6 Şubat 2015
Sayı: KB 2015/05

Metal grevi aynasında Greif dersleri
Dün Kavel'di bugün Greif...
Ya işgal ve direnişle MESS'i ezeriz, ya da boyun eğer sürünürüz!
Metal işçisi MESS'i ezecek, düzenlerini de yıkacak güçtedir!
48. yılında DİSK tarihinin aynasında iki seçenek!
Kazanana kadar GREV!
Gebze'de metal grevi üzerine gözlemler
Sınıfın cendereden çıkış arayışının güçlü ifadesi
Gebze'de patlamaya hazır üç volkan var
Yasağa karşı işgal, grev, direniş!
Metal işçisi eskisi gibi olmayacak!
Geçiş sürecinde sermaye düzeni
Teslimiyetten direnişe - Tülin Öngen
Ankara’da “İşgal, grev, direniş” panel-forumu
Almanya’da metal işçilerinin uyarı grevleri
Irkçılığa geçit yok!
İsrail ve İran’ın Suriye savaşı
Dünyadan eylem ve grevler
Emekçi kadın çalışması ve yayınlar
Sermayeye ucuz işçi olmayacak, ucuz iş-gücü doğurmayacağız!
Barikatlarınızı tanımıyoruz!
Kafesin bu yan
Almanya’da emekçi kadın toplantısı
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Yasağa karşı işgal, grev, direniş!

 

Metal grevinin AKP eliyle yasaklanmasının ardından Birleşik Metal-İş yönetiminin fiili-meşru mücadeleden kaçan tutumuna rağmen metal işçileri işgal, grev, direniş silahını kullandılar.

Ejot Tezmak, Paksan ve Demisaş fabrikalarında işçiler yasağa karşı grev yaparak mücadele kararlılıklarını gösterdiler.

Ejot Tezmak’ta yasağa karşı işgal!

İstanbul Gaziosmanpaşa’da kurulu Ejot Tezmak fabrikasında Birleşik Metal-İş üyesi işçiler, grev yasağına karşı yürünmesi gereken yolu gösterdi.

Metalde grev ateşinin 29 Ocak sabahı ilk yakıldığı bu fabrikada, grevci işçileri aralarında MİB’in de olduğu kurumlar yalnız bırakmadı.

“İşgal grev direniş!” sloganını haykıran Ejot Tezmak işçileri komiteler ve toplantılarla hareket ederken kararlılıklarını ortaya koydular.

Fabrika önünde gece boyunca nöbet tutan işçilere grevin ikinci gününde GOP BDSP, Kızıl Bayrak Ejot Tezmak grevi özel sayısını ulaştırdı.

30 Ocak’ta grev yasağı alınması üzerine, dinlenmek için evlerine giden bütün işçiler fabrikaya döndü. Fabrika önünde coşkulu sloganlarla bekleyen işçiler yasağı tanımayacaklarını “Grev yoksa üretim de yok!”, “İşgal grev direniş!” sloganlarıyla dile getirdi.

Fabrika işgali

İşçiler grev yasağı karşısında 30 Ocak akşam saatlerinde fabrikayı işgal ettiler. İşgal eyleminin ardından destek için fabrika önüne gelenlerin sayısı arttı.

İşçiler 31 Ocak’ta Başkanlar Kurulu toplantısının ardından yapılan açıklamayla işgal eylemini sonlandırdıklarını duyurdular.

Fabrikanın ön ve arka kapısındaki çadırlarda 4’er nöbetçi bırakan işçiler akşam evlerine dağıldılar. Buna rağmen mücadeleyi bırakmayan Ejot işçileri fabrikada üretim yapmayarak Ejot patronuna ‘Ya MESS’ten ayrılır sözleşme imzalarsın ya da fabrikayı kapatırsın’ mesajı verdiler.

Patrona kararlılıklarını göstermek için fabrikadaki 83 işçiden emekliliğe hak kazanan ve 15 yılını dolduran 40 işçi istifa başvurusuyla fabrikadan ayrılmaya hazır olduklarını duyurdular. İşçilerin bu hamlesi Ejot patronu üzerinde önemli bir etki yarattı.

1 Şubat akşamı Birleşik Metal-İş İstanbul 2 No’lu Şube Başkanı Yılmaz Bayram’la fabrikada toplantı yapan işçiler ertesi gün Başkanlar Kurulu kararı doğrultusunda fabrikaya gireceklerini ancak üretim yapmayacaklarını belirttiler.

2 Şubat’ta fabrikaya giren işçiler üretim yapmadılar. Ertesi gün de üretim yapmayan işçiler Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu’nun şirket yönetimiyle yaptığı toplantının ardından vardiyalar halinde fabrikaya gelmeye başladılar.

Paksan’da direniş masaya oturttu

İstanbul Bağcılar’da kurulu Paksan Makina’da işçiler 29 Ocak sabahı MİB ve çok sayıda kurumun desteğiyle greve başladılar.

Grevin 2. gününde de kararlılıklarını haykıran işçiler çocuklarını da grev alanına getirdi. Grevin yasaklanması karşısında içeri girilse dahi üretim yapmayacaklarını kararlılıkla dile getiren işçiler fabrikayı işgal ettiler.

