19 Mayıs 2017
Sayı: KB 2017/19

Efendi de uşak da yerli yerinde…
Erdoğan ve heyeti ABD’deki görüşmelerini tamamladı
Savaşın rantını yiyenler “çözüm” istiyor!
Polis saldırısına uğrayan avukatlara açılan dava görüldü
İran sınırına duvar ve Kürt sorunu
Sermayenin saldırılarına karşı birleşik mücadele!
Kıdem tazminatı için “İşsizlik Fonu” itirafı
İşten atma saldırılarına ve köleliğe karşı grev ve direnişler sürüyor
DEV TEKSTİL GMYK 2017 Mayıs Ayı Toplantı Sonuç Bildirgesi
Gülmen ve Özakça ile dayanışma eylemleri
Açlık greviyle dayanışma büyürken polis saldırısı da tırmanıyor
Kamu emekçilerinin İstanbul’daki direnişi sürüyor
DGB-DLB, evlatlarını yitiren anneleri ziyaret etti
Namık Kemal Üniversitesi’ndeki boykot deneyimimiz üzerine
İsrail zindanlarında direniş devam ediyor
Siyasal İslam, Hamas ve direniş
Yunanistan’da toplumsal çöküntü
Reklamlarda güzellenen Shell ve “Latin Amerika’nın Kesik Damarları”
“Bizim kutlayacak Anneler Günü’müz yok!”
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Kıdem tazminatı için “İşsizlik Fonu” itirafı

 

Kıdem tazminatı hakkının gasp edilmesi için sermaye devletinin çalışmaları devam ederken 16 Mayıs günü Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Müezzinoğlu açıklamalarda bulundu.

Sendikasız ve örgütsüz emekçilerin büyük çoğunluğunun tazminatlarının gasp edildiği gerçeği üzerinden demagoji yaparak saldırı düzenlemesini emekçilere parlatmaya çalışan sermaye sözcüsü istemeyerek de olsa ‘açık’ konuştu.

Müezzinoğlu: “İşsizlik fonu gibi olacak”

Kıdem tazminatlarının fona devredilerek güvenceye alınacağını iddia eden Müezzinoğlu, bu açıdan “işsizlik fonu” örneğini verdi. “İşsizlik Fonu ne güzel işliyor, denetime açık, şeffaf” gibi ifadeler kullanan Müezzinoğlu, kıdem tazminatı fonunun da “böyle” olacağını söyledi.

Kıdem tazminatına ilişkin düzenleme için “İşsizlik Fonu” örneğinin verilmesi ise  bu uygulamanın işçi ve emekçilere değil, sermayeye yarayacağına işaret ediyor. Zira “İşsizlik Fonu”ndan işsizler değil, patronlar sınıfı yararlanıyor. Bu örneği veren Müezzinoğlu ise -sermaye temsilcisi olduğu için doğal olarak- bu gerçeğe değinmekten kaçındı.

“Paranın fonda kalması teşvik edilecek”

Bunun yanı sıra Müezzinoğlu, fondaki paraların ne zaman çekilebileceğine ilişkin soruya “Paranın fonda kalması teşvik edilecek” diye yanıt verdi. “Çalışan parayı erken çekmek istediğinde kayıpları olacak, fonda kalıp daha sonra çekildiğinde çalışan daha çok kazanacak” diyen Müezzinoğlu, esasta fonun işçiler için değil başka amaçlar için kullanılacağının da sinyalini verdi.

Fon uygulaması, işçi ve emekçilerin gasp edilen tazminatlarını güvenceye almak için devreye sokulmuyor. Bundan ziyade, fonda biriken parayla patronlar sınıfı ve devleti beslenmek isteniyor.

 

 

 

 

Çalışma seferberliği”: İşsizlik yine arttı

 

Sermaye devleti “istihdam” vaatleri ve “çalışma hayatında milli seferberlik” yalanlarıyla emekçileri oyalarken işsizlik oranlarındaki artış devam ediyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) sınırlı oranda yansıttığı işsizlik rakamlarında Şubat döneminde de artış olurken işsizlik oranı 12,6’ya çıktı.

Genç nüfusta işsizlik oranı artıyor

TÜİK, 2017’nin ilk 3 ayını kapsayan Şubat dönemine ilişkin işgücü istatistiklerini 15 Mayıs’ta açıkladı. Buna göre işsiz sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre 676 bin kişi artarak 3 milyon 900 bin kişi olurken işsizlik oranı da 1,7 puan artışla yüzde 12,6’ya çıktı. Genç nüfusta ise işsizlik oranındaki artış 4,7 puanla dikkat çekerken bu kesimde işsizlik oranı yüzde 23,3’e çıktı.

İstihdam artıyor ama...

AKP şefleri “istihdam seferberliği” başlatsalar da bunun işsizliğe bir çözüm olmadığı bu ayki işgücü istatistiklerinde bir kez daha gözler önüne serildi. Zira istihdamda artışlar olsa da iş gücüne katılma oranındaki artış istihdamdaki artıştan görece daha çok olduğu için bunlar işsiz sayısındaki artışa ve dolayısıyla da işsizlik oranındaki artışa denk düşmüş oldu.

Şubat döneminde önceki yıla kıyasla istihdamda 500 bin kişi artış olurken iş gücü önceki yılın aynı dönemine göre 1 milyon 175 bin kişi arttı. İstihdam oranı geçtiğimiz yıla kıyasla değişim göstermeyerek yüzde 45,3 oranında kalırken iş gücüne katılım oranı yüzde 51,8 oldu.

Kayıt dışı çalışmada da artış

Sermaye devleti sosyal güvencesi olmayan kalmayacak diye reklamlar verirken iş gücü istatistikleri, kayıt dışı istihdamdaki artışla bunun bir aldatmaca olduğunu ortaya serdi.

Herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşuna bağlı olmadan, kayıt dışı çalışanların oranı geçtiğimiz yılın Şubat dönemine kıyasla 0,7 puan artışla yüzde 32,8’e yükseldi.

OHAL ve KHK’larla kıyımın sürdüğü kamu alanına ilişkin Maliye Bakanlığı’nın verilerine göre istihdamda düşüş olduğu belirtildi. Kamu istihdamı geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 1,2 azalmayla 3 milyon 558 bine düştü.

 

 

 

 

TÜPRAŞ’ta TİS görüşmelerinde anlaşma

 

Petrol-İş Sendikası ile TÜPRAŞ arasında sürdürülen Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmeleri 15 Mayıs’ta anlaşmayla sonuçlandırıldı.

TÜPRAŞ yönetimi ile İstanbul’da yapılan toplantıda Petrol-İş’in Kırıkkale, Batman ve İzmit şubeleri sözleşmeyi imzalarken Aliağa şube yönetimi ise zam oranının düşük olmasından kaynaklı sözleşmeyi imzalamadı. Ancak buna rağmen diğer üç şubenin onayını yeterli gören genel merkez sözleşmeyi imzaladı.

TÜPRAŞ Aliağa rafinerisinde sendika tarafından işçilere yapılan açıklamada anlaşmanın detaylarına ilişkin şu bilgiler verildi:

* KOÇ sermayesinin direttiği 7 madde eski TİS’te olduğu biçimiyle geçti,

* Birleştirilmiş sosyal yardım 370 TL,

* Bayram yardımı 380 TL oldu.
Ücretlere,

1. altı ay için yüzde 9,

2. altı ay için enflasyon oranında,

3. altı ay için enflasyon oranında,

4. altı ay için enflasyon + 0.50 puan zam yapılacak.

 
§