25 Kasım 2016
Sayı: KB 2016/44

Ekonomik-sosyal kriz derinleşiyor
Gericiliğe rıza göstermiyor, direnişi seçiyoruz!
Yeni KHK’lar: Saldırı ve baskı paketleri!
Kürt halkına yönelik saldırılar sürüyor
Grev hakkına saldırıya OHAL kılıfı
Ne diplomasi, ne yargı: Tek yol direniş!
Her açıdan zor bir yıla giriyoruz
Petro-kimya sektöründe meslek hastalıkları
Düzenin çarkı işçi kanıyla dönüyor!
Şirvan’dan yansıyan katliam düzeni
Düzenin çok yönlü bunalımı ve devrim seçeneği
TKİP’nin 18. kuruluş yıldönümü etkinliği gerçekleşti
Ekim Devrimi aynasında yayınların önemi
Kapitalist dünya ekonomisinde kriz dinamikleri büyüyor
Emperyalist saldırganlıkta yeni bir döneme doğru
Marakeş Konferansı: Çevre tekellerin insafında!
Gençlik devrime, mücadeleye!
Üniversitelerde baskılar artıyor
“Direnişi seçiyoruz!”
Cumartesi Anneleri Hayrettin Eren’in akıbetini sordu
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

TKİP’nin 18. kuruluş yıldönümü etkinliği gerçekleşti

 

Yurtdışından komünistler olarak, her yıl olduğu gibi bu yıl da Türkiye Komünist İşçi Partisi’nin (TKİP) kuruluş yıldönümünü Almanya’nın Wuppertal kentinde “Devrimci sınıf hareketi için ileri!” şiarıyla düzenlediğimiz bir etkinlikle selamladık. Wuppertal’daki Unihalle’de gerçekleştirdiğimiz geceye yüzlerce işçi, emekçi ve genç katıldı. Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da etkinliğimize hatırı sayılır sayıda Almanyalı genç katıldı.

Gece öncesi bir ayı aşkın yoğun politik ve pratik bir çalışma yaptık. Bu çerçevede, iki kez etkinlik gündemli toplantılar gerçekleştirdik. Çalışmalar sırasında yine, üzerinde komünizmin sembollerinin bulunduğu binlerce afişle, çalışma yaptığımız kentlerin en işlek cadde ve meydanlarını süsledik. Dönem içinde gerçekleşen tüm eylem ve etkinliklerde, politik toplantılarda, düğünlerde, esas olarak ev ziyaretleri sırasında binlerce çağrı bildirisi dağıttık, etkinlik biletleri sattık. Yazılı ve görsel materyallerimizin rengi ve sembolleri konusundaki ısrarımız yine emekçilerin dikkatini çekti.

Etkinliğimizi Türkiye’nin tarihinin en karanlık dönemlerinden birini yaşadığı, bölgede emperyalistler arası nüfuz mücadelelerinin tehlikeli bir tırmanış içine girdiği, tüm bunların dolaysız bir sonucu olarak, hissedilir düzeyde bir umutsuzluğun ve politik geri duruşun yaşandığı bir konjonktürde gerçekleştirecektik. Bunun kendisi, devrimci ve tok bir propaganda faaliyetini gerektiriyordu, biz de bunu yaptık. En başta etkinliğin yapılacağı Wuppertal’da olmak üzere, hemen her yerde geçen yıldakinden daha gayretli çabalar sarf ettik. Keza, “dönem bunu gerektiriyor” deyip, sanatçılar geçidi programlara dayalı etkinlik yapmaya heveslenmedik. Kimi sorunları ve hassasiyetleri istismar etmedik. Bir kez daha devrimci olan politikamızda ısrar ettik. Politikamıza ve etkinliğimizin şiarına uygun sade bir program hazırladık. Programa yine kendi güçlerimiz ve onların, esas olarak da gençlik güçlerimizin çalışmaları damga vurdu. Genç yoldaşlarımız bu yıl, sadece gece günü değil, ön çalışmalarda da etkin bir rol oynadı. Politik ve pratik çalışmalarımızdaki en önemli kazanımımız da buydu diyebiliriz.

Gecenin sunucuları çok başarılıydı. Akışı iyi düzenlenmişti, hiç boşluk bırakılmadı, akışkandı ve başarı ile sunuldu. Bu da etkinliği izlenir kıldı. Her çalışmanın dikkatle ve belli bir ilgiyle izlenmesi bunun ifadesiydi. Bu yıldönümü etkinliğimize de gençliğin dinamizmi ve coşkusu damgasını vurdu.

Etkinliğe bir şiirle giriş yapıldı. Bunu, “Komünist Yürek” adlı şiir eşliğinde, Türkiye ve dünyada devrim ve sosyalizm kavgasında ölümsüzleşenler için yapılan saygı duruşu izledi. Hemen ardından sunucular tarafından kısa bir selamlama konuşması yapıldı. Açılış konuşmasının ardından TKİP Yurtdışı Örgütü’nün 2009 yılında yitirdiğimiz partimizin proleter kökenli seçkin bir üyesi olan Alaattin Karadağ yoldaşa dair mesajı okundu. Bir kez daha parti ve tüm devrim şehitlerine bağlılığımıza vurgu yapıldı.

