25 Kasım 2016
Sayı: KB 2016/44

Ekonomik-sosyal kriz derinleşiyor
Gericiliğe rıza göstermiyor, direnişi seçiyoruz!
Yeni KHK’lar: Saldırı ve baskı paketleri!
Kürt halkına yönelik saldırılar sürüyor
Grev hakkına saldırıya OHAL kılıfı
Ne diplomasi, ne yargı: Tek yol direniş!
Her açıdan zor bir yıla giriyoruz
Petro-kimya sektöründe meslek hastalıkları
Düzenin çarkı işçi kanıyla dönüyor!
Şirvan’dan yansıyan katliam düzeni
Düzenin çok yönlü bunalımı ve devrim seçeneği
TKİP’nin 18. kuruluş yıldönümü etkinliği gerçekleşti
Ekim Devrimi aynasında yayınların önemi
Kapitalist dünya ekonomisinde kriz dinamikleri büyüyor
Emperyalist saldırganlıkta yeni bir döneme doğru
Marakeş Konferansı: Çevre tekellerin insafında!
Gençlik devrime, mücadeleye!
Üniversitelerde baskılar artıyor
“Direnişi seçiyoruz!”
Cumartesi Anneleri Hayrettin Eren’in akıbetini sordu
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Her açıdan zor bir yıla giriyoruz

 

Emperyalist-kapitalist sistemin sözcüleri hep bir ağızdan “kriz geliyor” diye bağırmaya ve şimdiden suçu birbirlerinin izledikleri yanlış politikalara bağlamaya başlasalar da, “kriz” olgusunun işçi ve emekçilerin dünyasında eskimeyen bir gerçeklik olarak hayat bulmaya devam ettiği biliniyor. İşsizlik, geçim derdi, en temel insani ihtiyaçlardan yoksunluk, açlık sınırının altında bir maaş işçi sınıfının karşı karşıya olduğu koşullardır ve bu sorunlar kapitalist sistemin dönemsel krizleri ile birlikte derinleşmektedir. Denilebilir ki, yaklaşan ve daha önce yaşanan krizlere nazaran daha ağır geçeceği ilan edilen “krizle” işçi ve emekçilerin omuzlarına daha fazla yük bindirilecek, aynı anlama gelmek üzere, sefalet ve açlık artacaktır.

*

Geride bırakmaya hazırlandığımız 2016 verileri başlı başına içinde bulunulan “krizin” gerçek resmini çizmektedir. Geçtiğimiz hafta yayınlanan TÜİK verilerinde üçüncü çeyrek işsizlik rakamlarına göre işsizlik yüzde 11, 3’e ulaşmış bulunmaktadır. Geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre %1.2 puan artışla Ağustos dönemi işsizlik oranı, 2015 yılının Ocak ayından bu yana en yüksek rakama erişmiş bulunmaktadır.

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan’ın TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bakanlık bütçesinin görüşmeleri sırasında verdiği bilgiler ise işsizlik rakamlarının iç yüzünü aydınlatmaktadır. Türkiye’de 2015 yılında eğitimde de istihdamda da yer almayan 15-29 yaş nüfusunun oranının % 28.8 olduğunu açıkladı. Bu rakamların içine ev kadını olarak değerlendirilen ve “işsiz” kategorisine dahil edilmeyen kadınların eklenmediğini de düşünürsek, Türkiye’de özellikle genç işçi ve emekçiler arasında hüküm süren “krizin” boyutlarını çok daha çarpıcı bir şekilde görürüz.

*

Gazetelerin ekonomi sayfalarında 2017 yılına dair yapılan değerlendirmelerde işsizliğin tırmanacağı vurgusu giderek ön plana çıkıyor. Bunun kendisi ilk olarak krizin bu kez sermayeyi teğet geçmeyecek denli ağır olduğunu göstermektedir. Keza; kiralık işçilik, BES, kıdem tazminatının gaspı gibi sosyal -iktisadi saldırılar ve 15 Temmuz’un ardından hayata geçirilen OHAL vb. baskı politikaları ile sermaye, krizin faturasını emekçilere ödetmeye hazırlanmaktadır.

