25 Kasım 2016
Sayı: KB 2016/44

Ekonomik-sosyal kriz derinleşiyor
Gericiliğe rıza göstermiyor, direnişi seçiyoruz!
Yeni KHK’lar: Saldırı ve baskı paketleri!
Kürt halkına yönelik saldırılar sürüyor
Grev hakkına saldırıya OHAL kılıfı
Ne diplomasi, ne yargı: Tek yol direniş!
Her açıdan zor bir yıla giriyoruz
Petro-kimya sektöründe meslek hastalıkları
Düzenin çarkı işçi kanıyla dönüyor!
Şirvan’dan yansıyan katliam düzeni
Düzenin çok yönlü bunalımı ve devrim seçeneği
TKİP’nin 18. kuruluş yıldönümü etkinliği gerçekleşti
Ekim Devrimi aynasında yayınların önemi
Kapitalist dünya ekonomisinde kriz dinamikleri büyüyor
Emperyalist saldırganlıkta yeni bir döneme doğru
Marakeş Konferansı: Çevre tekellerin insafında!
Gençlik devrime, mücadeleye!
Üniversitelerde baskılar artıyor
“Direnişi seçiyoruz!”
Cumartesi Anneleri Hayrettin Eren’in akıbetini sordu
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Kürt halkına yönelik saldırılar sürüyor

 

Sermaye devletinin Kürt halkına yönelik sürdürdüğü kirli savaşın parçası olarak Kürdistan’da hayata geçirilen saldırılara yenileri eklendi.

Silopi’de belediye eşbaşkanları tutuklandı

Şırnak’ın Silopi İlçesi’ndeki Başverimli Beldesi’nin belediye eşbaşkanları Rabia Takas ve Tahir Aytış 23 Kasım’da tutuklandı.

Bir önceki gün gözaltına alınan Takas ve Aytış ile belediye çalışanları Abdülvahit Avar ve Haşim Bilgin, polisteki işlemlerin ardından savcılığa çıkarıldı. Avar ve Bilgin mahkeme tarafından serbest bırakılırken, belediye eşbaşkanları Takas ve Aytış “Örgüt üyesi olmak”, “Örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla tutuklandı.

Takas ve Aytış'ın tutuklanmasına, Newroz kutlamasında yaptıkları konuşma ve “YPS’lilere hendek kazımı için iş makinesi verdikleri” iddiası gerekçe gösterildi.

JİNHA muhabiri Aysel Işık tutuklandı

KHK ile kapatılan Jin Haber Ajansı’nın (JINHA) eski muhabiri Aysel Işık “örgüt üyesi” olmak suçlamasıyla 21 Kasım’da tutuklandı.

Şırnak Yeni Mahalle'de HDP Milletvekili Aycan İrmez ile birlikte bulunduğu esnada polisler tarafından gözaltına alınan Işık, zorla zırhlı araca bindirilerek götürüldü. Gözaltı sırasında İrmez ve avukatlar gözaltı kararını talep etse de polislerin kararı göstermediği belirtildi.

Şırnak Emniyet Müdürlüğü’ne götürülen Işık, daha sonra götürüldüğü savcılık tarafından tutuklanma istemiyle mahkemeye sevk edildi. Savcı, sosyal medya paylaşımları ve yaptığı haberleri gerekçe göstererek “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla Işık'ın tutuklanmasını talep ederken mahkeme de aynı gerekçeyle Işık hakkında tutuklama kararı verdi.

Van’da OHAL bahanesiyle her türlü eylem “yasak”

Türk sermaye devletinin Kürt halkına yönelik kirli savaşında yasaklar hayata geçirilmeye devam ediyor. Son olarak Van Valiliği OHAL’i bahane göstererek 21 Kasım tarihinden itibaren 10 gün süreyle her türlü eylemi yasakladı.

Büyükşehir Belediyesi Başkanı Bekir Kaya’nın tutuklandığı ve belediyeye kayyım atandığı şehirde, protestolara da polis saldırmıştı.