Bunları kardeş Yunan halkının ilerici kültüründen esintiler sunan Yunan Halk Dansları Grubu’nun sahne alması takip etti. Grubun gösterisi ilgiyle izlendi, yoğun alkışla karşılandı. Sonrasında gençlik korosu sahneye çağrıldı. Gençlik korosu her yılki gibi yine, farklı dillerden birbirinden güzel türküler seslendirdi. Sık sık alkışlandı, alkışlarla uğurlandı.

Ardından Yurtdışı Örgütü ve partimiz adına konuşma yapıldı. Tok bir içeriğe ve başarılı bir çerçeveye sahip olan konuşma her zamanki gibi büyük bir ilgiyle ve dikkatle dinlendi. Vurguları heyecana yol açtı, sloganlarla ve alkışlarla karşılandı. Konuşmadan sonra Delil Delois ve grubu sahne aldı. Etkinliğin ilk bölümü bu dinleti ile tamalandı.

Etkinliğin ikinci bölümü sinevizyon gösterimi ile başlatıldı. Dinsel gericiliğin karanlığı ve bundan çıkışın ne olduğunu anlatan, bu çerçevede, devrimci sınıf hareketi yaratmanın yakıcılığına oldukça başarılı biçimde değinen sinevizyon, kitle tarafından dikkatle izlenen, beğenilen ve alkışlanan bir başka çalışma oldu.

Sinevizyon gösterimini, İran Kürdistan’ından Delnawazan adlı devrimci bir grubun Soranice ve Farsça türkülerden oluşan dinletileri izledi. Müziğin evrenselliği burada da görüldü. Evrensel karakteri ile kitleyi etkiledi, alkış aldı.

Etkinliğin finalinde bir kez daha genç yoldaşlar sahneye geldiler. Fabrika yaşamını, en yakıcı sorunlarını, yüz yüze oldukları baskıları ve buna karşı örgütlenen bir direnişi konu edinen kısa bir oyun/tiyatro sunuldu. Greif Direnişi’nden esinlenmenin örneği oyun izleyicilerce beğenildi, ilgiyle izlendi.

Yıldönümü etkinliğimiz bir şiirle açılmıştı, yine bir şiirle sonlandırıldı.

Etkinlikten kısa notlar

- Başta İstanbul İl Örgütü olmak üzere partimizin kimi örgütleri gönderdikleri kutlama mesajları ile yıldönümü etkinliğimizi selamladılar.

- Almanya’dan MLPD, Türkiye’den TKP/ML ve MKP de mesaj gönderip, etkinliğimizi selamladı. Ayrıca TKP/ML, MKP ve Güney Dergisi etkinlikte stand açtı.

Yurtdışından komünistler

 

 

 

 

Komünistler Alaattin Karadağ’ı andı

 

Sınıf devrimcileri, TKİP militanı Alaattin Karadağ’ı polis tarafından katledilişinin 7. yılında İstanbul Esenyurt’ta vurulduğu yerde ve Antakya’daki mezarı başında andı.

Esenyurt

19 Kasım’da Karadağ’ın katledildiği yerde buluşan sınıf devrimcileri, burada bir anma programı gerçekleştirdi. Saygı duruşuyla başlayan programda konuşan BDSP temsilcisi, Alaattin Karadağ’ın devrim ve sosyalizm çağrısını işçi ve emekçilere taşırken polis tarafından katledildiğini söyledi. Karadağ’ın proleter sınıf kimliğine vurgu yaparak, onun fabrika fabrika, semt semt işçi sınıfı ile iç içe olduğuna dikkat çekti. BDSP temsilcisi, “Alaattin Karadağ’ın çağrısına kulak vererek, yeni Alaattinler olarak geliyoruz” dedi. Konuşmasının sonunda de yeni Ekimler için devrimci bir sınıf hareketi yaratma görevinin yakıcılığına işaret etti.

Konuşma “Yeni Ekimler için ileri!”, “İşçiler partiye, devrime, sosyalizme!” sloganlarıyla karşılandı. Ardından kısa bir şiir dinletisi gerçekleştirildi.

Son konuşmada da “OHAL’i parçalamak için, sömürüsüz, savaşsız, sınıfsız bir dünya için Alaattin Karadağ gibi mücadeleyi büyütmekten başka yol yok” denildi.

Antakya

Komünistler, Alaattin Karadağ’ın Antakya’daki mezarı başında da anma yaptı. Saygı duruşuyla başlayan anmada komünist işçi Alaattin Karadağ’ın mücadele yaşamı aktarıldı. Bunun üzerinden dava/parti insanı olmanın önemine vurgu yapıldı. Karadağ’ın özverili yaşamına, disiplinine ve bilimsel sosyalizme, devrime olan inancına değinildi. Karadağ şahsında Antakya üzerine de konuşuldu.

Fabrikalarda, okullarda Alaattin gibi yaşayarak bir komünist olmak gerektiği vurgulanan anmada, Alaattin’in yüreğinin her bir komünistte bulunması gerektiği belirtildi. Anmanın devamında şiirler okundu.


 
§