24 Ocak 2014
Sayi: KB 2014/04

Çürümüş düzenle uzlaşmaya hayır!
Ekonomideki kırılganlık ve sermayenin büyüyen korkusu
Dinci-gericilerin dalaşması ve Kürt hareketinin tutumu
Pisliği devrim temizleyecek, devrime hazırlanalım!
Bozuk düzenin çarklarını döndürenler
Roboski adın yine kaçak... - T. Kor
Herkes için parasız, nitelikli sağlık hakkı için mücadeleye!
Özelleştirme saldırısına karşı mücadeleye!
3. havalimanı için “acele kamulaştırma”lar başlayacak!
İki işçi eylemi ve gösterdikleri...
ENA Tekstil’de direniş!
“Sonuna kadar devam edeceğiz!”
Bakanlıktan işçilere: “1.5 yıl daha ölmeyin!”
“Çocuk cezaevleri derhal kapatılmalı!”
ABD mali krizi perdelemeye çalışıyor
Cenevre-2 Konferansı’nda uzlaşma arayışı
Suriye’de propaganda savaşı
Yeni anayasaya karşı farklı tutumlar
Direniş kazandı!
Bielefeld’de Haziran Direnişi paneli
Zoru zor bozar!
İzmir’de DLB’lilere polis saldırısı!
Gebze’de Rosa anması
Çürüyen düzen emekçilere umut olamaz!
İstanbul’da Hrant Dink’i on binler andı
Gezi Şehit ve Gazileri Platformu kuruldu
İHD’den hak ihlalleri raporu
Mustafa Suphi ve 15’ler…
Mustafa Suphi’nin 3. Enternasyonal’deki konuşması:
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

İHD’den hak ihlalleri raporu

 

İHD İstanbul Şubesi, 2013 yılında Marmara Bölgesi’ni kapsayan araştırmaları sonucunda hazırladığı hak ihlalleri raporunu açıkladı.

Meral Çıldır raporla ortaya çıkan veriler üzerinden İHD İstanbul Şubesi’nin değerlendirmesini okudu.

2013 yılında da ihlallerin yoğun olarak yaşandığına işaret edilen raporda, yaşam hakkından eğitim ve sağlık hakkına, seyahat özgürlüğünün engellenmesine; çalışma hakkından, barınma hakkına; örgütlenme hakkından, inanç ve düşünce özgürlüğüne kadar en temel insan haklarının ihlalinin yanı sıra, hapishanelerde yaşanan hak ihlalleri ve insanlık dışı tecrit koşullarının dernek tarafından tespit edildiği belirtildi.

2013 yılı verileri şu şekilde:

- Yargısız İnfaz/Resmi Hata Ve İnkence Sonucu/Kuşkulu Veya Gözaltında Ölümler : 36 ölü, 155 yaralı

- Kadın Cinayetleri: 122 ölü, 74 yaralı, 127 tecavüz

- Çatışma Ve Saldırı : 9 ölü 58 yaralı

- İşkence Ve Kötü Muamele : 1924 kişi

- Gözaltına Alınanlar : 2000 kişi

- Tutuklananlar : 168 kişi

- Verilen Hapis Ve Para Cezası)Sonuçlanan Davalar) : 125 kişinin yargılandığı 22 dava sonuçlandı. 45 kişi beraat etti, 80 kişi 328 yıl 5 ay 13 hapis, 40 bin 500 TL para cezası, 5 yıl denetimli serbestlik cezası aldı.

- Toplatılan Veya Yasaklanan Yayın Organı : 267 yayın kuruluşu

- Baskın Ve Saldırıya Uğrayan Kitle Örgütü/Siyasi Kuruluşun Yayın Organı/Gazete/ Matbaa/ Ajans/Kültür Merkezi : 33 kurum

- Erişimi Engellenen Veya Yasaklanan İnternet Sitesi : 12 web sitesi.

İHD Dökümasyon Birimi’nden İhsan Kaçar, özellikle kadına, çocuklara ve hapishanelerdeki tutsaklara yönelik hak ihlallerindeki artışa dikkat çekti. Kaçar, 2013 yılında Marmara Bölgesi’nde bulunan hapishanelerde baskının devam ettiğini belirtti.

İHD İstanbul Şube Başkanı Ümit Efe ise 2013 yılı rakamlarının hak ihlallerine ışık tuttuğunu belirterek, F Tipi hapishanelerin, çocuk ıslahevlerinin kapatılmasını, kadına yönelik şiddetin son bulması, iş güvenliği ve işçi sağlığı yasalarının emekçilerin lehine düzenlenmesini istedi.

