30 Mayıs 2014
Sayi: KB 2014/22

Kavga bitmedi, daha yeni başlıyor!
“Birgün gelecek,
zaman bizim olacak, bizim!”
Uğur Kurt katledildi
Uğur Kurt’un katledilmesi protesto edildi
Alevilerden kitlesel ve öfkeli protesto!
Polis terörü kol geziyor
Depremde mezarda emeklilik, Soma’dan sonra taşeron kölelik!
Kadıköy’de taşeron çalışmaya ve iş cinayetlerine protesto
Kartal’da iş bırakma
geri adım attırdı
DİSK-AR iş cinayetleri raporu

“Çocuk da olsa”
maden işçisi

Maden işçileri bir yol arıyor

Aliağa Belediyesi işçilerinin direnişi sürüyor

Greif işçileri
direnişlerini sonlandırdılar

Greif işçilerinden direniş manifestosu!
1914’te Sosyal Demokrasi: “Bu tehlike anında anayurdu yalnız bırakamayız” - A. Eren
AP seçimleri: AB’de sarsıntı devam ediyor!
Almanya NSA davası
Audi’den faşistlerle
işbirliği itirafı
Erdoğan'ı Köln'de on binler protesto etti
Ege’de yaşanan deprem panik yarattı
İşgal, boykot, direniş
İşgal ve boykot eylemleri aynasında ‘Devrimci Gençlik Birliği’
“Beş yıl sonra kansere yakalandım”
Kapitalizm işçi ve emekçileri öldürür!
Haziran’ın ‘ödülü’
Onurlu kavgamızın namuslu kalem işçileri
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Uğur Kurt’un katledilmesi
protesto edildi

 

Okmeydanı’nda 22 Mayıs günü Liseli Dev-Genç’in Berkin Elvan için yaptığı anmaya saldıran polis, mahalle içerisine kurşun yağdırdı. Polisin açtığı ateş sonucu hayatını kaybeden bir yakınının Okmeydanı Cemevi’nde yapılacak cenaze törenine gelen Uğur Kurt hayatını kaybetti.

Kurt’un vurulmasının ardından da polis mahalleye ve cemevine yönelik saldırılarına devam etti. Devlet terörüne karşı sokağa çıkan emekçiler polisi mahalleden çıkmasını istediler. Bir süre uzaklaşan polis Halk Cephesi’nin Uğur Kurt’un kaldırıldığı hastaneye yürümek istemesi üzerine tekrar saldırıya geçti. Halk Cephesi polis barikatına karşı oturma eylemi başlattı ancak polis oturma eylemine dahi birçok defa gaz bombası, plastik mermi ve tazyikli suyla saldırdı. Mithatpaşa Caddesi’nde başlayan çatışmalar gece geç saatlere dek devam etti.

Akşam saatlerinde ise ilerici, devrimci kurumlar ve Okmeydanı halkı binlerin katılımıyla polis terörünü kınadı. Yürüyüş devam ettiği sırada cemevi gelen Hacı Bektaşi Veli Dernekleri Başkanı Ercan Geçmez, Alevilerin artık kendilerine saldıran polislerle hesaplaşacağını, Anayasa ve hukuk kalmadığı için kendi önlemlerini kendilerinin alacağını belirtti.

Kitle polisin ses ve gaz bombalarına karşı molotof kokteylleri, taş ve havai fişeklerle cevap verdi. Cemevi birçok kez gaz bombalarının hedefi oldu. Birçok kişi yaralandı. Çatışma sırasında Ayhan Yılmaz adlı emekçi polisin attığı gaz fişeği sonucu başından ağır yaralandı. Yılmaz saatler sonra hayatını kaybetti.

23 Mayıs’ta Uğur Kurt’u son yolculuğuna uğurlamak için yüzlerce emekçi Okmeydanı Cemevi önünde buluştu. Polis ise kendisine tepki gösteren devrimcilere karşı silahına sarılmaya devam etti ve mahalleyi abluka altına aldı.

