27 Aralık 2013
Sayı: KB 2013/50

2014: Mücadeleye devam!
AKP, “paralel devlet” ve Kürt hareketi
Yolsuzluk operasyonu üzerine
Aslolan kazançsa gerisi teferruattır”
Toplantı ve yürüyüş hakkı “yasak” kıskacında
Baskı ve işkenceye karşı mücadeleyi yükseltelim!
Yargılayanlar yargılanıyor!
“Asgari ücretlinin payı azalıyor!”
Greif işçileri greve hazır!
Emekçiler grevle alanlara çıktı!
BDSP’den seçim seminerleri
Gebze’de asgari ücret ve yolsuzluklara protesto!
Haziran Direnişi - 2 H.Fırat
Cenevre’ye ortak heyetle gidiyorlar
Dünyadan eylemler
2013: Bu daha başlangıç!
Ali Serkan Eroğlu anıldı
İÜ’de faşist saldırılara karşı eylem
Yargısız infaz düzeni yargı korumasında!
Bir ring sohbetinden yansıyanlar
İtibarımızın iadesine ihtiyacımız yok!
“Devletin elini tutmayacağız!”
(U)mutlu yıllar kadınlar!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

İÜ’de faşist saldırılara karşı eylem

 

Bir gün öncesinde faşist çetelerin “Türkçe Yaşam Kulübü” adı altında Güzel Sanatlar Fakültesi’nde etkinlik gerçekleştirileceğinin öğrenilmesi ve Çukurova Üniversitesi’nde Van halkıyla dayanışma için yapılan eyleme saldırı olması nedeniyle 26 Aralık günü Fen Fakültesi kapısında bir basın açıklaması gerçekleştirildi.

Hergele Meydanı’ndan sloganlarla çıkan öğrenciler, Fen Fakültesi giriş kapısına geldi. Burada basın metni okunduktan sonra faşist saldırı olma ihtimaline karşı halaylar çekerek bekleyişe geçen öğrenciler bir süre daha bekledikten sonra fakülteye geri döndü.

Sabah saatlerinde de faşistlerin Edebiyat Fakültesi’ne astıkları etkinlik afişleri de öğrenciler tarafından toplandı.

Ekim Gençliği, hazırlanan basın metninin çok dar ve sığ kalması karşısında değişiklikler yapılmasını istemesi üzerine otaya çıkan dayatmacı tutumlar ve dakikalarca süren tartışmalar karşısında eylemi örgütlemediğini fakat basın açıklamasında yer alacağını, herhangi bir saldırı durumunda ise üniversiteyi savunacağını ifade etti.

Ekim Gençliği / İstanbul Üniversitesi

 

 

 

 

Bilgi Üniversitesi’nde
boykot kazanımla bitti

 

Bilgi Üniversitesi öğrencileri, 18 Kasım’dan itibaren okullarındaki tüccar zihniyetine ve yemekhane fiyatlarındaki pahalılığa karşı yemek boykotundaydı. Öğrencilerin yaptığı boykot başarılı oldu.

Öğrencilerin kararlı duruşları karşısında geri adım atan yemek şirketi öğrenci menüsündeki fiyatlarda 2 TL indirime gitti. Şirketin indirimi üzerine öğrenciler, bahar dönemine kadar kantin boykotuna ara verme kararı aldı.

Bunun daha başlangıç olduğunu belirten öğrenciler yemek fiyatlarının daha da aşağıya çekilmemesi halinde ikinci dönemde boykotun tekrar başlayacağını belirttiler.

Öğrenciler boykot sürecinde alternatif kantin kurmuşlardı.

 

 

 

 

 

İstanbul Üniversitesi'nde
mezunlara da soruşturma

Üniversitelerin açıldığı günden itibaren afiş asma, masa açma ve her türlü devrimci faaliyete yasak getiren İstanbul Üniversitesi yönetimi, şimdi de soruşturma ve cezalarla mücadeleyi engellemeye çalışıyor. Bir süredir her türlü faaliyete ve etkinliğe soruşturmalarla cevap veren rektörlük, yeni soruşturmalarla gençliği yıldırma çabalarına devam ediyor. Onlarca devrimci ve ilerici öğrenciye “afiş asmak, slogan atmak, etkinliğe katılmak” gibi gerekçelerle soruşturma açan ve ceza veren rektörlüğün son hedefi Ekim Gençliği okurları oldu.

24 Ekim günü İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde Feniş işçilerinin katıldığı bir etkinlik düzenleyen Ekim Gençliği okurlarına “etkinlik düzenlemek” gerekçesiyle soruşturma açıldı. 24 Ekim günü önce polis ve ÖGB etkinliği yaptırmamak için uğraşmış, öğrenciler ve işçiler içeri alınmamak için kapılar kapatılmıştı. Ortaya konulan irade ile kapılar açtırılmış ve etkinlik düzenlenmişti.

Mezun Ekim Gençliği okuruna soruşturma

Son günlerde başka bir Ekim Gençliği okuruna açılan soruşturma ise diğerlerinden farklı bir yerde duruyor. Soruşturmayı diğerlerinden farklı kılan ise soruşturma açılan öğrencinin yıllar önce İstanbul Üniversitesi’nden mezun olmuş olması. Ekim Gençliği okuru, soruşturmayı savunma vermesi gereken gün fakülte sekreterliğinin araması ile öğrendi. Bu son durumda soruşturmaların bizzat polis talimatı ve yönlendirmesi ile açıldığı, bu nedenle üniversite yönetiminin soruşturma açılan öğrencilerin mezun olup olmadığına bakma gereği dahi duymadığı anlaşıldı.

 

 

 

 

Van için faaliyet

 

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde bir araya gelen öğrenciler aldıkları kararla Vanlı depremzedeler için yardım faaliyetlerine başladılar.

Bu kapsamda ilk önce çalışmayı örgütleyecek “Van ile Dayanışma Komisyonu” kuruldu. Edebiyat Fakültesi Hergele Meydanı’nda yapılan ilk komisyon toplantısında faaliyet olarak yapılacak çalışmalar karara bağlandı.

İlk olarak 21 Aralık günü Galatasaray Lisesi önünde masa açan öğrenciler TBMM’ye gönderilmek üzere imza topladılar. İmza kampanyasında Van’da konutsuz kalan emekçiler için ücretsiz ve sağlıklı barınma için konut sağlanması talebi yer aldı. Yürütülen stand çalışması ile yaklaşık bin imza toplandı.

22 Aralık’ta Kadıköy’de gerçekleştirilen mitinge de faaliyet taşındı. Program başlamadan önce sahne arkasına “Van üşüyor, sessiz kalma. İstanbul Üniversitesi öğrencileri” imzalı pankart asıldıktan sonra miting alanının üç farklı bölgesine açılan standlar ile binlerce imza toplandı.

Ekim Gençliği / İstanbul

 
§