1 Ağustos 2014
Sayı: KB 2014/31

Siyasal İslam’ın Filistin riyakarlığı
Emperyalistler siyonist İsrail’i
finanse ediyor
AKP-cemaat çatışması üzerine...
Celal Fırat Kobanê gözlemlerini anlattı
Alaattin Karadağ’ın katili için aileden tazminat isteniyor!
Düzenin yargısı
işine geleni görüyor
Ağıtlar ayrı dillerden olsa da acılar ortak
Köle değil işçiyiz, örgütlüysek güçlüyüz!
İşçi sınıfının gelişen eylemleri üzerine...
“Haklarımızı ancak mücadeleyle kazanabiliriz!”

Bu anlayış metal işçisinin beklentilerini
karşılayacak bir taslak hazırlayabilir mi?

Türk Metal bayram arifesinde satış taslağını açıkladı.

Kent işçisinin kazanması için…

Onların bayramlıkları
grev önlükleri!

“Engels’in adı ve yaşamı her işçi tarafından bilinmelidir!” - V. I. Lenin
Devrimci Gençlik Birliği üzerine... / 2
Yaz kampına ve DGB’ye dair görüşler…
Cumhurbaşkanlığı seçimleri, sol ve devrimci tutum - M. Yılmaz
20 yıla sığacak günler bizi bekliyor! - H. Eylül
Wuppertal’da Filistin ve Rojava ile dayanışma eylemi
Bütün dünya çocuklardan özür dilemelidir!
Yalanlar ve komplolarla çürüyen düzeninizi kurtaramazsınız!
Hiroşima 1945’ten yükselen sesler - K. Ehram
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Kent işçisinin kazanması için…

 

Üçüncü haftasını geride bırakan Kent Şeker grevi devam ediyor. Ücretlerin arttırılması talebiyle greve çıkan Kent işçileri grevlerini kararlılıkla sürdürüyor. Kent Şeker’de göze çarpan gerçek şu ki, işçiler “hakkımızı alana kadar devam edeceğiz” kararlılığını gösterse de sendika bürokratları işçileri patronun verdiğine razı etmek için ikna etme çabalarını sürdürüyor.

Kent işçisi ne istiyor?

Kent işçilerinin şartları 2000’li yıllara kadar kısmen daha iyiydi. Fabrikada 2000’li yıllarla birlikte ücretlerde azalma yaşandı. 10 yıllık işçiler asgari ücret ile çalışıyor. 26 yıllık işçinin ücreti 1600 TL’yi aşmıyor. Çalışan işçi sayısı azaltılırken, işçi başına düşen iş yükü ise artmış durumda.

Yaşam koşulları her geçen gün pahalılaşırken, temel tüketim ürünlerine zam üstüne zam gelirken düşük ücretlerle çalışan Kent işçileri geçim şartlarının iyileştirilmesini istiyor. Ücretlerin yükseltilmesi (500 TL ve üzeri zam) ve sosyal hakların iyileştirilmesi sözleşmede yer alan talepler.

Tek Gıda-İş yine uğursuz rolüyle iş başında

Kent Şeker’de TEKEL sürecinden çok yakından tanıdığımız Tek Gıda-İş Sendikası var. Kent grevinin başladığı günlerden beri Tek Gıda-İş bürokratları uğursuz rollerini oynamaya çalışıyor. “İşçilerin kararının arkasındayız” söylemine karşın grevin bir an önce bitirilmesi yönünde bir çaba içine girmiş bulunuyorlar.

Kent grevi başladığında yansıyan tablo şöyleydi; grevin başlama tarihi işçilere önden açıklanmadığı için işçiler yoğun mesaiye bırakılmış ve depodaki mallar dışarı çıkartılmıştır. Greve çıkıldıktan sonra ise patronla yapılan görüşmenin ardından grevin bitirilmesi için çeşitli hamleler gerçekleştirildi. Anlaşılan o ki yeterli üretim yapıldıktan sonra sendika bir süreliğine greve çıkarak işçilerde biriken öfkeyi boşaltacağını umuyordu. Patronla yapılan görüşmenin ardından işçiler greve devam dedi ancak sendika bürokratları referandumu dayattılar. Muhtemeldir ki sandığa gidildiğinde işçilerin birbirine sırtlarını döneceklerini ve dolayısıyla bölüneceklerini hesaplıyorlardı. Ancak yapılan grev oylaması sonucu 659 işçi greve devam dedi.