İlerleyen dakikalarda savcı cemevine gelerek keşif yaptı. Öfkeli kitle savcının Kurt’un vurulmasından 1 gün sonra gelmesine tepki gösterdi ve “Katil devlet hesap verecek” sloganını haykırdı. Emekçiler savcı eşliğinde gelen bir polise ise daha şiddetli tepki gösterdiler. Polis alanda bulunan canlı yayın aracına girerek canını zor kurtardı.

Akşam saatlerine doğru ise Uğur Kurt’un ailesi ağıtlarla cemevine geldi. Cemevinden Kurt’un oturduğu evin önünde yapılan törenlerin ardından cenaze Sivas Hafik’e gönderildi.

Uğur’u son yolculuğuna gönderen kitle bir süre öfkeli sloganlarını haykırdı ve eylemini sona erdirdi. Polis daha sonra Kürt gençlerinin başlattığı eylemi bahane ederek mahalleye azgınca saldırdı. Rahatça cinayet işlemek isteyen polis basını çatışmanın olduğu yerden çıkardı ve mahalleye gaz bombası yağdırdı. Polis terörüne karşı tekrar toplanan devrimci güçler saldırıya molotof kokteylleri ve havai fişeklerle cevap verdi.

Gebze’de sınıf devrimcilerinin çağrısıyla biraraya gelen işçi ve emekçiler Eski Çeşme’den Kent Meydanı’na yürüdü. BDSP adına yapılan açıklamada Uğur’un katledilmesi teşhir edildi ve Soma’da katillerin hala serbest olduğuna dikkat çekildi.

Sarıgazi Dayanışması’nın çağrısıyla Vatan İlköğretim’in önünde toplanan kitle “polis terörüne son” pankartıyla Demokrasi Caddesi’nde yürüyüşe geçti. Meydanda yapılan basın açıklamasında katliamların hesabının sorulacağı ifade edildi.

Kadıköy’de biraraya gelen kitle sokaklarda öfkeli sloganlar haykırdı. Boğa Heykeli önünde sona erdirilen eylemin ardından kitlenin bir kısmı Okmeydanı’na geçti.

Ankara Dayanışması’nın çağrısıyla 22 Mayıs’ta Güvenpark’ta toplanan yüzlerce kişi helikopterli ve TOMA’lı polis ablukasına rağmen eylemini gerçekleştirdi. Polisin saldırıya hazır şekilde konumlanarak terör havası yaratmaya çalışması kitlenin kararlılığı karşısında boşa düştü. Ankara Dayanışması adına yapılan basın açıklamasının ardından yarım saat oturma eylemi gerçekleştirildi.

23 Mayıs’ta Mamak’ta BDSP, Halkevleri, HDP, Akader, PSA Mamak Şube, Çorum Sungurlu Çiçeklikeller Köyü Derneği tarafından yürüyüş düzenlendi. Natoyolu trafiğe kapatılarak yapılan yürüyüş sonrasında Tuzluçayır’da toplanan kitle ile birleşilerek anma gerçekleştirildi. Anmanın ardından ilerici ve devrimci güçler polis barikatına doğru yürüyüşe geçti. Polis saldırısı sonucunda başlayan çatışmalar ilerleyen saatlerde iradi olarak sonlandırıldı.

PSAKD Güvenpark’ta basın açıklaması yaptı.

Batıkent’te Atlantis Meydanı’nda toplanılarak Batıkent Cemevi’ne yürüyüş yapıldı. Kitle yürüyüşün ardından tekrar Batıkent Meydanı’na geri döndü ve eylemi sonlandırdı.

