11 Mart 2016
Sayı: KB 2016/10

Kölelik düzenine geçit verme!
Rant kavgası, iktidar dalaşı, kriz, saldırganlık
Cerattepe direnişi ve AKP'nin korkusu!
Newroz çağrısını her alanda yükseltelim!
Kirli savaş devam ediyor: Sırada "kentsel dönüşüm" saldırısı var
Metal işçileri ek zam talebi ve saldırılara karşı alanlara çıktı
Renault işçisi yenildi mi?
Kazanmak için genel grev!
“Yarım devrim yapanlar kendi mezarını kazarlar!”
Türkiye A.Ş. ve işçi sınıfı
İEKK: Mücadelede, direnişlerde, barikatlarda biz de varız!
Kürdistan’da 8 Mart eylemleri
Kadınlardan 8 Mart eylemleri
Sermaye düzeninden soracak hesabımız var!
Mücadele tarihinden: TEKEL Direnişi
Meslek liseliler sınıfın parçasıdır!
Sınavlarınız sizin olsun, Berkinler gelecek!
Bu mücadele gelecek mücadelesidir
Bahar: Katliamların ve direnişlerin mevsimi
Ateşkes, görüşmeler, çatışmalar…
Proletarayanın büyük öğretmeni Karl Marks'ı okumanın ve silahlarıyla kuşanmanın tam zamanıdır
TKİP: Newroz'un isyan ateşini körükle!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Kürdistan’da 8 Mart eylemleri

 

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü vesilesiyle Kürdistan’ın pek çok yerinde 6 Mart günü eylem ve etkinlikler düzenlendi.

Diyarbakır’ın Çınar ilçesi Hucettî (Başaklı) köyünde yapılan etkinlikte Çınar Belediyesi Çocuk Erbane Grubu müzik dinletisi sundu.

DBP Çınar İlçe Eşbaşkanı Hayat Akyol, süren kirli savaşa ve Kürt kadınlarının direnişine değindi.

Bağlar ilçesinde ise mahalle meclisleri, 3 ayrı koldan yürüyüşle Şehit Şamil Parkı'nda bir araya gelerek, Diyarbakır E Tipi Hapishanesi'ne yürümek istedi. Polis tarafından engellenen kadınlar parkta halay çekti. Yürüyüşün polis tarafından engellenmesi düzenlenen basın açıklamasıyla protesto edildi.

Bismil'de Kongreya Jinên Azad (KJA) tarafından düzenlenen etkinliğe, binlerce kadın yöresel kıyafetiyle katıldı. Kadınlar, Paris ve Silopi'de katledilen Kürt kadın siyasetçilerin fotoğraflarını ve dövizler taşıdı.

Dersim'de de Sanat Sokağı'nda bir araya gelen kadınlar, Yeraltı Çarşısı'na yürüdü. Katledilen kadınların fotoğrafları taşınırken Özgürlük Meydanı boyunca bulunan ağaçlara da farklı tarihlerde devlet tarafından katledilen kadınların resimleri asıldı.

HDP Grup Başkanvekili Çağlar Demirel ise '38 Dersim katliamı ve Cizre, Sur’daki katliamlara değindi. Konuşmaların ardından Asri Mezarlığı'na gelen kadınlar, Sakine Cansız ve farklı tarihlerde katledilen kadınların mezarlarına karanfiller bıraktı.

Van’ın Çatak ilçesinde KJA tarafından panel düzenlendi. Yapılan saygı duruşunun ardından panelde konuşan sosyolog Hava Derya, “8 Mart, kadınlarımızın çıplak bedenlerini sokak ortasında teşhir eden zihniyete karşı sesimizi ve mücadelemizi yükseltme günüdür” dedi.

Muş’un Bulanık ilçesinde de, DBP ilçe binası önünde KJA tarafından gerçekleştirilen etkinliğe yüzlerce kadın katıldı. Saygı duruşu ve konuşmaların ardından sinevizyon gösterimi yapıldı.

Bitlis’in Norşîn (Güroymak) ilçesinde KJA tarafından Kültür Merkezi'nde şölen ve sinevizyon gösterimi düzenlendi. Saygı duruşunun ardından konuşan KJA çalışanı Gülüstan Yıldız, “Kadınlar önderliği ve özgürlüğü için direniyor” şiarı ile alanlara çıktıklarını kaydederek, kadının rengini her yere taşıyacaklarını söyledi.

KJA Urfa bileşenleri tarafından Viranşehir ilçesinde düzenlenmek istenen miting, Urfa Valiliği'nin "yasak" kararı nedeniyle engellendi. Miting için kurulmak istenen sahneye izin vermeyen polis, sabah saatlerinden itibaren ilçeyi zırhlı araçlarla ablukaya aldı. Tüm engellemelere rağmen sokaklara inen yüzlerce kadın, DBP ilçe binası önünde bir araya geldi, Özgecan Aslan ve Paris'te katledilen 3 Kürt kadın siyasetçinin fotoğraflarını taşıdılar. HDP İlçe Eşbaşkanı Ayşe Sürücü, kirli savaş politikalarının en çok kadınları hedef aldığını hatırlatarak direnişe vurgu yaptı. Açıklamanın ardından Yeni Mezarlığa geçilerek, devlet ve IŞİD çetelerinin saldırılarında yaşamını yitiren kadınların mezarları ziyaret edildi, mezarlara karanfil bırakıldı.

