi. Kapitalist sistemde sadece emek-sermaye çelişkisi olduğunu ve bütün sorunları bu temelde ele almak gerektiğini söyleyerek, çözümün işçi sınıfının mücadelesini yükseltmekten geçtiğini belirtti. BDSP temsilcisi, konuşmasını komünistlerin seçim çalışmasına güç katmaya çağırarak sonlandırdı.

Kısa bir aradan sonra geçilen sohbet bölümünde canlı tartışmalar gerçekleştirildi.

Kartal

BDSP adına yapılan sunum sınıflı toplumların doğuşundan devlet mekanizmasının oluşumuna, devlet aygıtının kapitalist toplumdaki ifadesine dair bilgilendirme ile başladı. Devamında seçimlere dair Marksizm-Leninizm’in tutumu tariflendi. Bu çerçevede Bolşeviklerin Duma’daki deneyimlerine değinildi.

Ardından, yaklaşan yerel seçimlere ilişkin burjuva düzen partilerinin ve reformist solun yaklaşımları incelendi.

Seçimlerdeki tutumun açıklanmasının ardından, komünistlerin hangi yöntemi kullanırlarsa kullansınlar emekçileri düzene bağlayan hayaller ve söylemlere hiçbir şekilde yer vermedikleri ve vermeyecekleri vurgulanarak sunum sona erdi.

Aranın ardında soru-cevap şeklinde seminer devam etti. Birçok emekçinin söz aldığı seminer verimli ve zengin tartışmaların ardından soruların cevaplanması, düşüncelerin ifade edilmesi ile son buldu.

Ankara

Yerel seçim hazırlıkları kapsamında bir seminerler dizisi planlayan Ankara BDSP, ilk semineri “Demokrasi sorunu” başlığı ile 22 Aralık Pazar günü gerçekleştirdi.

Seminer sunumunda demokrasi sorununun önemi, kapsamı ve sınıfsal niteliği ele alındı. Demokrasinin sınıflar üstü bir kavram olmadığı ifade edilirken, her sınıfın kendi penceresinden bir demokrasi anlayışının olduğu vurgulandı. Bununla birlikte demokratik hak ve özgürlükler için mücadelenin önemi üzerine oldukça anlamlı tartışmalar yürütüldü. Bir diğer tartışma konusu ise reformist hareketin soruna dair çarpık yaklaşımı oldu.

Seminerin ikinci bölümünde ülkede son bir hafta içinde yaşanan gelişmelere değinilerek bu çerçevede nasıl bir çalışma yürütülmesi gerektiği üzerine tartışıldı.

Seminerler önümüzdeki haftalarda Yerel seçimler ve bağımsız devrimci sınıf tutumu, Yerel yönetimler ve belediye sosyalizmi, Yerel seçimler ve sol hareket, Yerel seçimler ve deneyimler başlıkları ile devam edecek.

Kızıl Bayrak / Ümraniye-Kartal- Ankara

 

 

 

 

İşçi bültenlerinden mücadele çağrısı!

 

Sınıf devrimcileri işçi havzalarında mücadeleyi yükseltmeye devam ederken çıkardıkları işçi bültenleriyle işçilerin mücadele kürsüsünü çoğaltıyor. Yerel işçi bültenleri, sınıfa yönelik saldırılara karşı mücadelenin önemini vurgularken bölgelerindeki fabrikalarda yaşanan sorunlara karşı da birlik ve dayanışma çağrısı yükseltiliyor.

Aralık ayında OSİM-DER, Ankara, Bursa ve Metal İşçileri bültenleri çıktı.

OSİM-DER İşçi Bülteni bu sayısında 2014 bütçesini, Greif işçilerinin fiili-meşru mücadelesini ve düzen içi kavgada alınması gereken tutumu işledi. “Düzen partilerinin her seçim döneminde olduğu gibi bizi aldatmalarına, bizi oyalamalarına izin vermeyelim” denilen bültende Haziran Direnişi’nin yürünecek yolu işaret ettiğine dikkat çekildi.

Taraf olmazsak sadakaya mahkum kalırız!” diyen Bursa İşçi Bülteni ise 2014 yılı için geçerli olacak asgari ücret zammını belirleme sürecine işçiler olarak müdahale etmenin önemine vurgu yaptı. Asgari ücret zam oranlarının fabrikalardaki Ocak ayı zamlarıyla ilişkisine dikkat çeken bülten, tüm işçileri insanca yaşam mücadelesine çağırdı.

Ankara İşçi Bülteni İşçiden İşçiye de asgari ücret gündemiyle çıktı. İşçiden İşçiye Bülteni, “İnsanca yaşamaya yeten vergiden muaf asgari ücret!” talebini yükseltti. Bültende OSTİM’den, İvedik OSB’den, Bülbüloğlu fabrikasından, Sincan İşçi Birliği’nden işçi yazıları da yer alıyor.

İnsanca yaşamaya yeten asgari ücret sokağın gücüyle alınır” başlığıyla çıkan Metal İşçileri Bülteni, asgari ücret dönemini mücadelenin gündemi haline getirmek gerektiğine işaret etti. Bülten işçilerin taleplerinin sokakta eylemli tepkiler olmadan kazanılmayacağını vurgulandı. Patronların ve sermaye hükümetinin gözünü diktiği kıdem tazminatının gaspına da sessiz kalınmaması çağrısı, bültenin diğer öncelikli gündemiydi. “Pazarlık yok direniş var!” denilen bültende AKP’nin kıdem tazminatının fona devri için Üçlü Danışma Kurulu’ndan karar çıkarma çabasına karşı pazarlıkları kabul etmeden direniş kararlılığının gösterilmesi gerektiği vurgulandı.

Çıkartılan bültenler fabrika havzalarında, işçi servis noktalarında, sanayi sitelerinin girişlerinde dağıtılarak işçilere sesleniliyor. Bültenler fabrikadaki sorunların aktarıldığı, mücadele deneyimlerinin paylaşıldığı yazılarla işçilerin sesi ve soluğu oluyor.

 
§