Sendikacılar grevi bitirmek ve patronun dayattığı zammı kabul ettirmek için işçileri ikna çabalarına devam ediyorlar. Yeni bir referandum dayatmasında bulunuyorlar. Grev oylaması ile açığa çıkan işçinin iradesini yok saymaya çalışıyorlar. Oysaki işçiler gerçekleşen grev oylaması ile iradelerini ortaya koydular zaten. Bu durumda sendikacıların yapması gereken şey, bu iradeye sahip çıkarak grevin kazanması için seferber olmaktır, yoksa bu iradeyi boşa çıkarmak değildir.

Taban iradesi ve iç örgütlülük güçlendirilmeli

Kent işçisi kazanana kadar grevi sürdürme iradesini koruyor. Ancak henüz bu açıdan zayıf bir konumdadır. Kent işçisi kararlılığını ve kendi iç birliğini güçlendirmelidir. Söz, karar ve yetkinin kendilerinde olduğu bir süreci işletmelidirler. Kent işçilerinin iradesini yansıtmayan bir sözleşme kabul edilmemelidir. Sendika bürokratlarının grevi bitirme yönündeki tüm girişimlerine karşı da tetikte olunmalıdır.

 

 

 

 

Kent Şeker’de bayramlaşma

 

Kent Şeker’de grevci işçiler bayramın ikinci günü biraradaydılar. Saat 10.00’da toplanmaya başlayan işçiler, sohbetler ettiler. Saat 10.30’da fabrika önüne toplanıldı ve sendika yöneticileri konuşmalar gerçekleştirdi. “Birlik, mücadele, zafer” sloganlarıyla toplanan işçiler, konuşmaları dinledikten sonra bayramlaştılar.

İlk olarak yapılan konuşma ile işçiler selamlandı ve bayramda grev alanında olmanın önemine değinildi. Sonra Tek Gıda-İş Sendikası Genel Sekreteri Mustafa Akyürek konuşma gerçekleştirdi. Akyürek, konuşması boyunca referandum ile verilen kararın yeniden değerlendirilmesi gerektiğini, sendikanın patron ile görüşmesinin önünün açılması gerektiğini söyledi. Konuşmasında referandum zamanı kararın çok düşünülmeden verilmiş olabileceğini ifade eden Akyürek, bir daha referandum yapılırsa 700 sayısının sandıktan çıkması gerektiğini söyledi. Üstü kapalı şekilde işçileri ikna etmeye çalışan Akyürek, işçiler devam etme kararı alırsa “bugüne kadar olduğu gibi yanlarında olacaklarını” da öne sürdü. Akyürek, konuşmasının bir bölümünde özel olarak ziyarete gelenlerin sözlerini çok dikkate almamak gerektiğini vurguladı.

Akyürek’in konuşmasının ardından bayramlaşma gerçekleşti. Bayramlaşmanın ardından davul-zurna eşliğinde halaylar çekildi. Yaklaşık iki saat süren program boyunca sendika yöneticileri işçilerle görüşmeler gerçekleştirdiler.

Gebze Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu da grevci işçilerin yanındaydı. Grev alanında işçilerle sürece dair sohbetler gerçekleştirildi. Kızıl Bayrak gazetesi ve yerel işçi gazetesi GREV’in direnişler özel sayısı işçilere ulaştırıldı.

Kızıl Bayrak / Gebze

 

 

 

 

BDSP’den Kent Gıda işçilerine ziyaret

 

Gebze Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu, bayramın birinci gününde grevdeki Kent Şeker işçilerinin yanındaydı.

Şifa Mahallesi E-5 Durağı’nda buluşarak sloganlarla grev alanına yürüyen BDSP’liler işçiler tarafından alkış ve sloganlarla karşılandılar.

Bayramlaşmanın ardından grevi selamlayan BDSP temsilcisi, işçi sınıfı için bayramların ancak sömürünün, hak gaspının olmadığı, eşit ve özgür bir dünyada geleceğini vurguladı. Bu bayrama birçok işçinin grev ve direniş alanlarında girdiğini belirtti ve kazanana kadar geri adım atmamak gerektiğini ifade etti. Seçim gündemi ile yaratılmaya çalışılan sahte demokrasi yalanlarına inanmamak gerektiğini belirterek, seçim sandıklarında değil grev alanlarında mücadeleyi büyütme çağrısı yaptı.

BDSP temsilcisinin konuşmasının ardından Kent Şeker işçileri adına yapılan konuşmada, Kent’te ve birçok direnişte sürekli olarak işçilerin yanında gördükleri BDSP’ye teşekkür edildi.

Konuşmaların ardından işçilerle oturuldu ve sohbetler edildi. Grev alanındaki işçilere yerel işçi gazetesi GREV’in direnişler özel sayısı dağıtıldı.

Kızıl Bayrak / Gebze

 
§