1 Ağustos 2014
Sayı: KB 2014/31

Siyasal İslam’ın Filistin riyakarlığı
Emperyalistler siyonist İsrail’i
finanse ediyor
AKP-cemaat çatışması üzerine...
Celal Fırat Kobanê gözlemlerini anlattı
Alaattin Karadağ’ın katili için aileden tazminat isteniyor!
Düzenin yargısı
işine geleni görüyor
Ağıtlar ayrı dillerden olsa da acılar ortak
Köle değil işçiyiz, örgütlüysek güçlüyüz!
İşçi sınıfının gelişen eylemleri üzerine...
“Haklarımızı ancak mücadeleyle kazanabiliriz!”

Bu anlayış metal işçisinin beklentilerini
karşılayacak bir taslak hazırlayabilir mi?

Türk Metal bayram arifesinde satış taslağını açıkladı.

Kent işçisinin kazanması için…

Onların bayramlıkları
grev önlükleri!

“Engels’in adı ve yaşamı her işçi tarafından bilinmelidir!” - V. I. Lenin
Devrimci Gençlik Birliği üzerine... / 2
Yaz kampına ve DGB’ye dair görüşler…
Cumhurbaşkanlığı seçimleri, sol ve devrimci tutum - M. Yılmaz
20 yıla sığacak günler bizi bekliyor! - H. Eylül
Wuppertal’da Filistin ve Rojava ile dayanışma eylemi
Bütün dünya çocuklardan özür dilemelidir!
Yalanlar ve komplolarla çürüyen düzeninizi kurtaramazsınız!
Hiroşima 1945’ten yükselen sesler - K. Ehram
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Onların bayramlıkları grev önlükleri!

 

15 Temmuz’da bu yana grevde olan Tek Gıda-İş üyesi yaklaşık 800 Kent Gıda işçisi, “Gasp edilen haklarımızı aldıktan sonra bayram yapacağız” diyerek bayramı grev meydanında karşıladılar. Kent Gıda işçileri yaptıkları referandumla “Greve devam!” demişlerdi. Kent işçileri ürettikleri bayram şekerlerini kendileriyle dayanışmak için gelen ziyaretçilere vererek bayramlaştılar. Bu bayramda Kent işçilerinin grev önlükleri en güzel bayramlıkları oldu.

Kocaeli’de Yıldız Entegre işçilerinin başlattıkları eylem sürüyor. 11 Temmuz’da Hak-İş’e bağlı Ağaç-İş Sendikası üyesi 400 işçi kendilerinden habersiz TİS imzalanması üzerine direnişe geçmişlerdi.

En uzun direnişlerden birine imza atan Feniş işçileri hakları için yaptıkları eylemi, aynı zamanda sendika bürokratlarından hesap sorma iradesiyle sürdürüyorlar.

Bursa’da üretim yapan SÜTAŞ fabrikasında sendikalaşmak isteyen işçilerin işten atılması üzerine başlayan direniş yüz günü aştı. Bugüne kadar Aksaray’dan 27, Karacabey’den 14 olmak üzere toplam 41 işçi işten atıldı. Tüm baskılara rağmen Sütaş işçileri direnişlerini sürdürüyorlar.

Birleşik Metal-İş’e üye oldukları için işten atılan ve geçtiğimiz Mayıs ayından beri Gebze ve Düzce’deki fabrikaların önünde direnen M&T Reklam işçileri de bu bayramı eylemle karşıladılar.

Bakaç Reklam işçileri bu bayrama hırsız patron Serdar Çengeloğlu tarafından maaşları ve kıdem tazminatları gasp edilmiş olarak girdiler. Bakaç Reklam işçileri eylemlerini sürdürüyorlar.

Gaziosmanpaşa-Arnavutköy yolu üzerinde bulunan ve 400 işçinin çalıştığı Şantuk Tekstil’de işçilerin bayram hediyesi işten çıkarılmak oldu. İlk olarak 3 işçiyle başlayan işten çıkarma ve sendikadan istifa ettirme baskısının sürdüğü belirtiliyor.

Ümraniye Carrefoursa işçileri, kıdem ve ihbar tazminatları ödenmeden işten çıkarıldı. İşçiler bunun üzerine eylem yaptılar. 32 işçiyi işten çıkaran Carrefoursa yönetimi, işten çıkardığını dahi işçilere tebliğ etmedi.

26 Haziran’dan bu yana Kimberly-Clark fabrikasında grevde olan işçiler, fabrika yönetiminin grevi kırma girişimlerine rağmen kararlılıkla mücadeleye devam ediyorlar. Tümka-İş Sendikası üyesi işçiler bayramı da direnişle geçirdi.

