6 Şubat 2015
Sayı: KB 2015/05

Metal grevi aynasında Greif dersleri
Dün Kavel'di bugün Greif...
Ya işgal ve direnişle MESS'i ezeriz, ya da boyun eğer sürünürüz!
Metal işçisi MESS'i ezecek, düzenlerini de yıkacak güçtedir!
48. yılında DİSK tarihinin aynasında iki seçenek!
Kazanana kadar GREV!
Gebze'de metal grevi üzerine gözlemler
Sınıfın cendereden çıkış arayışının güçlü ifadesi
Gebze'de patlamaya hazır üç volkan var
Yasağa karşı işgal, grev, direniş!
Metal işçisi eskisi gibi olmayacak!
Geçiş sürecinde sermaye düzeni
Teslimiyetten direnişe - Tülin Öngen
Ankara’da “İşgal, grev, direniş” panel-forumu
Almanya’da metal işçilerinin uyarı grevleri
Irkçılığa geçit yok!
İsrail ve İran’ın Suriye savaşı
Dünyadan eylem ve grevler
Emekçi kadın çalışması ve yayınlar
Sermayeye ucuz işçi olmayacak, ucuz iş-gücü doğurmayacağız!
Barikatlarınızı tanımıyoruz!
Kafesin bu yan
Almanya’da emekçi kadın toplantısı
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Almanya’da emekçi kadın toplantısı

 

Almanya’nın çeşitli kentlerinden emekçi kadınlar 31 Ocak-1 Şubat tarihlerinde gerçekleştirdikleri toplantıyla yurtdışında emekçi kadın çalışmasını örgütlemeye çalışmanın sorunlarını tartıştı. Toplantı iki gün boyunca oldukça yoğun ve verimli tartışmalara sahne oldu.

Toplantıda oldukça yaratıcı öneriler sunulurken önemli kararlar alındı. Sıcak ve coşkulu bir atmosferde gerçekleşen toplantının en dikkate değer yanı, tüm katılımcıların tartışmalara aktif biçimde katılması ve çalışma için belirgin bir istek duymasıydı. Bu, görev alma ve sorumlulukların paylaşımında da gözlendi.

Toplantı, katılımcıların kendilerini tanıtmaları ve toplantıdan neler beklediklerini anlatmalarıyla başladı. Ardından

- Yurtdışında emekçi kadın ve eğitim sorunu

- İdeolojik donanım sorunu ve önemi

- Yurtdışında emekçi kadın çalışması ve çalışmanın sorunları

- Çalışmanın araçları, biçimleri ve tarzı

 başlıkları dört ayrı oturum halinde tartışıldı.

Enternasyonal Emekçi Kadın Komisyonu kuruldu

Bu amaçla önden ifade edilen eğilimler dikkate alınarak konulara ilişkin sunum yapmaları için 4 ayrı çalışma grubu oluşturuldu. Her çalışma grubu kısa süreli de olsa kendi aralarında bir hazırlık yaptı. Sonra, her konuya ilişkin sunumlara geçildi.

Grupların tümü de konularına ilişkin başarılı sunumlar yaptılar. Bu zeminde verimli tartışmalar yürütüldü. Emekçi kadınlar görüş, düşünce ve önerilerini dile getirdiler.

İkinci günkü çalışmada ilk elden sağlıklı ve doyurucu bir merkezi önderliğin mutlak koşul olduğunun altı çizildi. Toplantıda daha çok inisiyatifli ve yeterliliği olan yerel çalışmanın sorunları üzerinde duruldu. Bu konuda olumlu deneyimlerden hareketle öneriler sunuldu. İnisiyatif almanın da sağladığı itilimle bu konudaki heyecan göze çarptı.

Toplantının son bölümü ise kısa ve uzun dönemde yapılacak politik ve pratik çalışmalara dair bazı kararların alınmasına ayrıldı.

Genel eğilim gözetilerek çalışmanın bundan sonra Enternasyonal Emekçi Kadın Komisyonu adı altında yürütülmesi, çalışmanın aracı olarak Almanca ve Türkçe olarak bir bülten çıkartılması, mümkün olan her yerde 8 Mart Emekçi Kadınlar Günü etkinliklerinin düzenlenmesi toplantıda alınan başlıca kararlardı.

Her anına emekçi kadın inisiyatifinin damgasını vurduğu, verimli tartışma ve değerlendirmelerin yapıldığı toplantı başarıyla tamamlandı.

Kızıl Bayrak / Almanya

 

 

 

 

“Bu dava bizim için kapanmayacak”

 

Cumartesi Anneleri, 31 Ocak’ta gerçekleştirilen 514. hafta eyleminde 2001 yılının Ocak ayında kaybedilen Serdar Tanış ve Ebubekir Deniz’in akıbetini sordu.

Eylemde söz alan Cemil Kırbayır’ın abisi Mikail Kırbayır, 20 yılı aşkın zamandır Galatasaray Meydanı’nı kendilerine mesken ettiklerini belirterek 35 yıldır adalet arayışı içerisinde olduklarını söyledi.

Ebubekir Deniz’in yakını Mehmet Deniz ise Kürtçe yaptığı konuşmasında 15 yıldır başvurmadıkları yer kalmadığını söyledi.

Serdar Tanış’ın babası Şuayip Tanış ise Serdar’ın JİTEM'ci Levent Ersöz tarafından tehdit aldığını ve kendisiyle konuşmak için Silopi Jandarma Komutanlığı’na gittiğini bir daha geri dönemediğini söyledi.

Şuayip Tanış’ın kardeşi Avukat Hakim Tanış, Dargeçit’te kemiklerin olduğu bilinen bir bölgenin açılması için defalarca kazı talep ettiklerini ancak taleplerin her defasında geri çevrildiğini söyledi.

Cumartesi Anneleri adına basın açıklamasını Sibel Uzun okudu. HADEP’in Silopi’de ilçe teşkilatı açması için çalışma yapan Serdar Tanış’ın Şırnak İl Jandarma Alay Komutanı General Levent Ersöz ve Silopi İlçe Jandarma Karakol Komutanı Yüzbaşı Süleyman Can tarafından tehdit edildiğini söyleyen Uzun, Tanış'la Ebubekir Deniz'in kaybedilmesi ile ilgili bilgileri paylaştı.

Eyleme, Emekçi Kadın Komisyonları da destek verdi.

Kızıl Bayrak / İstanbul

 

 

 

 

450 çocuk hapishaneye mahkum

 

Sermaye devletinin cezaevi politikaları sadece siyasi tutsakları değil çocukların da yaşam hakkını gasp ediyor.

AKP’nin Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, anneleri cezaevinde bulunan 0-6 yaş arasındaki çocukların yasa gereği onların yanında kalabildiğini hatırlatarak, “Gönlümüz arzu etmez bir çocuğun ve annesinin cezaevinde olmasına ancak böyle de bir gerçeğimiz var. Şu anda cezaevlerinde 450 civarında annesiyle kalan çocuk var” itirafında bulundu.

Bozdağ, “Dışarıda kendilerini koruyacak kimsesi olmadığı için annesinin yanında cezaevinde kalan kaç çocuk var? Buna ilişkin bir düzenleme düşünüyor musunuz” sorusu üzerine, “Şu anda cezaevlerinde 0-6 yaş grubu arasında çocuklardan bazıları annelerinin yanında kalıyorlar. Yasa da buna izin veriyor. Gönlümüz arzu etmez bir çocuğun ve annesinin cezaevinde olmasına ancak böyle de bir gerçeğimiz var” yanıtını verdi.

 
§