17 Mart 2017
Sayı: KB 2017/11

Newroz’un isyan çağrısına kulak verelim!
‘Hayır’ları çoğaltarak, direnişleri büyütelim!
Sınıf eksenli referandum çalışması
AKP şeflerinin “Moskova seferi”
“Demokrat” faşistler!
İşçi sınıfı tehdit altında!
PETKİM VE TÜPRAŞ’ta TİS süreci devam ediyor
DEV TEKSTİL Mart Ayı GMYK Sonuç Bildirgesi
Kamu emekçileri saldırılara rağmen direnişleri sürdürüyor
İdeolojik-kültürel değerler ve sınıflar mücadelesi
8 Mart’ın ardından…
7 kadın işçi kardeşimizi kaybettik...
Almanya’dan sonra Hollanda: Gerilim yayılıyor
Sur, Cizre, Nusaybin raporu ve BM ikiyüzlülüğü
ABD füze sistemi THAAD, Güney Kore’de!
Referandum ve demokrasi mücadelesine bakış
Vive La Commune!
Newroz geleceğe umut olsun!
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Pasifik’teki stratejik dengeyi bozacak hamle:

ABD füze sistemi THAAD, Güney Kore’de!

 

ABD emperyalizmi silahlanma ve saldırganlıkta sınır tanımıyor. NATO üzerinden Litvanya, Letonya, Estonya ve Polonya’ya 4 bin asker konumlandıran ABD, Pasifik’te de stratejik dengeyi lehine bozmak için 6 Mart günü Güney Kore’nin Seongju kasabasında bulunan Osan Hava Üssü’ne THAAD (Yüksek İrtifa Bölge Hava Savunması) füze savar savunma sistemini yerleştirerek, saldırganlığına yeni bir adım ekledi.

THAAD sistemi, düşman unsurların kısa ve orta menzilli füzelerini radar sistemi sayesinde tespit ederek, bu füzeleri düşüş aşamasında yok eden füzeler fırlatma özelliğine sahip. THAAD sisteminin 200 km menzili ve 150 km yükseğe füze fırlatma kapasitesi bulunuyor. Sistemin bu özellikleri dikkate alındığında, asıl hedefin Çin ve Rusya olduğu rahatlıkla anlaşılır.

Rekabet savaşında, kısa gelecek için Çin’i baş rakip olarak belirleyen ABD, bu adımlarıyla başta Çin olmak üzere müttefiklerinin elini kolunu bağlamayı amaçlıyor. Doğu Avrupa’ya yerleştirdiği NATO güçleriyle Rusya’yı kuşatarak Almanya’ya gözdağı vermeyi amaçlayan ABD, Güney Kore’ye yerleştirdiği THAAD sistemiyle Japonya ve Güney Kore’yi de yanına alarak, Çin ve Rusya’nın Baltık Denizi’ndeki hareket alanlarını sınırlandırıp irtibatlarını kesmeyi hedefliyor. Her ne kadar THAAD sisteminin yerleştirilmesini Kuzey Kore bahanesine sarılarak gerekçelendirmeye çalışsalar da, asıl hedefin Çin ve Rusya olduğu gerçeğinin üzeri kapatılamıyor.

Güney Kore’ye THAAD sisteminin yerleştirilmesine paralel olarak ABD ile Japonya’nın Doğu Çin Denizi’nde ortak bir askeri tatbikat başlatmaları, tatbikat için Tokyo ve Pekin arasında toprak çatışmasının (sınır anlaşmazlığının) sürdüğü adaların seçilmiş olması da oldukça manidardır. ABD emperyalizmi bu davranışıyla savaş kışkırtıcılığını bir adım daha ileriye taşıyarak, uluslararası ilişkilerde sürmekte olan çatışmalı sürecin üzerine tüy dikmiş oldu.

Savaş hazırlıklarını derinden derine sürdüren Çin, giderek çok daha somut bir tehlike olmaya başlayan olası bir savaşı olabildiğince erteleyerek zaman kazanmaya çalışıyor. ABD’nin askeri ve teknik üstünlüğünün farkında olan Çin, savaşın geciktirilmesi için kazandığı zamanı, askeri harcamalarını arttırarak askeri alanda aleyhine olan açıyı kapatmak ya da en azından daraltmakta kullanmayı hesaplıyor.

