11 Mart 2016
Sayı: KB 2016/10

Kölelik düzenine geçit verme!
Rant kavgası, iktidar dalaşı, kriz, saldırganlık
Cerattepe direnişi ve AKP'nin korkusu!
Newroz çağrısını her alanda yükseltelim!
Kirli savaş devam ediyor: Sırada "kentsel dönüşüm" saldırısı var
Metal işçileri ek zam talebi ve saldırılara karşı alanlara çıktı
Renault işçisi yenildi mi?
Kazanmak için genel grev!
“Yarım devrim yapanlar kendi mezarını kazarlar!”
Türkiye A.Ş. ve işçi sınıfı
İEKK: Mücadelede, direnişlerde, barikatlarda biz de varız!
Kürdistan’da 8 Mart eylemleri
Kadınlardan 8 Mart eylemleri
Sermaye düzeninden soracak hesabımız var!
Mücadele tarihinden: TEKEL Direnişi
Meslek liseliler sınıfın parçasıdır!
Sınavlarınız sizin olsun, Berkinler gelecek!
Bu mücadele gelecek mücadelesidir
Bahar: Katliamların ve direnişlerin mevsimi
Ateşkes, görüşmeler, çatışmalar…
Proletarayanın büyük öğretmeni Karl Marks'ı okumanın ve silahlarıyla kuşanmanın tam zamanıdır
TKİP: Newroz'un isyan ateşini körükle!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Kadınlardan 8 Mart eylemleri

 

6 Mart günü İzmir 8 Mart Platformu, Bornova Stadı önünden Bornova Meydanı’na yürüdü.

Kürtçe ve Türkçe okunan açıklamada Kürdistan'daki kirli savaşa karşı çıkıldı, kadın cinayetlerine dikkat çekildi. Taciz, tecavüz ve kadın cinayetlerinin düzen yargısı tarafından teşvik edildiği belirtilen açıklamada gericilik de teşhir edildi. Son olarak MKM Kadın Korosu sahne alırken halaylar çekildi.

Aynı gün Kadın Komünü, İstanbul'da Tünel'den Galatasaray Lisesi'ne yürüdü. Burada yapılan basın açıklamasında “1857 yılında New York’ta dokuma işçisi kadınların çalışma şartlarının düzeltilmesi adına mücadele edip, isimlerini tarihe kanla yazdıkları bir isyan günüdür 8 Mart! İşte bu nedenle karnaval değil, sömürü ve eşitsizliğe karşı bir isyan günüdür 8 Mart” ifadeleri yer aldı.

Kadıköy'de polis saldırısı

İstanbul 8 Mart Kadın Platformu’nun 6 Mart günü Kadıköy’de düzenlemek istediği mitinge polis saldırdı. Sabah saatlerinden itibaren Kadıköy polis ablukasına alınırken öğlene doğru mitingin yapılmak istendiği alana girmek isteyen kadınlara polis saldırarak gözaltı yaptı. Sonrasında kadınlar Kadıköy çarşı içinde yürüyüş yaparak Bahariye Caddesi'nde basın açıklaması yaptı. Açıklamanın ardından “sessiz dağılın” diyerek kitleyi taciz eden polis yüzlerce kişilik kitleyi takip ederek plastik mermilerle saldırdı. Ara sokaklarda da bir süre polis saldırısı sürerken sonrasında eylem sonlandırıldı.

8 Mart günü KESK İstanbul Kadın Meclisi'nin, Şişli Camisi'nin yanında yaptığı eylemde kadınlar halay çekti. Halayın ardından yapılan açıklamada “Kapitalizmin ve onun erkek egemen zihniyetinin yarattığı ekonomik, siyasal ve sosyal kuşatılmışlığı kırmak için buradayız” denildi. Devamında “AKP ve saray faşizminin kadınlara, işçi ve emekçilere, halklara ve doğaya yönelik saldırılarının artarak devam ettiği” söylenerek 7 Haziran seçimlerinden sonra boyutlanan kirli savaşa, katliamlara ve baskılara dikkat çekildi. Son olarak kreş hakkı, kirli savaşın durdurularak müzakere sürecine dönülmesi, Kadın Bakanlığı kurulması gibi talepler sıralandı.

İstanbul Kadın Avukat Dayanışması'nın, İstanbul Adliyesi önünde yaptığı basın açıklamasında kadın cinayetlerinin erkek egemen düzenin yargısı, polisi, savcısı eliyle devam ettirildiğini ve katillerin korunduğunu ifade edildi. Devamında kadın avukatların kreşten yoksun olduğu, tacizlere uğradıkları aktarıldı.

