6 Şubat 2015
Sayı: KB 2015/05

Metal grevi aynasında Greif dersleri
Dün Kavel'di bugün Greif...
Ya işgal ve direnişle MESS'i ezeriz, ya da boyun eğer sürünürüz!
Metal işçisi MESS'i ezecek, düzenlerini de yıkacak güçtedir!
48. yılında DİSK tarihinin aynasında iki seçenek!
Kazanana kadar GREV!
Gebze'de metal grevi üzerine gözlemler
Sınıfın cendereden çıkış arayışının güçlü ifadesi
Gebze'de patlamaya hazır üç volkan var
Yasağa karşı işgal, grev, direniş!
Metal işçisi eskisi gibi olmayacak!
Geçiş sürecinde sermaye düzeni
Teslimiyetten direnişe - Tülin Öngen
Ankara’da “İşgal, grev, direniş” panel-forumu
Almanya’da metal işçilerinin uyarı grevleri
Irkçılığa geçit yok!
İsrail ve İran’ın Suriye savaşı
Dünyadan eylem ve grevler
Emekçi kadın çalışması ve yayınlar
Sermayeye ucuz işçi olmayacak, ucuz iş-gücü doğurmayacağız!
Barikatlarınızı tanımıyoruz!
Kafesin bu yan
Almanya’da emekçi kadın toplantısı
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Irkçılığa geçit yok!

 

Irkçı ‘Almanya için Alternatif (AfD) Partisi’nin Bremen’de 1 Şubat günü gerçekleştirdiği kongre 10 bini aşkın kişinin katılımıyla protesto edildi. Türkiyeli göçmen örgütlerinin de aralarında bulunduğu çeşitli siyasi yapı, sendika ve demokratik kitle örgütleri, AfD Kongresi’ni protesto etmek için kent merkezindeki Am Brill kavşağında toplanarak ırkçı-şovenist partinin kongresinin yapıldığı Maritim Oteli önüne yürüdü.

Eylemciler, otel balkonundan kendilerini izleyen AfD’lileri yuhalayarak “Buradan defolun, bölgemizde ırkçıları istemiyoruz” şeklinde sloganlar attı. Zaman zaman AfD’liler ile kitle arasında gerginlik yaşanırken Alman polisi, ırkçıları koruma altına aldı.

Leipzig cesaret gösteriyor”

Almanya’da, güç kaybeden ırkçı PEGIDA çetesinin Leipzig’de yapmak istediği gövde gösterisi hezimetle sonuçlandı. 15 bin kişinin katılması beklenen ırkçı Legida eylemine sadece bin 500 kişi katılırken göçmen karşıtlarının protesto edildiği eylemlerde ise 5 bini aşkın kişi yer aldı.

Leipzig Augustusplatz'da toplanan çeteler, iktidardaki CDU’nun Sachsen Eyalet Başbakanı Stanislaw Tillich‘in “İslam Almanya’ya ait değil” sözlerini hatırlatarak, bir kez daha ırkçı konuşmalar gerçekleştirdi ve özellikle Müslümanların ülkeye girişinin yasaklanmasını istediler.

Legida çetelerini protesto eden 5 bini aşkın kişi ise Augustusplatz çevresindeki 9 ayrı noktada “Leipzig cesaret gösteriyor” şiarıyla eylem yaptılar. Irkçı grupların sataşmaları üzerine zaman zaman iki kitle arasında gerginlik yaşanırken 2 bini aşkın polis, çeteleri koruma altına aldı.

Viyana ve Berlin’de PEGIDA protesto

3 Şubat günü Avusturya’nın başkenti Viyana’da Museumquartier Meydanı’nda toplanan binlerce kişi Stefanplatz Meydanı’na yürüyerek PEGIDA çetesini protesto etti. “Irkçılığa ve şiddete hayır” ve “Irkçılar dışarı” sloganlarının atıldığı eylemde ırkçılık ve göçmen düşmanlığı kınandı.

Yaklaşık 300 kişilik PEGIDA yanlısı ise Avusturya bayrakları ve üzerinde “Avrupa’nın İslamlaşmasını durdurun” yazılı pankartlar taşıdı. Eyleme katılan ırkçıların Nazi işaretleri yapması da dikkat çekti.

Almanya’nın başkenti Berlin’de de ırkçılığa karşı eylem yapıldı. Brandenburg Kapısı’nın önünde toplanan yaklaşık 500 kişi “İnsan hakları evrenseldir, sadece Avrupa için değildir”, “Irkçılığı durdurun, insan haklarını koruyun” ve “Irkçılıkla her seviyede savaşacağız” yazılı dövizler taşıyarak Başbakanlık binası önüne yürüdü. Yürüyüş sırasında neo-nazi örgüt NSU’yu kınayan sloganlar atan kitle çeteler tarafından katledilen 10 kişinin isimlerini saydı.

PEGIDA’nın Berlin uzantısı BAERGIDA ise 100 kişinin katılımıyla tren garı önünde gösteri düzenledi.

 

 

 

 

Frankfurt’ta PEGIDA’ya
kitlesel yanıt!

 

Neonazilerin yeni versiyonu PEGIDA, bir süredir Dresden’den başlayıp Almanya’nın diğer kentlerine yaymak istedikleri ırkçı gösterilerinden birini de 2 Şubat Pazartesi günü Frankfurt’ta yapmak istedi.

Sayıları 50’yi geçmeyen faşistleri, Hauptwache’de toplanan binlerce anti-faşist saatlerce protesto etti.

Polisin yoğun önlem alarak faşistleri koruduğu eylemde, zaman zaman polisle gerginlik yaşandı. Anti-faşist kitlenin yer yer yumurta vb. cisimleri faşistlere fırlattığı anlarda polis biber gazı kullanarak gözaltı yaptı.

Sık sık “Naziler dışarı!”, “Yaşasın enternasyonal dayanışma!” sloganlarının atıldığı eyleme Türkiyeli örgütlerden BİR-KAR ve ATİK de flamalarıyla katıldı.

BİR-KAR çalışanları, Türkiye’de greve çıkan 15 bin metal işçisinin sesini, dağıttığı Almanca bildiriler ve taşıdığı dövizlerle eyleme taşırken, aynı zamanda bu alana yakın bir yerde MLPD’nin her Pazartesi yapmayı sürdürdüğü "Motagsdemo" eyleminde de Türkiye’deki metal grevi ve Almanya’daki uyarı grevlerine ilişkin bir konuşma yapıldı.

PEGIDA parolası ile kendilerini meşrulaştırmaya çalışan Neonazilere, bu kitlesel ve militan eylemle iyi bir cevap da Frankfurt’ta verilmiş oldu.

Faşistlerin polis korumasında bir saat sonra eylemlerini sona erdirmelerinin ardından anti-faşist kitle de dağıldı.

Frankfurt’ta PEGIDA’ya karşı eylemler her Pazartesi saat 17.00-20.00 arası Hauptwache’de yapılmaya devam edecek.

Kızıl Bayrak / Frankfurt

 
§