11 Ocak 2013
Sayı: KB 2013/02

 Kızıl Bayrak'tan
Kürt sorununda AKP’nin tasfiyeci oyunu
Sermaye devleti “açılım oyunlarını” sürdürüyor
Devlet tasfiye,
Kürt hareketi çözüm istiyor!
Kürt halkına yönelik
ırkçı linç girişimleri sürüyor!
Suriye halkının ekmeğini ve buğdayını çalan bir yağmacı!
Düzen siyasetinin sahte kutuplaşma
çabaları devam ediyor!
AKP taşeron düzenini süreklileştiriyor
İşçi sağlığı ve iş güvenliği mücadelesini büyütelim!
İlaç tekeli Abdi İbrahim’in azgın işçi sömürüsü!
CHP’den sendika düşmanlığı!
Bursa’da metal işçilerine mücadele çağrısı
Demir-çelik işçileri
haklarının peşinde!
Arçelik işçileri işçi kıyımını ve sendikal ihaneti protesto etti
AKP iktidarının yayılmacı/saldırgan
planlarını bozalım!
Teknopark İstanbul İnşaatı İşçileri ile direniş üzerine konuştuk
Teknopark işçilerine polis terörü
Altın Şafak güneşi karartırken
Avrupa’da kapitalist kriz ırkçılığı, burjuvazi faşist hareketleri büyütüyor
Devrimci Kadın Kurultayı’nın güncel çağrısı
Devrimin kartalı: Rosa Luxemburg
Yeraltı Rusyası’nda 20 yıl: Sıradan bir Bolşevik’in anıları
TMMOB’yi savunmak
zorunluluktur!
Hepimiz devletin yasal mermilerinin hedefiyiz
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Teknopark işçilerine polis terörü...

“Hakkımızı alıncaya kadar
elimiz yakanızda!”

 

İTO-Teknopak işçileri, İstanbul Ticaret Odası (İTO) önünde hakları için direniyorlar. Yaklaşık dört aydır alamadıkları ücretleri için, her hafta Cuma günü İTO önünde eylem yapan işçiler, polis saldırına maruz kaldı. İşçiler saldırıları eylem ve açıklama yaparak kınadı, hakları için yürüttükleri mücadelede kararlılıklarını ifade ettiler. İşçiler 11 Ocak gününe kadar hakları ödenmez ise, İTO önünde çadır kuracaklarını açıkladılar.

Yaşasın sınıf dayanışması!”

4 Ocak günü saat 10.00’da İTO önünde buluşan işçilere direnişteki Abdi İbrahim işçileri ve HEY Tekstil işçileri de destek verdi.

Ayrıca Çağdaş Hukuçular Derneği üyesi avukatlar, KESK’li kamu emekçileri, OSB-İMES İşçileri Derneği, Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu, İnşaat İşçilerinin Derneği ve İnşaat ve Yapı İşçileri Derneği de destek verdi.

Basın açıklamasını Teknopark işçileri adına Burçin Kuz okudu. Kuz, çalıştıkları Uzunlar İnşaat’ın işçiler nazarında sicili bozuk olduğunu belirterek şirketin TTNet Arena, Mersin Stadyumu, Van Deprem Konutları gibi projelerindeki haksızlıklarını anımsattı. Kuz, haftalar boyu süren çözümsüzlüğün ardından eyleme geçtiklerini İTO Genel Sekreteri Cengiz Ersoy’la görüştüklerini fakat ödemeyi kabul etmediklerini belirtti. Kuz sözlerini “Hakkımız olanı alıncaya kadar ellerimiz yakanızı bırakmayacak! Biz haklıyız, biz kazanacağız!” diyerek bitirdi.

Açıklamanın okunmasının ardından bekleyiş, konuşmalarla devam etti. Konuşmalarda ilk sözü ÇHD MYK üyesi Av. Zeycan Balcı Şimşek aldı. Şimşek, kamu projesinde çalışdığı halde ücretlerin ödenmediğini vurgulayarak şunları söyledi: “Ama bugün proje tamamlanmak üzere ve inşaat işçilerinin parası ödenmiyor. Bu kadar inşaat işçisinin ücretinin ödenmemesinden İstanbul Ticaret Odası birinci dereceden sorumludur.”

Av. Zeycan Balcı Şimşek’in ardından, Abdi İbrahim direnişçisi Mehmet Ergün, HEY Tekstil işçisi Zeki Gördeğir, OSB-İMES İşçileri Derneği Başkanı Güneş Atalay, İnşaat İşçilerinin Derneği ve İnşaat ve yapı İşçileri Derneği adına da birer konuşma yapıldı.

İşçilere polis saldırısı

Konuşmaların ardından İTO yönetimi işçileri muhatap almadığı için İTO önünde yol kesildi.

