24 Ocak 2014
Sayi: KB 2014/04

Çürümüş düzenle uzlaşmaya hayır!
Ekonomideki kırılganlık ve sermayenin büyüyen korkusu
Dinci-gericilerin dalaşması ve Kürt hareketinin tutumu
Pisliği devrim temizleyecek, devrime hazırlanalım!
Bozuk düzenin çarklarını döndürenler
Roboski adın yine kaçak... - T. Kor
Herkes için parasız, nitelikli sağlık hakkı için mücadeleye!
Özelleştirme saldırısına karşı mücadeleye!
3. havalimanı için “acele kamulaştırma”lar başlayacak!
İki işçi eylemi ve gösterdikleri...
ENA Tekstil’de direniş!
“Sonuna kadar devam edeceğiz!”
Bakanlıktan işçilere: “1.5 yıl daha ölmeyin!”
“Çocuk cezaevleri derhal kapatılmalı!”
ABD mali krizi perdelemeye çalışıyor
Cenevre-2 Konferansı’nda uzlaşma arayışı
Suriye’de propaganda savaşı
Yeni anayasaya karşı farklı tutumlar
Direniş kazandı!
Bielefeld’de Haziran Direnişi paneli
Zoru zor bozar!
İzmir’de DLB’lilere polis saldırısı!
Gebze’de Rosa anması
Çürüyen düzen emekçilere umut olamaz!
İstanbul’da Hrant Dink’i on binler andı
Gezi Şehit ve Gazileri Platformu kuruldu
İHD’den hak ihlalleri raporu
Mustafa Suphi ve 15’ler…
Mustafa Suphi’nin 3. Enternasyonal’deki konuşması:
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

İstanbul’da Hrant Dink’i on binler andı

 

Agos gazetesi önünde yapılacak anma için Gezi Parkı’nın yan tarafında toplanan on binlerce kişi Türkçe-Ermenice “Hepimiz Hrant’ız, hepimiz Ermeniyiz!” pankartıyla yürüdü. Yürüyüş devam ettiği sırada Agos önündeki kitle de giderek kalabalıklaştı ve yol çift yönlü trafiğe kapatıldı. Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu da kızıl flamaları, katilin sermaye devleti olduğuna vurgu yapan dövizleri ile yürüyüşte yerini aldı.

Anma programına saygı duruşu ile başlandı. Saygı duruşu “katilleri koruyan cinayete ortaktır!” sloganıyla bitirildi. Anmada Hrant’ın Arkadaşları adına Gülten Kaya konuşma gerçekleştirdi. Kaya, “Demokrasi penceresinden bakanlar bu açıklamayı anlayabilecek” diyerek başladığı konuşmada, Hrant’ın ölümünün üzerinden geçen yedi yıla vurgu yaptı. Kaya “Bu katliamın piyonunu, vezirini, şahını görüyoruz” dedi. “Ocak ayında karartıldı ocağımız” diyen Kaya, “adalet yere düştüğünde insanlık nasıl bulacak yolunu” dedi.

“Acımızın üstüne tuz eken devletin sivil ve askeri yargısından umudu kestik” diyen Kaya, Fadime Ayvalıtaş’ın bu acıdan öldüğünü belirtti. Ailelerin öksüz bırakıldığını belirten Kaya, Fransa’da katledilen Kürt kadın siyasetçileri hatırlattı. Polisin şiddetine değinerek Berkin’in halen uyuduğunu hatırlattı ve “Selam olsun halkların kardeşliğine” diyerek konuşmasını bitirdi.

Kaya’nın konuşması ile sona eren anmanın ardından aralarında BDSP’nin de bulunduğu devrimci, ilerici örgütler ve kitle Taksim Meydanı’na doğru yürüdü. Kitle “Taksim kızıldır, kızıl kalacak!”, “Hepimiz Hrant’ız, Hepimiz Ermeni’yiz!” sloganlarıyla meydandan geçerek İstiklal Caddesi’nden Galatasaray Lisesi önüne kadar yürüdü.

