27 Ocak 2017
Sayı: KB 2017/04

Grev yasaklarını kırmanın tek yolu: İşgal, grev, direniş!
Devlet ve grev
EMİS fabrikalarında grev, yasak ve anlaşma
Kazanmanın yolu işçi birliğinden geçer!
Metal işçisi daha güçlü fırtınalara hazırlanmalıdır
“Cesaretle mücadeleye atılmalıyız!”
DEV TEKSTİL 3. Genel Meclisi Sonuç Bildirisi
Bilimi dışlayan eğitim anlayışını reddediyoruz!
Kazanana kadar grev, kazanana kadar direniş
“Egemenler kendi çıkar ve istemleri için büyük bir çaba gösteriyor. Biz bunun kat ve kat fazlasını göstermeliyiz!”
Kamu Çalışanları Birliği Programı üzerine-3
“Benim hikayem değil, bizim hikayemiz”
İşine geldiğinde “milli irade!”
“Saltanat rejimi” uğruna yıkım dayatılıyor
20. yüzyılın ilk “toplama kampı”, Almanya’ya tazminat davası
Donald Trump yeni dönemin yeni yüzüdür
Kriz ve kadın işçi mücadelesi deneyimleri
Kadın işçi grevlerinin gösterdikleri - 3
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

EMİS fabrikalarında grev, yasak ve anlaşma

 

EMİS ile Birleşik Metal-İş arasında süren TİS görüşmelerinde patronların sefalet dayatmaları karşısında alınan grev kararı 20 Ocak’ta başladığı gibi sermaye devletinin grev yasağıyla karşılaştı.

Grev 4 şirkette (ABB Elektrik, Grid Solutions (GM), Schneider Enerji, Schneider Elektrik) ve dört ilde (İstanbul’da 7 fabrika, Kocaeli/Gebze’de 2 fabrika, İzmir’de 2 fabrika, Manisa’da 1 fabrika) 2 bin 200 işçiyi kapsıyordu.

EMİS işçilerle alay etti, Birleşik Metal-İş grevi engellemek istedi

Greve bir gün kala (19 Ocak) işçilerin saat ücretlerine 2 TL + %12, sosyal haklarda %50 civarında zam talebine karşın, EMİS 1,10 TL + %7 olarak teklif sundu. 2. altı ay enflasyon + %1; 3. altı ay enflasyon + %1, 4. altı ay enflasyon + %0, sosyal haklarda %27 zam teklifinde bulundu.

EMİS patronlarının işçilerle alay edercesine ortaya attığı bu teklif işçiler tarafından tepkiyle karşılanırken Birleşik Metal-İş yönetimi ise fabrikalarda yaptıkları konuşmalarda “grevin zorluklarından” bahsederek işçileri grevden vazgeçirmeye çalıştı.

Teklifin ardından işçilerin grev iradesine rağmen Birleşik Metal-İş, General Elektrik (ALSTOM) fabrikasında yeniden grev oylaması dayatmasında bulundu. İşçiler oylamaya tepki gösterdiği gibi bu tepki sandıktan bir kez daha çıkan grev iradesiyle sendika bürokratlarının suratına çarptı.

Burada konuşan Şube Başkanı Necmettin Aydın’ın grevin zorluklarının yanı sıra “Hükümetle nasıl uğraşırız” şeklindeki konuşması diğer fabrikalarda olduğu gibi işçilerin tepkisiyle karşılandı. Ayağa kalkan bir işçinin “Başkan sen bize bilgilendirme mi yapıyorsun dayatma mı?” sorusu ise durumu özetleyen bir ifade oldu.

Grev coşkusu

Sendika bürokrasisinin bütün karşı çabalarına rağmen işçiler grev kararlılığını korudu ve Birleşik Metal-İş grevin 20 Ocak sabahı 10.00’da başlayacağını açıkladı. Ancak başından beri (üstelik birkaç gün öncesinde Asil Çelik işçilerinin grevi yasaklanmışken) beklenen grev yasağı karşısında işçileri hazırlamayan sendika bürokrasisi, grevin nasıl yürütüleceğine dair de işçileri bilgilendirmedi.

Bütün bunlara rağmen 12 fabrikada işçiler 20 Ocak sabahı büyük bir coşkuyla greve çıktılar.