Polisin azgınca saldırıp darp etmesine karşın, işçiler yoldan ayrılmayıp, sloganlar atarak cevap verdi. İşçilerin kararlılığı karşısında daha da azgınlaşan polis, biber gazı sıkarak, kalkanlarla işçileri kaldırıma kadar sürükledi. Çevik Kuvvet saldırısına yenilmeyen işçiler, eylemlerine burada devam ettiler. Saldırılar sırasında çoşkulu sloganlar susmazken, rahatsızlanan 4 işçi hasataneye götürüldü.

Burada bir kez daha söz alan Abdi İbrahim işçisi saldırılara rağmen direniş kararlılığını koruduklarını ifade etti. Konuşma “Yaşasın onurlu direnişimiz!” sloganıyla karşılandı.

Saldırının ardından İTO Genel Sekreteri Cengiz Ersoy işçileri görüşmeye çağırdı. Ancak Ersoy’un görüşmeye çağırmasına rağmen arabasıyla kaçtığı görüldü.

Şişecam’a ziyaret

İTO önünde eylemlerini bir müddet daha sürdüren işçiler, akşamüzeri İTO önünden ayrılarak topluca Şişecam’a ziyarete gittiler.

Polis saldırısına ailelerle eylemli yanıt

Polis terörüne maruz kalan İTO-Teknopark işçileri 6 Ocak Pazar günü Kadıköy’de eylem gerçekleştirdiler. Aileleriyle eyleme katılan işçiler, Kadıköy Kilise önünde toplandıktan sonra Eminönü İskelesi’ne kadar yürüyüş gerçekleştirdiler.

Basın açıklaması, işçilerin Teknopark İstanbul Projesi inşaatında aylarca alın teri dökerek çalıştığı ancak ücretlerini alamadığının belirtilmesiyle başladı. İşçilerin iki haftadır hakları için eylemde olduğu belirtilerek, İTO’nun yanıtının çözüm bulmak yerine polis terörünü devreye sokmak olduğu ifade edildi.

Eylemde yapılan konuşmaların ardından destek için gelen OSB-İMES İşçileri Derneği, İnşaat İşçileri Derneği ve Abdi İbrahim işçileri’ne teşekkür edilerek direnişte olan bütün işçiler selamlandı.

Kızıl Bayrak / İstanbul

 

 

 

 

DHL’ye korsan sendika

 

TÜMTİS’te örgütlendikleri için işten atılan DHL işçilerinin direnişi ve sendikanın örgütlenme çalışması sürüyor. Örgütlenme çalışmasını engellemek için işçileri işten atan patronun imdadına Hak-İş’e bağlı Taşıma-İş Sendikası yetişti. İşçiler zorla Taşıma-İş’e üye yapılarak TÜMTİS’in örgütlenmesinin önüne geçilmeye çalışılıyor.

DHL patronu sendikal örgütlenmeyi engellemek için baskı, tehdit, sendikaya üye olmayan işçileri diğerlerine karşı kayırma, sendikasız işçilerin ücretlerinde artış ve ek sosyal yardımlar sağlama, işten çıkarma gibi birçok yol yöntem denedi ancak başarı sağlayamadı. Patronun tüm çabalarına karşın örgütlenme çalışmasının devam ediyor olması, direnişin ilk günkü kararlılıkla sürmesi ve DHL’nin dünyanın pek çok merkezinde protesto eylemlerinin hedefi haline gelmesi, patronu TÜMTİS’e karşı yeni hilelere başvurmak zorunda bıraktı.

DHL patronu, işçileri yanlış bilgi ile aldatarak Hak-İş’e bağlı olarak yeni kurulan Taşıma-İş Sendikası’nı, bu işyerindeki sendikal örgütlenme çalışmasının bölünmesi ve yenilgiye uğratılmasının aracı haline getirmek istiyor. Patron ve şirket yöneticileri Taşıma-İş’i işyerinde örgütlenmeye çağırıp, sendika görevlisi gibi hareket ederek işçileri kendi arabalarıyla notere götürüp Taşıma-İş’e zorla üye yaptırmaya çalışıyor.

5 Aralık 2012’de Hak-İş konfederasyonuna bağlı olarak kurulan ancak Türkiye’nin hiçbir yerinde örgütlülüğü bulunmayan Taşıma-İş, korsanca bir çalışma ile DHL patronuna hizmette kusur göstermiyor. Hak-İş’in kendi web sitesinde dahi adı geçmeyen bu “sendika”nın Ankara, Samsun, Kocaeli ve İstanbul’da bulunan “il temsilcileri”, DHL’nin bu illerde bulunan yöneticileri vasıtasıyla işçileri zorla üye yapıyor.

Yazılı bir açıklamayla DHL’deki saldırıyı duyuran TÜMTİS MYK, tüm girişimlere rağmen sendikanın, işçilerin sendikal mücadelesinin yanında olacağını, DHL’deki mücadeleyi başarıyla taçlandıracağını vurguladı.