Akşama kadar süren işgal eyleminin ardından işçiler işgali sonlandırarak çadırdaki bekleyişlerini sürdürdüler.

İşçiler 1 Şubat’ta gerçekleştirdikleri toplantıyla Başkanlar Kurulu’nun aldığı karar nedeniyle fabrikaya girmeyi ancak üretim yapmamayı kararlaştırdılar. Adnan Serdaroğlu işçilerin üretim yapmadığı fabrikaya giderek toplantı yaptı.

3 Şubat akşamı sendika ve Paksan yönetimi arasında yapılan toplantıda 2 yıllık protokol üzerinde anlaşmaya varıldığı belirtildi. Sözlü olarak yapılan protokole göre, ilk 6 ay için seyyanen, saat ücreti 10 liranın altında olan işçilere net 190 TL, saat ücreti 10 liranın üzerinde olan işçilere net 175 TL zam; ikinci, üçüncü ve dördüncü 6 ay için ise enflasyon oranının üzerine artı yüzde 2 zam yapılacağı ifade edildi.

Demisaş işçisi üretmedi!

Grev yasağının ardından yüzlerce işçinin üretime geçmediği fabrikalardan biri de Bilecik’te kurulu Demisaş oldu.

2 Şubat günü fabrikaya gelen yüzlerce işçi makinelerin başına geçti fakat üretime başlamayı reddetti.

2 Şubat akşamı Birleşik Metal-İş yöneticilerinin katılımıyla fabrika içerisinde yürüyüş gerçekleştiren işçiler üretime başlanmasını isteyen patronun bu talebini reddettiler. Fabrikanın MESS’ten ayrılıp sendikayla sözleşme yapmasını isteyen 500’e yakın işçi 3 Şubat’ta patron tarafından 3 günlük izne çıkarıldı.

 

 

 

 

BDSP’den Ejot işgaliyle dayanışma

 

Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu (BDSP), grev yasağına karşı fabrikalarını işgal eden Birleşik Metal-İş üyesi Ejot Tezmak işçilerini 31 Ocak akşamı ziyaret etti.

Gaziosmanpaşa’da kurulu fabrika önündeki grev çadırına yürüyen sınıf devrimcileri “Ejot işçisi yalnız değildir!”, “İşgal grev direniş!” sloganlarını atarken yemekhaneden çıkan işçiler de sloganlarla kapı önüne gelerek sınıf devrimcilerini karşıladı.

Fabrika önünde konuşma yapan BDSP temsilcisi, Greif işçilerinin de işgal, grev, direnişle yasal ve icazetçi anlayışa karşı mücadele ettiğini hatırlatarak aynı yolu izleyen Ejot işçilerinin mücadelesini selamladı. Başından itibaren metal işçilerinin grevini kendi grevleri olarak gördüklerini söyleyen BDSP temsilcisi, Ejot işçilerinin yasaklara karşı işgal yolunu kuşanarak şimdiden kazandığını ifade etti.

BDSP temsilcisi, Ejot işçilerini “Kavel’den Greif’e... İşgal, grev, direniş” gecesine davet etti. BDSP temsilcisi sözlerini “İşgal, grev, direniş” diyerek sonlandırdı.

Ejot Tezmak İşyeri Baştemsilcisi İlker Tetik ise desteğe gelen sınıf devrimcilerini selamladı. Tetik, BDSP gibi kendilerine destek veren emek dostlarına teşekkür etti. Ardından Türk Metal üyesi bir MİB’li söz alarak grev ve işgal gerçekleştiren metal işçilerini selamladı. Grev silahını kuşanan işçilerin Türk Metal üyesi metal işçilerine de umut verdiğini ve kendi çalıştığı fabrikada da işçilerin grev sürecini takip ettiğini söyledi. Grev ve işgal silahını kuşanan metal işçilerinin kendilerine yol gösterdiğini ifade eden işçi, kendi bulundukları fabrikada da işgal, grev, direniş bakışıyla mücadeleyi büyüteceklerini ifade etti.

Kızıl Bayrak / Gaziosmanpaşa

 

 

 

 

 

Direnen işçiler selamlandı

 

BDSP, DGB ve DLB grev yasağına karşı 31 Ocak’ta Ankara’da sokağa çıktı. Yüksel Caddesi İnsan Hakları Anıtı önünde yapılan basın açıklamasında ‘Grev yasağını tanımıyoruz! Genel grev genel direniş!’ pankartı açıldı.

Basın açıklamasında metal sektöründe yaşanan hareketliliğin önemine vurgu yapıldı ve grevin sermaye cephesinde yarattığı tedirginliğe dikkat çekildi. İşçilerin haklı mücadelesini ezmek için sermaye hükümeti AKP’nin grevi ertelemesinin burjuvazi açısından bir ‘sınıf dayanışması’ olduğu vurgulanan açıklamada, Ejot Tezmak işçileri başta olmak üzere metal işçilerinin kararlılığı selamlandı. Eylem boyunca ‘İşgal, grev, direniş!’ sloganları haykırıldı.

Kızıl Bayrak / Ankara

 
§