Fabrika içinden sloganlarla kapı önüne çıkan işçiler “Bu işyerinde grev var” pankartlarını fabrika kapılarına astılar. Fabrika önlerinde sendika bürokratları tarafından yapılan konuşmalarda EMİS patronlarının dayatmaları sonucunda greve çıkıldığı belirtildi. İşçiler ise “Grev, işgal, direniş!”, “İnsanca yaşam, insanca ücret!”, “Grev hakkımız engellenemez!” taleplerini ve grev iradesini haykırdılar. Grev sabahı Birleşik Metal-İş’in örgütlü olduğu bir dizi fabrikadan grevci işçilere destek ziyaretleri düzenlenirken sınıf devrimcileri de grevci işçileri yalnız bırakmadı. Metal İşçileri Birliği (MİB) de yazılı açıklama yaparak greve tüm işçi sınıfının sahip çıkması gerektiğini vurguladı.

Sendika grev yasağını işçilerden sakladı

Ancak kısa bir süre sonra sendika bürokratları “yasal prosedür” diyerek fabrika önlerinde 4’er grev gözcüsü dışında diğer işçilerin beklememesi gerektiğini söyleyerek işçileri evlerine gönderdiler. Bu acelenin nedeni ABB Kartal fabrikasında sendikacının “Grev yasağını biliyorduk, ama işçilere grev coşkusunu yaşatmak istedik” açıklamasıyla anlaşıldı.

Yani sendika bürokrasisi önceden bildiği grev yasağını işçilerden saklayarak işçinin iradesini hiçe saymıştı.

Üstelik Bakanlar Kurulu’nun 19 Ocak tarihli kararı ve “milli güvenliği tehdit” gerekçesiyle alınan grev yasağının 20 Ocak öğleden sonra Resmi Gazete’de yayınlamasına ilişkin ek kararla yasak işçiler evlerine gönderildikten sonra yayınlandı. EMİS’in de yasak kararını bildiği göz önüne alındığında yasağa rağmen greve çıkılmasına sessiz kalması ortada “danışıklı bir dövüş” olduğuna işaret etti.

Grev yasağı karşısında ise MİB, “ Yasak gayrı meşrudur, yasaklar sökmez grevler sürer!” derken işçilere “İşgal, grev, direniş!” ruhunu kuşanma çağrısı yaptı. “Milli güvenlik” gerekçesinin gerisinde sermayenin güvenliği olduğunu teşhir etti. Fiili olarak üretimi durdurma çağrısı yaptı.

İşçiler ‘fiili mücadele’ dedi, sendika zam talebinin yarısına imza attı

Cuma günü başlayan grevin yasaklanmasının ardından Cumartesi günü de işbaşı yapmayan işçiler 23 Ocak Pazartesi de fiili greve ve üretimi yavaşlatma eylemlerine devam etti.

İşçilerin fiili grevi sendikanın örgütlü olduğu diğer fabrikalardaki işçiler tarafından dayanışma eylemleri, iş yavaşlatma, toplu yürüyüşler ve bilgilendirme toplantıları ile selamlandı.

Gebze’de Bosal, Legrand, Kroman Çelik, Sarkuysan, Çayırova Boru ve Kroman Çelik; İzmir’de Polkima; Mersin’de Çimsataş; Ankara’da Klisom, Başöz Enerji, İMPO ve Lisi Aerospace fabrikalarında işçiler dayanışmayı yükseltti.

MİB de “Grev yasağını tanımama kararı alan işçi kardeşlerimizin yanındayız!” diyerek mücadeleyi selamladı.

Ancak işçiler fiili mücadeleyi sürdürürken hükümet ve EMİS ile yeniden görüşme masasına oturan Birleşik Metal-İş yönetimi “İyi niyet göstergesi” diyerek görüşme öncesinde işçilerin işbaşı yapması yönünde talimat gönderdi. Bunun üzerine fabrikalarda üretim yeniden başlarken sendika bürokratları işçilerin fikrini dahi sormadan işçilerin ücretlere 2,00 TL + %12 zam talebinin yarısı oranında bir zammı kabul ederek masa başında anlaşmayı imzaladı.

Sendika anlaşmanın detayları hakkında şu bilgileri paylaştı:

-Saat ücretlerine birinci altı ay için 1,20 lira artı yüzde 7 zam yapılmıştır. Ortalama olarak yüzde 18,5 artışa tekabül etmektedir.

-Bu oran ile birinci altı ay için işyerlerine göre ortalamada 443 ile 510 lira net artış sağlamıştır.

-Yürürlüğü iki yıl olarak belirlenen sözleşmede diğer zam dilimleri için enflasyon artı bir ve enflasyon artı iki puan artış sağlanmıştır.

-Sosyal yardımlardaki artış yüzde 27 oranındadır.

-Bayram mesaileri yüzde 200’e yükseltilmiştir.

-Engelliler gününde ücretli izin, eşin anne ve babasının ölümünde üyeye 4 gün ölüm izni, ABB işyerinde işçilere sağlık sigortası hakları alınmıştır.”

 
§