11 Mart 2016
Sayı: KB 2016/10

Kölelik düzenine geçit verme!
Rant kavgası, iktidar dalaşı, kriz, saldırganlık
Cerattepe direnişi ve AKP'nin korkusu!
Newroz çağrısını her alanda yükseltelim!
Kirli savaş devam ediyor: Sırada "kentsel dönüşüm" saldırısı var
Metal işçileri ek zam talebi ve saldırılara karşı alanlara çıktı
Renault işçisi yenildi mi?
Kazanmak için genel grev!
“Yarım devrim yapanlar kendi mezarını kazarlar!”
Türkiye A.Ş. ve işçi sınıfı
İEKK: Mücadelede, direnişlerde, barikatlarda biz de varız!
Kürdistan’da 8 Mart eylemleri
Kadınlardan 8 Mart eylemleri
Sermaye düzeninden soracak hesabımız var!
Mücadele tarihinden: TEKEL Direnişi
Meslek liseliler sınıfın parçasıdır!
Sınavlarınız sizin olsun, Berkinler gelecek!
Bu mücadele gelecek mücadelesidir
Bahar: Katliamların ve direnişlerin mevsimi
Ateşkes, görüşmeler, çatışmalar…
Proletarayanın büyük öğretmeni Karl Marks'ı okumanın ve silahlarıyla kuşanmanın tam zamanıdır
TKİP: Newroz'un isyan ateşini körükle!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Sınavlarınız sizin olsun, Berkinler gelecek!

 

Hayatın kendisi bir sınav. Bu sınavda bizler sürekli eleniyoruz. Çünkü mantığını elemek üzere kurmuş sınavlar ve sistem kukla bireyler ihtiyacına yanıt arıyor.

A, B, C, D, E...

Şıklar koyuyorlar önümüze, alfabenin harfleri bizim etrafımızda çevrili parmaklıklara dönüyor. Bütün hayatımız bu sınavlara endeksli. İlköğretimden üniversiteye kadar uzanan eğitim öğretim döneminin her kademesinde elene elene YGS'ye geldik. “Dişimizi sıktık”, “tekrarlar yaptık”, “arkadaşlarımızla görüşmedik”, “uykusuz kaldık”, “arkadaş yok rakip var” dedik.

YGS turunda kimler yok peki?

A) Daha ilkokul sıralarında, Berrin. Sınav stresinden kaynaklı intihar ettirildi.

B) Oğuzhan Çalışkan. Staj yaptığı fabrikada öldürüldü.

C) Cansel Buse Kınalı. Tecavüze uğradıktan sonra “katledildi.”

D) 17 yaşında Rozerin Çukur, başından vurularak öldürüldü Sur'da.

E) Berkin Elvan, başından gaz fişeği ile vurularak öldürüldü.

F seçeneği

Tek bir yol var önümüzde. Sistemin eleyen çarkları arasında sıkışmak, bizim için bir gelecek değil. Bizim tek seçeneğimiz devrim!

Berkin Elvan'ın öldürülmesinin yıldönümünde verdiğimiz sözün arkasındayız. Berkin'e sözümüz devrim olacak! Berkin bizim isyanımızdır. Berkin bizim gelecek özlemimizdir. Özgürlük için, yaşanılabilir yarınlar için sokaklara döküldüğümüz Haziran Direnişi’mizdir. Bu direnişin bize emanetidir. Bu düzene kafa tutanların yüreğine atılmış direniş tohumlarıdır. “Bu daha başlangıç mücadeleye devam!” diyenlerin direnişiyle büyüyen bir fidandır. Ve elbette çocukların gönlünce koşturduğu çayırlarda, gölgesinde dinlendiği ölümsüz çınarlardan biri olacaktır.

Bu ülkenin egemenleri 14 yaşında komaya giren, 269 gün boyunca komada direnen, 15 yaşında 16 kilo ağırlığında hayata veda eden bir çocuğa savaş açtı. Bu savaş bu ülkenin onurlu ve vicdanlı insanlarına açılmış bir savaştı. Bu savaş bu zorbalık düzeni son bulsun diyenlere açılmış bir savaştı.

Onların savaş çağrılarının karşısında haykırıyoruz!

Öldüren, katleden, sömüren, eleyen sisteminiz sizin olsun! Sınavlarınız sizin olsun, Berkinler gelecek!

Devrimci Liseliler Birliği

 

 

 

 

8 Mart izlenimleri

 

“Her zaman erkek yoldaşlarımızla bu alanlarda var olacağız!”