Grev meydanlarını bayram yerine çeviren grevci işçilerin yaptığı bu eylemlerin dışında, grevleri yasaklanan cam ve maden işçileri bu bayrama buruk girdiler. Asıl bayramlarını gasp edilen haklarını aldıkları zaman kutlayacaklar. Şişecam işçilerinin grevinin ertelenmesinin ardından maden işçilerinin grevi de yasaklanmıştı. Bakanlar Kurulu, Çöllolar Kömür Sahası işyeri ile Çayırhan Kömür İşletmesi’nde 1250 işçinin grevinin, “genel sağlığı ve milli güvenliği bozucu nitelikte olduğu” bahanesiyle 60 gün süreyle ertelenmesini kararlaştırmıştı.

Ve elbette Soma! Bu bayram da Soma’ya tarifi imkansız bir duygu çöktü. Yüzlerce maden işçisiyle, çocukları, anneleri, babaları, kardeşleri, sevdikleri mezarlarında bayramlaştı. Çocukları, maden işçisi olan babalarının ellerini öpemedi. Kuralsız sömürü düzeni yüzünden aramızda olmayan maden işçileri de annelerinin ve babalarının ellerini öpemedi, sevdiklerine sarılamadı, bayramlaşamadılar. Bu bayramda Soma’da yüzlerce el eksik sıkıldı.

Soma’ya asıl bayram ise bir daha iş cinayetlerinde işçilerin ölmediği, üretilen tüm zenginliklerin birlikte paylaşıldığı, madencilerin yazgısının çıkardıkları kömürün karası gibi olmadığı zamanlarda gelecek.

 

 

 

 

Petkim’de 3. uyarı eylemi

 

23 Temmuz’da 1 saat, 24 Temmuz’da ise 1,5 saat geç iş başı yapan Petrol-İş üyesi Petkim işçileri, 25 Temmuz’da da 2 saatlik geç iş başı yapma eylemi gerçekleştirdi.

Eylemde konuşan Petrol-İş Aliağa Şube Başkanı Ahmet Oktay, kendilerini hala dikkate almayan Petkim yönetimine, madenden sonraki en tehlikeli iş kolunda çalıştıklarını, bakım duruşunu fabrikaya yabancı taşeron işçiler tarafından yapılmasının sadece Petkim işçilerini değil, bölge halkını riske soktuğunu yineledi. Soma’da tasarrufu işçi üzerinden yapmaya çalışanların bir facia yarattığını ve aynı hataya Petkim yönetiminin de düştüğünü söyledi.

Sürekli kurumsallıktan bahseden şirket yetkililerinin atılan imzaların arkasında durmayarak kendileri ile çeliştiklerini söyleyen Oktay, sendika olarak şimdiye kadar meseleyi Petkim içinde çözme niyetinde olduklarını, fakat bu umursamaz tutumlarının devam etmesi durumunda basın ve kamuoyu ile paylaşabilecekleri çok şey olduğunu belirtti.

Durumda bir değişme olmazsa eylemlerin bayramdan sonra da artarak devam edeceği açıklanarak 2 saat gecikmeli olarak iş başı yapıldı.

 

 

 

 

Yıldız Entegre işçileri mücadeleye devam ediyor

 

Eylemlerine ara vermeden devam eden Yıldız Entegre işçileri sendika ağalarına ve sermayeye karşı eylemlerine devam ediyorlar.

Yıldız Entegre işçileri 25 Temmuz’da fabrika önünde Cuma namazı kılarak patronlarla aynı mescide girmediler. Fabrikanın girişinde, turnikelerin önünde biraraya gelen sabah ve akşam vardiyası işçileri Cuma namazı kılarak eyleme geçtiler. Cuma namazı çıkışında ise namazdan geç çıkan fabrikanın genel müdürü Ahmet Akpınar ve fabrikanın sahibi Fehmi Yıldız’ı yuhaladılar.

Fabrika içinde ve dışında işçiler karşılıklı sloganlar atarak, ıslıklarla ve alkışlarla eylemi devam ettirdiler. “Yılgınlık yok direniş var!”, “Satılık sendika istemiyoruz!” sloganlarını sıkça atan işçiler her zaman olduğu gibi büyük bir enerjiyle eylemlerini bitirdiler.

Eylem sonunda ise Ağaç-İş Sendikası Kocaeli Şube Başkanı Şener Furuncu genel merkezin işçilerin en düşük maaşının 1200 lira olduğu iddialarının yalan olduğunu ve işçilerin bordrolarına bakmalarının yeterli olduğunu söyledi. Ayrıca işçiler bordrolarını basına göstererek zam almadıklarını söylediler.

Eylem bitmeden önce ise sınıf devrimcileri 50 tane Kızıl Bayrak gazetesini işçilere ulaştırarak Yıldız Entegre işçilerinin sesinin Kızıl Bayrak aracılığıyla daha gür çıkacağını ifade ettiler.

Kızıl Bayrak / Kocaeli

 
§