4 Temmuz 2014
Sayı: KB 2014/27

Gençliğin devrimci birliği için...
AKP, bir kez daha
“Kürt oyları av partisi”ne hazırlanıyor
Bol yalanlı bir Ramazan daha
Şirketler büyüyor, sendika ağaları gurur duyuyor!
Araştırma değil
aklama komisyonu!
Grev yasaklama sermaye devletinin fıtratında var
Grev yasağı ve sendikal barikat
Cam işçileri grev yasağına karşı Ankara’daydı
MESS Grup TİS sürecini kazanmak için...
İşbirlikçi Türk Metal
MİB'i 'anlamaya' çalışıyor!

Aliağa Belediyesi
direnişi üzerine

Kayseri’de Greif direnişinin rüzgarı esti!

Greif direnişinin sesi İzmir'deydi!

İzmir'deki Greif işgali paneli üzerine

Kızıl Bayrak yukarı, daha daha yukarı! - B. Seyit
Devrimci sınıf yayıncılığı üzerine notlar - T. Kor
“Sınıfın ve devrimin sesi Kızıl Bayrak 20. yaşında!” / 2
Aymasan Direnişi’nden bir işçinin
kaleminden Kızıl Bayrak...
“Kızıl Bayrak bir taraftır, işçi sınıfının tarafıdır!”
Siyonist İsrail’in saldırganlığı sahte gerekçeye dayanıyor
Ne istiyorlar bu üniversitelerden?
BDSP’den 2 Temmuz anmaları
21. yılında Sivas Katliamı’na yaygın öfke
Kartal’da kitlesel ve coşkulu Sivas anması
Markopaşa’nın mimli ozanı, selamsızdır Babıali’den aşağı - K. Ehram
Derby işgali 46. yılında
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

BDSP’den 2 Temmuz anmaları

 

Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu (BDSP), 2 Temmuz 1993’te Sivas Madımak Oteli’nde 35 aydın ve sanatçının diri diri yakılarak katledilmesinin 21. yıldönümünde birçok yerelde anma etkinlikleri gerçekleştirdi. Anmalarda, katliamcı devlet geleneğinin devam ettiğine dikkat çekildi ve tek kurtuluş yolunun devrim ve sosyalizm olduğu vurgulandı.

Esenyurt ve Avcılar BDSP, ilk yürüyüşlerini Depo Kapalı Cadde’de gerçekleştirdi.

28 Haziran akşamı Depo Kapalı Cadde girişinde “Sivas’ın hesabını emekçiler soracak!” pankartını açarak yürüyüşe başlayan BDSP’liler cadde sonuna geldiklerinde anma programına geçtiler.

BDSP adına yapılan konuşmada 21 yıl önce gerçekleşen Sivas Katliamı’nın planlı ve organize bir katliam olduğu ve bu katliamın baş sorumlusunun sermaye devleti olduğu ifade edildi. Katliamın tetikçilerinin düzen yargısı tarafından kurulan göstermelik mahkemelerde aklandığına ve korunduğuna dikkat çeken BDSP temsilcisi, katliam davasının sanıklarından birinin 20 yıl sonra Sivas’ta ortaya çıkmasının bunun en büyük göstergelerinden biri olduğunu söyledi.

Konuşmanın ardından Sivas’ta katledilenler anısına saygı duruşunda bulunuldu ve hayatını kaybedenlerin isimleri okunarak, “Yaşıyor” denildi.

Anma yürüyüşleri ve etkinlik programını 30 Haziran akşamı Avcılar Yeşilkent Mahallesi’nde sürdüren BDSP, Pazar Pazarı girişinde buluşarak 2 Temmuz Parkı’na yürüdü. Tokat Karşıpınar Gençliği’nin de pankart açarak katıldığı anma etkinliği tiyatro gösterimi ile başladı. Tiyatro gösteriminin ardından Sivas’ın anlam ve önemi hakkında konuşma yapan BDSP temsilcisi mücadeleyi yükseltme çağrısı yaptı. Anma programı müzik dinletisi ve forum ile devam etti.

Küçükçekmece BDSP 29 Haziran günü gerçekleştirdiği etkinliklerle Sivas Katliamı’nda katledilenleri andı.

İlk etkinliği Sefaköy İşçilerin Birliği Derneği’nde gerçekleştiren sınıf devrimcileri, Sivas’ta katledilen canların anısına saygı duruşunda bulundu. Ardından BDSP’nin Sivas Katliamı ile ilgili hazırladığı sinevizyon gösterimi gerçekleştirildi. Sivas Katliamında sermaye devletinin oynadığı rolü teşhir eden sinevizyon ilgi ile izlendi.

Daha sonra BDSP temsilcisi bir konuşma yaptı. Konuşmasına sermaye devletinin katliamcı tarihini teşhir ederek başlayan BDSP temsilcisi, Sivas, Çorum, Maraş, Dersim, 19 Aralık, Ulucanlar, Roboski, Lice katliamlarını örnek vererek sermaye devletinin devrimcilere, Alevilere ve Kürt halkına uyguladığı sistematik baskı ve terör politikalarının sürdüğünü, Soma maden katliamında görüldüğü gibi işçi ve emekçilerin azgın sömürü koşullarına mahkum edildiğini söyledi. Sermaye devletinin katliamlarla, baskılarla mücadeleyi bitirmeye çalıştığını ancak başaramadığını vurguladı.