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü için 6 Mart Pazar günü Taksim'de eyleme katıldık. Eylemimizde kadının kurtuluşunun devrimde olduğu vurgulandı ve kadınlara ''kadın erkek ele ele örgütlü mücadeleye'' denilerek mücadele çağrısı yapıldı. Bunun anlamlı olduğunu düşünüyorum. Ayrıca metal işçilerinin direnişi ve onların bizlere yol gösterici olduğunun vurgulanması önemliydi. Çevredeki insanların özellikle metal direnişi ve son dönemde saldırıya uğrayan Renault işçileri için atılan sloganlara ilgisi yoğundu. Aynı zamanda Kürdistan'da yaşanan olaylara, işçi ve emekçilere yapılan yoğun saldırılara, doğa talanına, cinsel, ulusal, sınıfsal sömürüye karşı atılan sloganlarla ve yapılan açıklamalarla ilgi çekildi. Görsel açıdan da zengin olan eylemde direnen kadınların portrelerinin yer alması, 8 Mart'ın tarihini ve kızıl olduğunu bir kez daha hepimize hatırlattı. New York'lu dokuma işçisi kadınlardan günümüze mücadelenin her yerde devam edeceğinin altı çizildi.

Bizler de “Kadın erkek el ele kızıl bir geleceğe” pankartıyla eylemde yer aldık. Liselerden üniversitelere tacizin, tecavüzün hakim olduğu ve meşrulaştırılmaya çalışıldığı bu sistemde bunların sorumlusunun devlet olduğunu ve hesabının sorulacağını bir kez daha haykırdık. Eylem boyunca polisin tacizlerine aldırış etmeden, sözünü çekinmeden söyleyen, devletin katliamcı yapısını teşhir eden bizler, bundan sonra da liselerimizden üniversitelere, fabrikalardan sanayi havzalarına kadar her yerde direnişin sesi olacağımızı; bugün Özgecanlar, Canseller, Haticeler için çıktığımız bu alanları yarın onlara dar edeceğimizi söylemiş olduk. Her zaman erkek yoldaşlarımızla bu alanlarda var olacağız.

Eyleme katılan bir üniversiteli

***

8 Martların ışığında örgütlenmemizi arttırmalıyız

 

6 Mart Pazar günü Taksim'de Dünya Emekçi Kadınlar Günü için yapılması planlanan yürüyüş tüm polis baskılarına rağmen başarıyla gerçekleşti. Kadın cinayetlerinin katlanarak arttığı, taciz ve tecavüzlerin meşrulaştırılmaya çalışıldığı bir atmosferde, kadının özgürlük mücadelesinin sınıf mücadelesi ile ilişkisi içinde vurgulanmasını ayrıca önemli buluyorum. Ajitasyon ve basın açıklaması, döviz ve pankartların oldukça yetkin hazırlanmış olduğunu düşünüyorum.

Kadına yönelik şiddetin liselere kadar inmesi, stajlarda yaşanan taciz olayları, Cansel Buse Kınalı' nın katledilmesi gibi nedenlerle artık liseli gençlik de yaşananlara karşı kayıtsız kalamamaya başladı. Öyle ki 8 Mart'a bir çok liselinin katılımı söz konusu olabildi. Tabi ki bu yeterli görülmemeli ve kadına yönelik şiddetin sistemle ilişkisi içinde kavranması için her alanda olduğu gibi liselerimizde de tartışma zeminleri yaratılmalıdır.

Eyleme katılan bir liseli

 

 

 

 

Ankara'da DLB faaliyeti

 

Ankara'da DLB'liler "Sınavlar sizin olsun, Berkinler gelecek!" şiarıyla 13 Mart günü örgütlenecek eylemin hazırlıklarını sürdürüyor. DLB'liler 8 Mart günü, Tuzluçayır Anadolu Lisesi'nin girişinde bildiri dağıtımı yaptı. Eylem afişlerini ve 8 Mart dolayısıyla Cansel’in ve Özgecan’ın katledilmesiyle ilgili dövizleri okulun girişine asan DLB’liler, öğrencilere de yaka kartları dağıttı.

Zafer Temel Lisesi'nde ise DLB'liler 8 Mart Emekçi Kadınlar Günü sebebiyle öğretmenlerine kızıl karanfiller dağıttılar.

DLB'liler Kızılay'da stand açarak liseli gençliği sınavsız üniversite için ve meslek liselilerin ek puanlarının kaldırılmasına karşı 13 Mart günü Yüksel Caddesi'ne çağırdı. 9 Mart günü ise 3 DLB'li gözaltına alındı.

 
§