Valiliğin yaptığı açıklamada “huzur ve güvenlik” iddiasıyla yasak kararı alındığı belirtildi. OHAL Kanunu ile gerekçelendirilen yasak açıklamasında, şu ifadeler yer aldı:

2935 sayılı OHAL Kanunu’nun 11. maddesi (m) bendi gereğince, 2911 sayılı ‘Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’ kapsamında yapılacak olan her türlü yürüyüş, basın açıklaması, miting, çadır kurma, stant açma, oturma eylemi ve benzeri türdeki tüm eylem ve etkinlikler 21 Kasım 2016 tarihinden itibaren 10 gün süreyle yasaklanmıştır.”

Ahmet Türk ve Emin Irmak gözaltına alındı

Daha önce görevden alınan ve yerine kayyım atanan Mardin Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Ahmet Türk 21 Kasım’da gözaltına alındı. Türk’le birlikte Mardin merkez Artuklu ilçe Belediye Eşbaşkanı Emin Irmak’ın da gözaltına alındığı öğrenildi.

Mardin’de DBP’li 20 kişi tutuklandı

Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı’nın “PKK/KCK” adı altında başlattığı soruşturma kapsamında 19 Kasım’da DBP il ve ilçe binalarının yanı sıra pek çok adrese baskınlar yapıldı. Baskınlarda DBP’nin Derik, Nusaybin, Savur, Dargeçit, Ömerli, Mazıdağı ve Kızıltepe ilçe ve Mardin il binaları basıldı ve toplamda 31 kişi gözaltına alındı.

Gözaltılar adliyeye sevk edilirken, savcılık ifadeleri alınan 3 kişi adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı, 28 kişi ise tutuklama talebiyle mahkemeye çıkarıldı.

Mahkeme 8 kişinin daha adli kontrol şartıyla serbest bırakılmasına karar verirken DBP İl Eşbaşkanı Ahmet Eken’in de aralarında bulunduğu 20 kişinin ise tutuklanmasına karar verdi.

 

 

 

 

Burjuva devlet tüm aygıtlarıyla çürümüştür

 

15 Temmuz darbe girişiminin ardından sözde “FETÖ” gerekçesiyle başlatılan açığa alma, tutuklama ve yayın kapatma saldırıları ilerici ve devrimci güçleri hedef almaya devam ediyor. AKP iktidarı burjuva muhalefeti dahi susturmak için OHAL enstrümanını pervasızca kullanıyor.

Tüm bu saldırılar hayata geçirilirken, düzen kendi yasalarını bile hiçe sayıyor. Öyle ki, demokrasi cilasının görünür yüzü olan parlamento dahi tamamen işlevsiz hale getirilmiş durumda.

Öte yandan, mevcut gelişmeler burjuva devlet aygıtının gerçek yüzünü çok daha çıplak bir şekilde ortaya sermiş oldu. Dün sermaye devletinin “demokrasi” paketine sarıp uyguladığı saldırılar, “milletin oylarıyla seçilmiş” milletvekilleri tarafından parlamentoda sergilenen mizansenle hayat buluyordu. Bugün buna bile gerek duymuyorlar.

Burjuva parlamento gelinen yerde devre dışı bırakılarak, bütün kararlar dinci-faşist AKP iktidarı tarafından alınıyor; düzenin valisi, savcısı ve polisi de gereğini yapıyor.

Yani burjuvazinin diline pelesenk ettiği “demokrasi”, “bağımsız yargı”, “adalet” gibi söylemlerin koca bir aldatmaca olduğu bu süreçte çok daha net bir şekilde dışa vuruyor.

Hukuk, demokrasi, adalet söylemlerinin içi boş

Yaşananlar bir kez daha, sermaye düzeni koşullarında burjuva parlamentonun bir tiyatro sahnesinden ibaret olduğunu, burjuva hukukunun “adalet” anlayışının iktidardaki sınıf ve kliklere hizmet ettiğini ve kolluğun sadece iktidarın çıkarlarına hizmet ettiğini bir kez daha tüm çıplaklığıyla ortaya serdi.

Tüm bu olgular ışığında işçi ve emekçileri düzene karşı taraflaştırmak, bütün kurumlarıyla çürümüş ve kokuşmuş burjuva devlet aygıtına ve onun emekçilere dayattığı baskı, sömürü ve kölelik koşullarına karşı mücadeleyi büyütmek, içerisinden geçtiğimiz günlerde çok daha yakıcı bir hal almış bulunuyor.

 
§