Sivas, Çorum, Maraş, Dersim, 19 Aralık, Ulucanlar, Roboski, Lice katliamlarını örnek vererek sermaye devletinin devrimcilere, Alevilere ve Kürt halkına uyguladığı sistematik baskı ve terör politikalarının sürdüğünü, Soma maden katliamında görüldüğü gibi işçi ve emekçilerin azgın sömürü koşullarına mahkum edildiğini söyledi. Sermaye devletinin katliamlarla, baskılarla mücadeleyi bitirmeye çalıştığını ancak başaramadığını vurguladı.

Şahintepe’de gerçekleştirilen etkinlik saygı duruşu ile başladı. Saygı duruşunun ardından İşçilerin Birliği Derneği Müzik Topluluğu müzik dinletisi gerçekleştirdi. Müzik dinletisi ilgi ile dinlenirken etkinliğe katılım da giderek arttı. Müzik dinletisinin ardından söz BDSP temsilcisine verildi. BDSP adına yapılan konuşmada, katliamların hesabını sormak için mücadeleye çağrı yapıldı.

Daha sonra Devrimci Liseliler Birliği şiir dinletisi gerçekleştirdi. Sonrasında İşçilerin Birliği Derneği Müzik Topluluğu bir kez daha sahneye davet edildi. Müzik dinletisinin ardından etkinlik sonlandırıldı. Etkinliğe gençliğin katılımı yoğun oldu.

Kızıl Bayrak / İstanbul

 

 

 

 

Avcılar’da coşkulu ve kitlesel
2 Temmuz yürüyüşü

 

Sınıf devrimcilerinin bir süredir afiş ve bildiri faaliyetiyle hazırlıklarını sürdürdüğü Sivas Katliamı’nı anma yürüyüşü 2 Temmuz Çarşamba akşamı Avcılar Marmara Caddesi’nde gerçekleştirildi. Oldukça coşkulu ve kitlesel geçen yürüyüşte katliamcı sermaye devletine büyük bir öfke vardı.

BDSP imzalı “Sivas’ın hesabını emekçiler soracak” pankartının açıldığı yürüyüşte, BDSP sancakları ve flamalar taşındı. Avcılar’daki işçi ve emekçilere katliamcı sermaye devletinden hesap sorma çağrısının yapıldığı yürüyüş boyunca sloganlar atıldı. Birçok emekçi korteje katılarak eyleme destek verdi.

Avcılar Belediye Başkanlığı binası önüne gelindiğinde anma programına geçildi. Sivas’ta katledilenler ve devrim şehitleri anısına yapılan saygı duruşuyla başlayan anma programı BDSP temsilcisinin yaptığı konuşmayla devam etti.

2 Temmuz ’93 Sivas Katliamı’nın planlı ve organize bir devlet katliamı olduğunu belirten BDSP temsilcisi, devletin 19 Aralık’ta, Ulucanlar’da, Haziran Direnişi’nde katletmeye devam ettiğini söyledi.

Sivas’ta 33 aydın ve sanatçıyı diri diri yakanların Soma’da yüzlerce maden işçisini kölece çalışma koşulları altında diri diri yaktıklarının altını çizen BDSP temsilcisi, katliamcı sermaye devletinden hesap sormanın yolunun örgütlü mücadeleyi yükseltmekten geçtiğini ifade etti.

İşçi ve emekçilerin tek kurtuluş yolunun devrim ve sosyalizm olduğunun altını çizen BDSP temsilcisi, tüm katliamların hesabını soracaklarını dile getirdi.

Konuşmanın ardından İşçilerin Birliği Derneği Müzik Topluluğu’nun seslendirdiği türkü ve ezgiler kitle tarafından beğeniyle dinlendi. Birçok kişi, söylenen türkülere eşlik etti.

Müzik topluluğunun ardından genç bir emekçi bağlama eşliğinde söylediği türkülerle programa katkı sundu.

Anma programı, Greif direnişçileri adına Engin Yılgın’ın yaptığı konuşmayla sona erdi. Yılgın, Greif’teki işgal sürecini ve direnişi özetledi. BDSP’liler, buradaki anma programının ardından Avcılar’daki sol güçler ve kitle örgütlerinin düzenlediği meşaleli anma yürüyüşünde yerlerini aldılar.

Sol güçlerden 2 Temmuz anması

Avcılar’daki ilerici, devrimci, sol güçler de Sivas Katliamı’nın 21. yılında Marmara Caddesi üzerinde meşaleli yürüyüş gerçekleştirdi.

Aralarında PSAKD Avcılar Şubesi, EÖC, BDSP, SDP ve Halkevleri’nin bulunduğu kurumlar saat 21.00’den itibaren cadde girişinde toplanarak “Sivas’ın ışığı sönmeyecek” pankartı arkasında meşalelerle belediye binası önündeki alana yürüdü.

Burada yapılan konuşmalarda Sivas Katliamı hatırlatılarak hesap sorma çağrısı yapıldı.

Kızıl Bayrak / Avcılar

 
§