Taksim'de gerçekleştirilen 14. Feminist Gece Yürüyüşü'ne binlerce kadın katıldı, Fransız Kültür Merkezi önünden Tünel'e yüründü.

Yürüyüş sırasında kadına yönelik gerici anlayışları ve Kürdistan'da estirilen kirli savaşı teşhir eden dövizler de taşındı. İstanbul Feminist Kolektif adına Türkçe ve Kürtçe olarak yapılan basın açıklamasında kadın sorununun erkeklerden kaynaklandığı belirtilerek hükümetin kadınlara yönelik gerici politikaları teşhir edildi. Devamında kirli savaşın teşhir edildiği açıklamada erkek egemen sisteme karşı feminist mücadele vurgusu yapıldı.

Aynı saatlerde Emekçi Kadınlar'ın (EKA) Taksim Meydanı'na yapmak istediği yürüyüş polisin plastik mermi ve kalkanlı saldırısına uğradı.

İzmir 8 Mart Platformu, Alsancak Leman Kültür önünden Sevinç Pastanesi’ne yürüdü. Sevinç Pastanesi önünde yapılan konuşmalarda, Kürt illerinde “güvenlik operasyonu” adı altında bir savaş yürütüldüğü söylenerek bu savaşta en çok kadınların ve çocukların öldürüldüğüne dikkat çekildi. Konuşma, şiddete, cinayetlere, tecavüzlere karşı sokaklarda olmaya devam edecekleri söylenerek sonlandırıldı.

8 Mart Platformu’nun ardından İzmir’de bulunan feminist gruplar Gazi İlkokulu önünden Kıbrıs Şehitler Caddesi’ne doğru “Feminist Gece Yürüyüşü” düzenledi. Yürüyüşte sloganlarla kadın cinayetlerine, kadına yönelik hak ihlallerine dikkat çekildi. Yürüyüşün ardından kadınlar, kadın dayanışmasına ve AKP iktidarının gerici söylem ve saldırılarına, birlikte karşı durma çağrısı yaptı.

İzmir Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Kadın Meclisi ise Karşıyaka İzban önünden İş Bankası önüne yürüdü. Okunan basın açıklamasında 8 Mart'ın tarihçesi anlatılarak kadına yönelik gericilik, kirli savaş ve kadın emeğinin gaspına değinildi.

KESK ve DİSK'in Ankara'daki ortak eyleminde sınıfsal talepler ve kirli savaşa ilişkin dövizler taşındı. Açılış konuşmasının ardından basın açıklaması okundu.

DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu ise “Kadınlara, emekçilere, doğaya, Kürt halkına saldıranların düzeni yıkılana kadar mücadele sürecek. AKP'nin ve kapitalizmin yıkılmasıyla özgürleşeceğiz. Kadının özgürlüğü, insanın özgürlüğünün bir parçasıdır" dedi.

Kocaeli Kadın Platformu 8 Mart günü Dünya Bankası’ndan Cumhuriyet Parkı’na yürüdü.

Davul zurna eşliğinde ve sloganlarla Cumhuriyet Parkı’na gelindiğinde müzik dinletisi ve ardından basın açıklaması yapıldı. Basın metninde 8 Mart’ın tarihçesine değinilerek kadın cinayetlerinden, kadını eve hapseden yasalara kadar bir dizi konu ele alınarak çeşitli talepler dile getirildi. Eyleme yaklaşık 300 kişi katıldı.

Zonguldak Madenci Anıtı önünde toplanan sendikalar, gençlik örgütleri ve emekçi kadınlar sloganlarla valilik önüne yürüyerek burada açıklama yaptı.

Zonguldak Çatalağzı Termik Santrali’nde (ÇATES) taşeronluğa ve güvencesiz çalışmaya karşı iş bırakan ve yaklaşık 3 haftadır fabrika önünde direnişlerini sürdüren taşeron işçileri de eyleme destek olarak kortejin arkasından yürüyüşe katıldı. Bir BES emekçisi, işçilere ve işçilerle birlikte yürüyüşe katılan DGB’liye müdahale etmeye çalıştı. “Siz eyleminizi burada gerçekleştirin. Bugün kadınlar slogan atacak” sözleriyle işçileri susturmaya çalıştıktan sonra işçiler belli bir mesafeyle sloganlarıyla kadınlara destek vererek yürüyüşü sürdürdüler. Yaklaşık 150 kişinin katıldığı eylemde yapılan konuşmalarda erkek egemen zihniyetin teşhir edildiği vurgular öne çıkarken buna karşı mücadele çağrısı yapıldı.

 
§