İkincisi, şimdiden işçi sınıfına aba altından sopa gösterilmekte ve “kaçınılmaz akıbet” olarak sunulan fatura şimdiden kanıksatılmaya çalışılmaktadır.

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Hazır Giyim ve Konfeksiyon Meclisi Başkanı Şeref Fayat’ın yaptığı açıklama ile tekstil işçilerine savrulan tehdit aslında tüm işçileri hedef almaktadır. Sermaye temsilcilerinin “Müşterileri getirmekte zorlandığımız bir dönem yaşıyoruz. Maliyetler sürekli artıyor. 2017 hiç kolay bir yıl olmayacak. Maliyetler düşürülmezse en vahimi de işçi çıkarmalar başlayacak” sözleri, 2017’de işçi sınıfını bekleyen acı faturanın önden ilanı niteliğindedir.

*

Evet, 2017 birçok açıdan zor bir yıl olacaktır. Fakat bu zorluğun hangi sınıf için geçerli olacağını sınıf mücadelesinin seyri belirleyecektir.


 

 

 

 

Bekaert işçileri grev ilanını astı!

 

İzmit'te kurulu Bekaert fabrikasında Ağustos ayından beri süren toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde geçtiğimiz günlerde uyuşmazlık zaptı tutulmuştu.

8 Aralık’ta grev

23 Kasım’da Bekaert işçileri sabah vardiya girişinde grev ilanını astılar. Kalabalık bir şekilde girişte toplanan işçiler 8 Aralık’ta greve çıkacaklarını duyurdular. Grev ilanına Birleşik Metal-İş Örgütlenme Sekreteri Hami Baltacı ve Kocaeli Şube Başkanı Telat Çelik de katıldı.

“Beklemenin işçiye faydası yok”

Grev hakkında konuşan Çelik yılların kazanımlarını Bekaert patronuna gasp ettirmeyeceklerini vurguladı. İşçilere seslenen Çelik, “Burada müzakeresini yapmış olduğumuz şey sizin evinize götürdüğü çoluk çocuğunuzun boğazından geçen rızık ve nafakadır” diyerek patronun da işçilerin haklarını kabul etmesi gerektiğinin altını çizdi. Bu nedenle haklarını arayacaklarını vurgulayan Çelik konuşmasına şöyle devam etti: “Bize düşen ve gözüken bu iş yerinde grev uygulamaktır. Arabulucu raporu geldikten sonra Pazartesi günü 60 günlük grev süresi çalışmaya başladı. Süreyi uzatmanın, son güne kadar beklemenin Bekaert işçisine bir faydası olmadığını düşünüyoruz. Gözümüzü kararttık. Azdan az, çoktan çok gider. Herkes hesabını ona göre yapacak. İşveren toplu sözleşme kararını gözden geçirecek.”

Grev ilanının hemen ardından işçiler grev eğitimlerine başladı.





Asil Çelik’te uyuşmazlık zaptı

 

Bursa’nın Orhangazi İlçesi’nde kurulu bulanan Asil Çelik fabrikasında, Birleşik Metal-İş Sendikası ve fabrika yönetimi arasında yürütülen toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamadı ve uyuşmazlık zaptı tutuldu.

Uyuşmazlık zaptının tutulmasının ardından süreç arabulucu dönemi ile devam edecek.

Bu süreçten de sonuç çıkmazsa grev kararı askıya çıkarılacak.

 

 

 

 

Erdemir’de grev kararı alındı

 

Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları’nda (Erdemir), Türk Metal ve fabrika yönetimi arasında yürütülen toplu sözleşme görüşmeleri uyuşmazlıkla sonuçlanmış, arabulucu sürecinde de sonuç alınamamıştı.

4 bin 700 işçinin çalıştığı fabrikada toplu sözleşmede anlaşma sağlanamaması üzerine grev kararı alındı. Türk Metal Sendikası Genel Yönetim Kurulu, Erdemir’de grev kararı aldığını açıkladı.

Basına açıklama yaparak grev kararını duyuran Türk Metal Sendikası Ereğli Şube Başkanı Metin Ercan, sürecin masa başında bitirilmesini umut ettiklerini belirtti.

Ercan, “üret, kazan, kazandır” şiarının hayat bulmasını istediklerini söyledi.

 

 
§