Kızıl Bayrak / İstanbul

 

 

 

 

Cumartesi Anneleri:
Ellerimiz yakalarında!

 

Cumartesi Anneleri, eylemlerinin 460. haftasında, 18 yıl önce kaybedilen İsmail Şahin’in dosyasını gündeme taşıyarak, kayıpların akıbetinin açıklanmasını istedi. Eyleme Ethem Sarısülük’ün ailesi de destek verdi.

İsmail Şahin’in eşi Kiraz Şahin, 18 yıldır eşinin akıbetini sorduklarını belirtti. Bu yıllar içerisinde iki çocuk büyüttüğünü ifade eden Şahin, halen babalarını soran çocuklarına bir cevap veremediğini vurguladı. Şahin, eşinin akıbeti için devlet yetkilileri ile görüştüğünü ancak “Belki başka kadınla gitmiştir” cevabını aldığını belirtti. Yakınlarının akıbetini sorduklarını belirten Şahin, devletin kayıpların akıbetini açıklamakla yükümlü olduğunu, yakalarını bırakmayacaklarını söyledi.

Kızıl Bayrak / İstanbul

 

 

 

 

Gebze’de kadın tutsaklara
saldırılar sürüyor

 

Yeni Demokrat Kadın ve Partizan Şehit ve Tutsak Aileleleri, Gebze Hapishanesi’nde kadın tutsaklara yapılan saldırılar ile ilgili basın toplantısı gerçekleştirdi.

Basın açıklamasını okuyan Semiha Köz, Gebze Kadın Hapishenesi’nde DHKP-C dava tutsaklarının ardından bu kez TKP/ML dava tutsakları ve YDK aktivistlerine yönelik işkence ve saldırılar yaşandığını ifade etti.

Köz, yaşanan saldırıları şu şekilde anlattı:

30 Aralık günü YDK’lı tutsak Kader Fındık’ın duruşmaya katılmak üzere hapishaneden götürülürken yapılan aramada askerleri ve ardından erkek jandarmaları da görevlendirmek istenmiştir. Tutsak Fındık, bu duruma karşı çıkınca ise darp edilmiş ve zorla götürülmüştür. Aynı gün öğleden sonra tüm YDK’lı tutsaklar, infaz hakimliğinde görülecek duruşmaya katılmaya götürülürken yine aramaya asker katılmak istemiş ve tutsaklar bu duruma karşı çıkmışlardır. Bunun üzerine gardiyan ve asker, kadın tutsakları darp etmiştir. Hapishane müdürü ile avukatlar arasında yapılan görüşmede ise, hapishane müdürü kadın tutsaklara yapılan saldırıyı kabul etmiş; ancak suçu askere atarak sorumluluk savar bir yaklaşım geliştirmiştir. Yine 13 Ocak günü, Cepheli kadınlara yönelik saldırıyı protesto etmek amacıyla kapı dövdükleri ve slogan attıkları için haklarında açılan soruşturma gerekçesiyle İnfaz Hakimliği’ne götürülen tutsaklar, burada da askerler tarafından aranmak istenmiş, ancak bu taciz girişimlerine karşı çıktıkları için ring aracında darp edilmişlerdir.”

Kızıl Bayrak / İstanbul

 

 

 

 

Çocuk cezaevleri kapatılsın!”

 

Hapishanelerde yaşanan işkence ve tecrite karşı mücadele yürütmek amacıyla oluşturulan Çocuk Cezaevleri Kapatılsın Girişimi 22 Ocak’ta Adalet Bakanlığı önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

Çeşitli cezaevlerinde çocuk mahpusların yaşadığı tecrit, işkence ve taciz vakalarının ardından 14 farklı kurumun biraraya gelerek oluşturduğu girişim, çocuk hapishanelerinde uygulanan işkence ve tecrite karşı kampanya başlatma kararı aldıklarını ifade etti.

Girişim temsilcisi Türkiye’de 5 çocuk cezaevi bulunurken bu sayının 15’e çıkarılmaya çalışıldığı ve yeni hapishanelerde F tipi, tek kişilik hücreler de yapılacağını belirtti. Ardından, bu karardan derhal vazgeçilmesini, çocuk hapishanelerininse kapatılmasını talep ettiklerini vurguladı.

Kızıl Bayrak / Ankara

 
§