19 Mayıs 2017
Sayı: KB 2017/19

Efendi de uşak da yerli yerinde…
Erdoğan ve heyeti ABD’deki görüşmelerini tamamladı
Savaşın rantını yiyenler “çözüm” istiyor!
Polis saldırısına uğrayan avukatlara açılan dava görüldü
İran sınırına duvar ve Kürt sorunu
Sermayenin saldırılarına karşı birleşik mücadele!
Kıdem tazminatı için “İşsizlik Fonu” itirafı
İşten atma saldırılarına ve köleliğe karşı grev ve direnişler sürüyor
DEV TEKSTİL GMYK 2017 Mayıs Ayı Toplantı Sonuç Bildirgesi
Gülmen ve Özakça ile dayanışma eylemleri
Açlık greviyle dayanışma büyürken polis saldırısı da tırmanıyor
Kamu emekçilerinin İstanbul’daki direnişi sürüyor
DGB-DLB, evlatlarını yitiren anneleri ziyaret etti
Namık Kemal Üniversitesi’ndeki boykot deneyimimiz üzerine
İsrail zindanlarında direniş devam ediyor
Siyasal İslam, Hamas ve direniş
Yunanistan’da toplumsal çöküntü
Reklamlarda güzellenen Shell ve “Latin Amerika’nın Kesik Damarları”
“Bizim kutlayacak Anneler Günü’müz yok!”
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

İşten atma saldırılarına ve köleliğe karşı grev ve direnişler sürüyor

 

Patronların sendika düşmanlığı ve işten atma saldırıları aralıksız devam ederken işçiler de iş bırakma eylemleri, direniş ve grevlerle haklarını aramayı sürdürüyor.

Yıldız Sunta işçileri grevde

Kocaeli Kartepe’de kurulu bulunan Yıldız Sunta fabrikasında işçiler 11 Mayıs’ta greve başladı.

Türk-İş’e bağlı Ağaç-İş Sendikası’nın örgütlü olduğu iş yerinde işçiler 2010 yılından beri ücret zammı almadan çalışıyordu. 6 aydır yürütülen toplu iş sözleşmesi görüşmelerinden anlaşma çıkmayınca işçiler fabrikada üretimi durdurdu.

57 maddelik toplu sözleşmeden sadece birkaçında anlaşma sağlanamadı. Anlaşmanın sağlanamadığı maddeler ise ücretlere yüzde 30 zam yapılması, mesailerin yüzde 200’den yüzde 300’e çıkartılması ve dini bayramlarda 1’e 4 zam istemi oldu. Fakat yönetim işçilerin yüzde 30’luk zam talebine karşılık yüzde 12 zam önerdi.

436 işçinin çalıştığı fabrikada ortalama 1750 TL civarında giydirilmiş maaş alan işçilerin aldığı grev kararı doğrultusunda şirket yönetiminden de bir açıklama geldi. Açıklamada küresel kriz koşullarını öne süren yönetim, enflasyonun üzerinde zam yaptıklarını söyleyerek grevin altını boşaltmaya çalıştı.

“Bu iş yerinde grev var!” pankartının asıldığı fabrika önünde kitlesel bir eylemle başlayan grev, kurulan çadırda grev gözcüleri tarafından devam ettiriliyor.

Bomi’de sendika düşmanlığı

İtalya menşeili olan ve Roche İlaç firmasının Türkiye’deki depolama faaliyetini üstlenen taşeron Bomi Group-Lodi Sağlık Lojistik, sendika düşmanlığına devam ediyor.

Daha önce DGD-SEN Başkanı Murat Bostancı’nın sendikal örgütlenme nedeniyle işten atıldığı Bomi Group-Lodi Sağlık Lojistik deposunda, 17 Mayıs’ta sendika üyesi iki işçi daha “performans düşüklüğü” bahanesiyle işten atıldı.

EVYAPORT’ta 80 işçi daha işten atıldı!

Kocaeli’nin Körfez ilçesinde bulunan EVYAPORT limanında, işçilerin sendikal örgütlenme hakkını kullanmasının ardından başlayan işten atma saldırısı devam ediyor.

İşçilerin Türkiye Liman, Deniz, Tersane ve Depo İşçileri Sendikası’nda (Liman-İş) örgütlenmesinin ardından kıyım başlatan EVYAPORT, “iş potansiyelinin azalması” bahanesiyle geçtiğimiz hafta 80 işçiyi daha işten attı.

6 Mayıs’ta da 13 işçinin işten atıldığı EVYAPORT’ta toplam 160 işçinin işten atılacağı öğrenildi.

Ford Otosan’ın ikiyüzlülüğü

Ford Otosan yönetimi bir yandan işçilere “ödül” dağıtıp göz boyamaya çalışırken, bir yandan da “performans düşüklüğü” bahanesiyle işçi atıyor.

Ford Otosan Kocaeli fabrikasında bu yıl altıncısı düzenlenen ‘Yıldızlar Töreni’nde, 160 işçiye “ödül” olarak Türk Metal’e ait Büyük Anadolu Didim Otel’de tatil hediye edildi.

Fabrika yönetimi ve Türk Metal’in işbirliğine ayna tutan “ödül”ün hemen ardındansa bir işçi “performans düşüklüğü” bahanesiyle işten atıldı.

15 Mayıs günü saat 16.00’da, montaj bölümünde çalışan Ersin Demirkır adlı işçinin işine son verildi.

Haldız İnşaat’ta işçiler iş bıraktı

İstanbul’daki Haldız İnşaat’ta işçiler, çalışma koşullarının ağırlığına ve kötü yemekler verilmesine tepki göstererek 16 Mayıs’ta iş bıraktı.

Sancaktepe ilçesinde bulunan ve Bizimtepe adıyla yürütülen proje kapsamında inşaatta çalışan işçiler, yemek, yaşam ve çalışma koşullarının düzeltilmesini istediler.

İş bırakan onlarca işçi, talepleri karşılanıncaya kadar eylemi sürdüreceklerini açıkladı.

Petkim’de işçi kıyımı sürüyor

Krizlerinin faturasını işçilere ödettirerek çıkış arayan patronlar Petkim’de de “FETÖ” bahanesiyle işçi kıyımına devam ediyor.

OHAL’i fırsata çevirerek işten atma saldırısının devreye sokulduğu Aliağa Petkim’de 15 Mayıs’ta devam eden kıyımda 4 işçinin daha iş akdinin feshedildiği öğrenildi.

11 ve 12 Mayıs günleri sırasıyla 4 ve 7 işçi işten atılmıştı. İçişleri Bakanlığı’nın Petkim yönetimine gönderdiği liste üzerinden kıyım yapıldığı öne sürülürken işçiler hiçbir somut delil gösterilmeden “FETÖ” bahanesiyle 25/2 maddesi kılıfıyla işten çıkarıldı.

 
§