30 Mayıs 2014
Sayi: KB 2014/22

Kavga bitmedi, daha yeni başlıyor!
“Birgün gelecek,
zaman bizim olacak, bizim!”
Uğur Kurt katledildi
Uğur Kurt’un katledilmesi protesto edildi
Alevilerden kitlesel ve öfkeli protesto!
Polis terörü kol geziyor
Depremde mezarda emeklilik, Soma’dan sonra taşeron kölelik!
Kadıköy’de taşeron çalışmaya ve iş cinayetlerine protesto
Kartal’da iş bırakma
geri adım attırdı
DİSK-AR iş cinayetleri raporu

“Çocuk da olsa”
maden işçisi

Maden işçileri bir yol arıyor

Aliağa Belediyesi işçilerinin direnişi sürüyor

Greif işçileri
direnişlerini sonlandırdılar

Greif işçilerinden direniş manifestosu!
1914’te Sosyal Demokrasi: “Bu tehlike anında anayurdu yalnız bırakamayız” - A. Eren
AP seçimleri: AB’de sarsıntı devam ediyor!
Almanya NSA davası
Audi’den faşistlerle
işbirliği itirafı
Erdoğan'ı Köln'de on binler protesto etti
Ege’de yaşanan deprem panik yarattı
İşgal, boykot, direniş
İşgal ve boykot eylemleri aynasında ‘Devrimci Gençlik Birliği’
“Beş yıl sonra kansere yakalandım”
Kapitalizm işçi ve emekçileri öldürür!
Haziran’ın ‘ödülü’
Onurlu kavgamızın namuslu kalem işçileri
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Kartal’da iş bırakma geri adım attırdı

 

Kartal Yavuz Selim Hastanesi’nde iş bırakma eylemi baskıyla kırılamayınca başhekim sendikayı muhatap almak zorunda kalarak geri adım attı.

Dev Sağlık-İş üyesi işçiler Kartal Yavuz Selim Hastanesi’nde 28 Mayıs’ta saat 07.00 itibariyle iş bıraktı. Hastanenin girişinde iş kıyafetlerini ve sendika önlüklerini giyerek toplanan işçiler alkışlarla ve taleplerinin yazılı olduğu dövizleri taşıyarak eylemlerini başlattılar.

Hastane polisi işçilerin bulunduğu alana gelerek “Kaymakamlık’tan izin aldınız mı?” sorusuyla işçileri baskı altına almaya çalıştı. İşçilerin kararlılığı sayesinde geri adım atan polis hastane içine doğru uzaklaştı.

Sendikayı tanımayan yönetime karşı iş bırakıldı

Sendikanın örgütlenme uzmanı açıklama yaparak eylemlerinin en başta taşeron köleliğine karşı olduğunu vurguladı. “Tüm çabalara rağmen hastane müdürü ve başhekimin işçilerin sendikasını ve sendikalaşma hakkını tanımadı. Bu eylem buna karşı bir eylemdir” dedi. Özellikle sağlık işçilerinin büyük bir kısmının yol ücretlerindeki çarpıklığı gibi uygulamalara karşı da bir eylem olduğunu belirtilen konuşmada ülke genelinde yapılacak eylemlerden bahsetti.

Ardından “İş güvencesi, insanca yaşanacak ücret, taşeronluğun kaldırılmasını ve sendikanın tanınarak TİS’nin yapılmasını yani gayet haklı ve meşru olan talepler için mücadele ediyoruz, sürdüreceğiz” denildi.

Eylem sürerken hastane müdürü, taşeron patronları ve hastane güvenlikleri işçilerin beklediği alana geldi. İşten atmakla, işçilerin yaptığı eylemin doğru olmadığı yalanlarıyla işçilere eylemlerini sonlandırma dayatması sürdürüldü. Desteğe gelen sınıf devrimcilerinin hedef gösterilmeye çalışılmasına karşın sınıf devrimcilerinin kararlı duruşu ve işçilerin sahiplenmesi sonucu bu çaba boşa düşürüldü.

İş bırakan Yavuz Selim Hastanesi işçileri bekleyişlerini sürdürürken eyleme yeni işçiler de gelerek devam etti. Yakacık Kadın ve Çocuk Polikliniği’nde iş bırakıldı.

Direnişin etkisiyle başhekim işçilerin bulunduğu alana gelerek görüşme talep etti. 5 kişilik heyetin yaptığı görüşme sonrasında açıklama yapan Dev Sağlık İş Sendikası Genel Sekreteri Gürsel Kaya taleplerin kabul edildiğini ve sendikanın bundan sonra muhatap alınacağını duyurdu. 

Sınıf devrimcilerine tahammülsüzlük

İşçilerin alkışlarıyla biten konuşmanın ardından desteğe gelen kurumların isimlerini sayarak teşekkür eden Dev Sağlık-İş yöneticileri oradaki sınıf devrimcilerini DİSK yöneticilerine yönelik eleştirilerinden kaynaklı görmezden gelmeye çalıştı.

Gerek sınıf devrimcilerinin duruma müdahalesi gerekse hastane emekçileri ve diğer katılımcıların tepkisi geri adım attırdı. Bu esnada yöneticiler Greif işgal süreci üzerinden sınıf devrimcilerinin DİSK’in sendikal anlayışına dair değerlendirmeleri üzerinden oluşan kinlerini kustukları tutumlara giriştiler. Fakat tüm bu çabaları  sınıf devrimcileri tarafından boşa düşürüldü.

İstanbul’da toplamda beş ayrı hastanede yapılan eylemlerle taşeron uygulamasına karşı çıkılmış oldu.

Kızıl Bayrak / Kartal

 

 

 

 

Sağlık işçilerinden taşeron sistemine karşı eylem

 

İstanbul

İstanbul’da bir dizi hastanede gerçekleştirilen eylemlerle taşeronluk sistemine ve uygulamalarına son verilmesi talebi yükseltildi. Günün ilk eylemi Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde gece vardiyasından çıkan işçiler tarafından gerçekleştirildi. Kartal Yavuz Selim Hastanesi ve Gaziosmanpaşa Hastanesi’nde iş bırakma eylemleri yapılırken diğer hastanelerde ise öğle saatinde uyarı eylemleri yapıldı.

Basın açıklamasında taşeron şirketlere bağlı çalışan sağlık işçilerinin yaşadığı sıkıntılar, sendikalarının ve örgütlülüklerinin tanınmaması karşısında eylemde oldukları belirtilerek yaşadıkları sıkıntıların giderilmesi talebi yükseltildi.

Bursa

Uludağ Üniversitesi taşeron sağlık işçileri de polikliniklerin önünde eylem yaptı. Eylemde “Soma kaza değil, kader değil cinayet! Taşeron ölüm demektir! Yasaklansın!” pankartı açıldı. Burada konuşmalar ve alkışlarla hasta ve hasta yakınlarına seslenildi, taşeron köleliği protesto edildi.

Eylem boyunca “Susma haykır taşerona başkaldır!”, “Direne direne kazanacağız!”, “Taşeron sağlığa zararlıdır!” sloganları atıldı.

Konuşmalarda taşeron sisteminin Soma’da görüldüğü gibi ölüm anlamına geldiği dile getirildi. AKP’nin yeni düzenleme yaparak taşeron sistemini yaygınlaştırmaya çalıştığı söylendi.

Basına yansıyan düzenleme ile taşeron cumhuriyetine bir tuğla daha ekleneceği belirtildi.

Kocaeli Üniversite Hastanesi’nde çalışan Dev Sağlık-İş üyeleri de taşeron sistemini protesto için iş bıraktı.

 
§