Adana Alevi Platformu İnönü Parkı’nda basın açıklaması yaparak Uğur Kurt’un katledilmesini kınadı. Açıklamada, “Bu ülkede yaşayan Aleviler olarak devlet ve polisin şiddetini Dersim’den, Sivas’tan, Maraş’tan, Çorum’dan biliyoruz.” ifadelerine yer verilerek, “Devleti yönetenlerin artık bu politikalarından vazgeçmelerini ve akıllarını başlarına toplamalarını istiyoruz.” denildi.

Avcılar’da BDSP yürüyüş gerçekleştirdi. Marmara Caddesi girişinde toplanan sınıf devrimcileri sermaye düzeninin ve devletin sokak ortasında insanları katlederek mücadeleden alıkoymaya çabaladığı, Soma’daki madencilerin, işçilerin, öğrencilerin sokağa çıkan, hakkını arayan herkese yönelik bir saldırı olduğunu vurguladı.

Kayseri’de BDSP, Halk Cephesi, DHF, SDP, Halkçı Gençlik Derneği ve Kayseri İşçi Derneği’nin çağrısıyla biraraya gelen kitle Kayseri Forum’dan meydana yürüdü. Meydanda basın açıklaması gerçekleştirildi.

Bursa’da Diren Bursa’nın çağrısı ile Setbaşı’nda toplanan kitle yolun iki şeridi kapatarak Heykel’e yürüdü. Devlet terörüne karşı tek çözümün devrim olduğu dile getirilen eylemde yoğun polis ablukası dikkat çekti.

Halk Cephesi’nin Heykel’de trafiği kapatarak yaptığı eyleme polis saldırdı.

Bolu’da aralarında öğrencilerin de bulunduğu yaklaşık 200 kişi, İzzet Baysal Caddesi’nden Bankalar Meydanı’na yürüdü ve burada basın açıklaması yaptı.

Kartal’da PSAKD Cemevi’nin çağrısıyla biraraya gelen kitle Ahmet Şimşek Koleji önünde toplanarak Bankalar Caddesi’nden meydana yürüdü. Kartal Meydanı’nda sonlandırılan yürüyüşün ardından basın açıklaması yapıldı ve devletin Alevilere dönük inkar ve asimilasyon politikası vurgulandı.

Manisa’da Alevi Kültür Dernekleri ve Hacı Bektaş-i Veli Anadolu Kültür Vakfı tarafından yapılan eylem çağrısı üzerine Manolya Meydanı’nda buluşuldu. Sınıf devrimcilerinin de katılım sağladığı eylem Manisa Cemevi’ndeki nöbet eylemi çağrısıyla son buldu.

Didim Demokrasi Platformu üyeleri cemevinde toplanarak 19 Mayıs Caddesi üzerinden kent meydanına yürüdü. Didim Demokrasi Platformu üyeleri Didim Cemevi’nde bir gece açlık grevi ve demokrasi nöbeti tutacaklarını söyledi. Soma’da yaşamını yitiren maden işçisi Erdal Demirer’in abisi Cengiz Demirer’in de yer aldığı eyleme 800 kişi katıldı.

İzmir Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) bileşenleri ve KESK’in çağrısını yaptığı eylemde biraraya gelen binlerce kişi Basmane Meydanı’nda toplanarak eski Sümerbank önüne yürüdü. Devrimci, demokrat, ilerici siyasal hareketler ve duyarlı İzmirli emekçilerin katıldığı eylemde Ege Boykot Komitesi adına da konuşma yapıldı. Eylem basın açıklamasının ardından sona erdirildi.

BDSP, Çiğli Kasaplar Meydanı’nda sürdürdüğü imza standı faaliyetinin ardından yürüyüş gerçekleştirdi. Anadolu Caddesi’nin Konak yönünü trafiğe kapatarak yürüyüş yapan sınıf devrimcilerine çevredeki emekçiler ve Çiğli esnafı alkışlarla destek verdi. Çiğli Belediyesi önünde sonlandırılan yürüyüşün ardından basın açıklaması yapıldı.

 
§