Burada KESK’li tutsaklara destek için yapılan basın açıklamasının ardından polis Galatasaray Lisesi önünde yolu keserek geçişleri engellemeye başladı. Polis burada bulunan kitleye plastik mermi sıkarak saldırdı. Kitle Galatasaray Lisesi çevresindeki sokaklara çekilerek saldırıya bir süre taşlarla karşılık verdi.

Bakırköy’de anma

Agos önünde yapılan anmanın yanı sıra Hrant Dink Gedikpaşa Surp Hovhannes Kilisesi’nde düzenlenen Pazar ayininde ve mezarı başında da anıldı.

Akşam saatlerinde ise Bakırköy’de bir anma daha gerçekleştirildi. Çamlık Parkı Forumu, Bakırköy Meydanı’nda düzenlediği anmada forum adına açıklama yapan Ümran Serhan, “Bakırköylü komşumuz, Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink; bebekten katil yaratanlar tarafından 7 yıl önce katledildi... Gençliği uyuşturucu ve fuhuşla yozlaştırmaya çalışanlar, bir yandan da tetikçi ve katiller yaratıp halkları birbirlerine düşürmek istemektedirler” dedi.

Kızıl Bayrak / İstanbul

 

 

 

 

İllerde Hrant Dink anmaları

 

7 yıl önce katledilen Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink için İstanbul’un dışında birçok ilde de anma gerçekleştirildi.

Ankara’da Birgün Gazetesi binasının önünde toplanan kitle Güven Park’a sloganlarla yürüdü. Devrim şehitleri için gerçekleştirilen saygı duruşuyla başlayan etkinlikte, Hrant Dink’in katledilişinin sindirme politikası olduğu vurgulandı ve “Bazen bir kişi katletmek, bir halkı katletmektir” denildi. Saygı duruşunun ardından Ankara Dayanışması adına Türkçe ve Ermenice basın açıklaması gerçekleştirildi. Basın açıklamasını okuyan Dilşad Aktaş, “Hrant için, adalet için diyoruz ama adaletin, çürümüş ve kokuşmuş düzenin kurumlarıyla değil, bu toprakların kadim halklarının, yoksullarının, ezilenlerinin, baldırı çıplaklarının, çapulcular ve devrimcilerinin; savaşsız ve sömürüsüz, eşit, özgür bir ülke, Ortadoğu ve dünya yaratma amacıyla yürütecekleri enternasyonalist mücadele ve örgütlü güçle geleceğini de biliyoruz ve ısrarla Hrant için, adalet için demeye devam ediyoruz” sözlerini kaydetti.

Yapılan konuşmaların ardından kurum temsilcileri Adalet Bakanlığı’nın önüne siyah çelenk bıraktı.

Bursa’da Mahfel önünde toplanan kitle “Buradayız/Ahparig!” pankartı arkasında Kent Müzesi’ne yürüdü. Müze önünde yapılan basın açıklamasında doğruluk, dürüstlük ve hukukun ayaklar altına alındığı devlet mekanizmalarıyla adalet dağıtacaklarını iddia edenlerin bu yedi yılda hız kesmedikleri, Roboski’nin ve Gezi’nin kanlarının hala ellerinde olduğu söylendi ve “Hrant’ın gerçek katilleri yargı önüne çıkarılmalıdır. İstedikleri kadar karartsınlar, korusunlar, kollasınlar. Adalet yerini bulmadan, biz bitti demeden bu dava bitmeyecek” denildi.

Ergene’de HDP İlçe Binası önünde toplanan kitle alkış ve sloganlarla kortej oluşturarak bir yürüyüş gerçekleştirdi. Tahtalı Camii önüne gelen kitle adına basın açıklamasını okuyan İsmet Arif Yılmaz “Şimdi Hrant kadar cesur olma zamanıdır” dedi.

Diyarbakır’da ise Baro Başkanı Tahir Elçi, Koşuyolu Parkı Yaşam Hakkı Anıtı önünde yapılan etkinlikte, yüzyıl önce Ermeni halkına yapılan zulümle yüzleşmeden, soykırım tanınmadan, bu halkın acılarıyla ortaklaşmadan ve özür dilenmeden demokratik, birlikte ve güvenli bir gelecek kurmanın mümkün olmayacağını ifade etti.

Kızıl Bayrak / Ankara-Bursa-Trakya

 
§