Trump’ı tahta oturtan ABD emperyalizmi ise silahlanma ve askeri baskıyla rakiplerini sınırlayarak, güçlerini sağlamlaştırarak, kendi kampından olası itirazları ve kopuşları önlemeye çalışıyor.

Kapitalist-emperyalist sistemin hâlâ hegemonik gücü olan ABD, sarsılan otoritesini yeniden sağlamlaştırma kaygısının verdiği telaşla hiçbir çılgınlıktan geri kalmıyor. Silahlanma yarışını başlatan ABD, soğuk savaş politikalarıyla rakiplerini silahlanmaya, dolayısıyla kaynaklarını daha çok askeri giderler için harcamaya zorluyor. Böylece rakiplerini ekonomik yıkıma sürükleyerek, silah teknolojisindeki üstünlüğünden ve dünya silah ticaretinin bir numarası olmanın sağladığı avantajlardan yaralanarak, silah ticaretinden büyük kârlar emebileceğini hesaplıyor.

Silahlanma yarışının baskısını iyiden iyiye ensesinde hisseden Çin, ekonomisinin güçlenmesine paralel olarak ordusunu modernize etme politikalarında değişiklik yaparak, silahlanmak için düğmeye basmak zorunda kaldı.* Zira onlar da biliyorlar ki orman kanununun geçerli olduğu emperyalist sistem içerisinde güç olmanın ve bu gücü korumanın yolu asıl olarak militarizm alanında güç olmaktan geçiyor.

Rusya ekonomisinin içerisinde bulunduğu sorunları gören ABD, Rusya’yı Çin’den kopartmak için özel bir çaba sarf ediyor. Ne ki, içerisinde bulunduğumuz süreç tam bir kurt kapanıdır. Hiçbir emperyalist odağın bir başkasına güvenip inanması için hayal gütmesine yer yoktur.

Durumun ağırlığının bilincinde olan Çin ve Rusya, ABD’nin saldırısını ancak ortak bir ittifakla boşa çıkartabileceklerini hesaplayarak hareket ediyorlar. Çin Uluslararası Çalışmalar Kurumu Başkanı Victor Gao da THAAD füzelerinin geniş menzilinden dolayı, “Çin ve Rusya’nın ortak pozisyon almaları doğal ve mantıklıdır” derken, tam da bu durumu özetliyordu.

THAAD sisteminin Güney Kore’ye yerleştirilmesine karşı sessiz kalmayan, protestolarla karşılayan Güney Kore halkının eylemleri, yeni dönemde ihtiyaç duyduğumuz, emperyalist yıkım savaşlarını önleyecek yegane gücün emekçilerin devrimci mücadeleleri olacağını gösteriyor.

* Savunma ve güvenlik konularını araştıran IHS Jane’s şirketinin Aralık ayında yayımladığı bir çalışmaya göre, Çin’in savunma bütçesinin 2020’ye kadar 233 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Böylece, 2010’daki bütçesini ikiye katlamış olacak. 2025 itibariyle ise Asya-Pasifik bölgesindeki tüm ülkelerin savunma harcamalarından daha yüksek bir rakama ulaşacak.

 

 

 

 

KDP Şengal’de Êzidî yürüyüşüne saldırdı: 1 ölü, 10 yaralı

 

KDP’nin Şengal’de YPG’ye yönelik saldırılarının ardından 13 Mart’ta Rojava’dan Şengal’e destek amacıyla giden halk, Şengallilerle birlikte 14 Mart sabah saatlerinde KDP mevzilerine doğru protesto yürüyüşü yaptı.

Yolu zırhı araçlarla kapatan KDP güçleri ise kitleye silahlarla saldırdı. KDP güçlerinin saldırısında 1 kişi öldü, 10 kişi yaralandı.

dihaber’de yer alan habere göre, yaşamını yitiren kişinin Özgür Êzidî Kadın Hareketi (TAJE) Meclisi Üyesi Nazê Naif Qaval olduğu belirtilirken, yaralılardan 2’sinin kurşun, 8’inin ise gaz bombalarıyla yaralandıkları bildirildi.

Yaralılar, Xanesor’daki hastanede tedavi altına alındı.

 
§