KJA Mardin bileşenleri Artuklu ilçesinde Diyarbakır Kapı'dan Cumhuriyet Meydanı'na kadar yürüyüş düzenledi. Kadınların yöresel kıyafetleriyle katıldığı yürüyüşte erbaneler çalınarak şarkılar söylendi.

KJA'lı kadınlar Mardin'in Midyat ilçesinde düzenlenecek yürüyüş öncesi HDP Midyat ilçe binası önünde bir araya geldi. Buradan yürüyüşe geçen kadınlar polis barikatı ile karşılaştı. Yürüyüşlerinin engellenmesi üzerine kadınların polis barikatı önündeki müzik dinletisi de engellendi. Bunun üzerine kadınlar engellemeleri basın açıklamasıyla protesto etti.

KJA Batman bileşenleri de, valiliğin "Kamu güvenliği ve esenliğinin tehlikede olması, yakın suç işleme tehlikesinin varlığı" gerekçesiyle 8 Mart mitingini yasaklamasını DBP Batman İl Örgütü binasında düzenlenen basın toplantısı ile protesto etti.

Şırnak’ın Silopi ilçesinde Eğitim Sen’li kadınlar basın açıklaması yaptı. “Direnen kadınla toplumu özgürleştireceğiz” pankartı ve “Kadının bedeni savaş meydanı değildir” dövizleri taşındı. Eğitim Sen Kadın Sekreteri Ceylan Uyar hukuksuz biçimde uygulanan “sokağa çıkma yasakları” ile abluka altına alınan kentlerde katliamların yaşandığına dikkat çekti.

Hakkari'nin Yüksekova (Gever) ilçesinde de KJA öncülüğünde yüzlerce kadın Eski Kışla Mahallesi'nden, Orman Şehitliği'ne yürüdü. Yürüyüşte Öcalan ile, yaşamını yitiren HPG, YPG ve YPJ'lilerin posterleri ile KCK ve PKK bayrakları taşıyan kadınlar, sık sık "Şehîd namirin!", "Bijî Serok Apo!" sloganlarını attı. Ardından Orman Şehitliği'nde gerilla mezarları ziyaret edildi.

Hakkari'nin Şemzînan (Şemdinli) ilçesinde KJA bileşenleri tarafından kutlama etkinliği yapıldı. Etkinlikte yapılan konuşmalarda direnişe vurgu yapıldı.

 

 

 

 

Belediye işçilerinden 8 Mart eylemleri

 

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla 7 Mart günü Genel-İş, Tüm Bel Sen, TMMOB / Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Adana Şubeleri tarafından Seyhan Belediyesi önünde basın açıklaması gerçekleştirildi.

Açıklamada, “Bizler özgürlük tutkumuzla, bulunduğumuz her yerde bizi ezenlere, sömürenlere karşı güçlü ve örgütlü olarak her günü 8 Mart’a çevireceğiz. Kapitalizme ve erkek egemenliğine karşı; cinsiyetçiliğin, şiddetin, sömürünün, tacizin, tecavüzün tüm izlerini yeryüzünden silmek için tüm kadınları mücadeleye çağırıyoruz. Safımız evde, okulda, sokakta, işyerinde sömürü ve şiddete karşı birleşenlerin yanıdır” ifadelerine yer verildi.

DİSK’e bağlı Genel-İş İzmir Şubeleri de aynı gün Buca Belediyesi önünde eylem yaptı. Eylemde basın açıklaması okundu.




Kadın cinayetleri devam ediyor

 

Kadını köleleştiren çok yönlü uygulamaların sermaye iktidarı tarafından hayata geçirildiği son dönemde, kadın cinayetleri de artarak devam ediyor.

İzmir’in Karşıyaka İlçesi’nde 6 Mart gecesi Müzeyyen Neşeli, boşanma sürecinde oldukları kocasıyla birlikte açtıkları ve kendisinin yaşamını sürdürdüğü belirtilen işyerinde katledildi. Cinayet öncesinde eşlerin tartıştığı, Erbil Neşeli’nin ruhsatlı tabancasıyla eşini öldürdüğü bildirildi.

Katil, cinayetin ardından olay yerini terk ederken, daha sonra Örnekköy Polis Karakolu'na giderek teslim oldu.

Aynı gün İstanbul Ümraniye’deki kadın cinayetinde ise 27 yaşındaki Demet Karakaş, eşi Nurali Karakaş tarafından onlarca kez bıçaklanarak katledildi. Cinayetin ardından Nurali Karakaş’ın teslim olduğu bildirildi.

8 Mart sabah saatlerinde ise İzmir’in Buca İlçesi’nde emekli 62 yaşındaki A.İ. iddiaya göre ilişki yaşadığı 47 yaşındaki Nermin Akçay'ı çıkan tartışmada bıçakladı. Aynı gün, A.İ. polise teslim oldu. Gözaltına alınan A.İ.'nin olayı anlatması üzerine eve giden polis, kadının cansız bedenini buldu.

 
§